Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 7 juli 2013

Det finns inga gränser

Oddsen att komma till Borås Arena är tuffa. Endast sju matcher hade Elfsborg förlorat i Allsvenskan där sedan 2006 och de regerande mästarna hade radat upp hela 25 allsvenska hemmamatcher i rad utan nederlag. Just det där ordet ”hade” känns alldeles förträffligt att skriva för mot oss tog det stopp. Våra ärade kämpar på planen gjorde det som varit omöjligt för så många. Vi vann med 1–0! Eftersom vi i förra bortamatchen vann mot fjolårstvåan Häcken på omöjliga Rambergsvallen med 2–0 är det facto ingenting omöjligt! 

”Vi fick ofta höra att vi var rädda lantisar när vi kom till de stora arenorna i storstäderna och vi lyckades inte heller speciellt bra, men sedan var det inte så speciellt märkvärdigt att komma till de arenorna och vi vann var vi än spelade”, berättade Lars-Göran ”Knalin” Andersson för mig i fjol och jag nämnde citatet i årskrönikan efter fjolåret.

En titt i historieböckerna ger intyg för detta då vi bara tog sex poäng (nio omräknat till dagens poängsättning) på bortaplan 1968 och inte tog någon pinne på bortaplan mot de fem lagen från de tre största städerna: Djurgården, AIK, IFK Göteborg, GAIS och Malmö. Men redan 1969 besegrade vi AIK, IFK Göteborg och GAIS på bortaplan och sedan flöt det på.

På den tiden var inte Häcken och Elfsborg guldaspiranter, men det är de numera och det är ingen tillfällighet att vi besegrat dem båda på bortaplan och dessutom hållit nollan. De rädda lantisarna på planen finns inte längre utan nu finns målmedvetna och disciplinerade spelare som dessutom vågar spela sitt eget spel, vilket vår tränare Peter Swärdh var mest nöjd med efter den fantastiska triumfen i Elfsborgs fästning.

Ett 4–4–2-system kan se rätt tråkigt ut för den oinvigde, men för en fanatisk supporter är det fantastiskt att se denna formation röra sig som en fast enhet mot bollförande sida med täta mellanrum i den defensiva formationen, för att sedan blomma ut och där kreativa lösningar släpps lösa för att vinna mark när vi har bollen.

Det är lätt att hamna för lågt ned borta mot Elfsborg och även om Gefle lyckades ta en pinne med den taktiken så är det vanskligt, för Elfsborg är normalt skickligt nog att spela sig igenom ändå.

Självklart hade vi stor nytta av att vi vann träningsmatchen på Borås Arena tidigare i vår med 2–1. Vårt eget spel fungerade bra då och gav tryggheten att samma förhållningssätt nu kunde anammas.

Den höga pressen från hemmalaget och deras anstormning från början uteblev. Hemmalaget hade förstås respekt för oss efter framfarten på sistone och de tidigare mötena med oss. När de inte lyckades stressa våra spelare fann de inte mödan värt att pressa på så hårt. Vi kunde därmed trilla boll riktigt bra genom backlinjen, på mittfältet och till forwards. De våra ville inte dra upp något jättetempo, för det skulle vi inte tjänat på, men även mot riktigt kvalificerat motstånd räcker det att vara bollsäker för att hålla dem från bollen. Målet tillkom också efter grannlåt då Daniel Sjölund jobbade sig fram centralt och spelade till John Owoeri, som spelade vidare till Imad Zatara som slog inlägget tillbaka till Daniel Sjölund, som nickade in bollen vid den bortre stolpen i den 24:e minuten.

Vi hade fina chanser att öka på ledningen i början på andra halvlek innan hemmalaget ens hade ett avslut på mål.

Erik Moberg nickade strax utanför på Kristian Bergströms frispark i den 46:e minuten. I den 52:a minuten spelade Daniel Sjölund fram till Viktor Prodell men Tom Söderberg gjorde en bra brytning. Två minuter senare stegade Anton Tinnerholm fram i högerinnerläge och sköt klockrent i stolproten. John Owoeri snappade upp returen och slog ett inlägg som Viktor Prodell nickade utanför. I den 55:e minuten fick John Owoeri kalasläge ren framför mål, efter fint inlägg av Daniel Sjölund, men nicken gick tyvärr rakt på målvakten.

Efter en timmes spel borde vi ha fått straff, då John Owoeri slog ett hårt inlägg från höger och Tom Söderberg sträckte ut handen och bollen studsade precis utanför den främre stolpen, men vi fick bara en resultatlös hörna.

