Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 29 september 2011

Fyra omgångar kvar

Efter den övertygande segern mot Falkenberg samt Ängelholms förlust i Jönköping har våra chanser ökat för en allsvensk comeback.

Fredagen började annars tungt genom Sundsvalls seger bort mot Brommapojkarna med 3–1. Kristoffer Nordfeldt fick chansen i A-landslaget i vintras mot Sydafrika, har sedan tappat stinget och insatsen vid Sundsvalls första mål var rent bedrövlig. BP-försvaret överhuvudtaget var svagt, men trots att Giffarna så enkelt fick en 2–0-ledning höll de på att tappa matchen. I andra halvlek visade sig Sundsvalls brister och om inte Paublo Pinones Arce sprungit offside ett otal gånger så hade BP åtminstone kvitterat. Men det blev i stället 1–3 och Sundsvall har därmed vunnit tre raka segrar och skaffat sig ett bra läge inför toppmötet hemma mot Ängelholm på fredag, som förövrigt sänds i TV4 Sport.

Ängelholm i sin tur åkte på en rejäl mina borta mot Jönköping (0–3), men som jag var inne på tidigare är det aldrig lätt att komma till Stadsparksvallen. Frågan är om ÄFF åter kan resa sig i en så pass svår match som mot GIF Sundsvall? Efter 12 matcher i rad på allsvensk direktplats återfinns nu ÄFF på kvalplatsen.

I nästa omgång spelar sedan Ängelholm hemma mot Öster. Det kan tyckas vara en ganska komfortabel match för Ängelholm, men om ÄFF på nytt skulle få stryk kommer säkert rädslan för att misslyckas. Avståndet ner till Öster kan kännas gigantiskt (8 poäng), men om Öster vinner smålandsderbyt hemma mot Jönköping, samtidigt som ÄFF förlorar på Norrporten Arena skiljer det 5 poäng inför det inbördes mötet. En Österseger skulle i så fall bara betyda 2 poängs skillnad och Öster har dessutom bättre målskillnad. Sedan har Öster hemmamatch mot hopplösa jumbon Qviding innan avslutningen mot oss på Kopparvallen. Scenariot att Öster ändå blandar sig in i kampen om den allsvenska kvalplatsen till slut är därmed inte alls otänkbar.

Ängelholms två sista matcher kan också bli kämpiga, borta mot Värnamo och hemma mot Hammarby. Mycket tyder på att båda motståndarna kommer att kämpa för sina liv för att klara sig från det negativa kvalspelet i de matcherna.


Sundsvalls match i den 28:e omgången sker borta mot Falkenberg. Trots vår klara seger skapade FFF en hel del mot oss och är ett svårt motstånd hemma på deras tunga gräsplan där konstgräslaget Sundsvall inte trivs. Om Falkenberg dessutom skulle få stryk borta mot Hammarby i nästa omgång kan dessutom inte de gula känna sig säkra på att undslippa det negativa kvalet.

Sedan väntar toppmötet hemma mot oss och en tuff bortamatch på Stadsparksvallen, där mycket tyder på att Jönköping kommer att strida för allt vad tygen håller för att undvika det negativa kvalet.


Degerfors fick med sig 0–0 från Landskrona och lurar i vassen (6 poäng efter Sundsvall och Ängelholm samt 8 poäng efter oss) . Nu finns chansen att knapra in på kvalplatsen eftersom de två lagen närmast framför möter varandra, men motståndarna Värnamo slåss som bekant för en fortsättning i Superettan. BP borta kan passa Degerfors rätt bra om inte grimstapojkarna uppträder mer stabilt i försvarsarbetet. Men om Brommapojkarna skulle nå ett dåligt resultat på Domnarvsvallen i nästa match måste de ändå skärpa sig för att undvika negativt kval.

DIF avslutar sedan mot Falkenberg hemma och Brage borta. De båda lagen kanske inte har något att spela för när det så blir dags.


Självklart underlättar det om andra resultat faller väl in men vi måste ju också göra arbetet själva. Fyra matcher återstår och tre segrar till räcker för en direktplats. För en kvalplats kan krävas fem poäng till.

Närmast väntar Assyriska på bortaplan. Efter en tung höst har södertäljelaget på högsta allvar dragits in i bottenstriden och har bara en poäng ned till Hammarby under kvalstrecket. Sett inför säsongen anser jag att det skulle det vara en större sensation och AFF får kvala än om Hammarby får göra det. Men ett bra lag på pappret är ju bara bra om det bevisas på planen. Visserligen har vi haft svårt borta mot Assyriska men konstgräs är nu vårt underlag och vi har vunnit flera viktiga höstmatcher mot södertäljelaget, som 1–0-segern 2009 efter Oscar Möllers nickmål i den 93:e minuten.

Landskrona BoIS möter Qviding hemma i nästa omgång och bör vara så pass disciplinerade vid det här laget att de inte lämnar något åt slumpen i den matchen. En seger där skulle kunna innebära att den värsta pressen släpper och att de slappnar av lagom mycket för vår räkning på Kopparvallen.

Sedan är det riktigt upp till bevis vad vi står pall för borta mot GIF Sundsvall. Som jag tidigare nämnt vore det förstås skönt att ha ett försprång inför den matchen.

Vilka förutsättningar som råder inför epilogen hemma mot Öster återstår att se.

Det känns verkligen att det börjar dra ihop sig på allvar nu och det är spännande både i topp och botten. Det enda som är klart är att Qviding nu även i teorin är klara för division I. Att det kanske inte ens räcker med 40 poäng för att undvika det negativa kvalet är inte alls osannolikt.


Omgång 27 i sin helhet
Fredag 30 september
19.20 Sundsvall – Ängelholm

Lördag 1 oktober
16.00 Degerfors – Värnamo

Söndag 2 oktober
16.00 Ljungskile – Västerås
17.00 Assyriska – Åtvidaberg

Måndag 3 oktober
19.00 Landskrona – Qviding
19.00 Brage – Brommapojkarna
19.20 Hammarby – Falkenberg

Tisdag 4 oktober
19.00 Öster – Jönköping


Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.

1 kommentar:

  1. Degerfors har ett ganska ok matchschema och skulle kunna smyga upp nu i slutet.

    Men oavsett övriga resultat, nu är det bara att gå för serieseger som gäller!
    /Oskar

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.