Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 24 augusti 2015

Den vedervärdiga historien upprepade sig

”Det finns ingen Gud. Det finns bara en jävel och han håller på Häcken.” Det uttrycket föddes för snart sju år sedan och den som har intresse för ÅFF vet efter vilken match frasen uppkom. Vi får inte ett skit med oss av någon externs kraft, så är det bara.

Vi gjorde återigen en bra kämpainsats i 90 minuter, men vad hjälpte det då vi inte fullföljde ända in i kaklet. Simon Skrabb hade kämpat och sprungit i över 90 minuten när vår chans att vinna uppenbarade sig. Simon ville vinna matchen och sprang för fullt mot Göteborgs mål, lite till vänster, och slog ett bra inspel mot den främre stolpen. Hade en medspelare varit där vore det väl ändå tusan om vi inte tagit ledningen i den 91:a minuten.

Men ingen var där! Två inbytta forwards som båda borde ha pigga ben halvjoggade fram och ville till synes därmed inte att vi skulle vinna matchen. Självklart skulle Mario Jelavic ha störtat mot den främre stolpen och Ajsel Kujovic lite snett bakom mot den bortre stolpen.

Istället kunde IFK Göteborg ställa om väl enkelt till vänster. Vår förre spelare Victor Sköld fick alldeles för enkelt slå inlägg eftersom Sebastian Ramhorn låg för långt ifrån. Göteborg hade dock bara en farlig spelare framme och honom hade Andreas Dahlén koll på, trodde vi. Men i det läget gjorde Andreas Dahlén precis samma förödande misstag som Daniel Hallingström gjorde borta mot Huddinge i Svenska Cupen i fjol – att försöka ställa offside på stopptid!

Att försöka ställa offside på stopptid mot serieledarna framför deras klack, när vi aldrig får några avgörande domslut med oss ens i normala fall, är inte annat än självmord. Att sedan Månz Karlsson som vänster innerback är på helt fel ställe gjorde inte det hela bättre. Hampus Holmgrens position mitt i banan kändes också märklig.

Naturligtvis störtade Mikael Boman fram och stötte bollen i mål. Ur offsideposition? Ja, det är möjligt, men jag stod bakom det andra målet och tyckte det var märkligt att Dahlén bara släppte Boman. Jag har inte heller sett någon repris där det går att avgöra om det är offside eller inte.

Summa summarum så kostade två oengagerade forwards oss segern och ett horribelt försvarsarbete oss en poäng. Att vi dessförinnan svarade för en strong insats har därmed ingen som helst jävla betydelse!

Det meningslösa som hände innan kniven vreds om i hjärtat för andra gången den här fasansfullt vidriga veckan följer nedan.

Till skillnad från det fruktansvärda derbyt så var Mauricio Albornoz tillbaka i mittförsvaret. Sebastian Ramhorn flyttades därmed ut till höger i backlinjen och Hampus Holmgren började på bänken.

Vi hade vissa problem den första kvarten med Göteborgs djupledsspel som drog isär vårt lag en aning och vi följde inte riktigt med hem i andravåg, men gästerna skapade för den skull inga heta lägen.

Därefter kom vi in i matchen riktigt bra med sedvanligt fina passningskombinationer i både spelbredd och i djup. Vi etablerade några långa anfall och fick tryck på serieledaren.

I den 14:e minuten fick Kristian Bergström ett bra läge i högerinnerposition, men sköt högt utanför. Två minuter senare återvann Ammar Ahmed bollen i vänsterinnerposition och sköt mot den främre stolpen men målvakten John Alvbåge var med på noterna.

Efter ett långt anfall i den 18:e minuten slog Andreas Dahlén ett fint inlägg från vänster. Simon Skrabb smet förbi en passiv Hjalmar Jonsson som satte armarna i ryggen på Simon. Skrabb fick därför inte fick nicken på mål. Att vi skulle få straff var ju dock inte troligt då motståndarna tydligen får ha armarna i ryggen på våra spelare.

