Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 2 juli 2013

Vilken underbar trippel

På vägen till Göteborg sades det i bussen ”vad skönt om vi kunde ta sex poäng på de här tre matcherna”. Jag sade då ”ja, det skulle vara ännu skönare med nio poäng.” Det skulle nästan vara för bra för att vara sant. Att vi skulle betvinga Syrianska och BP hemma, det var det säkert många som trodde men att vinna på omöjliga Rambergsvallen var det inte många som trodde på. Nu står vi här med nio poäng och 7–1 i målskillnad på dessa tre matcher och det är förstås helt underbart!

Efter en disciplinerad insats mot Häcken och en spelmässigt sämre insats, men seger mot Syrianska, var förhoppningen stor att vi med självförtroendet över segrarna skulle få igång vårt effektfulla offensiva spel. Med flera spelare tillbaka var tron extra stark. Tyvärr tvingades vi avvara Mohammed Abubakari på grund av sjukdom men Tom Pettersson var förstås inspirerad att göra en strong insats innan han skulle lämna för belgiska Leuven.

Även om vi inte spelade strålande fotboll i 93 minuter (och vem gör egentligen det?) så fick vi se mycket grannlåt i den här matchen som härligt ögongodis för oss hängivna supportrar. Med Erik Moberg tillbaka i mittlåset fick vi inte bara tillbaka en spelare som är oerhört duktig i försvarsarbetet utan vi fick också en spelare som snabbt vill sätta bollen i spel på få tillslag. Andreas Dahlén är också en naturlig vänsterback. Daniel Sjölund visade högform mot Häcken och blev åter det viktiga navet på mitten. Med bättre fart i passningsspelet kom också det efterlängtade spelvändningsspelet som lös med sin frånvaro mot Syrianska.

Även om BP hade bollen lika mycket som oss så var det sto skillnad på lagens bollinnehav, medan gästerna rullade bollen i sidled utan att skapa något framåt, så var vårt spel konstruktivt för att hitta spelvägar framåt. Ofta kom vi fram i djupled och det resulterade också.

I den 30:e minuten var det dags för 1–0. Kristian Bergström snappade upp en boll från Anton Tinnerholm, som rann igenom till vänsterkanten. Pligg vände elegant in och trots täckning och kort ansats fick han till ett perfekt inlägg som Viktor Prodell elegant nickade in vid den bortre stolpen.

I den andra halvleken fick vi direkt utdelning på bra presspel där John Owoeri vann bollen och Daniel Sjölund slog ett perfekt inlägg till djupledslöpande Viktor Prodell som lobbnickade 2–0 över målvakten och in i mål i den 49:e minuten.

I den 57:e minuten avgjordes matchen efter ett snyggt omställningsmål. Kristian Bergström höll i bollen bra och spelade i djupet fram till John Owoeri som ur vänsterinnerläge sprintade fram och lyfte elegant in 3–0 över målvakten.

4–0 kom i den 88:e minuten. Anton Tinnerholm slog en lång svepande boll på högerkanten. Martin Christensen tog emot, gjorde ett ryck ned mot kortlinjen och slog ett mycket väl avvägt inlägg som Petrit Zhubi dundrade in på volley vid den bortre stolpen.

I den 93:e minuten reducerade tyvärr BP. Bojan Djordjic slog in en boll från höger som Joakim Lindner nickade ner till Tim Björkström som tryckte in 4–1 framför passiva Erik Moberg och Andreas Dahlén.

Det var synd att Henrik Gustavsson inte fick hålla ytterligare en nolla, men Fimpen gjorde ånyo en stabil match bakom stolparna. Han hade inte speciellt mycket att göra men tog väl hand om de få möjligheter som rann igenom.

Anton Tinnerholm började riktigt bra och avancerade fint på högerkanten. Även om han inte stormade fram på detta sätt hela matchen, vilket inte är möjligt, så svarade han för en bra insats.

Daniel Hallingström klev fram på ett mycket bra sätt och vann flera bollar framför sina motståndare, vilket var extra roligt att se.

Erik Moberg visade åter att han är en av Allsvenskans främsta backar. Enda stora misstaget var vid baklängesmålet då han slappnade av. Annars är Moberg mycket trygg med bollen, med snabbt kvalitativt passningsspel. Med gott positionsspel och spänst vinner han nickduellerna och bryter med god tajming, så väl i med löpningar som vi attacker. Härligt att se!

Andreas Dahlén var tillbaka på vänsterbacksplatsen och gav vårt spel en naturlig spelare som precis som Anton stormade fram friskt i början på matchen. Sedan kontrollerade Dalle matchen på ett bra sätt utom vid baklängesmålet.

Imad Zatara har inte kommit loss lika bra från sin högermittfältsplats som på topp, men Imad gör ändå mycket nytta med sina löpningar och teknik. När han väl blir av med bollen jobbar han hårt för att vinna den tillbaka, vilket gläder stort.