Mot slutet av matchen sjönk vi allt länge ned i banan, då Elfsborg satsade på långa bollar mot uppflyttade Tom Söderberg och hemmalaget skapade några bra kvitteringschanser. Mohammed Bangura nickade dock över i den 82:a minuten. Två minuter senare nickade Bangura mot mål, men Henrik Gustavsson svarade för en fin reflexräddning. På stopptid fick Tom Söderberg den främsta chansen, men han nickade som tur var över.


Henrik Gustavsson är nu ensam i Allsvenskan att ha hållit nollan i åtta matcher och räddningsfrekvensen är nu uppe i imponerande 80 %. Så många räddningar behövde inte Fimpen göra i den här matchen, men reflexräddningen på Mohammed Banguras nick var riktigt svettig. Henrik hade också en hel del att stå i luftspelet i slutet av matchen men klarade det också.

Backlinjen fungerade mycket bra och har nu kunnat spela ihop sig ordentligt. Under slutet av matchen lyfte hemmalaget många långbollar och fick en del inläggslägen och hörnor som var giftiga. I trötthetens tecken missade vi i bevakningen några gånger, men missade gjorde också elfsborgsspelarna. Vi borde också ha gjort 2–0 innan Elfsborgs slutforcering.

Anton Tinnerholm höll rent på sin kant på ett bra sätt och kom även fram i banan flera gånger och gjorde det riktigt bra då han fick iväg ett skott som tog klockrent i stolproten.

Daniel Hallingström klev fram riktigt ordentligt i denna match, med stor pondus samtidigt som Kaiser var lugn och trygg. Många nickdueller blev det men han vann nästan alla. Att Mohammed Bangura nästan raderades ut var ett mycket gott betyg.

Erik Moberg svarade också för en mycket stabil insats, vann mängder med bollar i luften och höll även rent i markspelet till förtret för Lasse Nilsson.

Andreas Dahlén har lyft sig rejält på senare tid och det var extra roligt att han var på tå hela tiden, stötte fram och vann många bollar framför sin motståndare.

Imad Zatara svarade för ett fint förarbete och assist till matchens enda mål, då han vände ut och in i straffområdet till höger och chippade över bollen till bortre stolpen där en sopren Daniel Sjölund kunde knoppa in 1–0 i den 24:e minuten. Imad var också bra i övrigt med sin teknik och sitt goda passningsspel, men han kunde ha löpt ut bättre på kanterna för att öppna upp yta då Anton var trängd.

Om vi tänker tillbaka ett halvår i tiden, hur många hade trott att vi skulle vinna borta mot Elfsborg med Emmanuel Dogbe på innermittfältet under 95 minuter? Svaret är förmodligen väldigt få, men Dogbes utveckling är enorm och visar för alla som ännu inte slagit igenom att det går. Chansen finns verkligen. Ghananen har inte spelat i Allsvenskan sedan inhoppet mot IFK Göteborg i april och har inte ens funnits med på bänken speciellt ofta sedan dess. Konkurrensen i truppen är alltså väldigt stor. Nu fick emellertid 21-åringen chansen och gjorde det riktigt bra, precis som när han spelade större delen av matchen mot Elfsborg i träningsspelet. Emmanuels positionsspel var extra roligt att se då han effektivt tätade framför egen backlinje med gott täckspel. Dogbe vann också en hel del boll och spelade fram till John Owoeri i situationen då vi borde fått straff. Passningsspelet kan bli lite bättre, men värderingen var bra, hellre för hårt och till inkast istället för förlöst och livsfarlig omställning emot sig.

Det framstår att klarare att Daniel Sjölund har fått en nytändning i sin nya klubbadress. Ålänningen är tillbaka i finfin form och det vore tjänstefel om inte Finlands förbundskapten Mixu Paatelainen tar ut Sjölund till landslaget igen. Positioneringen, arbetsinsatsen och passningsspelet är ingredienser som gör Daniel till en av Allsvenskans allra främsta innermittfältare. Kronan på verket var att han själv fick nicka in segerbollen. Anfallet iscensatte 30-åringen själv när han jobbade sig fram och spelade till John Owoeri, som spelade vidare till Imad Zatara som slog inlägget tillbaka till Daniel Sjölund.

