Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 1 oktober 2012

Samma hemska visa på Olympia

För två år sedan föll vi med 0–3 borta mot Helsingborgs IF och dessvärre upprepades de hemska siffrorna även i år, trots att vi har ett bättre lag nu.

För två år sedan åkte vi på två snabba mål i baken. Nu blev det ”bara” ett i första halvlek, men det kunde mycket väl blivit fler då hemmalaget hade fler lägen. Vi började okej de första tio minuterna och hade ett visst övertag, men precis som mot Kalmar var inläggen illa slagna och vi skapade inga chanser.

Efter den perioden var halvleken dock helt i hemmalagets favör med några få undantag. HIF hade stundtals otäckt tryck mot vårt mål men överarbetade lägena. Nikola Djurdjic och Rachid Bouaouzan fick dock bra lägen men sköt över. Däremellan var vi nära att ta ledningen på frispark. Kristian Bergström skickade in bollen från högerinnerposition och Jesper Arvidsson nickade precis utanför den bortre stolpen i den 19:e minuten.

I den 27:e minuten åkte vi på det första baklängesmålet. Efter en hörna från vänster kunde Walid Atta nicka in 0–1. Det är för trist att vi återigen åkte på ett sådant skitmål på hörna. Naturligtvis får inte Atta stå helt omarkerad vid den bortre stolpen och utan att behöva lyfta speciellt mycket från marken knoppa in bollen obehindrat. Henrik Gustavsson skulle ha boxat bort Christoffer Anderssons hörna innan den nådde Atta, men Mohammed Abubakari och Alberis da Silva hade inte heller koll på vilken gubbe de skulle ta och kom in i situationen alldeles för sent.

Vi kunde sedan ha åkt på fler mål i baken innan paus och riktigt nära var det efter ytterligare en hörna men Henrik Gustavsson svarade för en bra räddning på Walid Attas nick och Kristian Bergström fredade också målet. Nikola Djurdic nickade på returen men Bruno Marinho nickade bort på mållinjen.

Vi började den andra halvleken starkare med större löpvilja och var lite tuffare i duellerna. I den 57:e minuten var vi väldigt nära en kvittering. Kristian Bergström fick bollen på vänsterkanten i efterskalvet av en hörna. Pligg slog in bollen snabbt och Daniel Hallingström fick skottläge men bollen tog i ribban och Viktor Prodell nickade returen precis utanför. Tyvärr är det fotarbetet som ställer till det igen. Hade Proddan varit mer på tå och inte stått på hälarna hade han satt nicken.

I den 68:e minuten kom vi fram bra på vänsterkanten genom Jesper Arvidsson men inlägget gick bakom tre framrusande ÅFF-are (Kristian Bergström, Oscar Möller och Viktor Prodell) och HIF ställde om och efter hönsgård i vårt försvarsarbete fick tillsist inbytte Alvaro Santos bollen och kunde vända bort Daniel Hallingström och pricka in 0–2.

Vi kunde sedan inte skaka hemmalaget och efter bolltapp på mitten av Mohammed Abubakari kunde HIF kontra in 0–3, när Alberis da Silva låg på fel sida om Nikola Djurdic som rundade Henrik Gustavsson och rullade in bollen ur snäv vinkel.

Till skillnad från matchen 2010 så hade vi några perioder där vi var bättre än motståndarna men på det stora hela var det här förstås en stor besvikelse. Efter den skapliga inledningen var det väldigt likt den viljelösa insatsen i Kalmar, med den skillnaden förstås att vi mötte ett mycket bättre lag. Mot KFF hade vi ett klart bollövertag matchen igenom mot HIF var bollinnehavet i första halvlek 63–37 i hemmalagets favör.

När Helsingborg väl fick tryck på oss hade vi enormt svårt att komma ur. Det fanns fina omställningslägen men den löpvilja och fajterhjärta för att öppna ytor som fanns på ett betydligt bättre sätt mot Djurgården var som bortblåst. Dålig rörelse, för korta bollar och taskiga mottagningar gjorde att HIF kom i våg efter våg.

I början på den andra halvleken blev det klart bättre när de våra vågade löpa, sätta press och sätta bollen snabbare och rakare. Vi var så när att kvittera och det gäller att vara noggrann var man sätter bollarna. När Jesper Arviddsons inspel gick bakom våra offensiva spelare ställde hemmalaget om och avgjorde matchen.

