Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 28 februari 2015

Det känns som vi är på gång

2–0 borta mot IFK Värnamo är ett bra resultat. Superettanlaget har gjort bra matcher under försäsongen och bjöd på ett helt okej motstånd.

Det var glädjande att återse 4–4–2 hemma mot Nyköping i tisdags och att vi vann. Däremot gav den U21-matchen en hel del övrigt att önska. Nu fick vi åter se 4–4–2, vilket kändes naturligt nu när vi fått in Mario Jelavic i truppen och har en löpstark spelare som John Owoeri.

Överhuvudtaget hade vi mer offensiv kraft i den här matchen än tidigare, med ett rappare passningsspel och med Kristian Bergström till vänster kunde vi hota mer i inläggsspelet.

Vi hade lite problem med Värnamo inledningsvis och i den femte minuten kom hemmalaget tre mot två, men Henrik Gustavsson räddade Alexander Vrebac´ skott och Carlos Gaeta Moggia sköt returen högt över.

Allt eftersom spelade vi oss igenom Värnamo på ett allt bättre sätt och kom ofta fram på vänsterkanten. I den 16:e minuten slog John Owoeri en fin boll på djupet. Kristian Bergström tog emot och slog ett inlägg. Mario Jelavic fick bra läge framför mål men nickade strax över.

I den 20:e minuten slog Bergström ett nytt inlägg från vänster som gick över målvakten men Mario Jelavic fick för snäv vinkel och bollen täcktes bort.

I den 25:e minuten tog vi ledningen efter hörna. Kristian Bergström skickade in bollen från höger. Martin Lorentzson nådde högt vid den främre stolpen och nickade ner bollen perfekt för att John Owoeri kunde forcera in bollen vid den bortre stolpen.

Efter målet stormade Värnamo fram några gånger och Victor Nilsson fick chansen men sköt utanför båda gångerna.

I den 33:e minuten fick Daniel Hallingström sin andra varning på bara fyra minuter och blev därmed utvisad. Månz Karlsson fick dock komma in i hans ställe.

Efter en sämre period kom vi tillbaka i slutet av halvleken. I den 37:e minuten fick Ammar Ahmed ett fint läge att öka på inne i straffområdet men målvakten Björn Åkesson räddade och Jelavic drog till på returen. En försvarare räddade med handen men vi fick ingen straff och obegripligt nog inte ens hörna, utan hemmalaget fick inspark!

I den 41:a minuten löpte Kristian Bergström bra fram i vänsterinnerläge och lobbade bollen mot det bortre krysset men bollen gick tyvärr utanför.

I den 45:e minuten anföll vi bra och Kristian Bergström vände om på en femöring från vänster och skickade in bollen framför mål. Martin Lorentzson nickade vid den främre stolpen men utanför.

Vi började den andra halvleken bra och vi hade bra tryck i den 50:e minuten. Kristian Bergström slog ett inlägg från vänster men Mario Jelavic nickade utanför den främre stolpen.

Värnamo fick sedan mer att säga till om men i den 58:e minuten fick vi chansen. Martin Christensen slog ett långt inlägg från höger. Joel Rajalakso nickade in bollen framför mål, men Mario Jelavioc klackade över.

Två minuter senare var det mycket nära att vi släppte in ett mål. Månz Karlsson kamperade om bollen och bollen for knallhårt upp i vår egen ribba och efter viss kalabalik redde vi ut situationen.

Vi började sedan hitta fram lite bättre i våra anfall och i den 73:e minuten ökade vi på till 2–0. Hampus Holmgren kastade ett inkast nere vid höger hörnflagga, fick tillbaka bollen av Kristian Bergström och slog en fin boll in i straffområdet. Joel Rajalakso svarade för en fin prestation då han avancerade fint till höger i straffområdet och slog in en hård låg boll framför mål och där forcerade John Owoeri in 2–0.

Vi hade sedan kontroll på matchen och i den 83:e minuten var vi nära att öka på efter en dubbelchans. John Owoeri sprang i djupled till vänster i straffområdet och spelade in bollen framför mål där Pontus Nordenberg petade bollen men målvakten Björn Åkesson räddade. Strax efteråt fick Martin Christensen chansen men långskottet tog i ribban.

Henrik Gustavsson fick göra en säker räddning i den 86:e minuten efter hörna på Issam Jebalis skott, men i övrigt höll vi undan ganska enkelt.

Henrik Gustavsson fick inte allt för många skott emot sig men gjorde en fin räddning direkt i inledningen då han täckte främre stolpen bra och var beredd på skottet mot den bortre stolpen. Fimpen visade också gott fokus genom hela matchen och det var givetvis kul att han höll nollan.

Martin Lorentzson är inte topptränad men visade direkt att han, som väntat, blir en stor tillgång även i vår klubb. Högerbacken har ju bara missat sju allsvenska matcher de senaste fyra säsongerna för AIK. 30-åringen har förstås gott om rutin från fotboll på hög nivå och visade det genom en trygg bollbehandling som gav honom utrymme att spela sig ur svåra lägen. Som god passningsspelare passar han bra in i vårt lag och huvudstyrkan visade han också direkt med en fin skarvnick fram till 1–0-målet.

