Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 2 januari 2012

Årskrönika 2011 – VI ÄR TILLBAKA - del II – Försäsongen

Ett lag som degraderas från en högre serie brukar råka ut för manfall, men inte Åtvidabergs FF anno 2011. Sett till antal startspelare hade inget lag som flyttats ned från Allsvenskan till Superettan tappat så få spelare (9 %).

Vi fick ett snabbt besked genom ett mycket högklassigt förvärv den 26 november – Magnus Eriksson från Väsby. 20-åringen hade gjort 11 mål för Superettans jumbolag Väsby och skulle förstås få fler möjligheter att göra mål i vår förening.

Alla våra egna spelare som vi verkligen ville ha kvar stannade. Jesper Arvidsson såg ut att försvinna men även vänsterbacken blev kvar. Och nu som vår egen spelare. Därmed bestod spelartruppen helt av egna spelare. Minst en lånad spelare hade vi annars haft sedan samarbetet med Djurgården inleddes 2003. Förvisso lånade vi in Thomas Olsson hösten 2011, men helårslånen är nu historia.

Nyförvärv inför säsongen:
Andreas Johansson, försvarare, uppflyttad från Tipselit (Grebo IK 2005)
Besart Kalludra, mittfältare, uppflyttad från Tipselit (Skeninge IK 2008)
Magnus Eriksson, forward, Väsby United

Två spelare ur Tipselit lyftes upp i A-truppen samt meriterade anfallaren Magnus Eriksson. Inte sedan 1970 då Roland Sandberg gjorde 11 mål för Kalmar FF i den näst högsta divisionen har vi införskaffat en sådan målspottare från en elitklubb. Ralf Edström gjorde bara 4 mål i Degerfors 1971 innan han kom till oss. Reine Almqvist satte 6 strutar för IFK Göteborg 1972 (också det i näst högsta divisionen) innan han blev vår spelare. Vi tog alltså två SM-guld utan forwardsförvärv från Allsvenskan, vilket säkert är en nyhet för många. Vi får be att återkomma till ämnet senare i krönikan.

Förluster:
Paulus Roiha (28 matcher i AS, 11 inbytta), KuPS Kuopio (Fin)
Johan Niklasson (9 matcher i AS, 3 inbytta), Jönköpings Södra IF
Emil Herge (3 matcher i AS, 2 inbytta), Vimmerby IF (utlånad, sedan utgående kontrakt)
Dejan Doslic (7 matcher i AS, 6 inbytta), Värmbols FC
Glenn Roberts (13 matcher i AS, 8 inbytta, 1 mål), Ålesunds FK (tillbaka efter lån)

Paulus Roiha gjorde förvisso flest mål i Allsvenskan men karriären led mot sitt slut och i dag är det ingen som är besviken för att vi istället valde att satsa på Magnus Eriksson. Paulus hade fortsatta skadeproblem under 2011 och spelade bara fyra matcher för KuPS innan han avslutade sin karriär.

Johan Niklasson har tidigare varit en stöttespelare men på grund av skadeproblem på senare år fick mittbacken allt mindre speltid och han lämnade för Jönköpings Södra och ska nästa säsong spela för IFK Värnamo.

Glenn Roberts lånads in från norska Ålesund hösten 2010, men tillförde inte tillräckligt och återbördades till Ålesund. Anfallaren gick sedan direkt till Tippeligaenklubben Sarpsborg 08.

De fyra förlorade spelarnas matchsumma var 60 allsvenska matcher varav 30 startmatcher och 8 mål.

Motsvarande siffror för 2010 var 18 matcher i Superettan varav 9 startmatcher och 2 mål.

Spelaromsättningen har alltså hållits på en väldigt låg nivå och manskapet har därmed kunnat spelas samman. Med bibehållen trupp och perfekta träningsmöjligheter kunde ett eget vägvinnande offensivt passningsspel börja övas in redan i november. Jag var inne på det redan i förra årskrönikan att vi skulle kunna lyckas öva in ett spel som Elfsborg om vi bara trodde på det. Det var som natt och dag till skillnad från det allsvenska året där vi fick sämsta tänkbara förutsättningar med få kvalitativa pass på fullstor plan och ett evigt flackande för att hitta spelbara planer. Med en månads senare seriestart gavs också möjligheten till mer tid för att utveckla spelet.

