Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 15 juli 2013

Ny pinsam insats i Skåne

Två gånger i år har vi fallit ihop och båda gångerna i Skåne. Av någon märklig anledning har vi haft mycket svårt i vårt sydligaste landskap. Inte sedan 3–0 borta mot Trelleborg 2010 har vi tagit poäng i någon match i Skåne och nu tog det totalstopp efter hela 0–4 borta mot Malmö FF.

Man vill ju gärna inte tro att det ska gå illa i någon match, men inte kändes det bra när matchen mot Malmö startade. Den där extra viljan och farten saknades. Efter en ganska intetsägande förstakvart började vi komma fram ganska enkelt i banan, med ett makligt tempo i passningsspelet kom vi fram i möjligheter att kunna bryta igenom, men det var inget tryck i djupledslöpningarna och ingen beslutsamhet att tränga igenom. Undantaget var i den 16:e minuten. Imad Zatara slog en djup boll som Viktor Prodell vinklade in framför mål. John Owoeri fick ett jätteläge men fick dessvärre inte träff på bollen.

Fyra minuter senare kom vi fram i vänsterinnerposition. John Owoeri spelade fram till Kristian Bergström, men var fanns påfyllnaden i straffområdet? Ja, Viktor Prodell fanns inte där i varje fall. Om Proddan trott på anfallet och löpt med så hade han fått en jättechans. Detta var just ett stort problem att våra spelare inte tycktes tro på våra anfall. Det var nästan lite av att be om ursäkt att det var så enkelt att komma till anfall, vilket belystes extra då hemmalaget skrek efter en frispark och vi slutade spela fast domaren Stefan Johannesson inte blåst av spelet.

Trots allt var inte Malmö ett dugg bättre och hemmalaget hade bara ett skott på mål i den första halvleken. Dessvärre gick skottet i mål. I ett makligt tempo anföll MFF på högerkanten genom Simon Thern, men vår vänstersida var inte alls lika på tå som mot Elfsborg. Kristian Bergström kom på mellanhand, Daniel Sjölund kom för sent i press och Andreas Dahlén tappade bort Jiloan Hamad. Centralt tittade alla på bollen och tappade bort Magnus Eriksson. Framförallt skulle Mohammed Abubakari tagit bevakningen. Nu kunde istället Mange pricka in 1–0 via den främre stolpen och visade ingen respekt mot den klubb som gjort honom till något, utan han jublade i högan skyn. Pinsamt att han markerade hjärta när han avslutade hos oss. Det hjärtat har aldrig funnits.

Uppförsbacken blev naturligtvis jobbig efter målet, men även om vi inte spelade bra så kändes det som vi hade möjligheten att komma i fatt och till och med vända matchen.

Andra halvlek började dock på ett fasansfullt sätt. Efter passivt försvarsspel anföll MFF på högersidan. Daniel Sjölund tappade bollen och Erik Moberg var passiv i duellspelet. Andreas Dahlén intog en position alldeles för högt och Kristian Bergström var passiv. Pawel Cibicki fick fritt utrymme att spela in bollen framför mål. Magnus Eriksson vände bort Daniel Hallingström och skickade in 2–0 i det bortre hörnet. Svagt av Danne att inte täcka Manges vänsterfot och svagt av Henrik Gustavsson att inte ens försöka rädda det lösa skottet mot den bortre stolpen. Och Mange jublade åter i högan skyn!

I den 56:e  minuten fick Imad Zatara på ett bra långskott som målvakten Johan Dahlin räddade men Andreas Dahlén fick dock ett utmärkt läge på returen. Träffen blev dessvärre helt misslyckad.

I den 62:a minuten avgjordes matchen, då Daniel Sjölund slog en svår bakåtpassning och Henrik Gustavsson tog felbeslutet att spela sig ur ett svårt läge. Magnus Eriksson sög in bollen och spelade fram till Erik Friberg som tryckte in bollen.

Bara fyra minuter senare föll förnedrande 4–0. MFF spelade ostört runt till höger. Jiloan Hamad tilläts vandra in från höger alldeles för enkelt och slog en boll snett bakåt som Daniel Hallingström inte fick bort och Emil Forsberg vräkte in bollen i det bortre hörnet.


Henrik Gustavsson som varit så stabil på senare tid stod nu inte alls att känna igen och får ta på sig två av målen.

Anton Tinnerholm höll emot ganska väl mot Emil Forsberg men var ute och seglade vid fjärde målet. Framåt fattades en hel del kvalitet.

Daniel Hallingström kom inte alls upp i den höga nivå han haft på sistone och får ta på sig två av målen.

Erik Moberg var inte alls lika kvick och tycktes som alla andra sakna den rätta energin.

Andreas Dahlén försökte, men blev avvaktande flera gånger, vilket var förödande vid första, andra och sista målet.

Imad Zatara försökte hela matchen men precis som mot Elfsborg kunde han ha öppnat ytan mot kanten bättre. Mer rejäla djupledslöpningar saknades, samt energi att jobba hela tiden.

