Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 5 februari 2012

Fin start på försäsongen

Det var inte de bästa förutsättningarna men de våra stod framförallt för en bra första halvlek när årets första match mot en seriekonkurrent gick av stapeln på en svinkall Kopparvallen. 1–0-segern grundlades med ett fint mål från första halvlek och ett bra försvarsspel i den andra akten.

Att sätta sig i respekt hos sina kommande lag inför seriespelet är alltid bra och känns extra viktigt nu när vi gör comeback i Allsvenskan. Det känns därför skönt att vi lyckades besegra Mjällby, som vi också haft svårt emot de senaste åren.

Det var en match med två ansikten, där vi ägde den första halvleken näst intill totalt och borde haft en ledning med åtminstone ytterligare ett mål. Medan Mjällby var det lag som skapade chanser i den andra akten.

Vi tog tag i taktpinnen från början och även om det var svårt med fästet och planen var lite hård så spelade de våra stundtals riktigt bra fotboll. Med fint rull och med ett varierat spel kunde vi ganska enkelt såga oss igenom bortalaget som var märkbart passivt under den första halvleken. Värnamo bjöd på bättre motstånd.

Det blev lite väl många misstag i passningsspelet för att vi skulle skapa ännu fler öppna lägen men det skapades ändå flera klara målchanser. Redan i den fjärde minuten var det ytterst nära 1–0. Viktor Prodell löpte bra till vänster och fick en fin boll från Jesper Arvidsson. Viktor spelade in bollen där Petrit Zhubi kom stormade och trollhättanförvärvet sköt i stolpens insida uppe vid krysset.

I den 17:e minuten spelade Zhubi istället fram, till Anton Tinnerholm som sköt strax utanför.

I den 31:a minuten tog vi äntligen ledningen efter ett mycket vackert omställningsmål. Tom Pettersson nickade undan ett inlägg. Amir Suljic lyfte fram bollen till Petrit Zhubi som nickade vidare till Oscar Möller. Västervikarn mötte med en direktvolley som landade perfekt framför fötterna på Viktor Prodell som tog en mycket bra löpning från höger, höll i bollen vid kortlinjen och spelade snett bakåt. Petrit Zhubi mötte bollen perfekt och sköt vackert in 1–0 i det vänstra krysset.

Mjällby kom in i matchen i slutet av första halvlek men blev giftiga första i andra akten då de tog över matchen och skapade en hel del framåt. Det var då extra roligt att Gustav Jansson svarade för flera kvalificerade räddningar och reflexräddningen på Robin Strömbergs nick i den 84:e minuten var riktigt svettig. En gång missade Gurra grovt men som tur var nickade Andreas Blomqvist då i ribban. Men de många fina räddningarna gör att Gustav hamnar på ett klart plus. förhoppningsvis kan han fortsätta att leverera jämnare insatser framöver och därmed på allvar kunna konkurera med Henrik Gustavsson.

I backlinjen svarade ånyo Anton Tinnerholm för en stabil insats även om han inte kom fram lika ofta i offensiven i första halvlek som vi är vana vid. Men i Allsvenskan får han förstås vara lite mer återhållsam.  I den andra halvleken flyttades sedan 20-åringen upp ett snäpp. George Tanzi kom då in och tog hand om högerbacksplatsen. Anton var naturligtvis mer delaktig i offensiven i andra halvlek och jobbade hårt.

George Tanzi visade att han har potential att slå sig in i A-truppen. 17-åringen hade lite svårt att hänga med i svängarna ibland, men från rätt utgångsposition lyckades han avvärja på ett bra sätt flera gånger och har dessutom ett bra passningsspel i sig. Mittback är förövrigt hans bästa position.

Mittförsvaret denna gång bestod av Alberis da Silva och Tom Pettersson. Tom har väldigt snabbt kommit in i gänget och gjorde en strålande första halvlek, med resoluta framstötar och fina brytningar. Vid ett tillfälle kom han dock sent och drog på sig en varning. Det blev även ett gult kort mot Värnamo och i seriespelet får han passa sig för att inte dra på sig onödiga kort. Det känns ändå mycket bra att mina förhoppningar om att 21-åringen skulle vara en stötande mittback har slagit väl in. Jag gillar också trollhättangrabbens huvudspel, som är resolut och genom att han kollat upp läget innan nicken skickar han också iväg bollen till rätt adress.

Eftersom Alberis da Silva också var mycket bra i luften kom Mjällbys toppduo Marcus Ekenberg och Erton Fejzullahu sällan till lägen. Alberis gjorde det också bra i markspelet och svarade inte för några stora fadäser. I andra halvlek var dock båda mittbackarna lite passiva i vissa lägen.

Jesper Arvidsson ökade speltiden till 76 minuter i denna match och hade inga problem att hålla undan i första halvlek. Jeppe kom också fram bra på vänsterkanten och låg bakom en hel del även om de avgörande passningarna normalt har bättre träffsäkerhet.

Andreas Johansson fick åter hoppa in. Denna gång under en tuffare period, men 20-åringen tog kampen och höll undan.


Petrit Zhubi spelade åter från start på högerkanten och svarade för en riktigt stark första halvlek. Uddevallasonen visade intressanta kvaliteter mot Värnamo och visade nu verkligen att han kan bli ett utropstecken i Allsvenskan. 23-åringen låg bakom väldigt mycket i offensiven. Med sina snabba, kvicka och ettriga steg vann han många bollar och var ständigt på hugget i djupled. Målet var mycket välförtjänt med tanke på stolpskottet i början av matchen.

