Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 4 mars 2013

Det är poängen som räknas

Vi var nere för räkning och det var väldigt frustrerat att se våra chanser till cupavancemang minska drastiskt, men precis som 2011 lyckades vi vända underläge till seger hemma mot Jönköpings Södra IF. Denna gång gjorde vi till och med ett 3–1-mål som kan visa sig viktigt för framtiden.

Det kändes oerhört jobbigt att vi presterade på en sådan låg nivå när det gällde som mest. I träningsspelet gjorde vi klart bättre ifrån oss än det, vi till stora delar, fick uppleva nu när det var allvar. Inledningen var annars lovande och kanske gick det då för lätt att ta sig långt ned på Jönköpings planhalva. Med tålamod i bollförflyttandet skulle lägena komma, men frånsett en nick i ribban av en försvarande södrait skapade vi inget vasst.

Det blev sedan lite för bekvämt och långsamt spel. De gånger vi kom fram och kunde sätta en boll i djupet slogs ofta möjligheten bort. Passningskvaliteten var överlag alldeles för dålig och efterhand fick Jönköping matchen dit de ville. Taktiken var att ligga lågt och inte gå bort sig samtidigt som de tog till vara på varje tillfälle att försöka få våra spelare ur balans. En ojämn prestation av domaren Jim Petersson från Godegård gjorde också att matchbilden blev förryckt och vi fick aldrig något flyt i spelet.

På ett sätt kändes det bra att vi i varje fall hade 0–0 in i paus. Inte för att Södra hade några målchanser av rang, men vi vet ju av erfarenhet hur mål kan släppas in från ingenstans. Vi fick en möjlighet att komma ut som ett nytt lag och rätta till spelet i den andra akten.

Detta lyckades emellertid inte alls och den andra halvleken blev ännu sämre och då fick vi också uppleva smärtan av baklängesmål som kom från ingenstans, då vår forne Tommy Thelin slog in bollen från vänster och Aleksei Kangaskolkka turligt kunde få bollen i mål. Det var alldeles för tamt försvarsspel i det agerandet och man får aldrig chansa och tro att en spelare är offside, som det såg ut att vi gjorde.

Nu var uppförsbacken besvärlig, men efterhand kunde vi återetablera ett spel på Jönköpings planhalva med lite mer fart och djupledsspel, som nästan helt saknades dessförinnan. Daniel Hallingström var mycket nära med en nick strax utanför krysset och Kristian Bergström fick helt öppet läge med vänstern men sköt över.

Det verkade inte vara vår dag, men så i den 83:e minuten slog Tom Pettersson till efter en hörna från höger av Kristian Bergström och nick av Viktor Prodell. Genast blev det mycket bättre kvalitet och spelvändningarna som är en av våra nycklar satt nu som de ska. Bara tre minuter senare slog Allan Olesen ett inlägg från höger och Emmanuel Dogbe drog in på volley. Vi hade vänt. Underbart!

På stopptid kom Imad Zatara i friläge men Joakim Karlsson hann ifatt och bröt, bryskt enligt domaren Jim Pettersson, och han blev därmed utvisad och vi fick straff. Viktor Prodell stegade fram och satte elvametaren lika säkert som den på Borås Arena i veckan, men denna gång till höger om målvakten.

Tom Pettersson berättade efter matchen att det var svårt att få fart på bollen på det snustorra underlaget. Tidigare har det varit fukt på banan med bland annat snö, men denna dag var det strålande solsken men samtidigt för kallt för att planen skulle kunna vattnas. Det låter kanske som en löjlig förklaring, men det är stor skillnad att slå ”smekande” markpassningar på fuktigt konstgräs och på torrt konstgräs. Detta var också iögonfallande då många passningar blev för korta och jönköpingsspelarna hann komma i press, men överhuvudtaget blev det för mycket duttande med bollen och de förkorta spelvändningsbollarna i luften ursäktades inte av underlaget. Energin och viljan att utpeka passningsvägar med löpningar i diagonal- och djupled var också för svag, då tillfällen gavs.

Henrik Gustavsson hade inte mycket att stå i och han hade inte mycket att göra åt målen. Jönköping hade en del hörnor och dessa klarade Fimpen av på ett bra sätt.

Allan Olesen har inte samma naturliga flyt i offensiven som Anton Tinnerholm och hade lite problem med bollbehandlingen och passningsspelet, men det var ändå han som slog passningen till Emmanuel Dogbes ledningsmål. Dansken svarade också för en stabil defensiv insats.

