Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 20 september 2011

Svintungt men vi har fortfarande ett jätteläge

Förlusten nere i Ängelholm svider fruktansvärt. Vi gjorde ingen speciellt bra match men hade heller inte marginalerna med oss. I efterhand hade förstås en pinne och fortsatt serieledning varit kanon.

Trots förlusten ligger vi fortfarande på allsvensk direktplats. Huvudkonkurrenterna Sundsvall och Ängelholm har tre bortamatcher kvar medan vi istället har tre hemmamatcher. Alla våra kvarvarande matcher spelas på konstgräs medan konstgräslaget Sundsvall har tunga gräsmatcher i Falkenberg och Jönköping kvar. Ängelholm ska spela på Stadsparksvallen i nästa omgång och har sedan en ny bortamatch mot Sundsvall.

Det är alltså fortfarande helt upp till oss själva om vi ska klara detta. Men då måste det naturligtvis bli mycket bättre än mot Ängelholm.

Naturligtvis började dagen mycket olyckligt då lagledningen tvingades stuva om i backlinjen efter Jesper Arvidssons illamående. Det var då tur att Alberis da Silva var tillbaka efter avstängning och han utgjorde mittlås tillsammans med Daniel Hallingström. Steinar Strömnes flyttades därmed ut till höger i backlinjen och Anton till vänster.

Jag tycker att vi hade bra kontroll på matchen innan deras mål som kom väldigt olyckligt. Anton Tinnerholm upphävde offsiden i förstaläget och sedan var vi inte med och täckte ytan framför vårt straffområde. Jonas Lindh kunde stega fram med en joggande Christoffer Karlsson bakom sig och ingen av våra mittbackar stötte fram. Ängelholmsspelaren fick därmed fritt utrymme att pricka in bollen vid den vänstra stolpen.

Just sådana mål släppte vi flertalet gånger i inledningen på fjolårets allsvenska och det borde vi ha lärt oss läxan av.

Vi skapade ett flertal chanser för att kunna få ett oavgjort resultat och till och med ha vunnit matchen. Det var inte lättspelat i en hård vind och sedan kom också regnet. Ängelholm är ett svårspelat lag på sitt hemmagräs där de får mer tid med bollen. Det gick inte fort men de hade ett ganska säkert passningsspel och kunde därmed flytta fram positionerna och låsa fast bollen.

När vi väl kunde nypa bollen och fick lägen så stämde det inte riktigt i samspelet med löpningarna och passningarna och anfallen strandade genom för många moment på bollen. På naturgräs är det lätt att fastna med bollen om man får den lite bakom sig och man blir straffad med bolltapp om det kladdas för mycket på bollen. Det borde vi också ha lärt oss av alla tidigare gräsmatcher. När vi väl fick in bollen i straffområdet var vi inte heller tillräckligt heta för att kunna få in bollen.

Defensivt tappade vi efter det insläppta målet och hade inte kontroll på Ängelholms kontraattacker och det kändes inte heller stabilt när inläggen kom in i boxen. Där har vi att se och lära av Ängelholms spel i egen box genom stå rätt och offra sig fullt ut för varje boll.

Tyvärr lyckades vi inte utnyttja hemmalagets tröghet i de bakre leden vid omställningslägen genom att vi var för obeslutsamma. Vi hade ändå flera bra lägen för att göra mål och hade vi fått hål på dem tidigt kunde de ha öppnat sig betydligt mer än vad fallet blev när de kunde bevaka sin ledning.

Det var smått osannolikt att inte Haris Radetinac fick Kristian Bergströms inspel i mål, men ett försvararben räddade precis. Oturen grinade oss också i ansiktet när Alberis da Silva nickade Kristian Bergströms frispark i stolpen och den amerikanske målvakten Matthew Pyzdrowski fick bollen rakt i famnen.

Det kunde mycket väl ha blivit en pinne men ÄFF vi släppte in ytterligare ett mål efter hörna. Daniel Hallingström såg ut att kunna komma först när bollen gick ut åt höger men vågade inte stöta fram och när bollen lyftes över på andra sidan var vi inte alls med. Björn Westerblad lyfte in bollen framför mål som Sebastian Andersson kunde stöta in.


