Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 8 juli 2014

Vi gav upp

Vi hade sammanlagt 6–0 i de tre senaste hemmamötena med AIK, men nu föll vi med hela 0–3 efter att vi återigen släppt in för enkla mål.

Vi började ganska bra och vi var mycket nära att ta ledningen i den sjunde minuten efter en spelvändning. Daniel Sjölund tog emot på vänsterkanten och spelade fram till John Owoeri som skickade in bollen framför mål. Victor Sköld mötte för att stöta in bollen vid den främre stolpen men exÅFF-aren Per Karlsson täckte undan i sista stund.

Men det var istället AIK som tog ledningen och det redan efter 13 minuter, då AIK fick sin första hörna. Bollen skickades in från höger och helt ohotad kunde Per Karlsson lätta in bollen framför mål där en lika ohotad Martin Lorentzson kunde kasta sig fram och språngnicka in 0–1.

I hemmamötena mot AIK sedan 2011 har vi gjort det första målet, men nu fick vi alltså jobba i uppförsbacke. Vi tappade också initiativet i matchen och Henrik Gustavsson gjorde en bra räddning på Eero Markkanens långskott i den 27:e minuten.

Vi kom dock tillbaka efter en halvtimmes spel. John Owoeri kom fri men hastade i väg en för lös lobb som Patrik Carlgren räddade enkelt. Imad Zatara fanns också med som ett alternativ till höger. Kort senare vräkte sig Victor Sköld fram och målvakten sköt bollen på Victor, som tyvärr inte hade någon tur med studsen.

I den 36:e minuten avancerade Månz Karlsson nästan enda fram till straffområdet, men blev tveksam vilket alternativ han skulle välja och skottet gick utanför.

I den andra halvleken höll vi på att få en riktig kalldusch direkt när Nabil Bahoui lyfte bollen, men Henrik Gustavsson fick en hand på bollen och styrde den i ribban. Därefter började vi ta över allt mer och hade bollen i vår ägo.

I den 48:e minuten skickade Imad Zatara iväg ett bra skott men målvakten stod rätt placerad och räddade.

I den 59:e minuten var dock Carlgren chanslös, men det hjälpte inte för Imad Zataras skott från vänster tog i ribbans undersida vid det vänstra krysset och studsade retsamt tillbaka in i banan.

Plötsligt i den 63:e minuten stack AIK upp. Vi såg ut att ha omställningen under kontroll, men Nabil Bahoui lyckades hitta in nedanför Alberis da Silva och förbi Henrik Gustavsson och gjorde det mycket tunga 0–2-målet.

I den 71:a minuten lobbade Kristian Bergström elegant från vänster men Patrik Carlgren svarade för en jätteräddning vid bortre krysset.

I den 84:e minuten nickade Alberis Da Silva in bollen framför mål efter hörna. Ricardo Santos slängde sig fram men lyckades inte nå fram för att styra bollen i mål.

Vi lyckades dock inte komma närmare och i den 92:a minuten avgjordes matchen definitivt. Nabil Bahoui tilläts sprinta helt obevakad på högersidan och spelade in bollen framför mål där en sopren Henok Goitom kunde trycka in 0–3 i öppen bur.

I den 95:e minuten fick Kristian Bergström på ett bra volleyskott som dök ned, men även denna gång räddade målvakten och vi fick inte ens ett tröstmål.

Förlusten är den största på Kopparvallen sedan vi föll med 0–3 hemma mot Häcken den 2 maj 2012.

Även om vi spelade jämt med AIK och fick jobba i underläge så fanns det en hel del som saknades, som kvaliteten i passningsspelet. AIK spelade med låga utgångspositioner efter ledningsmålet. Vi hittade stundom rätt genom bra spelvändningar och skapade lägen. Men allt för ofta hade vi svårt att komma igenom på djupet och fastnade med för korta inspel med farliga omställningar som påföljd. Just på en sådan omställning gjorde också AIK 0–2 och därefter såg det uppgivet ut även om vi hade några feta lägen att reducera. Så enkelt får vi bara inte vika ned oss!

Henrik Gustavsson kan inte lastas för nederlaget, men var ute lite tokigt några gånger, kom på mellanhand och kunde ha gjort det bättre på det tredje målet.

Backlinjen hittade inte riktigt rätt. Andreas Dahlén hade stundom stora problem på sin kant och vågade inte stöta ut utan behöll en innerposition. Med de fria ytorna som gavs var det ju inte svårt att anfalla för Nabil Bahoui & Co.

Anton Tinnerholm var tillbaka på andra kanten och gav vår offensiv ytterligare en dignitet, men visst har vi sett Anton göra betydligt bättre matcher speciellt i defensiven där han tappade fokus på första och tredje målet.

Månz Karlson fick chansen att spela höger innerback efter Daniel Hallingströms avstängning och gjorde det för det mesta bra. Månz lär få fortsatt förtroende eftersom, men som vänster innerback, då Alberis da Silva nu istället är avstängd. Alberis var som vanligt stark i huvudspelet men hade problem i djupledslöpningarna. Det såg ut som han hade bra koll när Nabil Bahoui sprang igenom, men brassen hängde ändå inte med och 0–2 var ett förödande faktum.

Imad Zatara spelade till höger på mittfältet och sprang en hel del, men hittade inte rytmen och kladdade för mycket med bollen. Skottet i ribban var dock värd ett mycket bättre öde.

Mohammed Abubakari visade ett fajterhjärta som fler borde anamma. Mommo fanns överallt. Städade och hämtade boll långt ned i backlinjen samt fördelade och stötte fram i offensiven. Passningsspelet var dock inte alltid det bästa och för stora riskmoment togs ibland i bollbehandlingen på detta sätt tappade vi bollen innan 0–2-målet.

Daniel Sjölund hade också sina ljusa stunder men hade ofta svårt att hitta fram med sina passningar och såg inte ut att ha den rätta energin.

Kristian Bergström jobbade på i vanlig ordning även om det inte räckte till i defensiven alla gånger. Framåt hade Pligg några avslut som kunde ha resulterat.

Victor Sköld försökte på topp men hade svårt att komma loss, blev hårt tagen och fick inte mycket med sig av domaren.

John Owoeri gjorde inte heller det vi hoppats på och gick som vanligt offside för ofta. Vid ett tillfälle tog han också väldigt lång tid på sig att ta sig ur offsideläge trots att vi vann tillbaka bollen och kom i en andravåg. Sådana latheter har vi verkligen inte råd med!

Martin Christensen kom in i stället för Imad Zatara, med ny energi och fick in en del inlägg, men vi nådde inte önskat resultat på dem.

Ricardo Santos hoppade in i stället för John Owoeri och stångades i luftrummet, men var för orörlig.

Nu gäller det att skaka av sig den här fruktansvärt tunga förlusten. Vi gav upp alldeles för enkelt. Samtliga spelare på planen måste visa ett mycket större fajterhjärta i den finaste och ärofylldaste tröjan som finns att bära! Borta mot Malmö FF förstår säkert alla att, det krävs att ta fram det där lilla extra för att ta en efterlängtad seger i Malmö. Säkert är MFF revanschsuget efter den svaga insatsen borta mot BP (1 – 1), men samtidigt är de säkert lite oroade att tappa mark precis som överlägsna serieledarna Elfsborg 2012 (även om de vann till slut) och Helsingborg 2013 har gjort.