Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 24 juni 2013

En fantastisk vecka

Det känns förträffligt att vi efter den stronga insatsen borta mot Häcken kunde följa upp med en ny triumf hemma mot Syrianska. Äntligen fick vi en straff i Allsvenskan och den satte Viktor Prodell säkert i mål och vi kunde därmed, precis som i fjol, hemmabesegra Syrianska med 1–0.

Förutsättningarna inför matchen var inte de bästa då både Erik Moberg och Andreas Dahlén tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom. Erik är en av allsvenskans främsta backar och Dahlén gjorde det också riktigt bra på Rambergsvallen. Dessutom var ju den främste mot Häcken, Daniel Sjölund, avstängd.

Alberis da Silva spelade på ett föredömligt sätt mittback i andra halvlek mot Häcken då Daniel Hallingström tvingades bryta på grund av sjukdom. Därmed var det ingen oro för mittförsvaret, men Allan Olesen är ju ingen naturlig vänsterback. Allan spelade enkelt, men det blev för enkelt och vår normalt framgångsrika vänsterkant var inte alls speciellt giftig.

Överhuvudtaget var passningstempot alldeles för svagt från samtliga spelare. Syrianskaspelarna kom därmed in i press och den låga passningskvaliteten gjorde att vi aldrig fick något flyt i spelet. De spelvändningar som vi varit framgångsrika med, främst på Kopparvallen, lyste med sin frånvaro.

Vi skapade ändå några vettiga chanser att ta ledningen i den första halvleken, men Imad Zataras skott i inledningen gick rakt på målvakten Dwayne Miller. När Imad Zatara spelade in från höger i slutet av halvleken var Viktor Prodell så när att peta in bollen i övergivet mål, men Proddan hann tyvärr inte ända fram.

Syrianska skapade ingen fet chans i den första halvleken och det var även vi som skapade chanser i den andra halvleken. Alberis da Silva fick den stora chansen, då Syrianskas målvakt Dwayne Miller tappade en hörna från Kristian Bergström, men volleyn gick strax utanför det vänstra krysset.

I den 63:e minuten utgick Allan Olesen och Tom Pettersson flyttades ned som vänsterback. Kristian Bergström tog en mer central position och Petrit Zhubi kom in på vänsterkanten. Det fick en förhöjande effekt av vårt spel med mer fart och flärd. Fem minuter senare spelade Kristian Bergström in bollen i straffområdet men Viktor Prodell fick bollen för långt ifrån sig och friläget mitt framför mål uteblev därmed.

I den 70:e minuten jobbade John Owoeri för att få skottläge i straffområdet men blev bryskt tagen av Suleyman Sleyman och då kunde inte Kristoffer Karlsson från Helsingborg undgå att blåsa straff för oss. Det var äntligen på tiden. Inte sedan den 13:e matchen förra året har vi fått någon straff i Allsvenskan. Då gjorde Magnus Eriksson mål hemma mot Elfsborg och denna gång var Viktor Prodell framgångsrik skarprättare. Viktor Prodell stegade fram och satte straffen säkert, hårt och högt till vänster, helt otagbart för målvakten trots att Dwayne Miller gick åt rätt håll.

Fantastiskt skönt att få det målet, men ledningen var inte säker. Vi ville ha en lugn och trygg resa mot mål, men det blev ett chansartat hawaiispel. Vi hade ett par bra lägen att döda matchen, men vare sig Petrit Zhubi eller Mohammed Abubakari lyckades och det blev istället farligt åt andra hållet, speciellt då Sharbel Touma sköt över i jätteläge och slutminuten då bortalaget oroade rejält framför vårt mål.

Vi höll dock ut och det är en fantastisk vecka vi fått varit med om, med en historisk triumf borta mot Häcken samt förmågan att kunna ladda om efter den urladdningen och ta en ny seger mot Syrianska. Vi har också hållit nollan i bägge dessa matcher.


Henrik Gustavsson gjorde en ny strong insats mellan stolparna. Att rädda bollar sker i egenskap att placera sig rätt och Fimpen har verkligen varit med ut i banan för att skära av vinklarna. Detta var den sjunde nollan på trettonde matchen, vilket naturligtvis är fantastiskt. Endast John Alvbåge i Göteborgs kasse har lika många nollor. Fimpen är också uppe på en fin fjärdeplats i Allsvenskans målvaktsliga med en räddningsfrekvens på 79 %.

Anton Tinnerholm fick åter slita på sin högerbacksplats och det blev inte alltid lätt då vi tappade många bollar högre upp i banan. 22-åringen kom bättre fram i offensiven i andra halvlek och svarade på det hela för en okej insats.

Daniel Hallingström hade det förstås tufft i luftspelet mot 198 centimeter långe Dinko Felic, men klarade honom allt bättre efterhand. Danne städade i övrigt bra då vi tappade boll högre upp i banan och höll ihop försvaret på ett vettigt sätt.

Alberis da Silva var inte lika framgångsrik som mot Häcken men gjorde mycket nytta i luftrummet och som städgumma. Frekvent använde dock brassen för många tillslag på bollen och bidrog därmed till att dra ned tempot istället för att höja det.

Allan Olesen fick efter fem matcher utan speltid åter chansen som vänsterback. Dansken hoppade ju in som vänsterback borta mot Kalmar sedan Andreas Dahlen blivit utvisad och spelade även den efterföljande matchen mot Djurgården på samma position. Allan löste de defensiva uppgifterna på ett okej sätt även om han hade svårt att hänga med i svängarna ibland. 31-åringen spelade dock inte många bollar framåt i banan.

