Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 27 september 2012

Oj, oj, oj så skönt!

Som vi har väntat sedan 2–0-segern hemma mot AIK på en ny trepoängare. Med kvalplatsen allt närmare har det sedan i söndags varit oerhört tungt och pressande för oss ÅFF-supportrar men efter den starka vändningen är lättnaden väldigt stor.

Den nya stockholmsarenan, vad den nu ska heta? Blir inte klar i tid därför har Hammarby och Djurgården fått kompensation och den summa som figurerat är makalösa 10 miljoner kronor per klubb! Båda lagen har därmed införskaffat nya spelare och för DIFs del har det resulterat i Erton Fejzullahu från Mjällby och Mattias Östberg från Häcken. Den sistnämnde har inte kommin in i det riktigt än efter en skada men Erton Fejzullahu började med att ösa in mål och Djurgården höjdes till skyarna, men känslan jag haft ett bra tag var att DIF skulle tappa formen lagom till vårt möte, så blev det också med tre raka 0–3-matcher. Senast mot Häcken såg det verkligen tamt ut.

Känslan var lite att laget tappade stinget efter att en förväntad topplacering gick om intet och faran för nedflyttning var avlägsen.

Slagläget var alltså riktigt bra om de våra kunde komma upp från kalmargropen. Med önskade förändringar i startelvan blev laget tryggare och stabilare samtidigt som vi var vassare offensivt. Men det berodde naturligtvis mest på att spelarna tog sitt ansvar och tog tag i matchen, som var vår från början till slut med några undantag.

Tidigare har det känts som vi inte gick ”all in” när lägena dök upp i straffområdet, men i första halvlek var våra spelare där och ofta Oscar Möller, men hela tiden studsade bollarna ifrån, som det ofta gör mot ett lag i motgång.

Det fanns dock vissa situationer som påminde om tidigare matcher vilket vi tyvärr fick se i högre grad i början på andra halvlek. När Oscar Möller älgade iväg i och kom in vid kortlinjen hade inte innermittfältarna följt med upp. Möllers passning snett bakåt hade gett ett öppet målläge inne i straffområdet men nu fanns ingen där och omställningen var ett faktum som resulterade i en hörna och på den nickade en omarkerad Emil Bergström in 0–1. Snacka om kalldusch och vredesmod!

Vi var återigen i en tung uppförsbacke i en allt besvärligare tabellsituation. Men den här gången skulle vi bara vinna!

Andreas Thomsson har tidigare sagt att någon trebackslinje kommer han aldrig ställa upp med, men nu verkar han vara mer öppet för den konstelationen.

I den här matchen föll det sig mer naturligt då Allan Olesen tvingades byta i den 67:e minuten. Tom Pettersson kom in som vänsterback. Jesper Arvidsson flyttades upp som vänstermittfältare och Kristian Bergström in centralt. Daniel Hallingström fick ta mer ansvar på högerkanten och Alberis da Silva centralt.

Förändringen gav förväntad effekt och tre minuter senare var det kvitterat. Efter ett snabbt anfall.  Kristian Bergström slog en boll ut på högerkanten där Martin Christensen direktskarvade till Bruno Marinho som löpt bra framför. Brassen skickade in bollen och Viktor Prodell fick foten på bollen, som gick till Kristian Bergström som klippte till på volley. Skottet gick rakt mot målvakten men bollen var hård och gick i mål.

Trots kvitteringen gick vi inte tillbaka till fyrbackslinje för den här matchen skulle bara vinnas!

I den 77:e minuten bjöds på fotbollspropaganda enligt fjolårets och vårens modell, med ett nytt fantastiskt anfall och mål från vänsterkanten. Tom Pettersson slog en lång rak markboll från vänsterkanten, som Kristian Bergström med två touch spelade vidare till Jesper Arvidsson som avancerade med två touch och spelade in till Viktor Prodell som klackade vidare till Kristian Bersgtröm, som löpt med bra. Pligg slog inlägget direkt och Oscar Möller nickade in 2–1 i det främre hörnet.  Fantastiskt snyggt och underbart skönt!

Avslutningen var fruktansvärt nervös men sanningen att säga hade aldrig bortalaget någon vass målchans för att kvittara och det var en oerhörd lättnad när slutsignalen till sist ljöd. Tre mycket viktiga och efterlängtade poäng var därmed i hamn.

