Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 3 januari 2012

Årskrönika 2011 – VI ÄR TILLBAKA – del III – Vårsäsongen

Efter en bra försäsong där vi kunde förbereda oss väl på Sveriges bästa konstgräsplan fick vi en kanonstart på seriespelet, via två klara segrar mot nykomlingar.

Omg: 1 Västerås – ÅFF 0–2
Västerås SK besegrades i premiären med 2–0 efter två mål av Oscar Möller. Efter en lite försiktig inledning på matchen kom vi fram allt mer och i den 35:e minuten tog vi ledningen. Kristian Bergström slog inlägget som Möller säkert nickade in i den 35:e minuten och Jesper Arvidsson slog den öppnande passningen till västervikarns andra mål i den 65:e minuten. Efter målen rullade de våra säkert av matchen och vi släppte inte till ett enda avslut på mål, vilket vittnar om en stabil seger.

Omg:2 ÅFF – Qviding FIF 4–0
Spelet nådde inga högre nivåer i hemmapremiären mot Qviding FIF, men det viktigaste var att vi vann matchen. Och det med hela 4–0. Oscar Möller gjorde 1–0 redan i den nionde minuten efter att vänsterskottet tagit på en försvarare och in i mål. Det var Christoffer Karlsson som jobbade till sig bollen och assisterade. I minut 34 blev Möller nedsparkad i straffområdet och Magnus Eriksson rullade in den efterföljande straffsparken. Kort senare fick även bortalaget straff men Henrik Gustavsson räddade Fuad Hysenis skott.

I den 63:e minuten rullade Magnus Eriksson in 3–0 efter frispelning av Haris Radetinac. 4–0 fastställde inhopparen Viktor Prodell på retur efter Haris Radetinac´ skott i den 92:a minuten.

Trots den klara segern fanns det många människor som gnällde att det var för dåligt. Visst det var ingen strålande insats spelmässigt men motståndet bjöd inte upp till dans. 6–0 på de inledande två matcherna, full pott och serieledning var ju ett strålande facit.

Tung svacka efter fin start
Omg: 3 ÅFF – Degerfors IF 1–2
Mot Degerfors tog tyvärr sviten på sju raka tävlingsmatcher utan förlust på Kopparvallen (varav sex i Allsvenskan) slut. DIF tog ledningen redan i den fjärde minuten genom Peter Samuelsson. Efter ett passivt försvarsspel från vår sida kunde skyttekungen sätta bollen trots en svag mottagning. Vi såg ut att ta över matchen genom Kristian Bergströms kvittering i den 34:e minuten (efter passning från Oscar Möller), men redan innan paus tog åter DIF ledningen då Eric Jernberg placerade in 1–2 efter ny passivitet i försvarsarbetet. Trots många fina målchanser (vi vann avsluten med 22–8) kammade vi noll. Totalt sett var det en för svag inställning i kampmomentet som avgjorde.

Förhoppningen var att alla berörda parter förstod att vi var tillbaka i Superettan och att det var oerhört viktigt att kriga för poängen som gäller i den här serien allt som oftast.

Svenska Cupen
Omg: 2 Karlslunds IF – ÅFF 0–4
Vi trädde in i Svenska Cupen mot division III-laget Karlslunds IF (som sedan avancerade till division II). Vi vann med klara 4–0 efter tre mål av Viktor Prodell och ett av Daniel Swärd. Prodell spräckte målnollan i den 19:e minuten. Daniel Hallingström sköt och Prodell styrde in bollen i mål. Precis innan paus gjorde Viktor 2–0. Haris Radetinac frispelade Viktor Prodell, som rundade målvakten och satte bollen säkert i mål. 3–0 satte inhopparen Daniel Swärd efter att Kristian Bergström spelat fram i den 71:a minuten. I slutet av matchen gjorde Viktor Prodell sitt tredje mål framspelad av Daniel Swärd. Matchen nådde inga större höjder men det handlade ju bara om att gå vidare.

