Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 13 september 2011

Ny nervmatch med lyckligt slut

Det var riktigt spänt och jobbigt inför matchen mot Brage. Många menade på att det skulle bli en enkel resa, men av erfarenhet vet man ju hur livsfarligt det är att tappa ödmjukheten. Jobbigt blev det också men så underbart skönt att vi klarade ännu ett hinder.

Sundsvalls poängtapp i torsdags hemma mot Värnamo (2–2) och Ängelholms förlustfria svit på 15 matcher spräckt i fredags efter 1–2 hemma mot Landskrona, öppnade för ett ryck i tabellen och serieledning.

Det kändes ändå som att vi skulle vinna om vi bara gjorde vårt och gjorde mål på chanserna. Men ibland går det troll i målskyttet och ett överlägset bollinnehav kan bidra till att för många passningar slås innan avslutet kommer. Redan i den femte minuten fick Magnus Eriksson kanonläge med vänstern inne i straffområdet men valde att passa istället för att skjuta, så höll det sedan på flera gånger och chanserna rann ut i sanden.

Oscar Möller fick dock ett par rejäla chanser i första halvlek, men han prickade ribban efter inlöpning från höger i den 17:e minuten. I den 29:e minuten kom Möller helt fri men träffade dessvärre målvakten.

Tyvärr höll inte domaren Kristoffer Karlsson från Göteborg måttet denna kväll och Brage kom in i matchen genom flera billiga frisparkar, samtidigt som vi inte fick mycket med oss, som vid överfallet på Thomas Olsson. Naturligtvis rättfärdigar det ändå inte Bruno Marinho, som låg på avstängningsläge, att ge sig in i gruffet och dra på sig ett onödigt kort.

En enda gång i första halvlek lyckades Brage spela sig fram och det blev farligt men Johan Eklund sköt över i fritt läge framför mål. I övrigt kunde de flytta fram positionerna efter sina frisparkar och allt mer vårdslöst spel eftersom domaren tillät det.

Även i andra halvlek var vi illa ute några gånger och det var riktigt, riktigt nära när Robbin Selin stegade fram och sköt i insidan av den högra stolpen och bollen smet utanför den vänstra stolpen. Man kommer dock aldrig ifrån att släppa till några chanser och vi hade ju så många fler. Brage försvarade sig dock bra och fick ut någon fot i sista stund eller så räddade Gerhard Andersson i bortamålet, som stod för några riktigt svettiga räddningar.

I den 65:e minuten spräckte vi äntligen målnollan. Efter kalabalik framför bragemålet där bollen tog i ribban två gånger slog Oscar Möller en stående cyckelspark vid bortre stolpen in i mål. Vilken glädje! Helt obeskrivbart!

Men en ledning med ett mål är skör oavsett hur spelet ser ut och vi var illa ute strax efter målet på en bragehörna, men vi fick till slut bort bollen och var sedan mycket nära att utöka ledningen flera gånger.

Det dröjde till stopptid innan vi fick det förlösande 2–0-målet. Jesper Arvidsson bröt och spelade fram till Magnus Eriksson som helt fri visade kyla genom att rulla in bollen förbi en framrusande Gerhard Andersson. Magnus tog klart och tydligt med sig bollen med handen, men det var inte mer än rätt att målet godkändes, då vi borde ha fått straff tre gånger om. Oscar Möller fälldes i första halvlek och en bragespelare tog sedan liggande med hand. I andra halvlek värktes Magnus Eriksson över ända, men utan åtgärd av domaren.

En sak som jag irriterar mig oerhört på är också att assisterande domare dömer bollar ute som inte är i närheten att vara ute. Vid stod perfekt placerade bakom kortlinjen och såg klart och tydligt hela kortlinjen mellan oss och bollen och ändå dömer assisterande domaren Joakim Nilsson bollen ute. Vi ledde då med 1–0 och bestals ett jätteläge att utöka till 2–0. Sådana horribla domarmisstag kan få förödande konsekvenser i slutändan, men som tur var inte denna gång.

Efter ett vackert anfall spelade Jesper Arvidsson fram till Viktor Prodell, som styrde bollen i mål, men målet dömdes tveksamt bort för offside.


Tyvärr vände Sundsvall borta mot Hammarby till seger med 3–1, men vi behåller ändå avståndet till Sundsvall på fem poäng och sju måls bättre målskillnad. Med sex matcher kvar betyder detta i praktiken att Giffarna måste vinna två matcher fler än oss för att passera. Om vi nu skulle lyckas fullt ut i seriefinalen mot Ängelholm så är de också fem poäng efter oss och Sundsvall möter dessutom Ängelholm i den 27:e omgången.

Läget är förstås gynnsamt, men det gäller att fortsätta kriga på för att utnyttja möjligheten till ett snabbt återtåg till Allsvenskan. Mot Brage infann sig en del brister i passningsspelet och viljan att löpa hemåt var inte alltid lika stor som att gå framåt, men viljan att anfalla och sätta fart på bollen var viktig för att producera mål. Tålamodet att mala på var också en viktig ingrediens. Jag var annars orolig ett tag då domaren höll på att tappa matchen, att vi skulle bli frustrerade och tappa fokus, men halvtidsvilan kom då lägligt och fokusen på spelet bibehölls i andra halvlek.

Henrik Gustavsson fick en del att göra på fasta situationer där bragespelarna var tuffa och på gränsen till brutala stundtals och Fimpen klarade det bra.

