Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 10 mars 2013

Svenska Cupens gruppspel mot sitt avgörande

Svenska cupens gruppspel har bjudit på många överraskningar och givna förhandsfavoriter har satt sig i svåra lägen för att ta sig vidare till kvartsfinal, vilka de åtta kvartsfinallagen blir är därmed mycket ovisst.

Självklart funderade jag över olika scenarier inför den avgörande gruppspelsmatchen mot Djurgården. Det fanns lyckliga tankegångar där vi skulle ha full pott och övertag på Djurgården, det fanns och ett mardrömsscenario där vi var tvungna att vinna med minst tre mål mot DIF. Dessvärre uppfylldes det sistnämnda, nästan! Tack vara Viktor Prodells reducering i slutet behöver vi ”bara” vinna med två måls marginal på söndagen, under förutsättning att inte Umeå vinner med fler än fyra måls marginal borta mot utslagna Jönköpings Södra på lördag. Lyckas vi vinna med två mål så har både vi och DIF sex poäng och exakt samma målskillnad. Det som avgör till vår fördel är segern i det inbördes mötet.

Läget är förstås mycket tufft men inte omöjligt. Efter den usla insatsen mot UFC måste det bara finnas en enorm revanschlusta! Och vi som supportrar måste givetvis bidra genom att stötta laget på Kopparvallen. En fara för Djurgården är att de kan bli passiva eftersom de har råd att förlora med ett mål, vilket vi får hoppas att vi kan utnyttja.

Klarar vi oss vidare så får vi med all sannolikhet spela kvartsfinalen på bortaplan, men efter många skrällar i cupen finns det stora möjligheter att vi ska klara en sådan match. Exempelvis har superettanlagen Falkenbergs FF och Örgryte IS stora möjligheter att få hemmamatcher i kvartsfinalerna.


Kommentarer om cupläget inför sista gruppspelsmatcherna följer nedan:

Grupp 1
Elfsborg besegrade Ljungskile hemma med hela 5–1 men de svenska mästarna åkte sensationellt på en förlust med 1–2 borta mot division I-laget Sirius. Andreas Klarström blev tidigt utvisad, men sista kvarten spelade också uppsalalaget med en man mindre på banan. GAIS har däremot gått fullt efter 2–0 mot Sirius och de vände borta mot Ljungskile till en 2–1-seger. Ljungskile är därmed utslaget, men att Sirius gör minst fem mål på LSK på lördagen låter inte troligt. Därmed står det mellan Elfsborg och GAIS på söndag. För GAIS räcker det med kryss på Borås Arena medan Elfsborg måste vinna. Går GAIS vidare har de stor chans att få hemmaplan i kvartsfinalen vid seger. Går Elfsborg vidare får de med all sannolikhet spela kvartsfinalen på bortaplan. Anmärkningsvärt är att vi bortabesegrat båda dessa lag med en sammanlagd målskillnad på 5–1 i träningsspelet.

Grupp 2
Falkenbergs FF har väldigt överraskande skaffat sig guldläge att gå vidare efter två meriterande bortasegrar, 2–1 mot BK Häcken och 1–0 mot Örebro SK. I sista gruppspelsmatchen väntar ett utslaget IFK Värnamo på Falkenbergs IP på onsdag. IFK föll med 0–2 borta mot Örebro och 0–3 hemma mot Häcken. En pinne räcker för avancemang för FFF och vid seger har Falkenberg stor chans att få hemmamatch i kvartsfinalen. Matchen mellan Häcken och Örebro kan därmed bli betydelselös på lördag, men har Falkenberg darrat och förlorat går vinnaren på Rambergsvallen till kvartsfinal och får i så fall spela den på bortaplan med största sannolikhet.

