Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 14 augusti 2011

Euforisk glädje!

Näst efter uppflyttningar och cuptriumfer är det inte ofta som man fått uppleva en sådan glädje som i går. En vändning av detta slag sker ju bara i drömmen men i går blev den en sanndröm!

Att en match inte spelas i 90 minuter har vi bittert fått erfara många gånger, men denna gång var stopptiden av godo. Vi har gjort sena viktiga mål tidigare också. Senast när vi gick upp i Allsvenskan 2009 gjorde vi mål i slutminuterna borta mot Norrköping, hemma mot Assyriska och borta mot Vasalund, när vi säkrade avancemanget. Men att vända underläge till seger med två sena mål – nej det har jag aldrig tidigare upplevt och det har ju blivit några matcher sedan 1985…

Detta är någonting man drömt om många gånger och nu slog drömmen alltså in, vilket är helt fantastiskt. Känslan är ju inte direkt svagare av att allt såg så hopplöst ut. Vi tryckte på som om vi var både en och två man fler på banan under andra halvan av andra halvlek, men det tycktes vara helt omöjligt att få in bollen.

Vi tyckte att Oscar Möller ofta kom ute på högerkanten i stället för att finnas inne i boxen för att vräka in bollen, men efter att ha slagit in bollen från höger dröjde Möller kvar på högerkanten. Vi hade tidigare saknat folk för att plocka upp bollar vid längre inlägg, men nu såg jag att Oscar var kvar. Måtte han få bollen och det fick han. Med styrka och kraft ryckte han och slog bollen snett inåt bakåt efter att ha tunnlat en motståndare. Magnus Eriksson satte foten till och tunnlade också en motståndare och bollen for in i nätmaskorna. Vilken enorm glädje att vi äntligen fick hål på Jönköping. Nu skulle vi i varje fall kunna få en pinne, men tänk om vi kunde göra ett mål till! Då vore det ju hela fulländat. Kristian Bergström var målmedveten och var inte nöjd utan ville ha mer . Bollen spelades fram till Magnus Eriksson som med styrka höll i bollen, vände om och slog en genial och samtidigt helt perfekt boll i en 180-gradersomvändning. Pligg kom helt fri och tvekade inte. Med högern vek han in segermålet i bortre hörnet. Vilken glädje – den går på intet sätt att beskriva, alla for om kring som om de varit fullständigt tokiga av segerrus och hela Kopparvallen kokade.

Det var som om det kändes i högerfoten under veckan, känslan att vika in den i bortre hörnet. Nu förstod jag ju att det inte var jag som skulle göra det… Men att Kristian Bergström gjorde det målet med högerfoten var en riktig högoddsare.

Vilken moral våra mannar visar. Det är lätt att vika ner sig när allt är emot men det här ger ett enormt självförtroende inför framtiden, precis som Thomas Olsson påpekade efter matchen. Nu har vi vänt underläge till seger tre gånger under de senaste sex matcherna. Och att kunna vända så sent är ju fantastiskt viktigt att ta med sig, samtidigt som våra motståndare måste känna att vi blir väldigt svårslagna.

Det kändes naturligt att laguppställningen skulle bli densamma som startade matchen på Stora Valla med den skillnaden att Magnus Eriksson ersatte avstängde Haris Radetinac på topp.

Även om vi startade matchen rätt bra offensivt så kändes inte vår defensiv stabil. Vi låg för långt ifrån våra motståndare och tog inte kampen mot ett, som alla visste, tufft spelande Jönköping. Därför kändes Södras anfallsförsök farliga. I den 16:e minuten var det färdigt. Vi hamnade i numerärt underläge efter vård av Daniel Hallingström, men mittfältet borde ha hjälpt till bättre. Alberis da Silva kom fel i situationer två gånger och chansade istället för att försöka styra ut Andreas Tegström ut på kanten. Vår brasse åkte istället på en tunnel och södraspelaren fick öppen gata för att rulla in 0–1.

Vi drabbades inte av samma panik som tidigare under säsongen eftersom vi vänt matcher på sistone, men det var fortfarande inte stabilt försvarsmässigt och offensivt utnyttjade vi inte det fina underlaget som tidigare. Bollen släpptes inte till enklare alternativ och passningskvaliteten var för svag, genom dessa åkte vi också på farliga omställningar. Chanser skapades ändå för både ett och två mål redan innan paus, men antingen gick skotten utanför eller också räddade målvakten Niklas Helgesson.

Vi hade heller inget flyt med domaren Niklas Abrahamsson från Sollefteå, som efter diskussion med sin assisterande domare Fredrik Johansson från Hässelby dömde bort en solklar straffspark, där både hands och armbågar i ryggen på Thomas Olsson förekom. Vi borde dessutom haft ytterligare en straff för hands.

I andra halvlek blev trycket allt mer intensivt. Jönköping backade hem och våra spelvändningar som ofta lyste med sin frånvaro i första halvlek blev allt mer frekventa. Att bortalaget tröttnade såg vi i varningsstatistiken då de gröna, trots att domaren släppte många ojustheter, drog på sig fem gula kort i andra halvlek. Christer Persson borde dessutom ha blivit utvisad då han satsade brutalt efter att redan ha fått ett gult kort.

