Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 20 maj 2013

Vår match men svintung förlust

Vi borde verkligen ha avgjort derbyt borta mot IFK Norrköping i den första halvleken men eftersom vi inte gjorde det så släpptes IFK in i matchen och då gick det som det gick – förlust med svidande 1–2.

Det har känts riktigt bra vid ett flertal gånger inför matcher mot Norrköping men form och sådant kan ofta förkastas när det gäller derby. Denna gång var det dock lite annorlunda. Vi har känts allt stabilare med trygga rutinerade karaktärer i laget och kunde till och med bjuda på fotbollsunderhållning på en undermålig gräsplan i Växjö.

Tillbaka på konstgräset skulle vi kunna spela ut med ett snabbare passningsspel. Precis som väntat tog vi också kommandot direkt och pressade tillbaka hemmalaget från start. Norrköping hängde inte alls med i svängarna när vi satte upp farten och vi hittade in både från kanterna och genom instick.

Främst framgång hade vi på högerkanten där Martin Christensen och Anton Tinnerholm opererade flitigt och bra. Inläggen kom in på löpande band och lägena blev allt hetare.

Men från ingenstans kom IFKs första målchans och då blev det förstås mål. Martin Christensens bästa sida är inte försvarsspelet och han täckte helt tokigt nere vid hörnflaggan och släppte sin motståndare längs kortlinjen istället för att styra honom ut i planen. Nödåtgärden stoppade dock misstaget, men en onödig hörna från vänster är inte bra med Martin Smedbergs högerfot.

IFK ställde fullt med folk in på mållinjen så att inte Henrik Gustavsson skulle komma ut, men Isaac Kiese Thelin löpte i en båge från sin utgångsposition vid den bortre stolpen och utan tillstymmelse till markering fick han gå upp och nicka in bollen i gröten. Siim Luts vinklade bollen mot mål och den rullade mellan benen på Mohammed Abubakari. Fimpen försökte sparka undan bollen men träffade Andreas Johanssons ben och in i mål.

Efter att vi klarat oss från skitmål på sistone var det alltså åter dags.

Styrkan var dock påtaglig att resa sig efter detta och vi radade upp chanser. Vi borde både ha kvitterat och tagit ledningen innan vi äntligen fick in bollen i mål. I den 29:e minuten vann Mohammed Abubakari tillbaka en boll som han själv tappat, avancerade och hittade ut till Martin Christensen till höger som slog ett fint inlägg som Imad Zatara skarvade vidare till Kristian Bergström. Pligg satte skottet lågt till höger om David Nilsson och in i mål.

Vi hade sedan ett par till fina möjligheter att ta ledningen innan paus, men lyckades dessvärre inte.

Efter första 45 minuterna borde vi hag en ledning med 2–0 eller 3–0, men nu hade vi alltså bara 1–1. Även om Norrköping inte är ett bra lag så hade de bjudits in i matchen i och med vår oförmåga att göra mål och IFK kunde rimligen inte vara så svagt som i den första halvleken även i andra halvlek. Scenförändringar sker ju också väldigt ofta i den jämna Allsvenskan.

Någon större förändring blev det dock inte i början på andra halvlek, då vi fortsatt dominerade stort, men sedan pulserade matchen några gånger där IFK visade större arbetsmoral samtidigt som vi blev passiva och släppte igenom dem.

Det kändes ändå som om vi skulle kunna mala ner hemmalaget men på nytt åkte vi på ett riktigt skitmål i den 74:e minuten. I långsamt gemak fick IFK:arna lalla runt bollen efter en hörna och utan någon som helst press (Daniel Sjölund borde stött upp bättre) kunde Andreas Johansson lyfta in en boll i straffområdet. Andreas Dahlén följde inte alls med Martin Smedberg när denne smög in från höger. Anton Tinnerholm och Daniel Hallingström försökte reparera skadan genom att täppa till därbakom, men Smedberg kunde ändå vända om och skjuta mellan dem varvid bollen smet retfullt förbi Henrik Gustavsson och in vid den bortre stolpen.

Vi förmådde sedan inte återta initiativet för att pressa för en kvittering, även om vi hade några bra chanser efter djupledsspel.

Att detta smärtar något oerhört är sannerligen ingen underdrift. Sällan har vi dominerat så kraftigt i ett derby på bortaplan. Men vi har ingen annan än oss själva att skylla att vi inte sätter chanserna. Det var rent svagt av Kristian Bergström och Imad Zatara att skjuta över på sina jättelägen, men Pligg reparerade genom att i varje fall göra ett mål.

I den första halvleken var vi dominanta genom ett kvalitativt och snabbt passningsspel. Vi behövde inte ägna oss åt egentligt försvarsspel utan kunde pressa till oss bollen högt när vi inte hade den i vår ägo. Kanske därav slarvet vid hörnan. När vi tappade boll i andra halvlek och hemmalaget utnyttjade lägena för att komma framstormandes så var vi inte beredda, trots att allt tydde på att IFK skulle komma med ny energi efter att de fått en andra chans.

