Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 10 augusti 2015

Bara kryss i sexpoängsmatchen

Vi klarade bara 0–0 i den superviktiga bottenmatchen mot Halmstads BK. Förutsättningarna var inte de bästa inför matchen med alla skador. I den första halvleken förde vi ändå spelet under långa stunder, men i den andra var vi ganska långt ifrån ett avgörande mål.

Till skillnad från kryssmatchen mot Malmö FF vaktade Gustav Jansson målet eftersom Henrik Gustavsson har problem med ryggen. Hampus Holmgren gjorde allsvensk debut mot MFF, men högerbacken tvingades avstå matchen mot HBK på grund av en lårskada. Lånet från Kalmar FF, Sebastian Ramhorn, spelade istället högerback.

Vi började matchen ganska lovande och i den tredje minuten höll Halmstads målvakt, Stojan Lukic, på att ställa till det för sig då han slog bollen rakt på John Owoeri, men fick turligt bollen rakt på sig i retur.

I den femte minuten avlossade Ammar Ahmed ett lurigt skott som Stojan Lukic räddade. På den efterföljande hörnan var vi nära att ta ledningen. Sebastian Ramhorn klippte till och bollen täcktes ut till vänster, där Månz Karlsson fick en bra möjlighet men stötte bollen utanför.

I den 13:e minuten slog Martin Christensen ett fint inlägg från höger men Mauricio Albornoz nickade strax över.

Vi fick det bollövertag som vi ville och kunde ganska enkelt spela in på Halmstads planhalva. Hemmalaget verkade också skakigt i bollbehandlingen. Däremot var vi inte tillräckligt resoluta med bollarna in framför mål och våra spelare vågade heller inte fylla på i straffområdet som vi hoppats.

Defensivt hade vi bra koll, men det kändes inte helt säkert då hemmalaget ställde om och vid inläggslägen. Efter en halvtimmes spel blev det farligt första gången men Gustav Jansson svarade för en fin räddning då James Keene sköt från vänster inne i straffområdet.

I den 41:a minuten slog Snorre Krogsgård ett inlägg från vänster och Junes Barney fick ett bra läge men han sköt högt över.

I den 45:e minuterna vinkade halmstadsspelarna för straff, men ingen avblåsning kom och vi kunde ställa om genom Martin Christensen, Kristian Bergström och John Owoeri. Den sistnämnde tog sig fint in från höger och fintade målvakten in i banan, men John sköt dessvärre rakt på Stojan Lukic, trots att luckan öppnades upp vid den främre stolpen. Simon Skrabb fanns också som ett alternativ framför mål.

Det skulle naturligtvis ha känts oerhört skönt att få det där målet – att vi någon gång ska få tillbaka i ett sådant fall som gått emot oss så många gånger, men så blev det tyvärr inte denna gång heller. Trots allt så var vi det bättre laget under den första halvleken även om vi släppte till lite mer bakåt under den sista kvarten. Kunde vi bara få större kvalitet i passningsspelet och våga gå för fullt när det fanns lägen, inte minst vid omställningar, så skulle det kunna gå vägen.

Inledningen av andra halvlek blev dock något helt annat än vi önskat, då vi slarvade och hamnade i brygga. Direkt var vi illa ute men Mauricio Albornoz svarade för en fin brytning på Snorre Krogsgård.

HBK fick tryck mot oss och i den 56:e minuten sköt Antonio Rojas precis utanför den vänstra stolpen. Fyra minuter senare skickade Eric Smith i väg ett lurigt studsande långskott som Gustav Jansson räddade. På den efterföljande hörnan blev det flipperspel framför vårt mål, men till sist gick hemmalaget offside genom Mohammed Ali Khan.

Vi kom tillbaka i mitten på halvleken och Kristian Bergström fick iväg ett skott i den 66:e minuten som målvakten räddade till hörna. Vi fick dubbla hörnor som båda var halvfarliga, men Kujovic hittade inte rätt med sin cykelspark på den andra hörnan.

I den 71:a minuten tog sig Martin Christensen in bra från höger, men skottet blev för svagt rakt på målvakten, då vi för en gång skull var med ordentligt för retur, genom John Owoeri.

I den 78:e minuten gjorde Gustav Jansson en fin räddning på Alexander Henningssons skott. HBK fick märkligt nog ändå en andra chans på frispark. Gurra boxade dock undan skottet från Christoffer Andersson.

I den 80:e minuten fick vi ett fint frisparksläge, en bit utanför straffområdet, men Ammar Ahmeds skott blev för löst och en enkel match för målvakten.

I den 84:e minuten var vi riktigt illa ute efter en hörna. Gustav Jansson lyckades inte boxa bort bollen tillräckligt bra men revanscherade sig gruvligt genom en fin fotparad när James Keene klippte till från vänster.

