Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 4 mars 2015

Slarv fällde oss i Degerfors

Vi föll borta mot Degerfors IF med 0–2. Det är klart att det var lite kort tid från matchen i Värnamo och vi saknade en del viktiga spelare. Mot ett förväntat topplag i Superettan vore det därmed bra om vi kunde vinna matchen, vilket vi också mycket väl kunde ha gjort om vi varit hetare framför mål och inte åkt på två skitmål.

Vi började helt okej och fortsatte med att tempostarkt passningsspel precis som i Värnamo, men Degerfors kom snart in i matchen och var farliga när de stormade fram på kanterna. Vår defensiv kändes också aningen skakig då vi inte var på tå

I den 20:e minuten svarade Gustav Jansson för en fin räddning då Govend Haidar vände in i vänsterinnerläge och sköt mot den bortre stolpen. Minuten senare fick Degerfors en hörna från höger. Helt fri kunde Hannes Fritzson, från sin position långt ute vid högra delen av straffområdet, lyfta in bollen via den bortre stolpen. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att släppa in ett sådant mål där flera av våra spelare bara stod och tittade när hemmalaget på ett förnedrande enkelt sätt kunde leka bort oss i straffområdet.

Vi kom tillbaka starkt i slutet av första halvlek, med längre anfall och skapade också en del bra lägen, medan hemmalaget inte fick samma utrymme i djupledsspelet. I andravågen efter en hörna i den 34:e minuten klippte Kristian Bergström till på halvvolley men över ribban.

I den 43:e minuten hade John Owoeri bra fart från höger. Mauricio Albornoz fick bollen centralt och spelade vidare till Joel Rajalakso som fick ett fint läge till vänster i straffområdet men sköt i den främre gaveln. Minuten senare stegade John Owoeri in från vänster, men sköt över.

Vi började den andra halvleken starkt och John Owoeri satte rejäl fart. I den 50:e minuten bröt John igenom i högerinnerläge och sköt i flykten. Målvakten August Strömberg räddade, men Mario Jelavic fick chansen på returen men lobben blev för lös och målvakten knep bollen

Ett par minuter senare tog sig Owoeri fint fram längs höger kortlinje och Mario Jelavic fick ett jätteläge vid den främre stolpen men sköt högt över.

Degerfors hade ingenting i början av den andra halvleken men så tappade vi bollen på vänsterkanten med många spelare framför bollen i den 65:e minuten. Månz Karlsson värderade tokigt och slog en för svår passning med många spelare framför bollen. Månz blev besviken över missen och tappade tid för att retirera. David Lundgren gjorde inte minsta ansträngning för att förhindra förödelsen och stackars Daniel Hallingström fick ensam försöka på sig den föga grannlaga uppgiften att förhindra baklängesmålet. Marcus Astvald kunde därmed löpa igenom och sätta 0–2 vid den främre stolpen.

Hemmalaget vaknade till och fick extra energi medan vi tappade stinget. Vi skapade trots allt ett par bra lägen. I den 72:a minuten fick John Owoeri ett jätteläge framför mål men han nickade utanför den bortre stolpen på Hampus Holmgrens högerinlägg.

I den 82:a minuten tog sig John Owoeri in bra från höger kortlinje och spelade snett bakåt. Mario Jelavic vände om men sköt utanför.

Under långa perioder hade vi ett hållbart passningsspel mer fart och fläkt. Vi kom också igenom från kortlinje flera gånger, vilket normalt sett är svårt, men när bollen kom in i straffområdet var våra spelare inte tillräckligt sugna på att göra mål genom att offra sig. När vi väl vann en duell i motståndarnas straffområde så tog Degerfors hand om andrabollen varje gång. Det var därmed logiskt, men väldigt tråkigt att vi gick mållösa av planen.

Gustav Jansson hade en svår uppgift på det första målet, då han fick obefintlig hjälp av utespelarna. Otacksamt var också det andra målet, men Gurra kunde ha stängt till sin främre stolpe bättre, då Astvald hade snäv vinkel och Hallingström ändå hann tillbaka och störde på insidan.

