Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 30 augusti 2011

Mycket viktig revansch

Efter tre matcher i rad där vi tidigt släppt in det första målet var det nu vår tur att ta ledningen och med målet kom också tryggheten i spelet och då var det egentligen inget snack om var de tre poängen skulle hamna.

Bara två matcher i år (Landskrona och Öster) är sämre än insatsen på Söderstadion då vi föll med 0–2. Nu fick vi gruvlig revansch när vi kom upp i den nivå som vi ska spela på. Det fanns en liten oro att vi skulle ha för stor respekt för motståndarlaget bara för att de heter Hammarby. Men vår tränare Andreas Thomsson förmedlade på ett bra sätt att vi inte skulle möta något märkvärdigt lag och precis som mot AIK i cupen gick våra mannar ut och spelade på med fokus på vårt eget spel.

Vi har släppt in många onödig mål i de senaste matcherna och hamnat i underläge i de tre senaste. Kulmen nåddes i Värnamo, där tre slarvmål satte oss i en mycket besvärlig sits. Vi fick med oss en poäng där men vi förstod alla att vi inte kunde fortsätta att skänka bort baklängesmål. Det kändes som en väckarklocka att försvarsspelet skulle skärpas och värderingen i passningsspelet skulle bli bättre inför denna match. Det får vi också verkligen säga att det blev.

Första halvan av första halvlek var riktigt bra. Vi tog kommandot direkt, med ett snabbt varierat passningsspel där hela planens bredd nyttjades på ett bra sätt. Bollinnehavet var mycket stort och Hammarby kom inte ur pressen. Vi låg högt och tätt i positionerna och kunde på så sätt pressa till oss bollen högt upp i banan.

Thomas Olsson vann bollen i den 13:e minuten, höll rutinerat i och hittade Haris Radetinac till höger. Haris slog sedan ett perfekt skärande inspel som Magnus Eriksson via försvararben kunde trycka in.

Hammarby kom in i matchen efter halva första halvlek och Kristian Bergström tvingades avväpna Sebastian Castro-Tello i farligt läge. Domaren Lars Olsson från Umeå var sedan nära att bjuda in bortalaget i matchen på allvar. Först missade han en solklar hands på en hammarbyspelare som fick stor fördel av sitt handbollspel och det var tur att Henrik Gustavsson räddade. Alberis da Silva togs sedan mycket ojuste bort och återigen kom Hammarby till avslut när vi skulle fått en solklar frispark.

Vi kom tillbaka i slutet av halvleken och Johannes Hopf tvingades till en bra räddning på Jesper Arvidssons frispark nere vid höger stolprot. Haris Radetinac spelade sedan snyggt fram till Magnus Eriksson men högerskottet räddade målvakten.

Vi rivstartade även den andra halvleken. Bruno Marinho fick kanonläge men sköt utanför. 2–0 kom dock redan i den 52:a minuten. Henrik Gustavsson räddade när Max Forsberg kom farligt fri från vänstersidan och vi ställde om snabbt. Haris Radetinac slog ett inlägg från höger som nickades bort, men Magnus Eriksson fick en fot på bollen och hann precis hejda sig i nästa moment då Thomas Olsson kom störtande i bättre läge. Hemvändaren gjorde inget misstag utan dundrade in bollen. Detta var första seriemålet i ÅFF sedan frisparken i slutskedet fram till 3–3 hemma mot Motala AIF 1996.

Magnus Eriksson var sedan riktigt på gång. I bra läge sköt han utanför. Kort senare var han på väg att bli fri på vänstersidan, men blev bryskt neddragen av Jose Monteiro, som redan hade ett gult kort men hammarbyspelaren undslapp ofattbart nog ytterligare ett gult kort som skulle ha inneburit utvisning.

Efter en frispark som Henrik Gustavsson fick i skopan var Fimpen alert och kastade ut till Magnus Eriksson som kom fri från halva plan men målvakten kunde rädda. 3–0 skulle dock komma i den 64:e minuten. Kristian Bergström bröt bollen högt upp i banan och spelade fram till Oscar Möller som avancerade, såg ut att tappa läget men vände om och placerade in bollen med vänstern.

Vi såg ut att ha stenkoll på matchen men så reducerade bortalaget i den 77:e minuten. Isac Pupo slog ett långt inlägg från vänster som Paulinho Guará mötte direkt med en volley upp i det vänstra krysset. Där var vi inte riktigt vakna och målet får främst Alberis da Silva ta på sig. Jesper Arvidsson fanns också där men hade en spelare längre ut att hålla ögonen på.

Viktor Prodell var sedan nära att punktera matchen men inspelet från vänster skarvade Viktor utanför. Det kunde sedan ha blivit riktig spänning men Henrik Gustavsson räddade Paulinho Guarás nick.

I slutskedet var dock aldrig Hammarby nära utan vi var närmare ytterligare ett mål. Kristian Bergströms och Haris Radetinac skott gick dock utanför.

På det stora hela var det här en mycket gedigen insats där de våra stundtals visade upp en mycket underhållande fotboll med vägvinnande spel med bra rörelse och få tillslag på bollen.

Henrik Gustavsson hade en normal arbetsdag i Superettan. Det vill säga inte speciellt mycket att göra men räddningen på Max Forsbergs halva friläge och Paulinhos nick var bra. Dessutom var Fimpen trygg i det höga spelet vid hörnor och frisparkar.