Träningsmatcherna
Vi hade ett betydligt bättre upplägg vad gäller träningsmatcherna inför säsongen gentemot 2010, då det var lite för svagt motstånd. Nu började vi istället mot tre allsvenska lag.

Kalmar FF – ÅFF 2–2
Vi fick en flygande start på träningsspelet med bra spel och en 2–0-ledning efter den första halvtimmen. Amir Suljic skickade upp det första målet i nättaket på retur i den nionde minuten (efter Magnus Erikssons skott). Magnus Eriksson frispelade sedan Pontus Karlsson, som gjorde 2–0 i den 22:a minuten. Efter slarv i vårt bakre led reducerade Abiola Dauda i den 32:a minuten och i början på andra halvlek kvitterade vår forne Ricardo Santos efter ett nytt tveksamt agerande av vårt försvar. På det stora hela visade matchen ändå att vi låg väl framme.

ÅFF – IFK Norrköping 1–1
Den 5 februari var det rekordtidig premiär på Kopparvallens utmärkta konstgräs. Cirka 1 000 personer kom för att se derbyt mot Norrköping. Vi började matchen lite tveksamt men tog snart över och Kristian Bergström sköt in 1–0 i den 18:e minuten efter schabbel av IFK-försvaret. Vi dominerade matchbilden under slutet på första halvlek och början på andra halvlek, men sedan kom gästerna tillbaka och gjorde 1–1 efter inspel från vänsterkanten och Imad Khalili som målskytt. Oavgjort var ett rättvist resultat och summa summarum var det en nya skaplig insats.

GAIS – ÅFF 2–0
Matchen borta mot GAIS gav en varning vad som händer om man inte är på tå. Det var ingen bra match från vår sida där framförallt passningsspelet fallerade på det dåliga konstgräset på Valhalla IP. Hemmalaget var inte heller bra men något bättre. Båda målen föll i början på andra halvlek. Eric Bassombeng satte det första målet i den 56:e minuten efter inlägg från höger och fyra minuter senare stod backlinjen lite högt, GAIS spelade sig igenom och Amadaiya Rennie satte det andra målet.

ÅFF – Degerfors IF 5–2
Förlusten i Göteborg gav en väckarklocka inför mötet med seriekonkurrenten Degerfors. DIF saknade några viktiga mittfältare och hade inte en chans när de våra trampade gasen i botten. Hög allsvensk klass redan i februari bådade gott!

Vi fick en smakstart med två snabba mål med Kristian Bergström som skarprättare båda gångerna (minut 4 och 6). Magnus Eriksson slog ett fint instick till det första och Christoffer Karlsson spelade fram till det andra. I den 23:e minuten ökade Oscar Möller på till 3–0 efter frispelning av Haris Radetinac. Fyra minuter senare blev Christophe Lallet utvisad och värmlänningarna fick inte plocka in någon mer gubbe.

Erik Moberg nickade in 4–0 på Jesper Arvidssons kalasinlägg i den 48:e minuten och för 5–0 i den 52:a minuten svarade Haris Radetinac med en nick ribba in framnickad av Magnus Eriksson. Tyvärr tappade de våra av på takten och Alexander Andersson reducerade två gånger om i den 67:e och 80:e minuten. Men matchen som helhet gav ett fint besked om vår kapacitet.

ÅFF – Assyriska FF 0–2
Mot förväntade toppkonkurrenten Assyriska kom vi ned på jorden igen och gjorde precis som mot GAIS en riktigt blek insats där den rätta viljan tycktes saknas och det såg väldigt lojt ut. 0–1 föll i den 19:e minuten då Jimmie Augustsson satte bollen ur friläge. Början på andra halvleken var något bättre men vi fick inte in bollen på de chanser som skapades och istället gjorde bortalaget 0–2 efter en timmes spel, då Mikael Ishak rakade in bollen i öppet mål efter inspel från vänster. Matchen var ytterligare en varning vad som sker om man inte är på tå, även om södertäljelaget visade på bra takter.

Efter matchen väntade en veckas träningsläger i turkiska Side där det också spelades en träningsmatch.

