Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 9 november 2013

Med Victor visar vi vägen mot högre höjder

Det är förstås för tidigt att säga om Victor Sköld kommer att axla sin namne Prodell eller Magnus Erikssons mantlar, men att potentialen är enormt stor efter succén i Falkenberg råder det ingen som helst tvekan om!

Det mesta i livet kretsar förstås kring ÅFF men jag har också alltid varit intresserad av svensk fotboll i allmänhet. Att försöka ha koll på motståndare och dess spelare tror jag är en del i att försöka skaffa sig en viss kontroll. Som fanatisk supporter är ju det man kan påverka begränsat men genom vetskapen om hur vissa saker förhåller sig försöker man skaffa sig en gnutta trygghet inför matcherna. Jag tror att det är ett fenomen som sker hos många av oss supportrar. Vi vill ta reda på så mycket som möjligt. För min del genomspeglas det av kartläggningarna av motståndarna på officiella sidan inför matcherna.

När vi har spelat i Allsvenskan så har förstås fokus hamnat på den serien och det är vi ju naturligtvis överväldiga över! Det är i Allsvenskan som vi hör hemma och där livet får sin mening.

Mediabevakningen av Superettan blir dock allt större, vilket är glädjande för svensk fotboll. Jag skulle önska att jag kunde se fler matcher i Superettan på TV, men man får prioritera här i livet och jag brukar inte hinna med så många matcher.

2010 spelade vi äntligen i Allsvenskan efter 28 års lång frånvaro från högsta ligan. Det året blev det inte speciellt mycket tittande på Superettan, men jag kommer ihåg en match i omgång 25. Jag zappade in på sändningen från Vilundavallen mellan Väsby och Hammarby. Väsby var klart akterseglat i botten men Hammarby kämpade för sin upprättelse. Det syntes dock inte i den här matchen (Väsby vann med 3–1). En spelare på topp utmärkte sig, betydligt mer än när vi ställdes mot honom året innan.

Många forwards har en tendens att vara bekväma av sig när det gäller jobb utan boll och att återerövra boll, men nummer 10 i väsbytröjan kunde på egen hand sysselsätta hela hammarbyförsvaret och det var det som fick mig att fortsätta att titta på matchen. Fascinationen när Magnus Eriksson slet och kämpade, med fart och kvalitet, och dessutom gjorde mål fick mig att önska att: honom skulle vi ha!

Eftersom Magne var AIKs spelare och gjorde succé (11 mål och 4 assist) i ett begränsat lag som Väsby, som slutade klart sist i Superettan, var dock inte förhoppningarna stora att vi skulle kunna plocka den mycket lovande 20-åringen.

När det fasansfulla sedan blev ett faktum och vi åkte ur så var det sannerligen inte lätt att motivera sig för nästa andetag, men den 28 november 2010 hölls en presskonferens på Kopparvallen och vem var det inte som presenterade, om inte Magnus Eriksson!

Hoppet spirades åter och näven knöts i byxan. Vi skulle tillbaka! Kanonförvärvet sände också dessa signaler till omgivningen, medan många AIK-are var upprörda att deras klubb släppt det stora löftet.

Redan på presskonferensen visade Magnus en stor målmedvetenhet. Ynglingen var på det klara att ÅFF inte var någon slutstation utan istället en fin språngbräda vidare i karriären. För att nå vidare skulle han dock göra allt för laget. Mange visste att det inte fanns några genvägar för att lyckas.

Vi vet alla hur det gick. Vi tog omgående steget tillbaka till Allsvenskan och Magnus Eriksson var en nyckelspelare både avancemangsåret 2011 och första delen av den framgångsrika allsvenska comebacken. Även om vår form sviktade mot slutet så fortsatte Mange att göra mål.

Även om framgångarna uteblev i KAA Gent har vi fått ytterligare en verifikation på vilken klass han håller efter en hel säsong i Allsvenskan. Som överlägsen vinnare av den allsvenska poängligan med 25 poäng (11 mål och 14 assist) bidrog den numera 23-årige forwarden starkt till Malmös SM-guld. Mange spelade i U21-landslaget när han tillhörde oss och nu torde A-landslaget vänta runt hörnet. Självklart har Mange oerhört mycket att tacka Åtvidabergs FF för.