Henrik Gustavsson kunde ha tagit det första målet men det var ett välplacerat skott. I övrigt skötte sig Fimpen bra med flera fina frilägesräddningar.

Steinar Strömnes har spelat högerback flera gånger i år men hade problem med ÄFFs duktige vänstermittfältare Martin Andersen som var så när att ha blivit avstängd inför denna match vilket tyvärr inte blev fallet.

Alberis da Silva hade problem med underlaget och tajmade inte duellerna med motståndarna på bästa sätt vilket resulterade i en hel del frisparkar emot. Dessutom fick Alberis alldeles för dålig hjälp av sina lagkamrater vid trångmål. Alberis var oerhört nära att kvittera men nicken tog retfullt i stolpen.

Daniel Hallingström försökte hålla ihop försvarslinjen men lyckades inte fullt ut och vi fick aldrig riktigt kontroll över hemmalagets duktige Sebastian Andersson.

Anton Tinnerholm kom ofta fel i sin ovana position men jobbade slet så gott han kunde.

Jag befarade att Bruno Marinho skulle saknas på mittfältet och så var det. Brunos kvicka nätta ettriga steg hade behövts mot ett trögt ängelholmsförsvar. Nu kom istället Christoffer Karlsson in och hamnade lite för mycket i linje med Thomas Olsson.

Kristian Bergström jobbade kopiöst men fick inte riktigt till det i passningsspelet.

Jag vet inte om Haris Radetinac hade fått en offensiv order för defensivt var det inte bra. Med en vass spelare som Martin Andersen i motståndarlaget måste Haris hjälpa till hemåt. Haris låg bakom en hel del offensivt men kunde ha fått ännu mer genom flera satsningar som den i andra halvlek när vi så när fick straff (det blev frispark strax utanför straffområdet). Flera sådana räder vill vi se.

Längst fram hade ofta Magnus Eriksson för många moment med bollen och anfallen stannade upp. Han kom ändå till flera avslut men måste träffa mål för att göra mål.

Oscar Möller var förvånansvärt stillastående och förlorade fler nickdueller än han vann. Ett typexempel var i första halvlek då det fanns läge att pressa målvakten, men Möller rusade inte på förrän målvakten fått bollen för långt ifrån sig. Hade han gått fullt från början hade vi fått ett kanonläge att göra mål.

I ett försök att få in en kvittering gick vi ned på trebackslinje när Steinar Strömnes gick ut och in kom Viktor Prodell på mitten. Tekniken firade en del triumfer men det där sista saknades för en avgörande passning eller skott.

Prince Eboagwu byttes också in med förhoppning att kunna knoppa in någon boll men fick aldrig det där riktiga läget.

Nej, det här var verkligen ingen trevlig upplevelse, vilket ingen match i Skåne eller Småland varit i år, där vi bara tagit en pinne på fem matcher. Förlusten, som var den största i år tillsammans med 0–2 borta mot Hammarby, var också den första någonsin mot Ängelholm.

Jag återkommer senare om mina tankar inför de fem avslutande omgångarna.

Matchfakta
Ängelholms FF – ÅFF 2–0 (1–0)
1–0 (20) Jonas Lindh
2–0 (84) Sebastian Andersson
Varningar ÅFF: Haris Radetinac (8:e), Prince Eboagwu (2:a)
Domare: Lars Olsson, Umeå.
Publik: 1 524

Övrig statistik
Avslut totalt  9–17
Avslut på mål  5–7
Avslut i målställningen 0–2
Hörnor  5–6
Frisparkar  10–11
Offside  4–0
Varningar  2–2

Laget
Henrik Gustavsson –
Steinar Strömnes (ut 76), Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Anton Tinnerholm –
Haris Radetinac, Christoffer Karlsson (ut 81), Thomas Olsson, Kristian Bergström –
Magnus Eriksson, Oscar Möller.

Inbytta ersättare: Viktor Prodell (in 76 MM), Prince Eboagwu (in 81 MM)

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Andreas Johansson, Amir Suljic, Daniel Swärd.

