Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 22 september 2011

Fem omgångar kvar

Då står vi inför de fem sista omgångarna av årets seriespel och precis som vid de två förgående åren ligger vi på allsvensk plats. 2009 lyckades vi behålla den och tog oss därmed upp i Allsvenskan, men i fjol tappade vi den och föll dessvärre ur. Men nu gör vi ett nytt försök för att ta oss tillbaka där vi hör hemma.

Vi är många som så här i slutskedet spekulerar om de olika lagens fortsatta spelprogram. Ett flertal tycker att vi har ett svårare program än huvudkonkurrenterna. Det är alltid svårt att sia om vilken form och vilken motivation lagen har om två tre matcher, men vad vi enkelt kan konstatera är att vi har tre hemmamatcher kvar medan Ängelholm och Sundsvall har tre bortamatcher.

Vi spelar också alla kvarvarande matcher på konstgräs och det är ju på konstgräset som vi har utvecklat ett vägvinnande spel som påbörjades under fjolårshösten i Allsvenskan.

Först ut är Falkenbergs FF hemma på måndag. Hallandsgänget har efter en knacklig period vaknat till och tagit två klara hemmasegrar mot Assyriska med 4–0 och mot Qviding med 3–0. Otroligt nog har Mikael Boman gjort sex av målen i dessa två matcher, mot endast två tidigare under säsongen. Det är alltså ett lag med gott självförtroende som kommer på besök och insatsen måste därför upp på en hög nivå. Falkenberg har också en teoretisk chans att åtminstone nå en kvalplats. Vi vann en krigarseger på bortaplan med 2–0 mot FFF och nu måste vi utnyttja konstgräsets snabbhet för att spela förbi ett rätt så tufft Falkenberg.

Sedan väntar Assyriska FF på bortaplan. Södertäljelaget såg oerhört starkt ut i våras men har sedan inte rosat marknaden. En ljusning antyddes efter två raka segrar mot Brage och Brommapojkarna men sedan föll alltså AFF stort i Falkenberg och även senast mot Landskrona. På Kopparvallen vann vi med 2–1. Innan vårt möte på Södertälje Fotbollsarena väntar en viktig bottenmatch borta mot Ljungskile. Ett svagt resultat där kan medföra att Assyriska är illa ute inför vårt möte. Vi har inte haft några större framgångar borta mot Assyriska men nu har vi konstgräs som eget underlag och har ett riktigt bra slagläge.

I den 28:e omgången möter vi Landskrona BoIS hemma. Topptippade BoIS har haft en mycket tung säsong, men har vaknat till och tagit fyra raka uddamålssegrar. Spelet har inte varit bländande men de har insett allvaret att poängen är det viktiga. Landskrona har två hemmamatcher innan vårt möte, mot Degerfors och Qviding. Det är rimligt att tro att skånelaget har ett ganska tryggt avstånd till kvalplats inför mötet på Kopparvallen och att de därför kan andas ut lite efter en jobbig säsong. Vi har dessutom revansch att fodra efter en usel insats mot dem på bortaplan (2–3).

I den näst sista omgången väntar sedan GIF Sundsvall på bortaplan och det är klart att det vore skönt med ett försprång innan den fajten. På Kopparvallen gjorde vi en riktigt stabil insats och vann med 2–0 efter avslutningsstatistiken 10–0 på mål. Även den senaste matchen på Norrporten Arena slutade med en seger (2–1). Pontus Karlsson gjorde båda målen och segern i sexpoängsmatchen var grunden till avancemanget 2009.

Giffarna såg lite skakigt ut för några matcher sedan och har ju fallit igenom när det dragit ihop sig tidigare år. Mot ett svagt Hammarby fick norrlandslaget återvunnet självförtroende (3–1), och sedan fick de olyckligt tidigt hål på Brage, vilket innebar ett ras för borlängelaget. Giffarna vann med hela 5–0 och vår fina målskillnad har de därmed tagit ikapp. Vi har dock fortfarande två poäng till godo och Sundsvall har tre matcher att spela innan vårt möte. Två av dem spelas på bortaplan med start på Grimsta på fredag i en nervig TV-match.

Efter en svag period har Brommapojkarna vaknat till och tagit tre raka segrar. Exallsvenskarna har ett spelarmaterial som kan prestera i sina bästa stunder och förhoppningsvis får de nu till det med återvunnet självförtroende. En seger för BP skulle dessutom hålla halmstrået vid liv om en allsvensk kvalplats.