Hampus Holmgren hade en del framgång i offensiven och fajtades väl, men tappade också fokus ibland – genom att han inte tog jobbet fullt ut, vilket man alltid måste göra som försvarsspelare.

Daniel Hallingström gjorde ett stabilt jobb för det mesta och gjorde vad han kunde för att avvärja det andra målet, men det var som sagt en otacksam uppgift.

Månz Karlsson gjorde en fin match mot Värnamo, men var nu inte lika framstående, även om han firade sina triumfer i huvudspelet och hade ett okej passningsspel förutom felpassningen som föranledde det avgörande 0–2-målet. Så speciellt trängd uppfattade jag inte att Månz var och det gäller att snabbt ta revansch på sig själv genom att jobba hem.

Pontus Nordenberg hade problem i början av matchen på sin kant, men kom sedan bättre till rätta i det defensiva jobbet och kom allt mer med i offensiven. Vid det andra målet intog Nordenberg en offensiv position och hade ingen chans att hinna hem.

David Lundgren fick chansen för första gången från start i en A-lagsmatch. Jag förstår att det kan vara nervöst och man får ha förståelse för att misstag kan begås, men att springa och småjogga när man får chansen att spela i den heligaste tröjan en människa kan bära på denna jord, är förstås inte acceptabelt. Det är många spelare som tror att de kan bli allsvenska spelare utan att ta jobbet – jag hoppas verkligen inte David ser det på det viset, men inställningen i den här matchen lovade verkligen inte gott.

Mauricio Albornoz ser dock allt mer lovande ut. Han vann mycket boll, och med kontroll och noggrannhet spelade han sig tryggt ur många situationer. Det känns gott att Marre är på gång.

Kristian Bergström spelade på central position från start och slet som vanligt på. Passningskvaliteten varierade något, men som helhet var det en helt okej insats av Pligg.

Joel Rajalakso hade mycket energi, men kvaliteten var som vanligt ojämn, och det var synd att han inte fick in bollen i bra läge i den första halvleken.

På topp spelade åter Mario Jelavic och John Owoeri. Mario låg i utgångsposition lite bakom John Owoeri, så är ofta faller i en 4–4–2-uppställning, men skulle kunna kalla det 4–4–1–1 om man vill eller 4–2–3–1 om man töjer lite på kombinationerna. Med två forwards på banan är det naturligt att de ligger långt fram, gentemot om en innermittfältare ska ta platsen bakom en renodlad anfallare.

Både Mario Jelavic och John Owoeri borde ha gjort något mål.

John Owoeri verkar vara på gång och fick rejäl utväxling på sina löpningar flera gånger, men de ledde ändå inte till mål.

Mario Jelavic fick flera möjligheter serverad av Owoeri, men brände dem alla. Mario tappade också lite för mycket boll, men med mer tid i vår klubb ska han kunna bli en bra förstärkning.

Sex byten hjälpte inte för att vi skulle spräcka målnollan.

Ammar Ahmed och Bruno Marino bytte av innermittfältarna Mauricio Albornoz och Kristian Bergström.

För Bruno Marino var det comeback efter några matchers frånvaro. Det är givetvis kul att brassen är tillbaka och det syntes att han varit borta en tid, då bolltappen var lite för många.

Ammar Ahmed försökte hitta passningar framåt i ett högt tempo, men lyckades inte riktigt med detta, då medspelarnas rörelser var lite för statiska.

Martin Christensen och Andreas Dahlen kom in på kanterna istället för David Lundgren och Joel Rajalakso.

Andreas Dahlen kom in med en god attityd att försöka ändra matchbilden medan Martin Christensen inte var speciellt engagerad.

På topp utgick John Owoeri och Mario Jelavic till förmån för U19-spelarna Kenny Hildeby och Lucas Öhrn. Lucas tog en position till höger medan Hildeby fajtades centralt.

Det var tråkigt att vi inte kunde få utväxling på ett stundom bra offensivt spel, men det var ännu tristare att vi återigen släppte in skitmål efter ren slapphet. Det är naturligtvis inte acceptabelt och det gäller nu att våra spelare fokuserar för fullt under den månad som återstår innan allvaret börjar!