Daniel Hallingström var också stabil men långsam med bollen precis som mittbackskollegan Tom Pettersson som inte fick samma fina utdelning med passningsspelet som vi är vana vid, men det blev ändå Tom som spräckte målnollan.

Andreas Dahlén var tillbaka efter sjukdom senast mot Elfsborg och han hade som många andra problem med bollbehandlingen, men gjorde ett stabilt gott försvarsarbete.

Kristian Bergström hade inte samma framgång med sin teknik och vänsterfot som vi är vana vid, men jobbade hela tiden och var drivande i slutforceringen.

Mohammed Abubakari stod för fler tekniska misstag än normalt, men jobbade hårt och drev också på i slutforceringen.

Daniel Sjölund var den som var jämnast under de första 74 minuterna, men det var för få måltavlor som visade löpvägar för ålänningens fina vänstertass.

Emmanuel Dogbe bytte av Sjölund och visade ånyo sina fina kvaliteter, med ett snabbare och enklare passningsspel började vi vinna ytor och det var riktigt roligt att ghananen fick göra sitt första A-lagsmål i en sådan viktig match.

Martin Christensen startade till höger denna gång och hade inga stora problem att slå sin back Viktor Rönneklev, men han kunde ha tagit det lite lugnare och därigenom fått bättre kvalitet i inläggen.

Imad Zatara bytte av och gjorde ett piggt inhopp, med fart och fläkt och han fixade också straffen som Prodell prickade in.

Zatara flyttades senare upp på topp och Petrit Zhubi kom in på högerkanten och var också en injektion i ett kvickare djupledsspel. Det var också Petrit som bäddade för Pliggs kalasläge strax innan vi vände matchen.

Längst fram borde Viktor Prodell och Oscar Möller ha öppnat upp bättre med djupledslöpningar. Speciellt Möller har vi ju sett så mycket aktivare att riva djupa sår i motståndarförsvaren. Förvisso är det svårt för Oscar att komma loss i en sådan här match mot ett lågt stående försvar men när vi hade lägen kom han inte helt hundra heller.

Viktor Prodell har ju sina största styrkor i bollbehandlingen, men det var lite för svag rörelse bland övriga för att den skulle nyttjas på ett bättre sätt. Det var skönt att se Proddans säkerhet från elva meter för andra matcher i följd.

Vi minns tillbaka från cupåret 2005 då vi gick till final och kvalificerade oss för Uefacupen. Då var det också kämpigt i början på cupturneringen med seger först efter förlängning mot division II-laget Kinna IF. Därefter tappade vi 2–0 till 2–2 borta mot Östersunds FK men till sist kunde vi vinna genom ett sent 3–2-mål av Imad Shhadeh. Via segrar över Trelleborgs FF, GAIS och IFK Norrköping nådde vi sedan finalen mot Djurgårdens IF.

Nu när vi lyckades ta oss upp ur det tunga, vinna och vända så ser allt mycket ljusare ut för vidare avancemang. Det är förstås en enorm styrka att kunna vända matcher. Det känns som vi kan ha ett helt annat tålamod och en större trygghet inför matchen mot Umeå. UFC föll borta mot Djurgården med 0–3 och därmed är deras chanser till avancemang liten. Klarar vi den matchen på ett bra sätt så blir det en avgörande match mot Djurgården. DIF i sin tur kan förmodligen betvinga Jönköping på Grimsta.

Men att det inte är lätt att vinna matcher i Svenska Cupens gruppspel fick många allsvenska lag erfara i den första rundan. Det var faktiskt bara vi, Djurgården, Elfsborg, Gefle, Göteborg och Halmstad som lyckades ta tre poäng av de allsvenska lagen. Om vi bara vinner vår grupp så har vi därmed goda chanser att även få spela kvartsfinalen på hemmaplan, men först gäller det som sagt att bädda för detta genom att göra ett bra resultat i Umeå nästa söndag!


ÅFF – Jönköpings Södra IF 3–1 (0–0)
0–1 (67) Aleksei Kangaskolkka
1–1 (83) Tom Pettersson
2–1 (86) Emmanuel Dogbe
3–1 (91, straff) Viktor Prodell
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari
Domare: Jim Petersson, Godegård
Publik: 873

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 60), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund (ut 74), Kristian Bergström (MM 82) –
Viktor Prodell, Oscar Möller (ut 77)

Inbytta ersättare
Imad Zatara (in 60 HM, 77 F), Emmanuel Dogbe (in 74 MM), Petrit Zhubi (in 77 HM).

Ej inbytta ersättare
Gustav Jansson, Alberis da Silva, Erik Moberg, Mattias Mete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.