Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 7 februari 2015

Enorm kontrast

I fjol gjorde vi en riktigt fin insats vid vinterns träningsmatch och spelade ut Norrköping efter noter i den andra halvleken på Nya Parken. Men i år finns det inga glädjeämnen, förutom att vi inte förlorade några poäng efter den mycket svaga insatsen som innebar en 0–2-förlust.

Efter fjolårets 3–1-seger kändes allt mycket positivt, men vi genomförde cupspelet på ett minst sagt svagt sett och det såg till sist inte allt för lovande ut inför den allsvenska premiären. Efter 0–2 mot samma Norrköping ser det allt annat än bra ut, men hur läget är om två månader kan vi ännu inte veta.

Det såg lovande ut efter 3–2-segern mot Örebro. 0–2 mot Djurgården var ett bakslag och nu åkte vi på en riktig käftsmäll. Även om resultatet var densamma som mot Djurgården så skilde sig spelbilden väldigt mycket år. Mot DIF hade vi ändå det mesta av spelat och flest chanser, men åkte dit på svag effektivitet och mycket bristfälligt arbete vid de insläppta målen. Mot Norrköping var vi egentligen bara med i början av matchen och det var tack vara Henrik Gustavsson som vi inte låg under redan i paus.

Den andra halvleken blev sedan en enda lång pina där två snabba mål i den 56:e och 61:a minuten knäckte oss.

Vid det första målet kladdade Bruno Marinho för mycket med boll och tappade den långt nere på IFKs planhalva. Vi hade många spelare i anfallsposition och var förstås sårbara när hemmalaget ställde om. Alexander Fransson slog en långboll till Alhaji Kamara, som stegade in från vänster, fintade bort Pontus Nordenberg och sköt via Hampus Holmgrens fot in 0–1 över Fimpen, som var långt ute.

Bara fem minuter senare släppte vi även in det andra målet. Martin Christensen var på väg förbi sin motståndare på vänsterkanten. Vår dansk blev bryskt stoppad, men fick ingen frispark och efter ett inlägg tappade vi positionerna i mittförsvaret. Efter en skarv av Arnor Traustasons kunde därmed Joel Enarsson ta emot och skicka in 0–2-målet fri med Henrik Gustavsson.


Henrik Gustavsson svarade för flera fina ingripanden i den första halvleken. I den andra akten kom han på mellanhand vid det första målet och var ute och seglade farligt strax därefter, men totalt sett var Fimpen vår främste spelare denna trista dag.

Hampus Holmgren var också ett av få glädjeämnen. Han har sakta ökat sin speltid. Visst hamnade 19-åringen i trångmål i denna svåra match, men försökte lösa situationerna på ett enkelt och okomplicerat sätt. Självklart kan vi inte begära att Hampus ska spela 30 matcher i Allsvenskan men med sin kvickhet, följsamhet och goda bollbehandling finns förutsättningar inför framtiden.

Månz Karlsson fick verkligen jobba i luftrummet och försökte stöta fram, men hamnade ofta i passivt läge och kan mycket bättre.

Pontus Nordenberg har spelat mittback en hel del i U21-laget men inte i A-laget. 19-åringen borde ändå ha gjort det mycket bättre, med större fokus för att förbereda sig för djupledslöpningarna och mer bestämdhet i huvudspelet.

Andreas Dahlén fick välbehövliga 90 minuter på sin rätta plats som vänsterback och klarade sig bättre än många i omgivningen i en tuff match.

Som balansspelare på mittfältet spelade Bruno Marinho och Mauricio Albornoz för första gången från start.

För Brunos del är det viktigt att stegra matchtiden och i dag blev det 83 minuter. Det finns inga genvägar för att hitta rätt tajming och värdera väl än att spela matcher. Efter två års skadefrånvaro tar det naturligtvis sin tid, vilket vi såg i den här matchen då Bruno konstrade till det lite för mycket.

Mauricio Albornoz har också varit skadad. Han kom tillbaka förra hösten men kom aldrig upp i sin fulla potential och det kommer ta ytterligare en stund innan Marre närmar sig sin toppform. Det såg lite segt ut, men det är väl också ett tecken på att han tränat hårt.

