Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 14 februari 2015

Mållöst men ändå ett fall framåt

Vi klarade dessvärre inte att få hål borta mot Husqvarna FF, utan matchen slutade 0–0. Vi ska förstås vinna mot ett lag som har ramlat ur Superettan och tappat en massa spelare. Vi skapade också tillräckligt många chanser för att vinna med några bollar, men målskyttet klickade tyvärr.

Det ska också tilläggas att matchen spelades på en mycket dålig matta. Vår tidigare spelare Tommy Thelin sade efter matchen att de som lade på den nya mattan hade för bråttom när de lade på den. Egentligen skulle stråna på mattan ha borstats upp, men eftersom mattläggningen inte var tillräckligt bra utförd hade padden i mattan förstörts. Därmed var underlaget ojämnt och väldigt snabbt, vilket förstås Husqvarna hade en fördel av då de tränar på underlaget. Dessutom var det lättare för hemmalaget att få utdelning på sitt aggressiva fysiska spel.

Till skillnad från den mycket svaga norrköpingsmatchen stod dock våra spelare upp på ett helt annat sätt och visade mycket större energi. Det var betydligt mer spring i benen och mer kamp i duellerna. Vi försökte också hitta fram genom ett rappare rakare djupledsspel.

I den 17:e minuten löpte Simon Skrabb mycket bra på en djupledsboll och kom helt fri in i straffområdet, men revs ned av Erik Hermansson som naturligtvis blev målchansutvisad. HFF fick ändå tillåtelse att sätta in en ersättare i form av Malek Iskander. Simon Skrabb tvingades dessvärre utgå med en svullen fot och Joel Rajalakso byttes in.

Målvakten Zoran Akovic räddade dock den straffen från Mauricio Albornoz vid sin högra stolpe. På den efterföljande hörnan fick Mauricio ett nytt jätteläge framför mål men stötte bollen rakt på målvakten.

I den 22:a minuten svarade Hampus Holmgren för en bra prestation då han rusade fram på högerkanten och slog ett snabbt inspel, till John Owoeri som fick jätteläge vid den främre stolpen men sköt rakt på målvakten. Minuten senare såg Victor Sköld ut att vara på väg igenom, men Martin Christensen tog bollen och sköt långt utanför i bra läge framför mål.

I den 25:e minuten fick Martin Christensen en ny möjlighet då han stegade in i vänster innerposition men avslutade precis utanför den bortre stolpen.

Vi avslutade den första halvleken svagare och i den 36:e minuten var hemmalaget nära att ta ledningen efter att Andreas Dahlén blivit frånsprungen, men Andreas Tegström sköt strax utanför den vänstra stolpen, i fritt läge framför mål.

Strax innan paus tvingades Victor Sköld bryta efter känningar i ett lår. David Lundgren kom istället in.

I den andra halvleken hade vi ett spelmässigt övertag redan från början men chansmässigt var det händelsefattigt till en början. I den 55:e minuten sköt Michell Haidari en tung frispark strax utanför det vänstra krysset.

I den 62:a minuten kom Ammar Ahmed in istället för Mauricio Albornoz och vi började få allt större tryck mot HFF-målet. Tre minuter senare slog Ammar en fin boll som friställde John Owoeri. Målvakten Zoran Akovic var dock bra ute och avvärjde när John sprintade in från höger.

Ett ännu fetare läge att ta ledningen fick vi i den 71:a minuten. Efter ett mycket fint och snabbt omställningsanfall spelade Martin Christensen in bollen från höger. Joel Rajalakso sprintade sig helt fri vid den bortre stolpen, men från två meters håll sköt han tyvärr utanför.

I den 79:e minuten fick vi en ny bra möjlighet. Andreas Dahlen löpte bra till vänster och skickade in ett fint inlägg. John Owoeri fick ett jätteläge långt inne i straffområdet, men lyckades dessvärre inte överlista målvakten.

Våra attacker mattades i slutet av matchen och tillställningen slutade alltså mållös.


