Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 27 augusti 2015

Nytt fasansfullt cupfiasko

Efter en usel insats och 1–2 borta mot division I-laget BK Forward är vi mycket sorgligt nog utslagna ur Svenska Cupen.

2013 och 2014 genomförde vi fyra mycket svaga insatser i Svenska Cupen. 2013 föll vi i gruppspelet borta mot Umeå FC med 1–2. På hösten tog vi oss vidare till gruppspel på nåder mot division II-laget IFK Uddevalla, efter straffar. I gruppspelet våren 2014 klarade vi sedan bara 2–2 borta mot division II-laget Carlstad United och så under fjolårshösten slarvade vi bort chansen till avancemang borta mot division I-laget Huddinge IF, efter straffar.

I år har vi inte haft någon som helst framgång i någon form, men nu fick vi chansen att få känna på segerns sötma och hopp om ett bra gruppspel i Svenska Cupen nästa vår. Vi var starkt varnade av de tidigare cupinsatserna mot lag från lägre divisioner och alla borde ha vetat att vi inte kommer kunna vinna matchen med en procents mindre inställning än i en allsvensk match.

Trots detta uppträdde våra killar som tafatta småpojkar som inte tänkte ta något som helst ansvar. Vår tränare Roar Hansen bad om ursäkt efteråt, men det är våra spelare som ska be om ursäkt. Så beter man sig bara inte när man äras bära den heligaste tröjan som finns i världen!

Det såg annars vettigt ut de första minuterna då vi hade ett klart övertag och såg ut att kunna straffa hemmalaget relativt enkelt, men försvarsmässigt såg man också tidigt att vi inte var där med den resoluthet och noggrannhet som behövs mot allt motstånd. I stället fanns nonchalans.

I den nionde minuten straffade denna nonchalans oss obönhörligen då Hampus Holmgren var alldeles för naiv för att nicka bort en relativt enkel boll. Bollen gick över Hampus och sedan var han bortspelad. Kristoffer Näfver kunde därmed spela snett bakåt i straffområdet och eftersom Erik Björndahl var helt sopren kunde han raka in det tunga baklängesmålet. Som vanligt var vi många spelare hemma men ingen på Näfver.

Att ge motståndarna ett handikappmål var verkligen inget som vi behövde bjuda dem på men så var alltså fallet.

Vi hade sedan mycket boll men tog inte tillräckligt jobb för att bemästra den ojämna naturgräsplanen. Vi hittade därmed inga spelvägar. Genom det väldigt låga tempot kunde Forward hinna ställa upp sin försvarsmur och försvarade sig enkelt.

I mitten på halvleken var vi dessutom nära att åka på ett andra baklängesmål, men vi fick till sist bort bollen i kalabaliken efter en hörna och Erik Björndahl sköt utanför efter att hemmalaget kunde ställa om efter ett dåligt inkast från vår sida.

I den 28:e minuten kunde vi ändå kvittera. Kvitteringen kom till efter ett rakare spel och en tidig långboll av Ammar Ahmed, som Pontus Nordenberg nickade vidare in i straffområdet och Ajsel Kujovic satte 1–1.

Förhoppningen var naturligtvis att målet skulle ge ett visst lugn och att vi skulle kunna ta över matchen, men inte!

I den 30:e minuten fick Forward ett inkast långt ned på vår högersida. Bollen kastades in och Pontus Nordenberg hade en till synes enkel uppgift att nicka bort bollen, men missade och det gjorde alla andra, inklusive Gustav Jansson och efter studs kunde därmed Kristoffer Näfver kasta sig fram och nicka in 1–2.

Det närmaste en kvittering innan paus var Sebastian Ramhorn, men han nickade strax utanför efter Martin Christensens frispark.

I andra halvlek skulle det väl ändå bli bättre fart?
Nej det blev det inte. Forward kröp hem ännu mer och vi hade ännu mer boll men någon kvalitet och kampmoral fanns inte.

När Simon Skrabb slog en fin hörna från höger i den 47:e minuten så var det ingen som var hungrig framför målet och bollen smet igenom hela samlingen.

I den 61:a minuten lyfte Ammar Ahmed en långboll som Ajsel Kujovic spelade tillbaka. Simon Skrabb fick ett bra läge men sköt inte utan försökte sig tråckla fram och misslyckades.

I den 65:e minuten var det istället nära att vi hamnade i ett tvåmålsunderläge, då Linus Lamu tilläts kliva in vid vänster stolpe men Gustav Jansson räddade mycket bra två gånger om. Efter den andra räddningen ställde vi om bra. John Owoeri tog fart till höger och spelade in bollen framför mål. Om Ajsel Kujovic varit hungrig på fler mål hade han hunnit fram och tyckt in den, men halvjoggandet räckte inte till denna gång heller.

I den 76:e minuten hade vi ett av få bra anfall. Ajsel Kujovic lade tillbaka bollen till Martin Christensen som drog till men hemmamålvakten Marcus Elmersson var rätt placerad och kunde ganska enkelt rädda.

Lagledningen gjorde tre byten för att spetsa till offensiven, men vi fick aldrig nått tryck och var inte tillräckligt hungriga på de bollar som mer slumpmässigt damp ned framför mål-

Domaren Ozan Camlibel lade på fyra minuter i första halvlek, trots massor av avbrott och byten, så blev det bara fyra minuter i andra halvlek också. Det var obegripligt, men det kändes som vi kunde ha spelat hela natten utan att ha gjort mål.

Till skillnad från matchen mot Göteborg utgick Månz Karlsson, Tor Øyvind Hovda och Kristian Bergström ur startelvan. Pligg kom för visso in men det var försent för att ändra matchbilden. Men han var ändå en av få som försökte.

Månz Karlssons huvudstyrka saknades och framförallt saknades Tor Øyvind Hovda på innermittfältet. Eftersom Hovda är avstängd på söndag mot AIK, så hade det passat ypperligt att norrmannen spelat den här matchen men han var tyvärr sjuk.

Vi var alldeles för små centralt. Ammar Ahmed spelade som om det vore konstgräs och de små marginalerna gick inte hem på den ojämna gräsmattan. Simon Skrabb vägde också för lätt i närkamperna och i huvudspelet.

Mest besviken är jag på våra ungdomar Hampus Holmgren och Pontus Nordenberg som inte verkade ta den här uppgiften på minsta allvar med en väldigt nonchalant inställning. Båda får ta på sig varsitt mål och deras tama insatser bidrog också till att vi inte hade något farligt kantspel i offensiv riktning på hela matchen.

Våra ensidiga attacker framåt handlade om att söka Ajsel Kujovic med en långboll. Visserligen vanna han en hel del bollar, men vi var rent usla på att suga upp andrabollarna och därför kunde vi aldrig få något riktigt tryck. Viljan fanns helt enkelt inte där, vilket naturligtvis är helt oacceptabelt!

Totalt sett var det naturligtvis ingen som kom upp i godkänd nivå och det gäller alltså för samtliga att rannsaka sig inför söndagens uppgift borta mot AIK. I Tor Øyvind Hovdas frånvaro är det av yttersta vikt att Mauricio Albornoz flyttas upp på innermittfältet igen för att täta till centralt.