Efter några darriga försvarsinsatser tog nu samtliga försvarsspelare revansch på sig själva. Ingen vet hur länge Erik Moberg blir borta och det gäller att alla lyfter sig för att täta luckan. Det lyckades bra denna gång. Vi var lite sårbara en bit in på första halvlek då Hammarby sökte långa bollen i djupet. Det var ett svaghetstecken att inte försvarsspelarna hann ned när Magnus Eriksson föredömligt stoppade upp anfallet i den 27:e minuten då Sebastian Castro-Tello höll på att bli fri, men Kristian Bergström redde ut det hela. Likaså var det slappt att släppa in det tredje målet. Men på det stora hela var det ett mycket tryggare försvarsspel som visades upp gentemot tidigare.

Anton Tinnerholm tog stor revansch efter matchen i Värnamo och visade att han är förstavalet på högersidan med sin offensiva prägel, men var också nu mer noggrann i sin defensiv och i passningsspelet.

Alberis da Silva hittade nu tillbaka till en nivå med mycket bättre värderingar att stöta fram fullt då det fanns backup och avvakta när chansen var minimal att komma först på bollen och samtidigt stor att bli överspelad.

Daniel Hallingström låg bra i sin position och höll ihop laget väl. Jesper Arvidsson uppträdde nu också mer disciplinerat.

I en sådan här mach syns verkligen att vi har ett mittfält av hög allsvensk klass. Haris Radetinac visade nu vad han är kapabel till och hjälpte Anton på högerkanten mycket bättre i det defensiva spelet än tidigare. Samtidigt störtade Haris fram med fart på högerkanten och då är han mycket svårstoppad.

Efter två matcher där Thomas Olssons form verkade gå i stå, visade nu 35-åringen vilken tillgång han är. Genom att vara mer på tårna kastade han sig resolut in i närkamperna och skillnaden mot de som ännu inte har Thomas rutin, är att när han bestämt sig för att gå in i en duell så gör han det inte bara utan han fullföljer fullt ut och kommer därmed oftast ut med bollen. Äntligen fick vi också utdelning när Olsson kommer i andravåg och det viktiga 2–0-målet är också viktigt för Thomas personligen.

Bruno Marinho hittar allt bättre samspel med Thomas. Bruno gjorde nu en riktigt bra match och blir extra bra när resten av laget backar upp brassens energiska presspel. Rörelsemönstret var också mycket bra och passningskvaliteten har också varit hög i de senaste matcherna, vilket ofta är grunden till vår offensiv.

Kristian bergström sprang enormt mycket och låg också bakom väldigt mycket i offensiven samtidigt som han visade ett uppoffrande spel i defensiven och brytningen av friläget på Sebastian Castro-Tello var fantastisk att se, liksom brytpasset till Möllers 3–0 mål. Med tio målgivande passningar leder Pligg Superettans assistliga tillsammans med Falkenbergs Tobias Nilsson.

Vi har också ett forwards av hög allsvensk klass, som är oerhört tufft att möta. När vi leder matcher och våra hårt jobbande Magnus Eriksson och Oscar Möller ligger på rulle är vi riktigt giftiga.
  
Magnus Eriksson blir bara bättre och bara bättre. Han var lite för het i närkamperna i början men stötte sedan lagom. Varefter fick Mange flera fina lägen. Det blev ett mål och en assist blev det denna gång, men det kunde blivit mera. Efter sex mål på de fem senaste matcherna har Magnus gjort 11 mål och 7 assist, vilket bara ger en poäng mindre än Victor Claesson som toppar Superettans poängliga.  

Oscar Möller var tillbaka i startelvan för första gången sedan bortamatchen mot Brommapojkarna. Oscar var inte lika delaktig som Magnus, men ändå oerhört viktig och målet var ett typiskt Möller-mål, när det hela såg ut att vara över så tog han sig ändå igenom på nåt sätt och lyckades tråckla in bollen. Nu har Möller gjort mål två matcher i följd och ligger nia i Skytteligan med åtta fullträffar.

Viktor Prodell avlöste Oscar Möller sista 20 minuterna och var lite oaktsam om bollen till en början, men höll sedan värdefullt i bollen och var också nära att bli målskytt på Magnus Erikssons inspel men skarven gick utanför.

Amir Suljic och Steinar Strömnes hoppade in i slutet och bidrog genom att spela av matchen.

Det återstår nu åtta matcher och därmed 24 poäng att spela om. Eftersom serieledande Ängelholm och trean Sundsvall också vann har en trio ryckt i tabellen. Vi har tre poäng upp till Ängelholm men samtidigt tre poäng till godo på Sundsvall. Ner till tabellfyran Ljungskile har vi nio poäng och 17 mål. Just Ljungskile väntar på bortaplan på lördag. Då är det stenhårt jobb som gäller!

Tveka inte utan häng med bussresan och stötta de våra i toppmatchen. Anmäl dig till ÅFF-kansliet 0120 – 129 47 eller Torbjörn Nilsson 070 – 257 83 16, senast på onsdag.


Matchfakta
ÅFF – Hammarby IF 3–1 (1–0)
1–0 (13) Magnus Eriksson (Haris Radetinac)
2–0 (52) Thomas Olsson (Magnus Eriksson)
3–0 (64) Oscar Möller (Kristian Bergström)
3–1 (77) Paulinho Guará
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (2:a)
Domare: Lars Olsson, Umeå.
Publik: 4 615

Övrig statistik
Avslut totalt  13–4
Avslut på mål  5–3
Avslut i målställningen 0–0
Hörnor  5–5
Frisparkar  17–11
Offside  3–3
Varningar  1–1

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac, Thomas Olsson (ut 89), Bruno Marinho, Kristian Bergström –
Magnus Eriksson, Oscar Möller (ut 74).

Inbytta ersättare: Viktor Prodell (in 74), Amir Suljic (in 89), Steinar Strömnes (92 MM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Andreas Johansson, Besart Kalludra, Daniel Swärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.