Mohammed Abubakari var tillbaka efter ett par matchers frånvaro. Det syntes då han inte var i matchform. Dat blev lite för många felpass och det fanns inte samma energi som vi är vana vid.

Daniel Sjölund började bra men föll sedan tillbaka och det såg segt ut. Vi vann inte alls mittfältet som vi hoppats.

Kristian Bergström kom inte alls upp i sin klass. Energin fanns inte i spelet och kvaliteten vid de fasta situationerna var inte heller bra.

John Owoeri gjorde en riktigt slät figur denna gång. Det var inget klipp i djupledslöpningarna och vid jätteläget i början på matchen var han inte på tå.

Viktor Prodell började bra då han med sin styrka vann mycket boll och iscensatte anfallen. Hans agent Patrick Mörk uppmanade honom att ta det lugn, vilket Proddan också gjorde i djupledslöpningarna. Bra uttalande av agenten. Inte!

Oscar Möller kom in men visade dessvärre inte att han är en man för startelvan i nuläget.

Petrit Zhubi visade dock piggare intentioner i offensiven när han kom in på högerkanten.

Emmanuel Dogbe gjorde det helt okej mot Elfsborg och visade också lite vilja och fart när han kom in, men då var det som sagt över.

Nej, det här var precis som matchen på Olympia ett riktigt lågvattenmärke, som man så gärna vill, men aldrig kommer att glömma. Två veckar av smärta väntar nu och det är bara att ogilla läget och ladda om. Vi är färdiga med Skåne i årets Allsvenskan och vi har trots allt spelat nio matcher på bortaplan och endast sju hemma på Kopparvallen. MFF och Elfsborg har istället spelat nio hemmamatcher och sju på bortaplan. Vi har närmast tre hemmamatcher i rad och det finns alla möjligheter att hänga kvar i toppstriden, men då måste vi förstås tillbaka upp på rätt spår igen. Lördagen den 27 juli fyller vi Kopparvallen för ny toppmatch mot Elfsborg!


Malmö FF – ÅFF 4–0 (1–0)
1–0 (31) Magnus Eriksson (Jiloan Hamad)
2–0 (48) Magnus Eriksson (Pawel Cibicki)
3–0 (62) Erik Friberg (Magnus Eriksson)
4–0 (66) Emil Forsberg (Jiloan Hamad)
Varningar ÅFF: Andreas Dahlén (2:a).
Domare: Stefan Johannesson, Täby.
Publik: 10 877

Övrig statistik
Bollinnehav 57 – 43
Avslut  11 – 4
Avslut på mål 9 – 2
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 3 – 3
Frisparkar 10 – 6
Offside 5 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Imad Zatara (F 64), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund (ut 73), Kristian Bergström (ut 74) –
John Owoeri (ut 57), Viktor Prodell (ut 64).

Inbytta ersättare
Oscar Möller (in 57), Petrit Zhubi (in 64 HM), Emmanuel Dogbe (in 73).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Alberis da Silva, Martin Christensen. 

5 kommentarer:

  1. Fotbollsälskare15 juli 2013 kl. 11:24

    Oj vilken dålig förlorare som skriver. Magnus Eriksson jublade inte på Kopparvallen. Men nu ansåg han med rätta att han fick jubla. Är väl ingen stor sak egentligen att hetsa upp sig över. Det är så fotbollen blivit bara naivt att tro att inte pengarna styr. Hoppas nu att Prodell inte går samma öde till mötes som Magnus Eriksson, men jag har mina onda aningar att det kan bli så.Hoppas ÅFF har återköpsklausul!

    SvaraRadera
  2. Säger det samma! Fast vi har nog olika skillnad på vad dålig förlorare är. Jag är en supporter som bryr mig om hur det går för laget jag lever för och jag skäms inte för det! Men bland det värsta jag vet är folk som är likgiltiga och inte tar prestationerna och resultaten på allvar! Mange jublade mycket mer över sitt MFF-mål på Kopparvallen än sitt ÅFF-mål mot AIK = inte ett dugg. Naivt eller inte, någon ordning får det faktiskt vara. I andra så kallade storklubbar skaffar sig supporterklubbarna makt med hot. Något sådant skulle vi aldrig göra men lite respekt tillbaka skulle ändå inte skada.

    SvaraRadera
  3. Eriksson förklaring till jublet var att han ville "retas lite" med sina vänner i ÅFF. Vi kan väl då konstatera att han inte har några i AIK...

    SvaraRadera
  4. Om du nu ska skriva en blogg om spelarnas insatser så lär du väl ändå ha rätt information. Speciellt efter matcher när du har tillgång till repriser.

    SvaraRadera
  5. Om jag hinner försöker jag se repriser på målen i varje fall, men du får precisera dig vad jag skrivit fel om. För övrigt har Eriksson knappast några vänner kvar i Åtvidaberg heller. Man retas liksom inte genom att sätta kniven i någon.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.