Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 21 juli 2014

Äntligen var viljan tillbaka!

Efter tre svaga insatser efter sommaruppehållet, inklusive träningsmatchen i Västervik, så kom vi tillbaka och tog tre mycket viktiga poäng via 3–2 hemma mot IF Brommapojkarna.

Det känns förstås oerhört skönt att vi kunde vinna matchen hemma mot jumbon Brommapojkarna. Pressen har varit stor efter de minst sagt undermåliga insatserna på sistone, där vi har släppt in mängder av mål efter rent uselt försvarsagerande.

Efter BPs täta matchande i Allsvenskan och i Europa League, var det förstås viktigt att hålla fart på trasan för att trötta ut motståndarna. Det lyckades vi också med i den första halvleken. Äntligen fanns det spring i benen och vi kom fram fint i djupled. John Owoeri var på språng hela tiden och gav inte BP-försvaret en lugn stund. De våra jobbade återigen för varandra på planen både med offensiva löpningar och i defensiven med understöd.

Vi hittade tillbaka till vårt fina hemmaspel och hade ett väldigt stort bollinnehav i den första halvleken (61–39). Gästerna är annars ett lag som vill ha mycket boll, men vi lät dem jaga när vi hittade rätt i passningsspelet. Vi lyckades flytta BP-laget både i djupled och sidled och fann därmed ytor att skapa lägen på. Ricardo Santos var mannen för dagen att utnyttja dessa lägen, med hela tre mål!

Trots många fina lägen dröjde det till den 25:e minuten innan vi tog ledningen. Daniel Sjölund vann bollen efter att BPs målvakt Davor Blazevic inspark. Kristian Bergström slog en boll på djupet till Ricardo Santos som tog emot till vänster. Santos spelade tillbaka bollen till Tom Pettersson. Ricardo fick tillbaka bollen och slog en fin spelvändningsboll till höger. Martin Christensen tog emot och stegade in i banan och slog ett fint inlägg in i straffområdet. Ricardo löpte in bra, tog emot bollen, vände om och sköt. Målvakten räddade, men Santos kunde pricka in returen fram till 1–0. Underbart! Äntligen fick vi ledningen i en match och hemma på Kopparvallen är vi väldigt starka i ledning, med förmågan att hålla i bollen.

Minuten senare var det nära en nära kvittering, då Pontus Åsbrink vände bort Allan Olesen två gånger, men han sköt som tur var över från nära håll.

Vi var dock det klart bättre laget i den första akten och i den 37:e minuten blev Daniel Sjölund fult kapad på vänsterkanten, men Tim Björkström fick bara en varning av domaren Glenn Nyberg från Borlänge, som märkligt nog också dömde hemmamatchen mot BP i Svenska Cupen tidigare i år.

Efter frisparken rullade vi runt i backlinjen och bollen gick till Henrik Gustavsson som lyfte upp bollen till Kristian Bergström på vänsterkanten. Pligg spelade tillbaka bollen till Tom Pettersson, som slog bollen framåt till Ricardo Santos som skarvade vidare till John Owoeri. John spelade tillbaka till Pligg, som slog en boll på djupet. Owoeri tog emot och skar in i straffområdet. Det första inspelet stoppades, men John fick ett nytt läge och då lade han in ett perfekt inlägg. Ricardo Santos tog först en löpning ner mot målet, men vände smart tillbaka och öppnade upp på ett fint sätt för målnicken fram till 2–0.

Det var fantastiskt skönt med även ett andra mål och resten av halvleken höll vi i bollen mycket bra och hade lägen att utöka ledningen. Vi borde haft ledningen i paus med 3–0 eller 4–0 och därmed avgjort matchen redan där.

I början av andra halvlek fick vi istället ett jätteläge att göra 3–0. En BP-spelare sköt bollen på en lagkamrat och John Owoeri fick fri lejd mot målet när han skar in från höger. Ricardo Santos löpte också med bra framför mål, men John valde att gå på eget avslut, vilket var bra men målvakten Davor Blazevic storspelade den här dagen och höll Owoeri utanför målprotokollet.