På innermittfältet startade Tobias Nilsson och Amir Suljic. Tobias var inte lika bra som mot Värnamo och verkar ha det svårare med kylan än de flesta andra. Utan att sticka ut svarade ändå falkenbergsförvärvet för en stabil insats.

Amir Suljic spelade också säkert och svarade för en bra defensiv insats med bra täckspel. I det defensiva spelet har Amir verkligen utvecklats men måste våga mer i offensiven. 22-åringen måste lära sig att se alternativa offensiva passningar innan han får bollen, för nu tar han oftast det säkra för det osäkra och slår bollar i sidled eller bakåt.

Christoffer Karlsson bytte av Tobias efter en timmes spel och började piggt men hamnade sedan lite för mycket på mellanhand. Insatsen mot Värnamo visar dock att Stoffa är på rätt väg.

Kristian Bergström spelade dryga 80 minuter till vänster och brukar vara mer delaktig i spelet. Pligg ville dock visa att han ogärna släpper frisparkarna ifrån sig och slog en bra frispark mot främre krysset som målvakten Alexander Lundin gjorde en bra räddning på.

William Ankarhake, som har varit ungdomsspelare i skotska storlaget Celtic, kom in sista tio minuterna och gjorde därmed A-lagsdebut. Det var ett tufft läge att komma in men 18-åringen gjorde så gott han kunde.  Jämngamla Jesper Engstrand gjorde också A-lagsdebut med några minuters speltid på högerkanten.


Längst fram startade Oscar Möller och Viktor Prodell. Möller verkade inte trivas i kylan och med underlaget och kom inte till sin rätta. Viktor ser dock ut att ha kommit igång riktigt bra. Prodell som gjorde ett djupledsmål mot Värnamo, kom nu på djupet flera gånger och låg på detta sätt bakom målet. Dessförinnan bäddade 23-åringen när Zhubi sköt i stolpen. Eskilstunasonen ser ut att ha blivit lite snabbare i steget, vilket förstås är väldigt glädjande i kombination med hans redan förträffliga teknik att ta emot och förpassa bollen vidare.

Mattias Mete bytte av Oscar Möller i paus och började andra halvlek piggt, men mattades sedan något. Västeråsförvärvet har ändå visat sina kvaliteter genom styrka och ett gott sätt att ta emot och driva vidare med bollen.

Magnus Eriksson kom in sista halvtimmen och försökte verkligen men 21-åringen lyckades inte hitta det där riktiga flytet. De rätta bollarna var dessutom mer ovanliga i den andra halvleken. Mange gjorde dock en bra löpning när han kapades av Patrik Rosengren, som därmed blev målchansutvisad i den 79:e minuten.


Vi slog Mjällby men gjorde långt ifrån någon toppinsats vilket visar att vi fortfarande är svårslagna. Kanske ett oavgjort resultat speglat den chansmässiga fördelningen mer, men som bekant gäller det att göra mål på sina chanser. MAIF saknade några tongivande spelare men vi saknade också vår ordinarie målvakt Henrik Gustavsson, fjolårets mittlås (Erik Moberg och Daniel Hallingström) samt Bruno Marinho på mittfältet. Dessutom bytte vi in fler spelare (juniorer) än Mjällby.

Även om blekingelaget kommer att få in fler spelare i sitt lag, gjorde klart med Trelleborgs Marcus Pode i går, så tror jag definitivt att vi kan hålla listerlänningarna bakom oss i tabellen. Vi kommer säkerligen få in åtminstone ett par spelare till en redan stark trupp.

Precis som i fjol visade gästande lag att de inte hängde med på Kopparvallen genom Patrik Rosengrens utvisning. Men bortalaget fick sätta in en spelare och vi fick inget numerärt överläge. I seriespelet får de dock inte det.

Nästa lördag får vi besök av ytterligare ett allsvenskt lag i form av Kalmar FF och förhoppningsvis blir det då lite varmare…


Matchfakta
ÅFF – Mjällby AIF 1–0 (1–0)
1–0 (31) Petrit Zhubi (Viktor Prodell)
Utvisning Mjällby: Patrik Rosengren (79)
Varningar ÅFF: Tobias Nilsson, Tom Pettersson
Domare: Jim Petersson, Godegård.
Publik: 352

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm (HM 46, ut 89), Alberis da Silva, Tom Pettersson, Jesper Arvidsson (ut 76) –
Petrit Zhubi (ut 46), Amir Suljic, Tobias Nilsson (ut 62), Kristian Bergström (ut 81) –
Viktor Prodell (ut 62), Oscar Möller (ut 46).

Inbytta ersättare: George Tanzi (in 46 HB), Mattias Mete (in 46 F), Christoffer Karlsson (in 62 MM), Magnus Eriksson (in 62 F), Andreas Johansson (in 76 VB), William Ankarhake (in 81 VM), Jesper Engstrand (in 89 HM).

4 kommentarer:

  1. Tycker du drar för stora växlar av matcherna på en försäsong!

    SvaraRadera
  2. Det är naturligtvis fritt att tycka, men jag känner inte att jag har dragit i några större växlar ännu, men förhoppningsvis kommer de! Vilka syftar du föresten på?

    SvaraRadera
  3. Du borde fan lägga ner din blogg, du kan ju fan inget om fotboll. Dessutom så snackar alla ÅFF spelarna skit om dig och tycker att du inte kan ett piss.

    SvaraRadera
  4. Om den stör dig så behöver du inte läsa den!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.