Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 21 februari 2015

Seger och fina mål mot Frej

Matchen hemma mot IK Frej Täby lämnade en hel del övrigt att önska, men efter tre raka A-lagsmatcher utan mål gjorde vi två fina mål och vann matchen med 2–1.

Vi började matchen bra och redan i den sjunde minuten tog vi ledningen efter ett fint anfall. Hampus Holmgren drev upp bollen på högerkanten och spelade in till Mauricio Albornoz, som på ett tillslag spelade bak till Kristian Bergström, som tog emot och slog en fin spelvändningsboll ut till vänster. Martin Christensen avancerade in mot mål och klippte in 1–0 via målvakten och den främre stolpen.

Tyvärr lyckades vi inte hålla ledningen speciellt länge för redan i den 13:e minuten kvitterade Victor Söderström med ett välplacerat långskott som dök ned mot det vänstra krysset. Mauricio Albornoz spelade upp bollen till Mario Jelavic, som slog en svag passning rakt i gapet till Victor Söderström. Våra mittbackar låg för lågt ned i banan och speciellt Månz Karlsson reagerade alldeles för sent för faran och kom inte alls in i press på skytten. Henrik Gustavsson var inte heller riktigt på tå och hann inte tillbaka för att rädda.

Vi tappade därefter kvalitet i spelet, som blev ryckigt efter svagt passningsspel. Vi tappade genom detta positionerna i försvarsspelet och bortalaget var inte ofarligt i sina attacker. Vi skapade trots detta några vettiga lägen för att återta ledningen redan i den första halvleken.

I den 26:e minuten slog Martin Christensen en fin boll i djupet. Ammar Ahmed kom fri med målvakten men lyckades inte överlista Marko Atanackovic. Minuten senare fick Kristian Bergström en fin möjlighet framför mål, men fick ingen riktig fart på bollen och målvakten kunde rädda.

Vi kom fram lite bättre i slutet av första halvlek och hade några bra sekvenser, men nådde inte riktigt fram. Närmast var Mario Jelavic med en nick, som målvakten räddade.

I början på andra halvlek blev det inledningsvis ingen kvalitetsförbättring. I den 58:e minuten klev Martin Christensen in fint från vänster, men sköt strax över det bortre krysset.

I den 77:e minuten tog vi åter ledningen. Månz Karlsson drev ohotad upp bollen in på Frejs planhalva, spelade ut till Pontus Nordenberg till vänster, som spelade tillbaka till Månz, som satte bollen centralt till Mauricio. Albornoz spelade fram till Ruben Lameiras, som vände och vred utanför straffområdet och klippte distinkt in ett lågt vänsterskott invid den högra stolpen. Bara minuten senare fick John Owoeri möjligheten att öka på till 3–1 i friläge, men målvakten avvärjde.

Vi avslutade matchen bättre och kontrollerade tillställningen. I den 90:e minuten var vi nära att öka på ledningen. Kristian Bergström slog en fin hörna från vänster men Daniel Hallingström nickade precis över.


Det kändes viktigt att vi kunde vinna matchen till slut. Kanske gick det lite för enkelt i början och de våra var inte riktigt på tå i alla lägen utan trodde undermedvetet att vi enkelt skulle spela ut Frej resten av matchen. Men det finns inga lag i de övre serierna som man enkelt spelar ut utan att ta jobbet och hålla kvalitet hela vägen.

En situation i slutet av första halvlek blev lite signifikativ för matchen då Mauricio Albornoz på ett fint sätt vann boll och till synes skapade ett bra läge för nästa moment. Ammar Ahmed öppnade bra yta i djupet till höger och Mario Jelavic fanns på rull centralt. Tyvärr slog Marre en svag passning rakt på det enda hindret mellan våra framrusande spelare i form av försvararen Filip Almström-Tähti.

Det fanns fler liknande situationer när vi vann boll, hade chansen att spela oss igenom, men kvaliteten i den avgörande passningen var inte tillräckligt skarp, med passningar som slogs bakom spelare i fart eller rakt i famnen på motståndarna. När vi väl fick till bra sekvenser i följd hade vi inte några större svårigheter att spela igenom bortalagets lagdelar, men tyvärr var dessa perioder för korta. Vi hade inte heller den rätta energin (för svag rörelse) för att agera mer resolut, vilket också fick negativ effekt på passningsspelet.