Alla spelare som har gjort bra ifrån sig i Superettan lyckas inte i Allsvenskan. Mattias Mete gjorde 12 mål för bottenlaget Västerås SK i Superettan 2012 och värvades sedan till vår klubb, men fick aldrig det där lyftet. Konkurrensen var hård att försöka peta succéparet från 2011, Magnus Eriksson och Oscar Möller. När sedan Viktor Prodell stormade fram blev det inte lättare. Trots att Mange lämnade blev det inte lättare för Mattias, som inte slog sig in i startelvan. Viktor Prodell var given under denna vårsäsong. Imad Zatara flyttades upp på topp och började leverera riktigt bra. Mattias Mete har en hög kapacitet och är en killer i boxen, men i spelet i övrigt når han tyvärr för sällan upp i hög nivå med för svag arbetskapacitet.

Inför den här säsongen var vi många som hoppades att vi kunde knyta till oss fjolårets målspruta i Superettan, Robin Simovic, som gjorde 17 mål för Ängelholm. Att det skulle bli svårt att locka över den dåvarande 21-åringen stod dock tidigt klart, eftersom ÄFF haft ett samarbete med Helsingborg under många år. Det finns de som pekar på att Simovic varit ett misslyckande i HIF. Men de är inte med i matchen. Självklart kan man inte kräva att ett ungt förvärv ska göra lika mål under sin första säsong i Allsvenskan som i Superettan. Robin var superhet under våren med sju mål och två assist. I ett lag som mer eller mindre föll ihop under hösten gick det sedan betydligt tyngre, men åtta mål och tre assist är ändå ett bra facit för en 22-årig allsvensk debutant. Som en jämförelse är vi nöjda med Imad Zataras poängskörd på nio mål och tre assist. Trots sin storlek (198 cm) har Robin bra kontroll på sina fötter och kan få sitt stora allsvenska genombrott nästa år.


Den här säsongen fick en 24-åring från Alingsås upp farten i Superettan på västkusten. Tom Petterssons och Petrit Zhubis tidigare klubbkamrat svarade för en hel del poäng i FC Trollhättan i Superettan 2010 och division I 2011. Dessförinnan fick han en fin fotbollsutbildning i Elfsborg. Många spelare från boråsklubbens akademi har utvecklats fint, även om de nödvändigtvis inte har blommat ut i Elfsborg. I Falkenberg har flera tidigare elfsborgskillar fått fart på sina karriärer.

För Victor var premiäråret i Falkenberg 2012 helt okej med sju mål och fem assist, men denna säsong fullkomligt exploderade målskyttet. Den tidigare yttermittfältaren mognade som forward på allvar och noterades för fantastiska 20 mål och 9 assist under säsongen. Därmed var Victor Sköld en väldigt stor anledning till att Falkenbergs FF vann Superettan och nästa år spelar i Allsvenskan.

Ryktena om vår klubbs tidiga intresse för målsprutan väckte naturligtvis även mitt intresse att kolla upp anfallarens kvaliteter. Dock kändes det tveksamt om vi verkligen kunde knyta till oss honom eftersom Falkenberg var på väg att gå upp i Allsvenskan.

Speciellt imponerad blev jag när jag såg Victor i det viktiga derbyt hemma mot Varberg. Inte bara för att Sköld gjorde båda målen och mycket vackert nickade in segermålet på stopptid. Sköld visade då på stort självförtroende, mötte boll, rörde sig smart och visade fint spelsinne genom att hitta sina lagkamrater när han kom med fart rättvänd. Tekniken och farten är riktigt bra och trots att han inte är så lång, är han ändå stark och tuff i nickduellerna. Han gör sig ”lång” genom att vara smart, med bra tajming och tacklar motståndaren i rätt ögonblick.

Victor Sköld är ingen nickspecialist, även om han gjorde båda målen med huvudet mot Varberg, utan gör sina flesta mål genom att vara påpasslig i straffområdet.