Omg: 4 Jönköpings Södra IF – ÅFF 1–0
Märkligt nog verkade det som vi blev tagna på sängen av planens beskaffenhet och att Jönköpings Södra IF skulle spela hårt och tufft. När dessutom domaren Bojan Pandzic från Hisings Backa tillät detta, blev det ännu värre. Med nio kort slutade eländet. Vi fick tre ostskivor och Bruno Marinho två. Trots att vi var en man mindre från minut 38, var vi sedan det klart bättre laget och borde ha vunnit matchen. Men matchen gavs bort dessförinnan när Fredrik Fendrich gjorde matchens enda mål redan i den 18:e minuten efter väldigt svagt försvarsarbete och inlägg från vänster.

Två säkra segrar följdes alltså upp med två mindre smickrande förluster i seriespelet. Vi föll därmed ned till femte plats och pressen var stor inför mötet med överraskningslaget Ängelholms FF som obesegrat ledde serien.

Hög allsvensk klass
Omg: 5 ÅFF – Ängelholms FF 5–0
Nu visade vi emellertid på en oerhörd styrka genom att vinna med hela 5–0!

När vi nu åter hittade tillbaka till fint rull hängde inte gästerna med och redan i den 19:e minuten blev rutinerade mittbacken Marcus Lindberg målchansutvisad efter att Oscar Möller dragits ned.

Denna match spelade Kristian Bergström centralt på mittfältet, men trots succén fick sedan inte Pligg åter chansen som mittmitt igen. Pligg spelade fram till Magnus Erikssons läckra 1–0-mål i den 37:e minuten då Mange vände bort ett par gubbar på kortlinjen och placerade in bollen. I andra halvlek utnyttjade vi sedan det numerära överläget till max och spelade fotboll av hög allsvensk klass. Med tre mål på tre och en halv minut avgjordes matchen.

Christoffer Karlsson spelade fram till Haris Radetinac, som vek in från höger och hängde in 2–0 i det bortre krysset. Knappa två minuter senare, efter ett kanonanfall, spelade Haris Radetinac in från höger och Viktor Prodell satte 3–0 från nära håll. Kort senare var det dags igen. Efter ett anfall med många avslut spelade Jesper Arvidsson in bollen till Magnus Eriksson som framför målet satte 4–0. Inhopparen Daniel Swärd satte avslutande 5–0 efter retur på sin egen nick.

Nu hade vi visat vad vår förening var kapabel till, vilket förstärktes några dagar senare i Svenska Cupen.

Omg: 3 ÅFF – AIK 3–0
Nu var det dags för revansch mot allsvenska AIK, som var ett av många lag som vi slarvade bort det allsvenska kontraktet emot 2010. Följdriktigt tog vi ledningen. I den 24:e minuten slog Bruno Marinho ett fint inlägg som Viktor Prodell nickade in vid den bortre stolpen. AIK försökte men vårt försvarsarbete denna dag var mycket bra och i slutskedet avgjorde vi matchen genom två mål. Magnus Eriksson spelade fram till inhopparen Oscar Möller som elegant vände bort sina motspelare och satte 2–0. Kristian Bergström prickade sedan ribban och Haris Radetinac skickade in returen fram till slutresultatet 3–0. Avslutsstatistiken var 17–5 varav 7–1 på mål, så det var inget snack om att segern var rättvis.

Kämpaseger
Omg: 6 Falkenbergs FF – ÅFF 0–2
Att en reaktion kunde ske borta mot Falkenbergs FF var inte oväntat och den första halvtimmen var riktigt svag. Det var enda gången under vårsäsongen som vi hade lite flyt och inte släppte in något mål trots att vi inte var med. Vi segrade till slut med 2–0 efter att Oscar Möller vräkt sig fram och nickat in Haris Radetinac´ boll i det främre krysset i den 38:e minuten.