Tom Pettersson fick åter spela på innermittfältet då Mohammed Abubakari var sjuk. Passningsspelet var väl inte helt på topp, men Tom gjorde mycket nytta ändå. Det känns förstås tufft att han nu lämnar oss, men så är spelets gång och om 23-åringen inte lyckas i Belgien så är han fortfarande vår spelare och har säkert lärt sig en hel om han kommer tillbaka.

Daniel Sjölund bökade till det lite och slog bort några passningar inledningsvis, men hans offervilja är väldigt viktig och passningskvaliteten höjdes och då blev ålänningen genast ett livsfarligt vapen, vilket vi verkligen fick se prov på vid inlägget fram till Prodells 2–0-mål.

Kristian Bergström firade åter triumfer genom två riktigt fina assist till Prodells 1–0-mål och till Owoeris 3–0-mål. Pligg var även delaktig i spelet mycket i övrigt och låg som vanligt i rätt position i defensiven. Med fyra assist är Kristian bara två efter Elfsborgs Stefan Ishizaki i toppen på assistligan.

John Owoeri har inte fått så många bra bollar att jobba på tidigare i sina två tidigare startmatcher men nu fick han en hel del boll och levererade genom att göra sitt första allsvenska mål. Snyggt var det också då han förvaltade Kristian Bergströms fina passning med en läcker lyftning över målvakten. Många löpmeter, bra mottagningar och säkra vidareleveranser förhöjer också avtrycken. Och inte minst bollvinsten som ledde till vårt 2–0-mål.

Viktor Prodell har nu verkligen fått upp ångan med två fina nickmål. Proddan har därmed gjort fyra mål på de tre senaste matcherna och sju totalt. Viktor ligger därmed delad fyra med IFK Göteborgs landslagsman Tobias Hysén på sju fullträffar. Häckens Moestafa El Kabir har gjort tio mål. Mjällbys Kristian Haynes och Norrköpings Gunnar Heidar Thorvaldsson har pillat in åtta bollar. Viktor har inte bara fått fart på målskyttet utan han rör sig också mer och med större tanke. Prodell slog också flera fina genomskärare och åtminstone någon borde resulterat som assist. Härligt att Prodell hittat tillbaka till fjolårsformen.

Martin Christensen hoppade in istället för Imad Zatara och gjorde det bra offensivt och fick utdelning genom ett mycket väl avvägt inlägg till Petrit Zhubi. Zhubi bytte i sin tur av Kristian Bergström och förvaltade det fina inlägget på bästa sätt genom att trycka in 4–0 på en dundervolley. Det var härligt att se att vi kunde skicka in två kantlöpare som kunde spetsa offensiven, även om de kunde jobbat hem bättre i defensiven.

Oscar Möller, som varit borta en tid på grund av problem med baksida lår, fick också glädjande nog några minuter men hann inte visa speciellt mycket.

Jag har varit inne på de tre (förenklade) stegen förut
1.       Skapa ett tryggt och stabilt försvarsspel
2.       Utveckla offensiven för att skapa fler målchanser
3.       Förbättra effektiviteten

Det känns verkligen som vi har nått steg tre på allvar nu.
Vi har över hela säsongen släppt in13 mål (bara topptrion Göteborg, Helsingborg och Elfsborg) samt Kalmar har släppt in något färre mål. Sex lag har gjort fler än våra 20 mål, men på de senaste åtta matcherna har vi 17–7 i målskillnad. Det är med andra ord ett naturligt steg att vi har hakat på toppen.

Vi har tagit ett jätteavstamp från botten och har hela 13 poäng ned till BP på kvalplats och har nu två riktigt hyperintressanta möten framför oss innan en kort uppehåll väntar. Elfsborg och Malmö på bortaplan. Guldaspiranterna är bara tre poäng före oss men all press ligger på dem. Vi har verkligen chansen och boråslaget har respekt för oss genom att vi har två segrar och ett kryss mot dem i de tre senaste matcherna med en målskillnad på 8–3. Träningsmatchen mot dem i våras vann vi med 2–1 på självaste Borås Arena där Elfsborg nästan aldrig förlorar.

Vi är inte bara ett lag i bra form. Vi har ett lag som mycket väl åter kan störa de regerande mästarna.



ÅFF – IF Brommapojkarna 4–1 (1–0)
1–0 (31) Viktor Prodell (Kristian Bergström)
2–0 (49) Viktor Prodell (Daniel Sjölund)
3–0 (57) John Owoeri (Kristian Bergström)
4–0 (88) Petrit Zhubi (Martin Christensen)
4–1 (93) Tim Björkström (Joakim Lindner)
Varningar ÅFF: inga.
Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.
Publik: 4 063

Övrig statistik
Bollinnehav 50 – 50
Avslut  12 – 8
Avslut på mål 7 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 4 – 0
Frisparkar 16 – 9
Offside 3 – 4
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Imad Zatara (ut 67), Tom Pettersson (ut 89), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 74) –
John Owoeri, Viktor Prodell (MM 89).

Inbytta ersättare
Martin Christensen (in 67 HM), Petrit Zhubi (in 74 VM), Oscar Möller (in 89 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Alberis da Silva, Mattias Mete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.