Gustav Jansson höll nollan hemma mot Linköping City i veckan och höll åter alla bollar utanför målet i Tipshallen. Gurra har inte fått många avslut på sig i dessa matcher, men han har uppträtt stabilt i de ingripanden han har behövt göra. Mot Husqvarna blev det en hel del fysiska dueller där Gurra stod pall på ett bra sätt, vilket är glädjande.

Hampus Holmgren har tidigare haft goda intentioner som lovar gott och nu fick vi ytterligare ett kvitto att han är på rätt väg. I det defensiva positionsspelet och att bibehålla koncentrationsgraden under varje sekund finns lite att arbeta på, vilket är helt naturligt för en ung spelare som dessutom har två år bakom sig med skadeproblem. Offensivt ser finländaren allt starkare ut med sitt fina löpsteg. Hampus kom fram fint flera gånger på högerkanten och han krånglade inte till det utan försökte komma snabbt till inspel.

Det kändes bra att Daniel Hallingström och Alberis da Silva var tillbaka efter skadeproblem. De båda gick in och utgjorde vårt mittlås.

Daniel Hallingström spelade hela matchen, vilket han förstås inte hade gjort om han känt smärta. Det syntes att Danne var tillbaka och var ankaret i en trygg försvarslinje. Med sin rutin löste Daniel även de tuffa duellerna på ett bra sätt.

Alberis da Silvas huvudstyrka saknades väldeligen mot Norrköping. Mot Husqvarnas många långa och nickstarka spelare vann brassen de flesta duellerna. Precis som många andra spelare hade Alberis en del problem i passningsspelet på det undermåliga underlaget, men fajtades väl.

Andreas Dahlén spelade till vänster i backlinjen och kom offensivt fram i några fina framstötar. Defensivt låg Dalle lite för långt ifrån några gånger och blev överspelad när HFF hade sin främsta möjlighet i den 36:e minuten, men Andreas fajtades bra.


Precis som i matchen mot Linköpings City i tisdags, så spelade Mauricio Albornoz och Kristian Bergström som balansspelare på mittfältet.

Mauricio Albornoz har fått mycket speltid och nu blev det dryga timmen. Fortfarande är Marre lite seg, men det är först efter att den tyngsta träningsperioden är över som vi får se om vårt nyförvärv svarar upp mot de högt ställda förväntningarna. Det var trist att Albornoz inte fick göra mål på straffen, men han visade för tydligt var han skulle slå den och skottet blev också för löst.

Kristian Bergström spelade årets första A-lagsmatch från defensiv position på mittfältet. Pligg svarade för en fin insats mot Linköping i veckan och svarade också för en gedigen insats mot HFF, med bra positionsspel och löpvilja. Offensivt hämmade den undermåliga mattan det lilla extra.  

Precis som mot Norrköping så startade Martin Christensen och Simon Skrabb på kanterna på mittfältet, men de skiftade kant. Martin spelade nu till höger och Simon till vänster.

Martin Christensen gjorde en bättre insats än mot Norrköping, men kan mycket bättre. Dansken krånglade till det för mycket. Martin måste nu börja hitta tillbaka till fjolårets form genom att snabbare komma till inlägg, lägga ned mer kraft i defensiven och mindre kraft på domaren.

Simon Skrabb började riktigt bra med fin energi och löpte sig till ett friläge redan i den 17:e minuten, men blev neddragen och skadade foten. Vi får verkligen hoppas att det inte är någon allvarlig skada för i den finske U21-landslagsmannen har vi ett stort framtidslöfte.


Mot Husqvarna kändes det som ett ypperligt tillfälle att testa Victor Sköld och John Owoeri på topp – eller i varje fall den ene på topp och den andra strax därbakom. De båda tillhör nyckelspelarna i år, men har hittills inte spelat tillsammans speciellt mycket. I ett det 4–2–3–1-system som vi hittills anammat har våra spelare ännu inte riktigt hittat rollerna i offensiven och spetsforwarden har blivit för ensam.