Daniel Hallingström var het – lite för het och drog på sig två varningar långt utanför farligt område på bara fyra minuter (29 och 33), och blev därmed utvisad.

Alberis da Silva höll på att ställa till det ett par gånger, som i den 13:e minuten då han borde ha störtat fram mot bollen och tagit med sig den till höger, men nu kom istället en hemmaspelare emellan, men da Silva lyckades reparera genom att peta bollen till Fimpen. Alberis svarade i övrigt för en helt okej matchmed sin goda fysik innan han tvingades utgå på grund av känningar i ljumskarna.

Månz Karlsson kom in i den 35:e minuten och det var riktigt kul att se att han gick in med fin pondus. Med resoluta framstötar vann han många bollar med bra huvudspel och passningsspelet satt också väl.

Andreas Dahlén verkar vara på gång med ett rappare steg och kom ofta med i offensiven, samtidigt som han var alertare i det defensiva arbetet än tidigare.

Martin Christensen var mycket delaktig i spelet och jobbade hem bra många gånger, men kan ännu bättre i det defensiva arbetet. I offensiven släppte Martin bollen oftare på färre tillslag än tidigare, men kom inte till inlägg så ofta som önskat. När våra ”Martins” får spela ihop sig på högerkanten ska vi dock kunna bli riktigt giftiga. Det var synd att inte Christensens skott i ribban inte gick in. Det mäktiga skottet var verkligen värt ett bättre öde.

Ammar Ahmed och Mauricio Albornoz fick klara sig ensamma på innermittfältet denna gång. De båda verkar vara på gång med förhoppningsvis finns mycket mer att hämta av duon när de fått mer speltid tillsammans i vår klubb.

Ammar Ahmed hittade rätt med en hel del passningar med sin flinka kvicka stil och vi fick upp ett högre tempo när han släppte bollen snabbt. Några gånger blev det dock lite för mycket kladdande med bollen felvänd, som höll på att ställa till det då Värnamo bröt och stormade fram mot vårt mål.

Mauricio Albornoz var lite rappare i steget än tidigare och som en frukt av detta hittade han oftare rätt i passningsspelet, men Marre har fortfarande en bra bit till sin fulla potential. Det var nyttigt att Mauricio fick prova på att spela mittback om det skulle behövas under säsongen. I BP har 27-åringen vikarierat som mittback ibland. Efter några tveksamheter kom han därmed snabbt in i backspelet.

Kristian Bergström flyttades ut på sin gamla plats till vänster och fick mer yta att hitta rätt med sin vänsterfot med inlägg. Vi blev därmed vassare och med en spelare som Mario Jelavic är det extra viktigt att mata in kvalitativa bollar. Pligg hade också ett gått samarbete med Andreas Dahlén. Tidigt i andra halvlek flyttades dock Pligg in centralt då Marre flyttades ned som mittback.

Mario Jelavic gjorde mål mot Nyköping i tisdags. Han fick nu mer inläggsbollar att jobba på och borde ha satt någon boll, men det kommer med mer speltid i vår klubb. Det var också kul att se att Mario var mer aktiv och rörde sig över större områden och på rätt sätt med ett fint steg.

John Owoeri gjorde årets första mål mot Nyköping i tisdags och följde nu upp med två nya, genom att påpassligt gå för fullt mot den bortre stolpen. Det är naturligtvis väldigt viktigt att våra forwards gör mål och Owoeris löpningar i djupled öppnade även för lagkamraterna.

Joel Rajalakso hoppade in när Alberis da Silva tvingades utgå och gjorde ett bra inhopp trots att han spelade på många olika positioner. När Joel utnyttjar sin löpstyrka och släpper bollen så är han en tillgång och förarbetet till 2–0-målet var fint.

Hampus Holmgren bytte av Martin Lorentzson under den sista halvtimmen och gjorde det helt okej. Hampus låg också bakom vårt andra mål. Självklart blir det tufft med speltid nu när Lorentzson kommit in i laget men 19-åringen har god potential och därmed framtiden för sig.

Pontus Nordenberg hoppade in till höger på mittfältet de sista tio minuterna och firade en del triumfer med sin styrka och var väldigt nära att bli målskytt, men målvakten räddade skarven precis framför mål.

David Lundgren har hoppat in vid samtliga A-lagsmatcher och fick några minuter även denna gång och 17-årige Kenny Hildeby gjorde A-lagsdebut på topp med några minuter. Hildeby är en intressant lång löpvillig forward som redan ser ut att ha förbättrat sin teknik och bollbehandling gentemot fjolåret.

På tisdag väntar Degerfors borta i den sista träningsmatchen innan träningslägret i Turkiet 6–14 mars. Sedan åretstår bara två träningsmatcher innan det är dags för allvaret så det är dags att växla upp nu och det känns som om vi ligger i startgroparna. Våra anfall var längre än tidigare genom att vi oftare hittade rätt i våra kombinationer, men fortfarande tappade vi boll lite för enkelt emellanåt, vilket lär straffa sig mot bättre motstånd.