Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 29 januari 2012

Fina besked i första träningsmatchen

Inför den här säsongen har vi för ovanlighetens skull värvat redan etablerade spelare och alla fyra gav ett positivt besked från början. Värnamo lades på rygg med klara 4–1 och stundtals spelade de våra riktigt bra fotboll.

Så var vi igång. Första träningsmatchen för året är avklarad och med de fina träningsförutsättningarna vi har så är verkligen förändringen total. Förr om åren brukade träningsmatcherna vara rätt så krampaktiga och många enkla misstag begicks. Självklart är vi inte på topp än men kvaliteten på träningar och försäsongsmatcher har blivit betydligt bättre i och med Kopparvallens konstgräsmatta.

Med Mats Karlsson i spetsen av sportgruppen vet vi att det finns stor kompetens när det gäller att anskaffa nya spelare. Många andra föreningar byter sportchef och därmed strategi år från år. Men Mats har funnit med i ÅFF så pass länge att samma fotbollsfilosofi har kunnat råda. Jag har därmed inte varit ett dugg orolig för de fyra nya spelarnas kapacitet.

Tobias Nilsson har vi kunnat följa på nära håll i alla möten med Falkenbergs FF. Och efter fem år och 129 matcher i Superettan är 25 åringen verkligen mogen för Allsvenskan. När han väl fick förtroendet i FFF som innermittfältare växte han och vann Superettans assistliga med 12 målgivande passningar i fjol. Tobias är också vass direkt på frispark. Och tänk att han klippte dit en frispark direkt! Det var ett mycket fint besked. Med en sträckt yttersida pangade Nilsson in 1–0 i den 23:e minuten från 25 meters håll.

Tobias slog också våra hörnor från vänster och med två vassa fötter på fasta situationer hoppas vi förstås bli effektivare. Ett mål direkt på frispark har vi dessutom inte gjort sedan 2009 (Kristian Bergström hemma mot Sirius), när det gäller seriespel så det är verkligen dags i år.

I det övriga spelet utmärkte sig Tobias med en trygghet och ett lugn samtidigt som han har tekniska kvaliteter för att hålla fart på bollen. En fin assistboll till Viktor Prodells 3–1-mål slog också Tobias. Det var en perfekt avvägd boll i djupet som stämde med steget för Prodell som kunde lobba in bollen på andra studsen. Skåningen visade också prov på tuffhet i närkamperna. Det förekom några slarvgrejer, men för att vara första matchen med nya gänget så var det en bra insats.

Tom Pettersson är bara 21 år men har redan hunnit med 54 matcher i Superettan med FC Trollhättan och svarade för en stark säsong i division I under fjolåret. Bland andra svenska mästarna Helsingborg visade ett seriöst intresse, men det blev alltså vår klubb som drog det längsta strået och det är vi förstås mycket glada för. Att debutera i ett nytt lag är svårast som back, där samspelet är som viktigast. Naturligt nog låg vi inte riktigt rätt i positionerna från början och Tom var då lite passiv, men han kom snart in i det hela och svarade bland annat för en riktig klassbrytning i första halvlek och växte ännu mer i andra. Med sina 190 centimeter är Pettersson en rejäl spelare att möta i närkamperna och med mer speltid kommer han naturligtvis växa ännu mer i spelet. Med sin vassa vänstertass utgör han också ett viktigt vapen i vårt omställningsspel.  

Petrit Zhubi kommer också från FC Trollhättan och spelade 17 matcher i Superettan 2010. Under fjolåret fick 25-åringen ett litet genombrott och gjorde 8 mål i division I. Petrit är en snabb spelare som visade framfötterna från start och låg bakom en hel del i offensiven. Några gånger gick han lite för rakt på och fullföljde inte fullt ut, men när Zhubi använde sin fart rätt och kom runt visade han kvaliteter som vi kommer att få stor nytta av i Allsvenskan.

Till skillnad från de tre övriga nyförvärven kom Mattias Mete in först efter en timmes spel. Mattias som gjorde 12 mål i Superettan för bottenlaget Västerås, visade direkt sin tuffhet och skicklighet att hålla i bollen.  Framspelningen till Anton Tinnerholms 4–1-mål var också väl avvägd. Några gånger blev det lite väl mycket kladd på bollen men för att vara första matchen med gänget en klart god insats.

De fyra nyförvärven utmärkte sig alltså i första träningsmatchen vilket känns tryggt inför fortsättningen. På ytterkanterna är det dock fortfarande tunt med spelare, då vi ännu inte har en full trupp, men flera provspelare har varit på besök och jag är säker på att vi kommer att få in åtminstone ett par spelare av god kvalitet.


I övrigt tvingades Henrik Gustavsson släppa in en straff sedan Kristian Bergström rivit ned en värnamospelare på väg in i straffområdet. Fimpen gick åt rätt håll men nådde inte Bujar Ferizis hårda skott. De flesta övriga motståndarskott gick utanför men Henrik gjorde en bra räddning på en frispark och agerade säkert i luftspelet.