Henrik Gustavsson kunde ha varit lite mer på tå vid baklängesmålet, men stod annars för en stabil insats även om han inte fick många skott emot sig.

Hampus Holmgren följde inte upp insatsen mot Husqvarna på samma fina sätt utan begick lite för många misstag.

Daniel Hallingström var bäst för dagen med ett stabilt backspel, som ett gott föredöme för hur en spelare ska agera i defensiven genom sin goda spelförstående att ha koll på läget innan situationerna uppkommer.

Månz Karlsson har en bit kvar till formen och begick för många misstag för att man ska vara nöjd. Ofta uppkom dessa misstag på grund av att Månz inte riktigt var på tå och han blev därmed för passiv in i situationerna.

Pontus Nordenberg har också en bit till formen och verkade i varje fall inledningsvis var mer intresserad av att löpa offensivt än defensivt. Bättre skärpa krävs.

Ammar Ahmed hade bra energi, men behöver nyttja den effektivare för att laget ska dra mer nytta av den, genom att släppa bollen snabbare och inte överarbeta situationerna.

Mauricio Albornoz vann en hel del boll, men det gav ju inte någon egentlig effekt då de efterföljande momenten inte höll tillräcklig kvalitet tillräckligt ofta. Men man ska också komma ihåg att Marrre låg bakom båda våra mål.

Martin Christensen fick lite mer utväxling än i de senaste matcherna och svarade för en fin prestation vid målet, men fortfarande är dansken för ojämn och jobbade för lite i defensiven.

Kristian Bergström stod för tryggheten centralt, men hade svår att få ut sin fulla kapacitet i en ryckig match.

Ruben Lameiras visade precis som omdömena meddelat att han är en kvick och teknisk spelare. Naturligtvis ville han visa upp sig och det blev lite för individuellt bollkladdande. 20-åringen är dock en intressant spelare som vi nog ska kunna slipa till med de fina spetsegenskaper han besitter och det syntes att han skolats i England genom att stå pall i närkamperna. Prestationen vid målet var också riktigt fin.

Nyförvärvet Mario Jelavic startade ensam på topp. Som i tidigare matcher har vår ensamme forward blivit för lite delaktig i spelet. Mario hade chansen på nick i slutet av första halvlek, men fick inlägget lite bakom sig och kunde därmed inte få tillräcklig fart på bollen och målvakten räddade. Lite mer arbetsinsats hade jag hoppats på och Jelavic tappade bollen innan vårt baklängesmål, men det är ju inte så lätt att prestera efter att ha varit hos oss i bara några dagar.


John Owoeri bytte av Mario Jelavic de sista 20 minuterna och tillförde direkt med sin löpvilja, men kvaliteten fanns inte riktigt där och John tappade bort ett friläge direkt efter vårt 2–1-mål.

Andreas Dahlén kom in som vänstermittfältare och tillförde med trygghet.

David Lundgren fick också några minuter och gick in med god fysik, men det gäller ju att slipa lite på det taktiska att dra på sig en onödig frispark i den 93:e minuten. I Allsvenskan kan sådant kosta poäng.


Matchfakta
ÅFF – IK Frej Täby 2–1 (1–1)
1–0 (  7) Martin Christensen (Kristian Bergström)
1–1 (13) Victor Söderström
2- 1 (77) Ruben Lameiras (Mauricio Albornoz)
Varning ÅFF: Mauricio Albornoz.
Domare: Jim Pettersson, Motala.
Publik: ca 300

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Hampus Holmgren, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Pontus Nordenberg –
Ammar Ahmed (ut 74), Mauricio Albornoz –
Martin Christensen, Kristian Bergström (DM 74), Ruben Lameiras (OM 74, ut 86) –
Mario Jelavic (ut 71).

Inbytta ersättare
John Owoeri (in 71 F), Andreas Dahlén (in74 VM), David Lundgren (in 86 OM).

Ej inbytt ersättare

Gustav Jansson, Alberis da Silva, Joel Rajalakso, Lucas Öhrn, Botan Arif.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.