Att Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund skulle ta tag i kampen på mitten var ganska självklart så länge vi hade snurr på bollen och inte slarvade för mycket i passningsspelet. Andreas Johansson och Lars Krogh Gerson är ju betydligt långsammare och har sina främsta egenskaper i det defensiva arbetet, medan våra innermittfältare är mer tvåvägsspelare med betydligt större kreativitet. Men detta var blott andra fulltidsmatchen för Mohammed Abubakari efter en relativt lång skadeperiod. Mommo har gjort det bra efter sin återkomst, men passningsprocenten är ännu inte på topp och ghananen har ett energikrävande spelsätt. Därigenom orkade han inte hålla uppe fokus hela matchen.

Något byte var det dock inte tal om då offensiva byten gjordes för att jaga en kvittering, vilket var helt i sin ordning.

Överhuvudtaget var det för många spelare som började kladda för mycket med bollen i andra halvlek istället för att låta bollen göra jobbet, vilket stoppade upp våra anfallsförsök. Däribland Daniel Sjölund, som annars gjorde en storstilad insats i första halvlek, men också mattades i slutet av matchen.

Martin Christensen gjorde det riktigt bra i offensiven flera gånger i den första halvleken men kom bort mer i andra halvlek, när han inte längre blev matad med bollar. Petrit Zhubi kom in men gjorde inga större avtryck förutom ett par offensiva framstötar.

Kristian Bergström däremot verkade med hårt jobb och kvalitet i spelet matchen igenom, men borde ha fått något mer skott på mål. Mot nickstarka hemmaförsvarare är det också viktigt med flacka hårda inlägg på fasta situationer.

Vi fick en liten varning beträffande zonförsvar i matchen mot Öster, då vi vid överflyttning missade växlingen till markeringsspel då Freddy Söderberg blev helt fri, men som tur nickade över. Nu hände det två gånger om med förödande konsekvenser vid hörnmålet och lyftningen in på Martin Smedberg vid andra målet. Detta ska egentligen inte få ske och måste givetvis rättas till. Hörnan förstår alla att det inte var acceptabelt jobb på, men det var också för snällt allt som oftast. Inte en enda varning under ett derby är ju egentligen osannolikt. Även om Markus Strömbergsson borde ha delat ut ett par gula kort till hemmaspelare i den första halvleken.

Andreas Dahlen skulle naturligtvis inte släppt förbi Smedberg så lätt och han har ju även haft en tendens att stå på hälarna i vissa moment tidigare och kommer därmed sent i situationerna. Andreas gjorde ändå en okej insats och kom fram en hel del på kanten i första halvlek.

Jag blev överraskad över att Tom Pettersson inte fick fortsatt förtroende. Tom hade nog varit tuffare i nämnda situation, men kunde förstås ha missat i andra. Tom har förövrigt inte suttit på bänken sedan förra bortaderbyt mot Norrköping.

Erik Moberg har varit riktigt bra när han nu kommit tillbaka efter sin skada och visar när han har självförtroende genom att sätta i väg på offensiva planhalva och starta i gång anfallen snabbt och djupt, men han darrade lite under perioder i andra halvlek.

Daniel Hallingström har också haft en positiv vår, men hade också en del problem i andra halvlek.

Anton Tinnerholm kom åter fram en hel del på högerkanten och kunde mycket väl gjort mål igen, men tappade som alla andra stinget i andra akten.

Henrik Gustavsson hade otur på hörnan och ingen tacksam uppgift på det andra målet heller. Fimpen svarade för ett par fina räddningar och även bra aktioner i luftrummet, men höll på att ställa till det i duell med Gunnar Thorvaldsson i andra halvlek.

Imad Zatara har varit riktigt lyckosam på topp och han assisterade ju Pligg till målet, men totalt sett borde han ha fått ut mer som forward med tanke på det spelövertag vi hade i akt ett. Det blev lite för överarbetat denna gång tyvärr.

Viktor Prodell borde ha trivts riktigt bra nu när vi förde matchen men var inte lika stark och bekväm med bollen som vi är vana att se. Nu måste Proddan ta tag i sitt spel igen genom att vara mer aktiv.

Båda anfallarna byttes ut och John Owoeri fick en halvtimme istället för Zatara. Inledningsvis kom Nigerianen i en del fina situationer och var så när att komma igenom, men efter Norrköpings mål fick han allt sämre lägen och tog heller inte tillräckligt jobb för att på egen hand erövra bollen.

Mattias Mete kom också in men han blev ingen frälsare denna gång som han var i fjol på parken genom sitt 2–2-mål i slutminuterna. Ett bra läge avlossades rakt på målvakten, men i övrigt var det inte tillräckligt distinkt i kampen.

Just som det kändes som vi var på väg mot toppformen fick vi alltså ett riktigt smärtsamt bakslag. Istället för att skapa ett allt större avstånd nedåt i tabellen och häng på topplaceringarna så föll vi tillbaka till nionde plats och får försöka komma upp snabbt på banan direkt hemma mot Mjällby på torsdag. Alla till Kopparvallen!

IFK Norrköping – ÅFF 2–1 (1–1)
1–0 (19) Andreas Johansson
1–1 (29) Kristian Bergström (Imad Zatara)
2–1 (74) Martin Smedberg