Minuten senare slog Månz Karlsson en för lös bakåtpassning. Gustav Jansson sparkade bort bollen men James Keene gick med full kraft in på vår målvakt utan någon som helst chans på bollen. Vi satte hjärtat i halsgropen men som tur var kunde Gustav Jansson resa sig. Och att det var Keene som svarade för den fula satsningen överraskar ingen…

I den 87:e minuten fick vi ett jätteläge, men John Owoeri slarvade på nytt med offsiden vilket betydde att Ajsel Kujovic frispelningsboll var förgäves. Kort senare byttes Owoeri ut, men hade inte speciellt bråttom, då vi måste gå för tre poäng!

Vi hade chanser att komma till skottlägen i slutet av matchen, precis som tidigare under matchen, men ingen vågade ta dem, utan våra spelare tittade mer efter spelalternativ åt sidan än att nypa till. De gånger vi fick igenom skott under matchen var de i de allra flesta fallen alldeles för svaga.

Hemmalaget hade naturligtvis gjort allt de kunde för att vinna med sitt sätt att spela fotboll på och hade vattnat ihjäl gräsmattan, vilket inte gjorde det lättare med balansen, men skott i väta brukar ju ändå vara en bra medicin.

Gustav Jansson hade inte stått i Allsvenskan sedan 0–3-matchen borta mot IFK Göteborg i september 2013 och det är inte helt enkelt att gå in och prestera direkt. Gurra gjorde det dock bra och höll nollan. Några gånger var han fel ute, men reparerade upp situationerna med fina parader. 29-åringen stod ju 14 startmatcher i Allsvenskan 2012 och har tidigare visat att han håller på den här nivån. Givetvis vill vi att Fimpen ska komma tillbaka så snabbt som möjligt, men Gustav är ett kompetent alternativ.

Det var trist att Hampus Holmgren inte kunde fortsätta efter en fin debutinsats mot Malmö, men Sebastian Ramhorn gjorde det bra efter förutsättningarna. Självklart är det inte lätt att gå in och spela som 19-åring i ett helt nytt lag, men han klarade situationerna genom att inte sväva ut mer än nödvändigt. Att utgå på grund av kramp visar också att man vill något.

Mauricio Albornoz och Månz Karlsson fortsatte i mittlåset. Några gånger såg det lite vanskligt ut då båda gick högt utan någon som föll ner bakom, precis som vi åkte på det andra baklängesmålet mot Malmö. Halmstad var dock inte tillräckligt bra för att utnyttja blottorna. På det hela har de båda gjort det bra tillsammans i de här två matcherna, även om Månz var illa ute några gånger på Örjans vall. I derbyt mot Norrköping tvingas dock lagledningen hitta en annan kombination då Albornoz är avstängd.

Andreas Dahlén och Kristian Bergström gjorde sitt jobb till vänster. Pligg hamnade lite lågt i andra halvlek då vi fick mer tryck emot oss, men var framme några gånger och oroade, med samma fina höjd på skottet som mot Malmö kunde vi ha kammat hem alla tre poängen.

På högerkanten försökte Martin Christensen bryta igenom men måste vara mer rädd om bollen. Det är bättre att skicka iväg ett dåligt skott utanför än att tråckla och bli av med bollen med livsfarlig kontring som följd.

Centralt köttade Tor Øyvind Hovda på bra och var därmed mycket värdefull. Ammar Ahmeds flinka ben gav oss ett övertag från början, men han behöver gå mer rakt framåt på mål i vissa lägen.

På topp verkar John Owoeri vara ur form. Några gånger löpte han i väg fint och jobbade, men efter varje misslyckande hängde han med huvudet och lufsade hem – istället för att kämpa sig tillbaka ur offsideläge.

Simon Skrabb spelade bara en halvlek. Finländaren gjorde inga enorma avtryck offensivt i den första akten, men bollarna nådde honom också sällan framför mål. Defensivt har Simon växt och det syntes att det fattades något i början på andra halvlek.

Ajsel Kujovic kom in istället för Simon Skrabb till den andra halvleken. 29-åringens huvudstyrka och targetspel är viktigt, men han verkar inte vara tränad för att orka springa och jobba lika mycket som skulle behövas.

Pontus Nordenberg kom in under de sista 20 minuterna och städade upp okej till vänster i backlinjen.

David Lundgren fick göra allsvensk debut då han bytte av John Owoeri under de sista minuterna och fick skottläge, men valde sidoalternativet.

Förutom oss och Gefle är det bara topplagen (exklusive Göteborg) som åkt på färre än två förluster efter uppehållet. Men med fem oavgjorda och en förlust så händer det ändå inte ett skit i tabellen, och att läget är status quo stämmer ju inte heller eftersom matcherna som är kvar att spela minskar.

Vi hade verkligen behövt en fullpoängare i den här sexpoängsmatchen, för att börja inhämtningen på lagen framför och för självförtroendet att vi kan vinna. Efter förutsättningarna var det ändå okej med kryss, kan man tycka, men förutsättningarna är ju de vi har och vi måste helt enkelt få bättre utdelning framöver!