Imad Zatara var inte alls lika bra som tidigare under säsongen. Det blev åter för mycket kladd med bollen vilket bidrog till att vi tappade flytet i spelet och bolltappen höll på att ställa till det för oss. Emellanåt bidrog 28-åringen på ett bra sätt till offensiven och kapaciteten finns onekligen.

Mohammed Abubakari kladdade också med bollen för mycket i inledningen av matchen, men höjde sedan nivån och stod för en viktig arbetsinsats på innermittfältet även om passningskvaliteten inte nådde några högre höjder.

Tom Pettersson startade de åtta första matcherna i Allsvenskan men har sedan fått börja på bänken i fyra matcher. Efter Daniel Sjölunds avstängning fick Tom åter chansen från start, men 23-åringen hade svårt att hitta in i matchen och var inte ofta i kontakt med bollen inledningsvis. Det blev sedan väl många passningar till fel adress. När Tom kom ned som vänsterback ökade han kvaliteten i passningsspelet och han bidrog till det lyft vi hade innan målet.

Kristian Bergström fick inte tillräckligt med understöd av Allan Olesen i offensiven och blev inte delaktig i spelet på samma sätt som vi är vana att se. När Pligg kom in centralt tog dock 39-åringen tag i taktpinnen och vi fick ett visst tryck.

Petrit Zhubi kom in sista halvtimmen på vänsterkanten och gjorde ett bra inhopp, med kvicka snabba steg fick vi en helt annan vänsterkant och på så vis fick vi bättre fart även i det övriga spelet. 25-åringen hade också ett bra läge att avgöra matchen, då han stormade fram, vände in vid kortlinjen men inte fick ordning på skottet i bra läge. Lite minus att han dock inte var kyligare och mer taktisk i slutet av matchen.

John Owoeri går från klarhet till klarhet. När många andra var passiva under stora delar av matchen var John löpvillig under hela matchen. I början tappade han en del boll, men han växte, precis som på Rambergsvallen under tidens gång och kunde ensam oroa Syrianskas försvar. Även höga svåra bollar lyckas han med spelsinne, styrka och teknik fånga in och spela vidare. Målen kommer bara han fortsätter jobba på och undvika offsiden (fyra stycken igen är för mycket). Det var tack vare nigerianen som vi fick straffen.

Viktor Prodell nådde aldrig riktigt sin kapacitet i matchen, men försökte gott i luftrummet och börjar hitta samspelet med John Owoeri. Mer kvalitet i spelet och löpvilja finns att ta fram. Som straffskytt har Proddan bidragit på ett fint sätt under året med straffmål borta mot Elfsborg i en träningsmatch i vintras och även mål från elva meter i skarpt läge hemma mot Jönköpings Södra i Svenska Cupen. Denna straff var riktigt väl slagen och otagbar. 25-åringen har nu gjort lika många mål som Imad Zatara, fem stycken. De båda ligger därmed på en delad sjundeplats i Allsvenskans skytteliga. Häckens Moestafa El Kabir leder med nio fullträffar.

Mattias Mete bytte av Viktor Prodell de sista 20 minuterna och gjorde en hel del bra, men kunde varit ännu mer aktiv i det defensiva arbetet.


Även om den här matchen lämnade en hel del i övrigt att önska, så är det ändå poängen som är det enda viktiga. De brister som fanns i spelet finns god tid att åtgärda tills nästa mach på måndag den 1 juli då Brommapojkarna kommer till Kopparvallen. Men samtidigt gäller det att göra det för annars blir det ingen ny trepoängare. Då får vi förhoppningsvis också tillbaka Erik Moberg och Andreas Dahlén, samt förstås även Daniel Sjölund som åter är tillgänglig efter avstängning. Vi har en bred trupp och det behövs framöver då avstängningar kommer mer frekvent.

Efter 13 matcher har vi exakt samma tabellrad som i fjol vid samma tidpunkt: 6 – 2 – 5,vilket innebär 20 inspelade poäng. Det som skiljer är målen. I fjol hade vi 27–20 mot 16–12 i år. Vi har alltså varit mycket målsnålare i båda riktningarna och vi kan hittills vara mycket nöjda över defensiven. Endast topptrion har släppt in färre mål. Göteborg och Elfsborg 9 mål och Helsingborg 8. Offensiven har också lossnat på sistone då vi har gjort 13 mål på de 7 senaste matcherna.

Vi har fått ett rejält avstamp till bottentrion och fokus ligger nu mot att klara av hemmamatchen också mot Brommapojkarna, som på måndagen spelar borta mot AIK. Måndag den 1 juli klockan 19.00 fyller vi Kopparvallen ordentligt!


ÅFF – Syrianska FC 1–0 (0–0)
1–0 (71, straff) Viktor Prodell
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (1:a), Anton Tinnerholm (2:a), Mattias Mete (2:a).
Domare: Kristoffer Karlsson, Helsingborg.
Publik: 3 520

Övrig statistik
Bollinnehav 54 – 46
Avslut  11 – 8
Avslut på mål 5 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 9 – 2
Frisparkar 16 – 9
Offside 4 – 2
Utvisningar 0 – 1
Varningar 3 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Allan Olesen (ut 63) –
Imad Zatara, Mohammed Abubakari, Tom Pettersson (VB 63), Kristian Bergström (MM 63) –
John Owoeri, Viktor Prodell (ut 74)

Inbytta ersättare
Petrit Zhubi (in 63 VM), Mattias Mete (in 74).
Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, George Tanzi, Emmanuel Dogbe, Christoffer Karlsson, Martin Christensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.