I slutskedet blev Tobias Nilsson utvisad efter att vårdslöst ha sparkat ned Haris. Hemmaspelarna var inte med på den efterföljande frisparken som Kristian Bergström skickade in och Prince Eboagwu kunde nicka in 2–0.

Med segern avancerade vi till Allsvensk kvalplats.

Målproduktionen fortsatte
Omg: 7 ÅFF – IFK Värnamo 5–2
Tredje raka segern i Superettan (och fjärde inklusive cupen) bärgades via 5–2 hemma mot IFK Värnamo. Återigen presterade vi bländande anfallsfotboll. Efter en kvart klippte Kristian Bergström in 1–0 efter inspel av Magnus Eriksson. Magnus Eriksson satte sedan 2–0 i den 43:e minuten efter framspelning av Bruno Marinho. Innan paus hann också Erik Moberg nicka in 3–0 på Kristian Bergströms hörna.

I början på andra halvlek kom Kristian Bergström helt fri och lyfte in 4–0 och efter en timmes spel värktes Oscar Möller ned i straffområdet och Jesper Arvidsson satte den efterföljande straffen fram till 5–0.

Tyvärr slappnade vi av i försvarsarbetet i slutet och Henrik Gustavsson tvingades rädda en straff från Joel Löw i den 65:e minuten. Två minuter senare rann Loret Sadiku igenom och placerade in 5–1. På stopptid kunde sedan Freddy Winsth springa i djupet och lobbnicka in 5–2 över Fimpen. Anton Tinnerholm blev utvisad i den 80:e minuten varför avslutningen blev speciellt jobbig.

Med segern avancerade vi upp till andra plats, endast en poäng efter Assyriska, som annars öppnat riktigt starkt.

Svag insats mot Bajen
Omg: 8 Hammarby IF – ÅFF 2–0
Det kändes som ett bra läge att åka upp till Söderstadion för viktigt bortamöte med Hammarby. För första gången skulle vi mäta oss mot en av förhandsfavoriterna, men likt 2010 års elände på Råsunda mot AIK verkade de våra tagna av stundens allvar och svarade för säsongens dittills sämsta insats. Vi mäktade med ett skott på mål och förlorade med 0–2.

Vi såg ut att ta ledningen i den 25:e minuten men Oscar Möllers mål dömdes tveksamt bort för offside. Strax innan paus fick Maic Sema enkelt vandra in från höger och placera in sitt första mål och det andra nickade han in helt omarkerad i den 61:a minuten.

Trots nederlaget låg vi kvar på andra plats.

Poängtapp även på Kopparvallen
Omg: 9 ÅFF – Ljungskile SK 2–2
Bara tre dagar senare väntade hemmamatch mot Ljungskile SK. Tyvärr fortsatte eländet i den första halvleken som var ännu svagare än de båda på Söderstadion. Underläge med 0–2 innebar en oerhört tuff uppförsbacke.

Det dröjde bara drygt åtta minuter innan det första baklängesmålet föll. Förvisso ett kanonskott i krysset strax utanför straffområdet av Alexadar Kitic men försvarsarbetet dessförinnan och täckningen var riktigt svag. Alexander Mellqvist åkte sedan lätt slalom igenom centralt utan att någon av våra spelare gick in ordentligt i kampen. 0–2 var allstå ett faktum efter 36 minuter.

Scenförändringen var sedan total i den andra akten. I första halvlek hade vi bara ett avslut på mål men i andra åtta stycken. Två av dem gick i mål. Anton Tinnerholm vräkte sig fram och nickade in Jesper Arvidssons inlägg i den 58:e minuten och två minuter senare satte Daniel Swärd 2–2 på retur efter Viktor Prodells avslut.

Det var allstå gott om tid att även få in ett tredje mål, men otroligt nog kunde LSK hålla undan trots flera högklassiga chanser.

Poängen räckte trots allt för att gå upp i serieledningen, men det var oerhört jämnt då en kvartett i täten hade 16 poäng.