Sett till övertaget borde vi ha kommit till fler vassa målchanser men många av inläggen var av alldeles för svag kvalitet, antingen för långa eller rakt till målvakten. Alla var också för ivriga och trängdes framför mål. Det måste finnas någon vid bortre delen av straffområdet som skulle snappa upp förlupna inlägg.

Men så kom alltså utdelningen till slut efter två mycket fina mål.

Henrik Gustavsson hade en ganska lugn dag på jobbet men gjorde en fin räddning när Tommy Thelin rann igenom i första halvlek.

Försvarsmässigt såg det inte stabilt ut i första halvlek. Uppställningen kändes som den bästa för dagen, men visst är det bättre med Anton Tinnerholm till höger och två av trion Erik Moberg, Daniel Hallingström och Alberis da Silva i mitten. Daniel kom inte till sin rätt till höger och både Moberg och da Silva gjorde grova misstag i första halvlek. Alberis som för några matcher sedan klev fram så bra har inte nått samma nivå de senaste matcherna. Jesper Arvidsson var också illa ute i den första akten.

I den andra halvleken spelade samtliga försvarsspelare upp sig och bidrog genom att sätta bättre fart på bollen.

På mittfältet fick alltså Anton Tinnerholm förtroendet till höger och han jobbade och slet kopiöst men fick inte till inläggen. Thomas Olsson kändes inte helt bekväm på konstgräset, men glänste stundtals och var nära en succécomeback med mål redan efter 17 sekunder, men skottet gick utanför. Med tiden kommer nyttan av 35-åringen på plan att bli allt större.

Bruno Marinho hade problem med passningsspelet till en början men man får också komma ihåg att han har bollen väldigt mycket, hämtar boll, håller i boll och slår många bra passningar. Bruno bidrog starkt till det tryck vi fick i andra halvlek.

Även Kristian Bergström bidrog till det kolossala övertaget i den andra akten genom väldigt många löpmeter och pådrivande, tempohöjande passningsspel. De fasta situationerna var inte av tillräckligt god kvalitet, men det var ändå välförtjänt att Pligg fick avgöra den här matchen. Sex mål har nu Bergström gjort under året och tillsammans med åtta assist ligger han tvåa i Superettans poängliga, två poäng mindre än Värnamos Viktor Claesson.

Längst fram var Magnus Eriksson tillbaka från start och efter en lång svacka utan mål verkar Mange åter vara i måltagen. Magnus jobbade kopiöst matchen igenom och fick också välförtjänt göra mål och assisterade dessutom vackert till Pliggs segermål. På de senaste tre matcherna har Magnus därmed gjort tre mål och två assist. Totalt har Magnus därmed gjort åtta mål och ligger femma i Supsrettans skytteliga. Tillsammans med fem assist är Mange trea i poängligan en poäng efter Pligg.

Viktor Prodell bidrog också i offensiven om än inte i samma utsträckning som de tre föregående. Att Magnus och Viktor är lite för lika i sin spelstil för att spela ihop är ingen nyhet, men i den andra halvleken fungerade det ändå rätt bra.

Självklart är det bra att få in en djupledslöpande Oscar Möller, men han var inte färdig för att starta den här matchen.  Nu kom han in och gjorde det bra. Vi ville se honom mer inne i boxen, men om han inte dröjt sig kvar där ute till höger i straffområdet så hade vi nog inte fått någon poäng i den här matchen.

Amir Suljic gjorde ett bra inhopp med pigga ben mot ett tröttkört Jönköping och drev på pressen. Det samma gjorde Daniel Swärd som löpte bra i djupet och kom in med positiv energi.

Naturligtvis måste hela laget hyllas för att ta tag i matchen efter en inte allt för bra första halvlek och så målmedvetet oförtrutet forcera in målen i slutet av matchen.

Vi har nu fyra raka segrar, vilket inte har hänt sedan inledningen av Superettan 2008. Tio matcher återstår och hur många poäng som krävs törs jag inte sia om. Ängelholm (två poäng efter oss) har 11 matcher utan förlust, varav sex segrar och Sundsvall (tre poäng efter oss) har efter förlusten på Kopparvallen radat upp sju raka segrar. Det är därmed en oerhört formstark topptrio som går in i sista tredjedelen av serien. I denna omgång spelar Giffarna borta mot Ljungskile i kväll och i morgon har Ängelholm bortamatch mot jumbon Qviding.

Bakom topptrion har däremot fältet spruckit upp. Bland förhandsfavoriterna är Hammarby och Assyriska hela 12 poäng efter oss, men de har en match mindre spelad. Till Degerfors på fjärde plats skiljer nu sex poäng och DIF spelar borta mot Assyriska i kväll. Även femman Falkenberg (nio poäng efter oss) spelar i kväll, borta mot Västerås.

Nästa motståndare är Värnamo borta på söndag och innan dess spelar IFK borta mot sexan Brommapojkarna (som är tio poäng efter oss) på måndag. Vi kommer att anordna en bussresa till ett mycket förmånligt pris till den matchen. Håll ögonen öppna här på officiella hemsidan framöver för mer information om detta. Det är tio matcher kvar och naturligtvis behöver laget allt stöd i kampen om en återkomst till Allsvenskan.