I omgång 27 spelar sedan Sundsvall hemma mot Ängelholm i en riktig toppmatch, som kan sluta hur som helst. Å andra sidan vet vi ju att minst ett av lagen kommer att tappa poäng.

Tunga Falkenberg IP den 10 oktober är ingen dröm för konstgräslaget Sundsvall. Förhoppningsvis kan inte Giffarna stå emot ett fysiskt starkt FFF, som i matchen innan har spelat borta mot Hammarby och skulle kunna dras in i bottenstriden igen.

I sista omgången spelar Sundsvall åter på en svårspelad gräsplan, förmodligen den svåraste av alla. Risken är stor att Jönköping strider för sitt liv för att undvika kval på Stadsparksvallen. Jönköping möter innan epilogen; Ängelholm (hemma), Öster (b), Assyriska (h) och Hammarby (b).


I vår sista match väntar Östers IF på Kopparvallen. Också växjölaget har vaknat till efter en svacka och har vunnit tre raka uddamålssegrar. Men hur formen är i den 30:e omgången går förstås inte att veta. ÖIF har en liten chans att blanda sig i kampen om de allsvenska platserna men har sex poäng upp till Giffarna på kvalplats och det krävs att de framför tappar en hel del poäng för att smålänningarna ska lyckas. Laget har dock kvar att möta; Brage (borta), Jönköping (h), Assyriska (b) och Qviding (h) innan vårt möte och borde då ha kunna knåpa ihop ett antal poäng. Men förhoppningsvis har de inget att spela för och kan därmed sakna den där extra motivationen.


Ängelholms FF, tappade precis som Sundsvall stinget under slutet på förra säsongen och har nu två raka bortamatcher. Först ut är ett vilt kämpande Jönköping på Stadsparksvallen. Efter hela 1–6 mot Degerfors måste en rejäl revanschlusta finnas men ett stort avbräck för Södra är att skyttekungen Branimir Hrgota (15 mål) är avstängd. I nästa bortamatch väntar sedan Sundsvall.

Öster hemma känns det som Ängelholm ska klara av men chansen är relativt god att ÖIF fortfarande då har en chans på åtminstone en allsvensk kvalplats.

Värnamo borta kan bli en tuff nöt. IFK hade tidigare en bra period men har haft det motigt på sistone med två uddamålsförluster i rad. Nu väntar två bortamatcher i rad, mot Qviding och Degerfors innan den oerhört viktiga kampen hemma mot Hammarby. Risken är uppenbar att Värnamo har allt att strida för mot Ängelholm och kapaciteten finns för att besegra alla lag i den här serien.

Ängelholms epilog går av stapeln hemma mot Hammarby. Bajen möter; Västerås (borta), Falkenberg (h), Värnamo (b) och Jönköping (h) innan matchen på Ängelholms IP. Det är alltså en rad av ödesmatcher om inte stockholmslaget får en väldig och oväntad fart. Risken är uppenbar att ett stort bortafölje kommer att följa Hammarbys väl och ve i den sista omgången.


Degerfors IF ligger några poäng efter men det kan gå snabbt om de framför tappar. DIF har vaknat till efter en mindra svacka och vunnit tre raka matcher. Landskrona borta närmast kan bli en svår nöt och Värnamo på Stora Valla jobbar för sitt kontrakt. Ett allt bättre Brommapojkarna på bortaplan kan bli tufft . Falkenberg hemma och Brage borta ser mer överkomligt ut och summa summarum kommer nog värmlänningarna ta en hel del poäng på de återstående matcherna, men det krävs att de framför tappar en del för att DIF ska ta steget upp i Allsvenskan.

Trots att bara fem omgångar återstår är det mycket ovisst både i toppen och botten och samtliga matcher har stor betydelse. Den 22 oktober strax innan 17 vet vi hur det hela slutade. Till dess får vi åskådare skapa de bästa förutsättningarna för våra spelare genom att heja fram dem på Kopparvallen och på bortaplan. Vi ses på vallen på måndag!


Omgång 26 i sin helhet
Fredag 23 september
19.20 Brommapojkarna – Sundsvall

Söndag 25 september
16.00 Ljungskile – Assyriska

Måndag 26 september
19.00 Qviding – Värnamo
19.00 Västerås – Hammarby
19.00 Landskrona – Degerfors
19.00 Jönköping – Ängelholm
19.00 Brage – Öster
19.20 Åtvidaberg – Falkenberg

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre, och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.



                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.