Vi återvann dock bollen och hade fortsatt tryck mot göteborgsmålet och Kristian Bergström slog ett fint inspel från vänster där Martin Christensen fick chansen från bortre delen av straffområdet, men han fick ingen bra träff och sköt tyvärr utanför den vänstra stolpen.

I den 22:a minuten ställde vi om bra efter att Tor Øyvind Hovda vunnit boll fint och spelat fram till Simon Skrabb, som satte en fin boll i djupet. John Owoeri såg först ut att förlora duellen mot Thomas Rogne då han låg på utsidan, men vek in på insidan och var på väg mot mål, när han blev omkullknuffad.

Därefter stod matchen och vägde. I den 30 minuten skulle Haitam Aleesami haft ett solklart gult kort då Martin Christensen var igenom på högerkanten (kunde sprintat in i straffområdet) och blev dragen i armen, men domaren Michael Lerjéus nöjde sig att snacka med vänsterbacken. Assisterande domare Per Brogevik från Örebro och fjärdedomaren Jim Petersson såg situationen perfekt, men det hjälpte inte.

Två minuter senare åkte dock det gula kortet upp direkt – till Mauricio Albornoz. Varningen i sig var inte mycket att snacka om, men var fanns konsekvensen?

I den 36:e minuten hettade det till framför vårt mål, men Gustav Jansson boxade bort det första läget. Vid den andra situationen fredade Mauricio Albornoz och Sebastian Ramhorn i vårt straffområde.

Göteborg slarvade en hel del i passningsspelet på egen planhalva i den första halvleken, men vi var inte riktigt snabba för att utnyttja lägena. Vi fick också möjligheten att slå några öppnande passningar in i straffområdet, men de blev ofta för lösa och aningens missriktade. I den 39:e minuten strandade just en sådan passning från Tor Øyvind Hovda, som annars hade friställt John Owoeri i straffområdet.

Efter ett bra anfall i den 41:a minuten fick John Owoeri ett fint skottläge i vänsterinnerposition, men valde att spela vidare och chansen rann ut i sanden.

I slutet av första halvlek var vi illa ute. Efter en hörna i den 44:e minuten vek inte Mauricio Albornoz ned sig utan stod upp som en riktig ÅFF:are för att täcka skott. Jakob Ankersens pärla tog i huvudet och kanske var det därför som Marre tappade boll kort senare som höll på att ställa till det, men Ankersens avslut var tämligen enkelt att avvärja för Gustav Jansson.

I den 46:e minuten var Gustav Jansson ute på en vansklig utrusning med små möjligheter att nå bollen. Sören Rieks lyfte därmed mot det övergivna målet, men Mauricio Albornoz var räddande ängel och lyckades stöta bort bollen över kortlinjen. På den efterföljande hörnan sköt Sören Rieks en bit över ribban.

Det var trots allt skönt att vi hade 0–0 in i paus. Vi hade lyckats stänga bort Göteborgs anfallsytor genom ett hårt defensivt arbete. Det offensiva spelet lämnade en del övrigt att önska, men vi hade en bra period där vi mycket väl kunde ha tagit ledningen.

I den andra halvleken fortsatte vi att göra det svårt för Göteborg och lyfte fram positionerna med flera bra möjligheter att tränga igenom fram till ett ledningsmål.

I den 49:e minuten slog Kristian Bergström ett fint inlägg från vänster där Simon Skrabb kastade sig fram i hård duell med John Alvbåge, och nickade strax över.

I den 63:e minuten tog John Owoeri fart in i straffområdet och föll då han blev klämd. Michael Lerjéus klev åter in i handlingen och gav John gult kort för filmning! Men hur i hela världen skulle John ha kunnat stå upp i den duellen när Gustav Svensson tryckte ned honom???