8 kommentarer:

  1. Den som jag tycker du glömmer bort i ditt inlägg är den coachmiss som ändå Thomsson står för. Visserligen får Åtvid en sen omkastning i backlinjen MEN misstaget tycker jag var att placera Anton till vänster och Steinar till höger. Anton är så mycket bättre som högerback och vi förlorade där en offensiv kraft genom hela första och en bit in på andra halvlek.

    SvaraRadera
  2. Att vi inte gör en speciellt bra match håller jag inte alls med om. Tvärtom tycker jag att detta var den absolut bästa match jag har sett ÅFF prestera i år, med kvalitén i avsluten som enda undantaget.

    Vi får inte glömma bort att Ängelholm ligger där de ligger av en anledning, ändå mäktar vi med 17 avslut. Att vi sedan släpper till en hel del farliga lägen i andra beror ju på vår egen kvitteringsjakt och inget annat.

    // Larzzone

    SvaraRadera
  3. Där har du en poäng men jag tänkte väl, som säkert Thomsson också gjorde, att Anton varit mer van att spela vänsterback än Steinar tidigare. Men det är möjligt att det ändå varit bättre att ha kvar Anton på högerkanten.

    SvaraRadera
  4. Larzzone

    Det fina med fotboll är att man kan se på matcherna på olika sätt. När jag var yngre skyllde jag också mer på otur och så vidare, men sedan har jag mer fokuserat på det som man verkligen kan göra något åt. Att missa öppna lägen klart är inget annat än dåligt. Att vi hade 22 avslut hemma mot Degerfors tidigare i år innebär inte att den matchen var bra. Det jag nu också såg på plats var inte heller tillräckligt bra, enligt vad jag anser, och i en seriefinal borde alla vara tända till tusen men så såg det inte ut. Vi släppte också till onödiga chanser i första halvlek och hade inte den trygghet som fanns innan målet. Totala markeringsmissar efter fasta situationer hänger inte heller samman med att vi tryckte på för en kvittering.

    Jag tycker att du utrycker dig lite märkligt:” med kvalitén i avsluten som enda undantaget.” Det är ju liksom en högst avgörande faktor. Och fakta är ju att en förlorad match aldrig kan vara bättre än en vunnen match. Poäng ges efter antal mål – antal insläppta mål och inte efter antal missade målchanser.

    Och precis, som du skriver så ligger Ängelholm där de ligger för att de har tagit många poäng. Dessa har de tagit genom ett rakt spel utan onödigt kladd på bollen. De har istället spelat efter sina resurser och fått maximal utdelning. Enligt ditt förhållningssätt har de inte spelat speciellt bra, men de har gjort fler mål än de släppt in i de flesta matcherna och därmed vunnit många matcher.

    Eftersom du tyckte att det var fantastiskt att vi åkte ur Allsvenskan i fjol så förstår jag att du också tyckte det här var årets absolut bästa match.

    SvaraRadera
  5. Nu blir finns det risk att både öster och degerfors går förbi. Laget verkar vara på väg ned i form.

    SvaraRadera
  6. Bara för att vi förlorade för första gången på elva matcher ska vi inte behöva måla faan på väggen.

    SvaraRadera
  7. Tycker det va smärtsamt att se hur vi sumpade bort samtliga bra frisparkslägen på ren okonctration! Bredsidor rakt in i muren är bara för j-a ynkligt...
    Haris har dessutom blivit totalt oförmögen att göra mål! Killerinstinkten saknas framför mål...

    SvaraRadera
  8. Jag tyckte inte det var fantastiskt att vi åkte ur allsvenskan - det förstår du också - däremot tyckte jag säsongen som helhet, med minst 4 000 på Kopparvallen varje match, en fungerande klackverksamhet och det faktum att varken Malmö, IFK Göteborg, AIK, Elfsborg, Kalmar eller Djurgården lyckades besegra ÅFF på Kopparvallen var fantastiskt.

    Och mest fantastiskt av allt: det upprepas nästa år - om laget fortsätter så här!

    // Larzzone

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.