Under denna säsong har vi kommit fram till många fina lägen med inlägg från båda kanterna och fasta situationer, men killern inne i boxen har saknats, som hugger på allt. Med Viktor Sköld känns det som vi kan nyttja Martin Christensens förmåga att slå sin gubbe och skicka in inlägg på ett bättre sätt.

Kristian Bergström kommer också fortsätta att leverera fina bollar från andra kanten och förhoppningsvis blir vi ”hetare” att trycka in bollen efter fasta situationer.

Naturligtvis kommer vi att ha en oerhört stor nytta av Viktors löpvillighet och när FFF säkrade avancemanget hemma mot Ängelholm så iklädde han sig i stället framspelarens roll till de två sista målen efter fina prestationer.

Likt Magnus Eriksson jobbar också Viktor Sköld hårt för laget, vilket är nog så viktigt. Han kommer också passa in hos oss genom att han har tempot i kroppen. Falkenberg spelade i år en fartfylld fotboll, speciellt i omställningsspelet där det fanns en hel del kvalitativa spelare som kunde leverera ett distinkt och vägvinnande passningsspel. Övergången till vår klubb torde därmed vara smidig.

Victor Sköld är mycket mer än en god målskytt som därför kommer att lyckas i Allsvenskan och att han kommer göra det i vår tröja är naturligtvis fantastiskt. Men det är klart att en klubb som vår är oerhört attraktiv för de spelare som verkligen vill något med sina fotbollskarriärer.

Under många, många år levererade vi inga spelare till utlandet men på bara ett år har tre spelare fortsatt sina karriärer i Belgien. Magnus har kommit tillbaka till svensk fotboll och gjort dundersuccé. Tom Pettersson är utlånad och gör också succé i OH Leuven, medan Viktor Prodell tålmodigt jobbar på i Mechelen.

Efter att jag träffat vårt kanonförvärv försämrades inte direkt bilden av honom. Victor verkar vara en skön ödmjuk kille som är väldigt tacksam att ha kommit till Fotbollens Mecka. Han har båda fötterna på jorden och verkar samtidig trygg i sig själv. Balansen i fokus och avslappning mellan träning och match är nog så viktig för att lyckas.

Skölds goda karaktär visade sig under hösten. Trots att han visste att han skulle till oss gjorde han det otroligt bra i Falkenberg, genom att inte fundera så mycket på vad som komma skulle utan fokuserade sig på nuet. Det är en väldigt bra egenskap för att inte segla iväg i tanken och därmed tappa fokus.

Bara tre spelare har gjort fler mål under en säsong i Superettan genom tiderna än Victor Sköld gjorde i år. Stefan Bärlin (2003 i Västerås SK) och Göran Marklund (2004 i FC Café Opera) svarade båda för 23 fullträffar. Daniel Nannskog gjorde 2001 21 mål för Landskrona BoIS.

Aldrig någonsin har vi värvat en spelare som gjort så många mål i näst högsta divisionen men att begära att Victor ska göra 20 mål även i Allsvenskan, kan vi förstås inte, men han kommer att bli en väldigt stor tillgång. Alla forwards har målsvackor men Victor är en spelare som kommer att göra väldigt mycket nytta även när han får dem.

Att vi kan värva en spelare av den här kalibern är fantastiskt och visar att vi inte är en liten klubb utan en storklubb, vilket vi måsta känna oss bekväma i. Startskottet i uppbyggnaden för högre höjder har inletts!


Varmt välkommen in i ÅFF-familjen Victor!

4 kommentarer:

  1. Bra analys. Sköld blir en ny Ralf.

    SvaraRadera
  2. Tobbe
    Lysande skrivet och en bra analys.
    Lycka till i den blå tröjan Victor.

    // Sockna

    SvaraRadera
  3. Tycker mig skönja lite Lasse Spjut i detta!!!
    Men dit är det lång väg, men ta åt er av det ni åstadkommit.

    Bergsgatan.

    SvaraRadera
  4. Victor kommer tyvärr inte bli en hit i ÅFF. Han hade ett enormt flow i år och det finns en hel svagheter som kommer genomskådas i den betydligt tuffare allsvenskan...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.