Som offensiv innermittfältare startade Ammar Ahmed. Nyförvärvet började ganska förtroendeingivande, men när vi blev mer tillbakatryckta fick han mest jaga boll och när han väl hade den blev det lite för mycket överarbete och en hel del bolltapp.

Simon Skrabb spelade årets första A-lagsmatch från start – till höger på mittfältet. Simon hade mycket energi i början av matchen och svarade för en del fina prestationer, men när vi blev mer tillbakatryckta, fick han jobba mer i defensiven och det är inte 19-åringens främsta gren – ännu.

Martin Christensen spelade till vänster, men fick inte många bollar att jobba på och när han väl fick bollen konstrade han till det för mycket och var inte riktigt på tå. Nej, Martin kan givetvis mycket bättre än så här.

På topp startade John Owoeri och i den här matchen när vi blev väldigt baktunga så blev nigerianen än mer ensam att jaga på topp, vilket givetvis var en otacksam uppgift, samtidigt som Owe kunde ha gjort det bättre när han väl fick bollen.


Kristian Bergström kom in som spets på det centrala mittfältet precis efter det andra målet och jobbade hårt, men kunde inte vända matchbilden ensam.

Victor Sköld kom in samtidigt som Pligg på topp. Visst försökte Victor jobba, men det såg lite segt ut och han kan mycket bättre.

Joel Rajalakso kom in som vänstermittfältare, då han bytte av Simon Skrabb de sista 25 minuterna. Joel jobbade som vanligt, men hittade inte riktigt kvaliteten.

Lucas Öhrn hoppade in mot Örebro och spelade från start mot Motala i veckan. 17-åringen är en intressant spelare som började bra i sitt inhopp som högerback, sedan blev det tuffare, men strängnäskillen uppträdde ändå helt okej i det besvärliga läget.

David Lundgren har fått speltid i samtliga av årets fyra träningsmatcher och 18-åringen visade på en del fina kvaliteter mot Motala. Under de tio minuterna mot Norrköping handlade det mest om att ligga rätt i defensiv position som balansspelare på mittfältet.


Det här var sannerligen ingen rolig upplevelse och det är klart att vi saknade vårt ankare i mittförsvaret Daniel Hallingström väldigt mycket. Dessutom var ju även mittbacken Alberis da Silva borta.

Norrköping är ett begränsat lag, men när de får utdelning för sitt fysiska spel, vågar lyfta fram mycket folk som springer i djupled och får tid att serva sina inlägg mot ett passivt motståndarlag så kan de nå framgång.

Om vi däremot håller fart på bollen och spelar förbi deras lagdelar, så har vi goda möjligheter. Norrköping hade stora problem med försvarsspelet i fjol. Det blev mycket bättre sedan Andreas Johansson flyttades ned som mittback, men jag tror ändå att IFK kommer få stora problem mot tekniska lag som får spelet att stämma. Och när det gäller poäng i Allsvenskan då ska vi få vårt tekniska spel att stämma!

Självklart måste vi också bli mycket bättre på att ta de fysiska smällarna i duellspelet och att ta ut full kraft i löpningarna. Det hoppas jag verkligen att samtliga av våra spelare förstår!


Matchfakta
IFK Norrköping – ÅFF 2–0 (0–0)
1–0 (56) Alhaji Kamara
2–0 (61) Joel Enarsson
Domare: Ozan Camlibel, Bromma.


Startelvan
Henrik Gustavsson –
Hampus Holmgren (ut 76), Månz Karlsson, Pontus Nordenberg, Andreas Dahlén –
Bruno Marinho (ut 83), Mauricio Albornoz –
Simon Skrabb (ut 65), Ammar Ahmed (ut 62), Martin Christensen (HM 65) –
John Owoeri (ut 62)

Inbytta ersättare
Kristian Bergström (in 62 MM), Victor Sköld (in 62 F), Joel Rajalakso (in 65 VM), Lucas Öhrn (in 76 HB),
David Lundgren (in 83 MM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Joel Scherman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.