Istället kom rädslan när BP reducerade i den 49:e minuten. BP ställde om efter att vi tappat bollen i ett anfall. Kristian Bergströms inlägg från vänster blev för kort och BP kunde kontraslå. Efter en spelvändningsboll av Nicklas Bärkroth tog Pontus Åsbrink fart från vänster och fick fritt utrymma att lätta in 2–1 i det bortre krysset. Allan Olesen var först ensam mot Åsbrink och backade och backade, men sedan fick Daniel Hallingström möjligheten att undsätta men kom inte i tillräcklig press och Pontus fick alldeles för mycket tid för sitt avslut. Efter det första målet i Malmö litade inte Henrik Gustavsson på att försvarsspelarna skulle täcka den främre stolpen och Fimpen befann sig därmed för mycket till höger. Därmed hann han inte till den bortre stolpen.

Kvaliteten i vårt spel sjönk och BP fick råg i ryggen utan att för den skull skapa speciellt mycket. Vi hade däremot några möjligheter att öka på ledningen men Kristian Bergström sköt över och John Owoeri tröttnade och löpte inte fram till första stolpen när Daniel Sjölund serverade perfekt från vänster.

Vi skulle egentligen inte ha behövt göra något mer mål utan bara hålla undan vilket vi till stora delar inte hade några större problem med, men så slets hjärtat ur bröstet i den 79:e minuten!

Vi hade inkast på BPs planhalva till vänster. Tom kastade till Joel Rajalakso som missade Kristian Bergström och i stället slog bollen till BP-inkast. Efter ett snabbt inkast avancerade Nicklas Bärkroth på högerkanten och spelade fram bollen till Gustav Sandberg Magnusson som skickade in bollen i straffområdet. Mauricio Albornoz förlängde och bollen damp ned hos nyss inbytte Christian Kouakou som obehindrat kunde vända om och rulla in 2–2 på en boll som retsamt smet in vid den vänstra stolpen. Mohammed Abubakari var ytterst nära att få en tå på bollen och styra den utanför, men nådde inte och det gjorde inte Henrik Gustavsson heller. Det fanns många felande länkar vid målet där löpningarna i hemjobbet inte togs på rätt sätt och i hönsgården i straffområdet blev Allan Olesen för passiv att gå in i rygg på Christian Kouakou.

Det kändes fullständigt osannolikt. Matchen skulle ju varit avgjort för länge sedan, men nu hade vi helt tappat ledningen och risken fanns att vi skulle förlora alla poängen! Fullständigt vedervärdigt var det med andra ord!

Vi kom dock tillbaka. I den 84:e minuten fälldes Daniel Sjölund till höger om straffområdet av Martin Falkeborn. Kristian Bergström lyfte in bollen, som nickades bort men Joel Rajalakso klippte till. Bollen stannade på Ricardo Santos som kunde vända om och lyfta in 3–2 precis framför oss. JAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! Fullständigt underbart, när allt kändes så hopplöst, så kom vi tillbaka och kunde på nytt ta ledningen!

Det var oerhört nervösa slutminuter, men på det hela taget höll vi undan ganska enkelt och kan andas ut! Hjärtat är på plats igen. Efter den här motiga säsongen var det verkligen vår tur att få vinna efter ett sent segermål och ingen kan säga annat än att det var en mycket rättvis seger.

Trepoängaren betyder att vi får ett visst andrum för de jagande lagen och betyder också oerhört mycket för moralen.

Henrik Gustavsson fick släppa in två bollar och noterades därmed bara för en räddning enligt statistiken, men Fimpen var långt ute och avvärjde bra några gånger och satte igång spelat bra.

I backlinjen tvingades vi till förändringar då Petter Gustafsson åter fått problem med en baksida och Andreas Dahlén var sjuk. Dessutom har Alberis da Silva problem med en fot och var inte heller disponibel.

Allan Olesen gick därmed in som högerback och klarade sig på det hela okej, men var illa ute några gånger som vid båda målen.