Åttondelsfinal ÅFF – Östers IF 2–1
Ytterligare tre dagar senare väntade åttondelsfinal i Svenska Cupen hemma mot Öster. Efter ett par tunga starter var det nu vår tur att ta kommandot redan från början och Viktor Prodell slog till två gånger om genom att sätta två returer i den 22 och 23:e minuten. Det första målet kom efter Anton Tinnerholms inlägg och det andra efter Jesper Arvidssons skott. Vi hade därefter kontroll på matchen och det kändes lite onödigt att Daniel Petersson kunde reducera efter friläge i den 70:e minuten och skapa spänning i slutet, men det var aldrig någon riktig fara och vi var därmed glädjande nog klara för kvartsfinal.

Målmissarnas eftermiddag
Omg: 10 IK Brage – ÅFF 1–0
Seriespelet fortsatte med match borta mot Brage i omgång 10 och det skulle bli en oerhört smärtsam upplevelse. Vi spelade nämligen högklassig fotboll de 25 första minuterna, men gjorde inte mål. Magnus Erikssons lobb i undersidan på ribban och studs på mållinjen i den fjärde minuten var verkligen värd ett bättre öde, men det var bara början på missade målchanser. Efterhand slappnade vi av när bollen inte ville in och Brage kontrade in matchens enda mål i den 27:e minuten. Efter en långboll tog sig Johan Eklund ojuste fram mot Daniel Hallingström och prickade in bollen.

Domaren Per Melin från Stockholm hamnade fortsatt i fokus efter att Prince Eboagwus kvittering felaktigt blåstes bort för offside i mitten på andra halvlek. Vi hade ändå flera klara chanser för att kunna vända matchen men fick alltså inte ens en pinne i denna vidriga tillställning.

Genom den oerhört tunga förlusten gjorde vi något slags rekord genom att vi föll från första till sjunde plats på bara en omgång.

Styrkebesked mot seriefavorit
Omg: 11 ÅFF – Assyriska FF 2–1
Tre poäng framför låg nästa motståndare Assyriska och det var naturligtvis en pressad situation för de våra, men åter visade de styrka när det som mest behövdes och vi vann med 2–1. Första halvleken var inte bländande och gästerna tilläts komma fram några gånger men vi hade också chanser och efter hörna från Kristian Bergström nickade Prince Eboagwu in 1–0 i den 35:e minuten.

Stärkta av målet lade sedan de våra i en växel extra i andra halvlek men det dröjde till den 76:e minuten innan 2–0-målet äntligen föll. Jesper Arvidsson och Kristian Bergström hade lekstuga till vänster och till sist kunde Jesper hitta Kristian med en chipp på djupet och Pligg serverade Viktor Prodell med en hård boll, som Prodell vackert skarvade in i bortre.

Lite onödigt fick Assyriska en straff i slutet sedan Anton Tinnerholm tagit med handen. Henrik Gustavsson räddade sin tredje straff under vårsäsongen men kunde dessvärre inte hindra straffskytten Mikael Ishak från att sätta sin egen retur.

Med segern gick vi åter förbi Assyriska att studsade upp till tredje plats.

Tung cupsorti
Kvartsfinal ÅFF – Örebro SK 0–3
Cupkvartsfinalen mot Örebro kom nu lägligt, då vi hade det lite lugnare med matcher medan ÖSK hade ett riktigt tätt program. Men ÖSK hade centrallinjen intakt med ordinarie målvakt, försvar och Nordin Gerzic som ändå är ett starkare kort än någon av de spelare som finns i Superettan.

Vi skulle ändå ha avancerat till semifinal men föll med 0–3 efter två sena mål. Mål nummer ett kom efter hörna, då Haris Radetinac inte valde att ta bort bollen på stopptid av den första halvleken. Magnus Wikström kunde därmed nicka in 0–1. Dessförinnan hade vi fina chanser bland annat genom Magnus Erikssons stolpskott.

