Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 14 maj 2013

Mytbilden bruten

Den fantastiskt sköna 1–0-segern borta mot Östers IF var viktig inte bara för en de tre poängen.

Sedan vi har anlagt konstgräs på Kopparvallen hade vi lyckats allt sämre på naturgräs och vi fick en mytbild om att inte kunna spela på naturgräs längre. Vi gjorde en svag vår på naturgräs 2011, men var betydligt starkare på det naturliga underlaget under hösten. Vi tog dock endast två poäng på naturgräs i fjol vilket inte att förklara bort.

I år är scenförändringen mycket glädjande nog total. Genom ett säkrare och mer ihärdigt jobbande spel har vi tagit tag i matcherna på naturgräs på ett helt annat sätt. Vi gjorde en riktigt bra första halvlek borta mot Halmstad och fajtades senare väl i den andra akten. Mot Kalmar blev det mer av den senare varan efter den felaktiga utvisningen av Andreas Dahlén. Men vi fick också se prov på väl taktiskt kunnande och även offensiv kvalitet med en man mindre på banan.

Nu kulminerade de tidigare naturgräsmatcherna i en över 93 minuter väl genomförd match på en svårspelad fotbollsplan, där gräset släppte och därmed sänkte bolltempot. En extra dimension var att Mohammed Abubakari var tillbaka. Mommo missade förvisso en del i passningsspelet, men märk väl att han bara spelat en knapp halvlek i Allsvenskan i år och det var för över en månad sedan (mot Malmö FF). Precis som Daniel Sjölund vill ghananen alltid spela boll, men studsar det fel på vägen så är båda våra innermittfältare förnämliga på att täcka boll genom att parera felstudsar. Tom Petterssons krigarmentalitet tidigare på innermittfältet har också varit viktigt för vårt övertag på mittfältet och om vi tappat boll så har vi återerövrat den.

Försvarsmässigt har vi också undvikit de enkla misstagen som tidigare under säsongen fällde oss. Med Erik Mobergs inträde har motalasonen nått sin höga nivå som han tidigare haft innan den långa skadefrånvaron och har tillsammans med Daniel Hallingström agerat säkert som mittlås. Båda Erik och Danne var också nära att måla på offensiva hörnor.

Henrik Gustavsson fick inte allt för mycket att göra men klev fram när det behövdes när Öster hade ett litet minitryck. Fimpen har nu hållit nollan i hälften av de allsvenska matcherna vilket naturligtvis är ett mycket gott betyg.

Anton Tinnerholm låg lite för högt vid några tillfällen då han borde ha täckt upp med några steg ned i banan, men i övrigt svarade 22-åringen för en bra defensiv insats och han kom fram en hel det på högerkanten i offensiven, vilket gav utdelning i den 72:a minuten då Anton gjorde sitt första mål för säsongen. Anton bröt bollen framför eget straffområde och spelade fram bollen till John Owoeri. Anton rusade sedan upp till höger i straffområdet och fick tillbaka bollen efter att Kristian Bergström och Viktor Prodell spelat vidare.

Med Tom Pettersson på vänsterbacksplatsen fick vi både en säkrare, och kvickade defensiv på vänstersidan, samtidigt som vi fick en vassare och snabbare offensiv. Dels genom 23-åringens naturliga vänsterfot och genom de räder Tom gav sig ut på.

Martin Christensen byttes åter ut men har växt in till en god startspelare på högerkanten med allt bättre defensivt tänkt och motståndarna har respekt när dansken utmanar.

Kristian Bergström är med sin rutin före många andra i tanken och stannar kvar för att täcka upp bakom offensiva spelare när det behövs och låg också bakom en hel del i det offensiva spelet med sin goda bollbehandling och vänsterfot. Det var ju också Pligg som spelade fram Viktor Prodell, som sedan slog inspelet fram till målet.

Imad Zatara har verkligen slagit igenom som en av Allsvenskans främsta spelare på sistone. Genom många löpmeter och kamp i duellerna får han med hjälp av sin goda teknik med sig bollen i de allra flesta fall. I och med den höga farten öppnar sig då också ytor och tempot drivs upp. Med bättre taktiska val vid några tillfällen hade vi dock gjort något mer mål, så som när han kunde ta med sig bollen ner till kortlinjen och spela snett bakåt till en fri John Owoeri. Nu valde han istället att gå på direktskarv med mindre lyckat resultat.

Viktor Prodell kom inte själv till så många avslut men låg, precis som borta mot Kalmar, bakom mycket av spelet som targetplayer, där han med framgång höll i bollen med sin styrka och goda teknik. Det var ju också Proddan som slog inspelet fram till Antons mål.

John Owoeri kom in istället för Martin Chrisensen i den 63:e minuten och nigerianen var också med i förspelet till målet och hade dessutom två egna fina lägen. I det första läget borde han ha gått på eget avslut men valde istället att passa till Imad Zatara och vid andra möjligheten svarade målvakten Alexander Nadj för en fin räddning. Owoeri var också kvalitativ i det övriga spelet och närmar sig helt klart en plats i startelvan.

Mattias Mete hoppade in de sista minuterna och gjorde ett riktigt bra inhopp genom att jobba hårt för att låsa fast bollen högre upp i banan, vilket han också lyckades med. Mete hade också ett skott i ribban.

Efter den första bortasegern på naturgräs sedan 2–1-segern borta mot Ljungskile SK 2011, har vi faktiskt tagit två poäng fler än vad vi hade efter åtta omgångar i fjol. Vi avancerade också förbi AIK, Häcken och Norrköping upp till sjunde plats. Just derby borta mot Norrköping väntar på söndag. Passa på och häng med på bussresan.


Östers IF – ÅFF 0–1 (0–0)
0–1 (72) Anton Tinnerholm
Varningar ÅFF: Martin Christensen (1:a), Imad Zatara (2:a)
Domare: Jonas Eriksson
Publik: 4 142

Övrig statistik
Bollinnehav 45 – 55
Avslut 7 – 15
Avslut på mål 1 – 8
Avslut i målställningen 1 – 2  
Hörnor 1 – 13
Frisparkar 5 – 15
Offside 4 – 0
Utvisningar 0 – 0
Varningar 1 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Tom Pettersson –
Martin Christensen (ut 63), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Imad Zatara (HM 63), Viktor Prodell (ut 85).

Inbytta ersättare
John Owoeri (in 63 F), Mattias Mete (in 85 F).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Alberis da Silva, Allan Olesen, Petrit Zhubi, Oscar Möller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.