Daniel Hallingström var tillbaka som höger innerback och blev därmed tryggare och gav understöd till Allan på ett naturligt sätt. Danne svarade för några riktigt fina brytningar, men kunde stöttat Allan bättre vid det första baklängesmålet.

Månz Karlsson spelade åter vänsterinnerback och gjorde det bättre än vid tidigare matcher, med lite snabbare och säkrare passningsspel, men var illa ute på det andra målet.

Tom Pettersson gjorde comeback efter ett års utlåning till belgiska OH Leuven. 24-åringen gjorde en fin insats i U21-laget som mittback i veckan och även om han nu spelade vänsterback var det kul att åter se Toms fina egenskaper i Allsvenskan, med sin aggressivitet och tempohöjande passningsspel med vänsterfoten. Ibland kom Tom lite väl högt i sin position, även om det säkerligen fanns en tanke med detta, vilket BP kunde utnyttja för kontring för kvicke Nicklas Bärkroth.

Martin Christensen var tillbaka på höger mittfält och gjorde på det stora hela en bra match. Med gott om spring i benen gjorde dansken ett okej jobb defensivt och kom fram bra på högerkanten och skickade in inlägg, som fram till 1–0-målet. Men många gånger blev det lite för mycket trixande, vilket stannade upp anfallen och tog energi. Ibland är de snabba direkta inläggen det bästa.

Mohammed Abubakari stred som vanligt tappert på innermittfältet och dominerade tillsammans med Daniel Sjölund kraftigt i den första halvleken, men hade inte samma framgång i den andra akten. Mommo var klart aktivare än i Malmö och Sjölund såg ut att vara tillbaka i gammalt gott slag, men jag skulle fortfarande önska att Dajja tog egna avslut oftare.

Kristian Bergström fick en allt mer central roll då Daniel Sjölund hämtade boll lågt i banan. Pligg trivs i denna roll och hittade bra samarbeten med omgivningen. I den andra halvleken slog också Pligg en fin boll mellan ytter- och innerback som vi saknat. Sjölund löpte med bra men Owoeri var inte framme på första stolpen. Kristian var även i övrigt aktiv med ett bra passningsspel.

Det var väldigt kul att se John Owoeris löpvilja redan från början. Självklart borde han ha gjort något eller några mål, men han svarade ändå för en hel del bra avslut som tvingade målvakten till kvalificerade räddningar.  Jag räknade till inte mindre än fem fina lägen bara i första halvlek och tre i den andra, men på den sista möjligheten kom inte Owoeri ända fram mot första stolpen där Sjölund serverade fint. Det blev i varje fall en fin assist till Santos 2–0-mål.

Ricardo Santos har fått mycket kritik för sin orörlighet på sistone och nog var han lite seg att ta sig ur offsiden flera gånger, men att göra tre mål i Allsvenskan är förstås helt fantastiskt! Brassen var piggare i löpningarna och agerade med självförtroende i duellspelet där han med sin goda fysik höll undan sina motståndare och levererade boll med ackuratess. De tre målen var frukten av att löpa på in i rätt yta, precis som en patenterad måltjuv gör. Nu är det bara att hoppas att produktionen fortsätter för Ricardo.


Victor Sköld började denna gång på bänken men kom in sista halvtimmen i stället för en trött John Owoeri. Victor slet på bra och spelade även till höger på mittfältet (när Joel kom in). Sköld fick ett jätteläge att punktera matchen efter 3–2-målet, men åter räddade Davor Blazevic.

Joel Rajalakso gjorde årsdebut i Allsvenskan då han bytte av en trött Martin Christensen sista kvarten. Joel sprang sin vana trogen väl på topp och hans skott gick fram till Ricardo Santos segermål. Det var naturligtvis väldigt kul för Joel att i högsta grad bidra till segern.