Victor Sköld började som spetsforward mot Linköpings City, men kom bättre till sin rätt då han spelade med en mer tillbakadragen roll. Victor blev då mer delaktig i spelet och kom oftare rättvänd.  Det var därmed naturligt att Victor fick fortsätta i den positionen i Tipshallen och det såg lovande ut även om bollbehandlingen på den svåra mattan inte alltid var den bästa. Tyvärr tvingades Victor utgå innan paus efter problem med en höft. Vi får verkligen hoppas att det inte är någon allvarlig skada.

John Owoeri fick bättre understöd (av Simon Krabb och Victor Sköld) i början av matchen än vad tidigare varit fallet, vilket förstås gjorde det enklare för nigerianen. John låg på lur, men man hade hoppats att han skulle varit ännu mer på tå. Och visst borde Owoeri ha gjort åtminstone ett mål.

Det var synd att vi inte fick se Victor Sköld och John Owoeri i mer samarbete på topp. Under den tiden de spelade tillsammans liknade vårt anfallsspel ett mer traditionellt 4–4–2, men Victor föll ned och hjälpte till i defensiven. Jag vill gärna se Victor och John i offensiva roller samtidigt på planen i år.


Joel Rajalakso kom in som vänstermittfältare efter att Simon Skrabb tvingats utgå. Joel gjorde en bättre insats än mot Linköping i veckan och bidrog med mycket energi, men för att nå högre kvalitet måste han få in mer känsla genom att värdera bättre.

David Lundgren kom in i stället för Victor Sköld. 18-åringen har fina offensiva kvaliteter med teknik och passningsspel, men måste jobba hårdare och löpa mer.

Ammar Ahmed har tidigare startat samtliga A-lagsmatcher. Efter en blek insats mot Norrköping fick nyförvärvet nu börja matchen på bänken, men kom in med positiv energi när han bytte av Mauricio Albornoz efter en dryg timme. Ammar visade att han kan leverera kvalitet i ett högt tempo.

I den 82:a minuten genomfördes ett trippelbyte i försvaret. Daniel Hallingström blev kvar medan Hampus Holmgren, Alberis da Silva och Andreas Dahlén utgick.

Bruno Marinho fick möjligheten att prova på några minuter som högerback. 2010 spelade Bruno tre matcher från start som högerback (borta och hemma mot GAIS samt borta mot Gefle).

Månz Karlsson har tidigare startat samtliga A-lagsmatcher, men svarade för en mindre god insats mot Norrköping. Månz konkurrerar främst med Alberis da Silva om en plats i mittförsvaret.

Pontus Nordenberg för en kamp med Andreas Dahlén om platsen till vänster i backlinjen och efter matchen mot Norrköping är det fördel Andreas. Det är alltså upp till bevis om Pontus ska behålla sin plats som han hade under hösten.

Under tisdagens match mot Linköping City, som vi segrade med 4–0, visade alla våra Tipselitspelare framfötterna på ett fint sätt. De är dessutom unga och det finns ytterligare tid att utveckla dem till allsvenska spelare. Botan Arif, Joel Scherman och Daud Dirie är 18 år. Lucas Öhrn, Znar Renjbar, Kenny Hildeby, Karl-Victor Söderqvist är 17 år. Benjamin Sönmez är endast 16 år.

Det finns med andra ord hopp om framtiden!


Matchfakta
Husqvarna FF – ÅFF 0–0
Utvisning HFF: Erik Hermansson (17)
Domare: Andreas Johansson, Huskvarna.

Startelvan
Gustav Jansson –
Hampus Holmgren (ut 82), Daniel Hallingström, Alberis da Silva (ut 82), Andreas Dahlén (ut 82) –
Mauricio Albornoz (ut 62), Kristian Bergström –
Martin Christensen, Victor Sköld (ut 44), Simon Skrabb (ut 20) –
John Owoeri

Inbytta ersättare
Joel Rajalakso (in 20 VM), David Lundgren (in 44 OM), Ammar Ahmed (in 62),
Bruno Marinho (in 82 HB), Månz Karlsson (in 82 MB), Pontus Nordenberg (in 82 VB).

Ej inbytt ersättare

Henrik Gustavsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.