I den andra halvleken pressade vi på mot bortamålet men fick ingen utdelning och på stopptid avgjorde i stället ÖSK med två mål. 0–2 gjorde Tommy Wirtanen och 0–3 Robin Staf efter en solklar offside.

Som flera matcher denna vår var vi det bättre laget rent spelmässigt men slarv i försvarsarbetet i kombination med ineffektivitet i avsluten fällde oss åter. Vi hade verkligen chansen att gå hela vägen i cupen och det känns därför extra tungt att vi åkte ur.

Riktigt svagt
Omg: 12 Landskrona BoIS – ÅFF 3–2
Känslan blev ju inte direkt bättre på väg hem från Landskrona. På förhand var det här en av de absolut svåraste matcherna under våren, men BoIS hade inte alls svarat upp mot förväntningarna och hade ännu inte tagit någon trepoängare på Landskrona IP. Men nu kom den första eftersom vi föll med 2–3 efter den dittills svagaste insatsen.

Vi skänkte bort det första målet genom bolltapp på mitten av Prince Eboagwu och assisterande domaren Henrik Svensson missade offsiden i anfallet som Fredrik Svanbäck avslutade genom att raka in 0–1. Vi kom in i matchen bättre och Anton Tinnerholm kvitterade med ett behärskat skott i den 29:e minuten på retur efter Jesper Arvidssons inspel från vänster. Onödigt släppte vi dock förbi hemmalaget i den 37:e minuten, då vi åter gick bort oss på vänsterkanten och bollen kom in framför målet. Väl där fick Steinar Strömnes en kraftig knuff in i bollbanan av Ajsel Kujovic varvid bollen studsade på norrmannen och i mål. Ofattbart nog blåste inte domaren Lars Olsson från Umeå bort målet.

Vi såg ändå ut att kunna knipa minst en pinne då vi kom igång bättre med spelet i andra halvlek och efter en timmes spel föll 2–2. Jesper Arvidsson spelade snett bakåt till Anton Tinnerholm som behärskat placerade bollen till vänster om målvakten.

Märkligt nog sjönk kvaliteten igen och det var inte helt ologiskt att hemmalaget drog det längsta strået av två för dagen svaga lag. Det avgörande 2–3-målet föll i den 88:e minuten efter att vi tappat boll i offensivt läge och lämnat en vidöppen gata centralt. Mathias Andersson kunde sedermera sätta bollen i mål.

Nu sjönk vi åter i tabellen, ned till sjätte plats.

Kanoninsats mot Giffarna
Omg: 13 ÅFF – GIF Sundsvall 2–0
Återigen var pressen stor inför ett nytt hemmamöte, mot GIF Sundsvall. Det var ytterligare en förhandsfavorit som inte lyckats i säsongsinledningen, men som på hemmaplan måste besegras. Nu tog sig de våra dock riktigt i kragen och visade upp ett mycket stabilt spel. Mest nöjd var man över att det inte var naiv satsning framåt utan det säkrades defensivt i första hand vilket också öppnade för en bra och varierad offensiv.

Efter en halvtimme fick vi äntligen in det första målet. Magnus Eriksson slog ett inlägg från vänster som Oscar Möller plockade ned och prickade in vid den bortre stolpen. Vi borde ha avgjort matchen tidigt i den andra halvleken men det dröjde till den 85:e minuten innan det förlösande 2–0-målet föll. Kristian Bergström slog ett inlägg från vänster och Viktor Prodell höll sig framme och nickade in bollen.

Avslutsstatistiken 17–4 varav 10–0 på mål talade sitt tydliga språk att segern var välförtjänt och vittnade om en mycket bra defensiv.

Vi studsade åter upp till tredje plats och jag trodde verkligen att vi skulle slippa lågvattenmärkena framledes. Men så blev det inte alls.