För någon som aldrig har spelat fotboll ser det kanske ut som Owoeri faller lätt, men han har just gjort en tvärvändning för att finta bort Thomas Rogne (vilket lyckades) och skulle ta ny fart mot mål med låg tyngdpunkt och är då enkelt att få på fall med kroppskontakt.

I den 66:e minuten slog nyss inbytte Victor Sköld en öppnande passning, där Jakob Annkersen var på väg mot friläge, men Andreas Dahlén löpte bra tillbaka och avvärjde på ett fint sätt.

I den 67:e minuten fick John Owoeri sin enda frispark med sig under hela matchen, trots att han blivit hårt tagen hela tiden med armar mot hans rygg. Därefter trängde John in i straffområdet till vänster men fick bollen för långt ifrån sig just som han skulle avlossa bössan. Ammar Ahmed fick dock iväg ett långskott som täcktes ut till hörna. Om skottet gått på mål och Alvbåge lämnat retur så hade John varit offside eftersom han inte bemödade sig att gå ur offsidepositionen.

I den 72:a minuten spelade Kristian Bergström in bollen från vänster. John Owoeri stegade in och sköt mot den främre stolpen men avslutet tog på en försvarare och blev en enkel match för målvakten.

I den 74:e minuten slog Mads Winther Albaek en lurig frispark från distans som Gustav Jansson räddade till en resultatlös hörna vid det bortre krysset.

I den 79:e minuten fick Mikael Boman ett farligt läge fri inne i straffområdet, men avslutet blev en enkel match för Gustav Jansson.

I den 80:e minuten anföll vi bra och John Owoeri slog ett inlägg från höger som Ajsel Kujovic nickade ned till Tor Øyvind Hovda, som tyvärr inte riktigt nådde fram till något avslut.

I den 82:a minuten kontrade Göteborg och det blev extra farligt när Månz Karlsson halkade, men vi redde ut situationen, då Mads Winther Albaek avslutade med ett svagt långskott.

I den 86:e minuten spelade Simon Skrabb fram till John Owoeri som drog till från distans. Skottet touchade en bortaspelare men blev ändå en enkel match för Alvbåge.

Efter ett långt anfall i den 88:e minuten lyfte Kristian Bergström in bollen och John Alvbåge tappade bollen i kamp med Ajsel Kujovic, men John Owoeri var inte tillräckligt på tå för att stöta in bollen.

Vi broderade oss också fint fram minuten senare, då Kristian Bergström satte John Owoeri i jätteläge strax utanför straffområdet med en perfekt boll för högerskott- John var dock trött och gick inte på avslut direkt utan drev bollen längs med straffområdeslinjen tills han till slut sköt långt utanför i betydligt sämre läge än vad han hade från början.

John byttes sedan ut, men precis som borta mot Halmstad gick han ut när vi behövde jaga för tre poäng. Mario Jelavic kom in men klappade inte hand med Owoeri, vilket är oerhört trist att se!

I den 91:a minuten lyfte Andreas Dahlén in bollen från vänster men Ajsel Kujovic kom fel till bollen och kunde inte nicka mot mål utan skarvade vidare till Mario Jelavic som inte nådde bollen. Göteborg gick sedan till anfall men Månz Karlsson brytpassning gick till Simon Skrabb som satte fart men eftersom han var ensam så förlorade vi matchen istället för att vi skulle ha haft en bra möjlighet att ha vunnit den.

Avslutningen på matchen symboliserade väl de 21 vidrigt fasansfulla omgångar som vi har fått uppleva denna vedervärdiga säsong!

Efter vår match spelade Halmstad och Örebro 2–2 mot varandra. En poäng i mötet gick därmed upp i rök. HBK på allsvensk plats är därmed 5 poäng före oss och ÖSK på nedflyttningsplats 3 poäng före. Falkenberg återfinns på kvalplats 5 poäng före oss och FF möter Sundsvall borta i morgon.

Kampen fortsätter i Svenska Cupen på onsdag borta mot division I-laget BK Forward och därefter bortamatch mot AIK i Allsvenskan på söndag.