FC Dynamo Bryansk – ÅFF 0–0
Matchen mot ryska andraligalaget (slutade sedan sexa) blev en brutal historia där vi hade tur som inte fick någon spelare skadad. Dynamo fick Pavel Ignatowicz utvisad i den första halvleken och för oss fick Steinar Strömnes syna det röda kortet, men ersättare tilläts. Chansmässigt var det jämnt men den fetaste möjligheten fick ryssarna. Henrik Gustavsson räddade dock straffsparken från Vitrysslands främste landslagskytt genom tiderna, Maksim Romashchenko.

ÅFF – Jönköpings Södra IF 4–0
Hemma i Sverige igen väntade åter en seriekonkurrent i form av Jönköping.  Vi tog tag i matchen från början och efter ett fult påhopp av Christer Persson på Haris Radetinac var vi en man mer på banan från minut 22. Anton Tinnerholm rullade, ur snäv vinkel, in 1–0 i den 37:e minuten.

I den andra halvleken tog vi sedan över totalt. I den 55:e minuten slängde sig Oscar Möller fram på Kristians Bergströms fina inlägg och nickade in 2–0. Minuten senare avancerade Christoffer Karlsson med styrka och bestämdhet centralt och dunkade in 3–0.

I den 65:e minuten var Haris Radetinac på väg igenom centralt, men blev hårt tagen av Tommy Thelin och vår före detta spelare blev utvisad. I den 76:e minuten fick sedan Magnus Eriksson äntligen göra sitt första ÅFF-mål, på straff sedan han själv blivit fälld. Avslutningen på matchen blev lite avslagen, men de våra visade åter vilken oerhört hög kapacitet laget besitter när gasen trycks i botten.

Mjällby AIF – ÅFF 2–1
Vi fick en bra genomkörare på naturgräs på Strandvallens B-plan. Vi var inte riktigt med från början och David Löfquist dundrade in första målet redan i den åttonde minuten. Allt eftersom kom vi in i matchen allt mer och Oscar Möller svarade för ett riktigt klassmål, efter skarv från Magnus Eriksson, då han dundrade in 1–1 i nättaket strax innan paus.

Vi började riktigt bra i andra halvlek men lyckades inte få in bollen och tio minuter före slutet avgjorde istället hemmalaget genom Daniel Nicklasson, som kom igenom centralt och avslutade vårdat.

ÅFF – Motala AIF 5–0
I genrepet ställdes vi mot Motala som var nykomling i division I. Det skilde alltså bara en division men i spelet skiljde flera klasser där bortalaget aldrig gavs någon chans. Det var gasen i botten från början. Jesper Arvidsson gjorde 1–0 på straff i den 11:e minuten, sedan Oscar Möller blivit nedriven. Fyra minuter senare ökade Oscar Möller på till 2–0 framspelad av Magnus Eriksson.

I den 28:e minuten slog Anton Tinnerholm in bollen från höger och John Erlandsson stötte bollen i eget mål. Bara minuten senare drogs ett riktigt mönsteranfall upp på högersidan där Haris Radetinac hittade Anton Tinnerholm djupt ned vid kortlinjen. Anton serverade sedan för Magnus Eriksson som bara hade att rulla in 4–0.

De våra slog sedan av på takten men kontrollerade matchen. Det dröjde till den 72:a minuten innan det femte målet kom. Kristian Bergström slog en fin hörna från vänster som Erik Moberg snyggt nickade in i det bortre hörnet.

[Se spelarstatistik från träningsmatcherna 2011 här] (klicka i bilden om den är suddig)

Summering av försäsongen
Resultatmässigt noterade vi tre segrar (Degerfors 5–2, Jönköping 4–0 och Motala 5–0), tre oavgjorda (Kalmar 2–2, Norrköping 1–1 och Dynamo Bryansk 0–0) och tre förluster (GAIS 0–2, Assyriska 0–2 och Mjällby 1–2).

Eftersom vi mötte fyra allsvenska lag var det ändå ett bra facit och trots att de sämsta insatserna skedde mot GAIS och Assyriska så var vi på intet sätt chanslösa i de matcherna. Precis som väntat kändes det som vi var betydligt bättre förberedda inför seriepremiären än säsongen innan. Spelet hade utvecklats med ett välvårdat passningsspel som vi inte hade upplevt så tidigt på året under någon tidigare säsong.