Det var inte första gången som inläggen gick bakom våra framstormande spelare. Detta skedde flera gånger från båda kanterna. Vi vann bollinnehavet i andra halvlek med 53–47, men det hjälpte ju föga.

Henrik Gustavsson gjorde några fina ingripanden och hade ingen tacksam uppgift för att avvärja det andra och tredje målet, men missade alltså åter på en hörna.

Allan Olesen fick mindre tid på sig att behandla bolllen på naturgräset eftersom passningarna han fick var för lösa. Det vållade honom en del problem i sin vidareleverans.

Daniel Hallingström och Alberis da Silva fick det jobbigt mot framstormande HIF:are och gjorde det bra under långa stunder. Alberis gav inte David Accam några fria tyglar och Nikola Djurdic fick inledningsvis bara ta avslut från distans. Både Danne eller Alberis gjorde dock misstag vid baklängesmålen som givetvis drar ner betyget.

Det är av yttersta vikt att Jesper Arvidsson gör sig spelbar mot ett så kvalificerat motstånd på bortaplan, men han stod ofta och väntade vid mittlinjen. Värderingarna och passningsspelet överlag var också av för svag kvalitet denna dag.

Kristian Bergström följde inte upp den fina insatsen mot Djurgården och sprang mest runt i samma tempo. Tempohöjningarna för att öppna upp ytor kom aldrig och passningskvaliteten var inte tillräckligt bra. Däremot var de fasta sitiuationerna av bra kvalitet även om de inte resulterde.

Martin Christensen visade ånyo att han inte är en spelare att förlita sig på när det går emot. Att bli av med bollen i offensivt läge utan ansats att vinna den tillbaka är inte roligt att se.  Dansken fastnade och inläggen var av för svag kvalitet.

På innermittfältet jobbade Mohammed Abubakari och Bruno Marinho hem bra precis som mot Djurgården inledningsvis, men spelade lite för mycket på linje. Bruno hade behövt stöta lite högre på bollföraren för att hemmaspelarna inte skulle komma rättvända. Dessutom tryckte de på för dåligt i offensiven när vi skulle ställa om. När vi sedan var tvungna att trycka fram mer folk spelade de med för små marginaler och det för svaga passningsspelet från de båda var avgörande för att vi inte skapade fler chanser och att vi åkte på omställningrar. Abubakari var den bättre av de två men kom inte heller upp i sin klass.

Oscar Möller försökte men djupledsbollarna från kanterna kom aldrig igenom och Möller fick en otacksam uppgift men borde ändå ha rört sig bättre med diagonallöpningar.

Viktor Prodell visade åter styrka i duellerna mot Djurgården men vek nu ner sig och visade inte alls samma energi, vare sig i duellspelet eller genom löpvilja.

Mattias Mete kom in på topp men kom aldrig in i matchen. Imad Zatara kom snett in från början och visade inte den rätta viljan för att åter slå sig in i startelvan. Tom Pettersson kom in de sista minuterna men hann bara dra på sig sin tredje varning för säsongen och är därmed avstängt mot IFK Göteborg på lördag.

Nej, det här var en för sorglig tillställning där vi gav bort den stora möjligheten redan i första halvlek. Motståndarna med det tuffare programmet skulle ges en tuff resa men de fick en lugn resa och behövde aldrig förta sig för att vinna. Det kändes som de våra aldrig riktigt trodde på det och det är för sorgligt. Allting går om man vill. Ibland räcker man inte till men i den här matchen var det inte bara kunnandet som saknades utan även den livsviktiga viljan!

Det gäller nu att ladda om för de fem konstgräsmatcher som återstår av den allsvenska säsongen. Vi har tre av dem på Kopparvallen och vi ska vara tacksamma för att AIK vände och vann borta mot GIF Sundsvall. Det skiljer därmed fortfarande fem pinnar ner till Giffarna på kvalplats, men det gäller att vi reder ut den här situationen själva framledes. Matchen mot Göteborg är förstås väldigt viktig för att gå in på ett bra sätt efter det stundande VM-kvaluppehållet.

Det är nu också, även i teorin, helt klart att vi inte kan åka ur direkt. Även om både Örebro och GAIS vinner alla sina återstående matcher (vilket de inte kan eftersom de möts i sista omgången) så kommer de inte upp i mer än 30 poäng och vi har ju som bekant 31 pinnar, vilket är 2 fler än vad vi och Gefle (som kvalade) tog 2010.

Jag återkommer senare med förutsättningarna inför de fem sista omgångarna.