Kristian Bergström fick ta ett större defensivt ansvar än vanligt mot Elfsborgs starka högersida med Johan Larsson och Stefan Ishizaki, vilket Pligg klarade bra, men stundom höll vi spelet bra uppe och 39-åringen var väl med i anfallsuppbyggnaden.

John Owoeri fick inte riktigt de där ”rusbollarna” som jag trodde på innan. Respekten var stor från motståndarnas sida och Tom Söderberg låg hela tiden och fiskade för all samla upp djupledsbollar, dessutom framgångsrikt. Men Owe skapade ändå en hel del lägen och han spelade fram till Imad Zatara som ordnade assisten till målet. Nigerianen borde också ha fått en straff med sig när Tom Söderberg sträckte ut handen och bollen studsade precis utanför stolpen. 25-åringen stod också för ett förtjänstfullt arbete i defensiven, även om han mattades i slutet av matchen och byttes ut.

Viktor Prodell är en klasspelare med en bollbehandling och teknik som tillhör de allra främsta i Allsvenskan. Proddan hade också två fina djupledslägen i slutet av första halvlek som han kunde ha nyttjat med lite större framfusighet. 25-åringens förmåga att hålla i bollen då vi blev pressade i slutet av matchen var oerhört viktiga för att samla styrkorna för näste framstöt, men i större utsträckning skulle vi tagit chansen och gått för ett 2–0 mål. Det var lite för tidigt att bara hålla bollen borta från målet med 20 minuter kvar, även om det gick vägen denna gång.


Oscar Möller kom in stället för John Owoeri med 25 minuter kvar, men fick nästan bara ägna sig åt defensiva aktioner. Jag hade hoppats att han skulle rusa på framåt och komma fram till åtminstone något målläge, men Möller skötte sin defensiva uppgift okej, även om det syntes att han var lite ringrostig efter sin skadeperiod.

Alberis da Silva bytte av Imad Zatara med några minuter kvar och fick till uppgift att stånga bort bollar framför mål, vilket han gjorde okej.

Mattias Mete fick också några minuter och höll i bollen vid några tillfällen men chansade i slutet när han bara skulle hålla bollen borta sista halvminuten.


Det finns de som säger att vi aldrig mer kan ta ett nytt SM-guld. Det fanns också dem som sade att vi aldrig skulle komma tillbaka till division II. Men vi kom tillbaka till division II. Och även till division I. Och även till Superettan. Och även till Allsvenskan. Och med halva serien spelad i fjol låg vi fyra i Allsvenskan. Nu ligger vi också fyra i Allsvenskan efter halva serien. Om vi nu kunde gå från division III till en fjärdeplats i Allsvenskan, så kan vi förstås även nå de tre placeringar som fattas. Belackare kommer vi alltid att få dras med, men saker o ting har förändrats efter hand. I en undersökning på sportbladet

är det endast 17 % som tror att vi kommer vinna SM guld i år, men hela 54 % tror att vi hänger kvar i toppstriden. 

Förra hösten tappade vi mycket kraft inledningsvis, men vi avslutade starkt. Det känns som vi är ett mer homogent lag nu. Vi har en bredare trupp men också större spetskvaliteter. Och inte minst vi är inte rädda för att visa att vi faktiskt är så här bra!

Malmö FF möter Gefle hemma under söndagen och nästa söndag är det vår tur att spela på Swedbank Stadion. Mohammed Abubakari är nu friskförklarad och kan spetsa till vårt lag ytterligare inför nästa oerhört inspirerande toppfajt!

Tveka inte utan häng med bussresan. Kansliet är stängt nästa vecka men anmäl er till Torbjörn Nilsson, 070 – 257 83 16. Mer info om resan kommer senare med tider och så vidare.

IF Elfsborg – ÅFF 0–1 (0–1)
0–1 (24) Daniel Sjölund (Imad Zatara)
Varningar ÅFF: inga.
Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.
Publik: 7 653

Övrig statistik
Bollinnehav 59 – 41
Avslut  12 – 11
Avslut på mål 4 – 2
Avslut i målställningen 0 – 1 
Hörnor 8 – 3
Frisparkar 8 – 6
Offside 4 – 3
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 0

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén –
Imad Zatara (ut 87), Emmanuel Dogbe, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 74) –
John Owoeri (ut 69), Viktor Prodell (MM 89).

Inbytta ersättare
Oscar Möller (in 69 F), Alberis da Silva (in 87 MB), Mattias Mete (in 93 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Martin Christensen, Petrit Zhubi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.