I backlinjen fungerade Daniel Hallingström säkert ihop med Tom och Danne gav ett fortsatt tryggt intryck. Anton Tinnerholm visade också att fjolårets säsong inte var någon tillfällighet och kom fint fram på högerkanten. Efter en fin målchans som målvakten räddade fick tillslut även Anton trycka in en boll.

Jesper Arvidsson spelade bara första halvlek och slarvade lite för mycket för att man ska vara helt nöjd, men låg även bakom en hel del framåt. Andreas Johansson kom in som vänsterback i andra halvlek, skötte sig bra och fick även äran att göra sitt första A-lagsmål då han nickade in Kristian Bergströms frispark fram till 2–1. Alberis da Silva bytte av Tom Petterson sista kvarten och agerade säkert.

På mittfältet spelade Christoffer Karlsson centralt tillsammans med Tobias Nilsson. Båda spelarna har en lite lägre utgångsposition och vi var därmed lite ihåliga framför dem. Men Stoffa visade verkligen att han vill slåss för en ordinarie tröja och var resolut i närkamperna. Någon gång gick han över gränsen men inte ofta. Passningsspelet var också helt okej.

Kristian Bergström spelade till vänster och gjorde det som vanligt bra. Inte glänsande men Pligg växer med tiden fram till seriestart. Det är jag säker på. Kristin slog också en fin frispark fram till Andreas Johansson 2–1-mål.

Både Pligg och Petrit Zhubi byttes ut med kvarten kvar och in kom debutanterna från Tipselit George Tanzi och Simom Esséus. Båda klarade sig okej och skönt för dem att ha premiären avklarad.

Längst fram startade fjolårets radarpar Magnus Eriksson och Oscar Möller. Det blev inget mål från dem den här gången men det kommer. Oscar hade flera bra lägen men var inte tillräckligt resolut i avslutningslägena och även Magnus Eriksson var lite för omständlig. Precis som Andreas Thomsson sade innan matchen, så syntes det att djupledsspelet ännu inte riktigt sitter. Lite fler löpningar ut på fria ytor saknades, men det kommer då träningen hittills fokuserats på andra detaljer.

Viktor Prodell kom in i stället för Magnus Eriksson och visade att han vill vara med från start. Fin bollbehandling och ett vackert lobbmål i en djupledslöpning, bådar gott inför framtiden.


Erik Mobergs skadeproblem från fjolåret är förstås oroande, men det är bäst att skynda långsamt och vi har ju bra täckning på mittbacksplatserna. Bruno Marinho är inte heller färdig för matchspel men blir en stor tillgång med sina kvaliteter som spets på mittfältet.


Det var en tuff match för att vara träningsmatch. Värnamo klev inte undan och det gjorde inte de våra heller. Värnamo har tappat många bra spelare från förra året och saknade också ett par tongivande av de som är kvar. Ändå bjöd de på bra motstånd och hade individuellt skickliga spelare som Vlado Zlojutro (som gjorde två mål mot oss på Finnvedsvallen ifjol).  Jag gillar Värnamos respektlöshet, den ska vi också ha med oss när vi möter de så kallade ”storlagen” i Allsvenskan.

Vi gjorde alltså två mål efter fasta situationer och kan vi fortsätta producera på fasta så är det förstås värdefullt då vi kommer att få färre mållägen i själva spelet i den högre serien.

Kul också att över 500 sökte sig till Kopparvallen för en träningsmatch i januari. Intresset stegras och förhoppningsvis blir vi ännu fler när seriekonkurrenten Mjällby kommer nästa lördag klockan 15.00. Observera att tiden på programbladet var fel, vilket hag ber om ursäkt för. Sprid alltså ut 15.00 på lördag.


Matchfakta
ÅFF – IFK Värnamo 4–1 (1–0)
1–0 (23) Tobias Nilsson
1–1 (59, straff) Bujar Ferizi
2–1 (60) Andreas Johansson (Kristian Bergström)
3–1 (66) Viktor Prodell (Tobias Nilsson)
4–1 (83) Anton Tinnerholm (Mattias Mete)  
Varningar ÅFF: Magnus Eriksson, Tom Pettersson
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping
Publik: 532

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson (ut 75), Jesper Arvidsson (ut 46) –
Petrit Zhubi (ut 75), Christoffer Karlsson (ut 64), Tobias Nilsson, Kristian Bergström (ut 75) –
Magnus Eriksson (ut 63), Oscar Möller (ut 60).

Inbytta ersättare: Andreas Johansson (in 45 VB), Mattias Mete (in 60 F), Viktor Prodell (in 63 F), Amir Suljic (in 64 MM), Alberis da Silva (in 75 MB), George Tanzi (in 75 HM), Simom Esséus (in 75 VM).

Ej inbytt ersättare: Gustav Jansson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.