Uruselt
Omg: 14 Östers IF – ÅFF 1–0
Helt obegripligt föll vi ned i usel kvalitet på Värendsvallen och gjorde den sämsta matchen på flera år. Tack vare att vi inte mötte något av de bättre lagen (ÖIF var bättre under hösten) stannade nederlaget vid 0–1.

Målet föll naturligtvis efter tafatta ingripanden då den låga lösa hörnan kunde nickas in av en helt fristående Mario Vasilj i den 17:e minuten. Henrik Gustavsson skulle naturligtvis plockat bort den bollen direkt. Vi mäktade med ett skott på mål under hela matchen och släppte samtidigt till nio skott på mål (flest under säsongen). Det man var mest arg på efter matchen var att de våra inte ens såg ut att försöka och då kan man inte vinna några matcher oavsett motstånd.

Vi föll åter till sjätteplatsen och pressen kändes nu än värre att kunna plocka en nya trea hemma mot ytterligare en förhandsfavorit – Brommapojkarna.

Uppe på banan igen
Omg: 15 ÅFF – IF Brommapojkarna 2–1
Denna gång såg det dock ut som vi skulle få stanna kvar i dyn från Värendsvallen. För den första halvleken var svag. Passiviteten var stor när Serge-Junior Martinsson Ngouali tog sig in från höger och bollen gick sedermera fram till Miiko Albornoz som kunde pricka in 0–1 långt inne i straffområdet, eftersom Haris Radetinac inte följde med vänsterbacken in i straffområdet.

Vi var därmed riktigt illa ute, men man måste då prisa de våra att ta sig samman och de gjorde en betydligt bättre andra halvlek och skapade chanser för en kvittering. I den 65:e minuten var det äntligen dags. Erik Moberg fick ingen bra träff med huvudet efter Kristian Bergströms hörna från vänster, men bollen snappades upp av Amir Suljic som skickade in den framför mål och vid bortre stolpen dök Viktor Prodell upp och nickade in 1–1.

Efter en ny hörna i den 81:a minuten hade vi vänt matchen. Kristian Bergström slog in bollen och Jesper Arvidsson nickade in 2–1 via ribban.

Trepoängaren innebar att vi åter var uppe på kvalplats. Vändningen var det första under året och var nog så viktig att bära med sig inför hösten.

Summering av vårsäsongen
Tack vare ett bra hemmaspel hängde vi väl med i den oerhört täta serien där Ängelholm och Degerfors toppade på 26 poäng. Aldrig tidigare i Superettans historia har en serieledare i halvtid knåpat ihop så få poäng. Våra 25 poäng räckte därmed för en tredjeplats.

Det som oroade var bortaspelet där vi bara vann två av sju bortamatcher (mot Västerås och Falkenberg). Vi avslutade vårsäsongen med fyra raka bortaförluster mot Hammarby, Brage, Landskrona och Öster och hade dessförinnan även förlorat mot Jönköping.

Hemmaspelet var däremot mycket bra. Precis som vi trodde hängde motståndarna inte med och vi tappade bara fem poäng (tre mot Degerfors och två mot Ljungskile). Därmed hade vi spelat ihop 19 av 24 möjliga poäng på Kopparvallen med en målskillnad på finfina 23–8.

Totalt sett hade vi en målskillnad på 29–16 efter 15 matcher. Aldrig tidigare i Superettan hade vi gjort så många mål och aldrig hade vi släppt in färre mål i Superettan.

På det stora hela hade vi klarat vårsäsongen okej även om vi hade några riktiga djupdykningar mot Hammarby, Landskrona och Öster. Trots dessa borde vi ha vunnit mot Degerfors, Jönköping, Ljungskile och Brage.

Förhoppningen var att vi skulle få lite tillbaka retroaktivt under hösten, då fler bortamatcher var på konstgräs och att vi förhoppningsvis hade lärt oss vad som gällde på bortaplan överlag och även anpassa spelet till naturgräs.