I och med de tre poängen är vi hela 12 poäng före BP och har 7 poäng tillgodo på Mjällby, på den allsvenska kvalplatsen, samtidigt som vi har visst häng på lagen framför oss i tabellen. Hemma på Kopparvallen har vi nu spelat ihop 17 poäng. Inget annat lag i Allsvenskan har tagit fler, men på bortaplan har vi bara tagit två pinnar och det är nu god tid att öka på den skörden rejält.

Inför returen på Grimsta IP på söndag ska BP åka till Belfast för möte med Crusaders I Europa League. Efter 4–0 på hemmaplan ska det vara en formsak att gå vidare, men matchen ska spelas och nordirländarna vill nog inte bli förnedrade igen, vilket kan innebära tuffa tag och en resa med allt vad det innebär tar också kraft.

BP har haft sin backlinje i stort sett intakt under säsongen men tvingas avvara högerbacken (normalt sett) Tim Björkström på grund av avstängning. Men självklart gäller det för oss att göra vårt arbete för att kunna bärga en ny trepoängare. Återsamla kraft och med återfunnen energi sätta högsta fart från början och förhoppningsvis fortsätta producera mål och bli ännu tajtare i defensiven. Tveka inte att följa med på bussresan. 
Läs mer om resan och hur du anmäler dig här


Matchfakta
ÅFF – IF Brommapojkarna 3–2 (2–0)
1–0 (25) Ricardo Santos (Martin Christensen)
2–0 (38) Ricardo Santos (John Owoeri)
2–1 (49) Pontus Åsbrink
2–2 (79) Christian Kouakou
3–2 (85) Ricardo Santos (Joel Rajalakso)
Varningar ÅFF: Daniel Sjölund (5:e).
Domare: Glenn Nyberg, Borlänge.
Publik: 2 918

Övrig statistik
Bollinnehav 57 – 43
Avslut  16 – 7
Avslut på mål 9 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 6 – 2
Frisparkar 14 – 11
Offside 5 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 1 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Tom Pettersson –
Martin Christensen (ut 76), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström – 
John Owoeri (ut 63), Ricardo Santos.

Inbytta ersättare
Victor Sköld (in 63, HM 76), Joel Rajalakso (in 76 F).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Pontus Nordenberg, Emmanuel Dogbe, David Lundgren. 

1 kommentar:

  1. Att Sjölund skulle lämna var ingen stor nyhet, tyvärr är det fler som kommer att gå samma väg som "B-man".
    Jag har sagt det tidigare att det är spelare som inte vill offra sig till hundra för laget, och alla ser det utan att Swärdh ser det.
    Vi vann den här matchen pga att det fanns ett fåtal som ville och man ser tydligt vilka som inte ger allt.
    Nu har vi många på skadelistan av en konstig anledning, vad vet jag? Kan det vara så att det ligger ett nytt kontrakt inom räckhåll om man kan vara skadefri?
    Lönekontot kommer inte att vara så betungande nästa år om man inte gör något konstruktivt redan nu.
    Sjölund var först, men det kommer tyvärr fler som vi inte får betalt för nu. 4-5 gubbar till har en ganska bra kontakt med andra klubbar.
    Dom vill spela konstruktiv fotboll och det klandrar jag dom inte för och som folk säger, ÅFF spelar 65-70% av sin spelarkapasitet.
    Resterande 30-35% ska tränaren ta ut av laget men så är inte fallet tyvärr, och då ska vi kanske se hur vi kan ändra på det.
    Ny tränare?? Tyvärr ett måste.
    Det pratas om att man inte har pengar att lösa problemet, men problemet är inte så stort och kostar inga stora pengar.
    Byt ut Swärdh och in med Egnell, Swärdh har sin lön och ge Egnell ett påslag, alltså inga stora pengar, det blir billigare än att åka ner till S-ettan.
    Jag vet att det finns folk som höjer Swärdh till skyarna men nu har vi ju facit av hans verk.
    Laganda?
    Framgång?
    Utveckling?
    Moral?
    Listan kan göras lång men endast ett svar på alla frågor.
    Insänt av L-G som man visst inte kunde heta men så är ändå fallet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.