Med Erik Moberg skadad och Alberis da Silva avstängd var det lite oroligt inför matchen, då ersättaren Steinar Strömnes fick en smäll i U21-matchen borta mot Sirius i förra veckan, men norrmannen är en stabil spelare som inger trygghet och han klarade sig riktigt bra, trots att han inte spelat från start som mittback sedan andra omgången hemma mot Qviding.

Daniel Hallingström har också växt på sistone och gjorde ånyo en stabil insats med mycket bra huvudspel och håller ihop laget bra med sina ledaregenskaper.

Anton Tinnerholm och Jesper Arvidsson uppträdde också stabilt defensivt samtidigt som båda bidrog till offensiven genom bra framstormningar på kanterna och kvalitativt passningsspel.

På mittfältet var Thomas Olsson tillbaka och visar än mer hur värdefull han är nu när det börjar dra ihop sig, genom att kraftfullt gå in i situationerna, men också genom att hålla i bollen och slå bra passningar. Dessutom är ledaregenskapen på planen viktig.

Bruno Marinho var mycket aktiv och bidrog med sin teknik, som är mycket viktig för att speeda upp spelet. Varningen, som gör att han är avstängd mot Ängelholm var dock riktigt onödig. En lätt teknisk spelare skulle kunna få stort utrymme mot ett trögt ängelholmsförsvar på en tung plan, men nu får det alltså bli en annan konstellation.

Därför är det skönt att Christoffer Karlsson kommit i gång riktigt bra, med en fin insats i Ljungskile och ett bra inhopp mot Brage. Både Christoffer och Thomas Olsson är tuffa att möta på mittfältet, men framförallt Thomas har också ett mycket kvalitativt passningsspel och tvekar inte att gå fram om tillfälle ges.

Haris Radetinac klev lite för ofta in centralt och fastnade. Mot Ängelholm måste det bli ett snabbare och rakare spel. Det blev också en del felpass, vilket kan få förödande konsekvenser mot ett så starkt kontringslag som Ängelholm.

Kristian Bergström verkar vara i riktigt god form genom ett enormt slit och stor inblandning i det offensiva spelet.

Längst fram gjorde alltså båda våra forwards mål, vilket ger självförtroende och stor respekt hos motståndarna. Även om vi inte får in bollarna i början på matcherna vet alla att de kan slå till i slutet.  Både Magnus Eriksson och Oscar Möller hade flera fina chanser innan målen till slut trillade in. Magnus har nu gjort 12 mål och ligger därmed trea i Superettans skytteliga tillsammans med Värnamos Viktor Claesson. I Topp med 14 fullträffar ligger Jönköpings Branimir Hrgota och Degerfors Peter Samuelsson. Oscar Möller har gjort 9 mål.

Oscar tvingades utgå på grund av krampkänning och vi får hoppas att han är hel och frisk till seriefinalen, för på en tung långsam gräsplan behövs verkligen kraftpaketet.

Viktor Prodell gjorde annars ett bra inhopp och det var ju riktigt synd att hans mål inte godkändes, men Proddan får mer nytta av sin bollbehandling och teknik på konstgräs än på en svårspelad gräsplan.

Nästa vecka smäller det alltså igen med seriefinal borta mot Ängelholm. På Kopparvallen vann vi med 5–0, men nu kommer det naturligtvis bli mycket tuffare. Men med full fokus, noggrannhet och viljan att kriga till hundra procent ska det gå att betvinga dem igen!


Matchfakta
ÅFF – IK Brage 2–0 (0–0)
1–0 (65) Oscar Möller
2–0 (91) Magnus Eriksson (Jesper Arvidsson)
Varningar ÅFF: Bruno Marinho (6:e, avstängd mot Ängelholm), Oscar Möller (1:a)
Domare: Kristoffer Karlsson, Göteborg.
Publik: 2 682

Övrig statistik
Avslut totalt  17–6
Avslut på mål  8–3
Avslut i målställningen 3–1
Hörnor  13–3
Frisparkar  12–13
Offside  3–1
Varningar  2–2

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Steinar Strömnes, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac, Thomas Olsson (ut 79), Bruno Marinho, Kristian Bergström (ut 94) – Magnus Eriksson, Oscar Möller (ut 73).

Inbytta ersättare: Viktor Prodell (in 73), Christoffer Karlsson (in 79), Amir Suljic (in 94)

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Andreas Johansson, Prince Eboagwu, Daniel Swärd.

2 kommentarer:

  1. Det finns ju inte mycket att klaga på när vi har en så lång rad av förlustfria matcher. En fundering: Varför gör ÅFF inte mål på fasta situationer längre? Är vi sönderlästa?

    SvaraRadera
  2. Ja, det har ju gått några matcher utan mål på fasta situationer. Kanske är det som du säger att vi är för lättlästa. Pligg slår ju alla hörnor och frisparkar. I bland är de riktigt bra men ofta förekommer också ballongbollar som är lätta att försvara sig emot.Det vore inte fel med en högerfot som slår fasta situationer från rätt håll. Thomas Olsson har ju en bra högertass, men är också viktig i andravågen. Christoffer och Amir har ju tidigare, med framgång, slagit hörnor men de har ju inte haft en fast plats i laget på sistone. Trots allt har vi ju varit väldigt nära att få in ett antal bollar på hörnor de senaste matcherna, men nära räcker ju inte. Mot Ängelholm kanske vi inte får så många chanser så då vore det ju bra om vi åter kunde få till de fasta situationerna riktigt bra.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.