Grupp 3
Östers IF satte press på Malmö FF genom att de klarade 1–1 borta mot MFF och bortabesegrade GIF Sundsvall med 2–0. Malmö FF följde dock upp med en 2–0-seger borta mot IK Frej. Därmed är det en öppen historia vem som går till kvartsfinal. Redan på torsdag ska Öster försöka jaga mål mot Frej i Tipshallen, men Frej har också chansen att gå vidare eftersom de vann den första matchen hemma mot GIF Sundsvall med 2–0. Seger är dock ett måste för täbylaget samtidigt som de måste förlita sig till att Malmö tappar poäng hemma mot utslagna GIF Sundsvall på söndag. MFF har alltså resultatet att gå på. Det ser inte ut som något av lagen i denna grupp får hemmamatch i kvartsfinalen.

Grupp 4
AIK som nådde Europa Leagues gruppspel och som kommer spela i nya Nationalarenan satsade hårt för att nå ett nytt europaspel via Svenska Cupen men nu är den möjligheten borta. Hoppet står istället till att Häcken eller Malmö vinner Svenska Cupen och det ser ju bara ut att kunna uppfyllas av det senare laget. Nykomlingen i Superettan, Örgryte IS, ser i stället ut att gå till kvartsfinal, då de går vidare även vid en tvåmålsförlust borta mot Halmstad på lördag. Detta under förutsättning att inte Syrianska bortabesegrar AIK fler än två mål. ÖIS har nämligen slagit Syrianska med 2–1 och AIK med 4–1. Syrianska besegrade Halmstad med 2–1 och därmed finns det en liten chans för SFC. Halmstad bortabesegrade AIK i första matchen med 2–1 och är nu alltså piskade att vinna med minst tre mål hemma mot ÖIS för att nå kvartsfinalen. Vinner ÖIS över Halmstad får de förmodligen spela kvartsfinalen på hemmaplan. I annat fall blir det nog ett bortalag till kvartsfinalen från den här gruppen.

Grupp 5
Mjällby satta press på Norrköping genom 3–0-segern mot Landskrona, men Norrköping följde upp med en 4–0-seger borta mot Ängelholm. Därmed blir det en ren avgörande seriefinal mellan dessa båda allsvenska lag på Nya Parken på lördag. För IFK räcker det med oavgjort för avancemang, men för att få spela kvartsfinalen på hemmaplan kan det krävas en seger. Mjällby måste vinna för att nå kvarten och de får då förmodligen spela på bortaplan. Landskrona spelade 0–0 borta mot Norrköping i första matchen och Ängelholm klarade 1–1 mot Mjällby men båda dessa skånelag är nu utslagna.

Grupp 6
Gefle har överraskat genom att ha gjort flest mål i gruppspelet, hela åtta stycken. 3–2-segern mot Varbergs BoIS följdes upp med en 5–1-seger över Assyriska FF. Det kan ändå bli tufft att nå kvartsfinalen då regerande cupmästaren Helsingborgs IF väntar på Olympia. HIF klarade bara 1–1 hemma mot Assyriska men slog tillbaka Varbergs BoIS på bortaplan med hela 5–0. Assyriska och Varberg är därmed ute ur leken och det står alltså mellan HIF och GIF på söndag. För gästrikarna räcker det med kryss medan Helsingborg måste vinna för att gå till kvartsfinal. Om Gefle lyckas vinna matchen väntar med stor sannolikhet hemmamatch i kvartsfinalen. I annat fall kan det bli bortamatch för det avancerade laget.  

Grupp 7
IFK Göteborg är en av få gruppfavoriter som levt upp till epitetet efter 2–0 hemma mot IK Brage och 4–1 borta mot Nyköpings BIS (även om segerbollarna kom sent). Kalmar FF klarade inte av Nyköping på bortaplan (1–2) men Brage hemmabesegrades med 3–0. Läget är ändå tufft då en tvåmålsseger krävs borta mot Göteborg, under förutsättning att inte Nyköping vinner med fler än fem mål borta mot utslagna Brage. Läget är alltså mycket gynnsamt för IFK att gå vidare och vinner de mot KFF så får de med all sannolikhet spela kvartsfinalen på hemmaplan. Om KFF lyckas gå vidare väntar däremot med största sannolikhet bortamatch i kvartsfinalen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.