Strax efter ledningsmålet återgick vi till fyrbackslinje när Erik Moberg gjorde efterlängtad comeback. Men under 11 minuter med 3–5–2 vände vi matchen med två mål. Succé var ordet. I och för sig skiljer det inte så mycket på vänstersidan där Tom Pettersson ofta får gå ut för att täcka upp för en offensiv Jesper Arvidsson, men på högerkanten kändes det mer vanskligt med inte så defensivt starka Martin Christensen framför Daniel Hallingström, men DIF var för svagt för att hota oss på allvar och offensivt blev vi både rakare och giftigare.


Det var riktigt skönt för Henrik Gustavsson som målvakt att bli vinnare i sin tredje match efter återkomsten. Insatsen vid hörnmålet var inte bra, men markering på Emil Bergström saknades också helt. I övrigt var det en bra insats av Fimpen och han gjorde bland annat en fin räddning i första halvlek. I det lite mer försiktiga spel som syntes emellanåt där rörligheten inte var den bästa är också Henriks spel med fötterna väldigt viktigt för att vi ska kunna spela oss ur svåra situationer.

Allan Olesen är förnärvarande lite tryggare än Anton Tinnerholm. Dansken är inte lika snabb och inte lika frejdig i offensiven, men han löser situationerna med sin rutin att hålla rätt avstånd och vinkel till sin motståndare och att sätta in en liten knuff i rätt tillfälle. På det hela en bra insats av Allan som inte spelat från start sedan Norrköping borta, precis innan EM-uppehållet. Vi får hoppas att Allan är i speldugligt skick redan på söndag.

Daniel Hallingström ska ha stor heder för att han tog ett mycket stort ansvar och tog tag i lederrollan på ett mycket fint sätt. Dessutom svarade Danne för en mycket bra spelmässig match där han tryckte upp bra i ryggen på sina motståndare och löste situationer både i luften och på marken med stor pondus och beslutsamhet samtidigt som han behöll lugnet. Detta avspeglades också på övriga lagkamrater.

Alberis da Silva spelade en hel match för första gången sedan AIK borta och gjorde det bra genom att stöta fram och ligga tätt på sin motståndare utan att för den skull tjuvrusa. Det är jätteviktigt att fortsätta följa sin spelare även om denne försvinner ur ens utgångszon och Alberis vann många bollar, ofta bara genom att avvakta tills motståndaren gjorde ett misstag.

Jesper Arvidsson höll också en tryggare defensiv position än på sistone samtidigt som han tog chansen att avancera på kanten. Jeppe drog också in några fina svepande inlägg. När Jesper flyttades upp ett snäpp på kanten så gick det betydligt bättre än mot Häcken, men den halvleken (den första) spelade vi å andra sidan extremt defensivt. Nu blev det ju mer som vanligt fast ännu mer framåt och Jeppe var med i det fina förarbetet till 2–1-målet.

Tom Pettersson kom in som vänsterback när Jesper flyttade upp et snäpp och Tom gjorde det riktigt bra både defensivt, utan att tjuvrusa, och offensivt. En extra egenskap i det offensiva spelet är Toms precisa långa markbollar. Detta är viktigt för att vi ska komma upp snabbare i banan och vinna mark, just denna passning till Kristian Bergström var starten till det fantastiska 2–1-målet.

För första gången sedan matchen borta mot GIF Sundsvall som tog oss till Allsvenskan i fjol, spelade åter Erik Moberg en seriematch. Moberg har spelat ett antal U21-matcher i höst och det var verkligen roligt att han fick göra comeback. Högerback är inte Eriks bästa position och visst syntes det att han inte är i matchtempo än och det kan han ju inte vara efter så lång frånvaro. Men det är viktigt att han är igång igen inför höstens matcher.

Martin Christensen fortsatte att överarbeta en del som i Klamar och tar inte alltid ansvaret i defensiven, men på det hela gjorde han en mycket bättre insats och blir förstås bättre när han spelat in sig mer i laget. Direktskarven till Bruno Marinho som föranledde 1–1-målet är precis den typ av snabba bolleveranser som vi vill se mer av.

Mohammed Abubakari hade en kanonchans att göra mål i första halvlek men missade skottet. På ett bättresätt än mot Kalmar jobbade både Mohammed och Bruno Marinho med hem i defensiv position och gjorde det mycket trångt för Djurgården att hitta in med bollar framför vår backlinje. Däremot fyllde de inte alltid på framåt som när Oscar Möller störtade fram i början av halvleken. Det är i sådana lägen som man måsta våga gå ”all in”. Lite mer löpningar ut i fria ytor skulle vara önskvärt och när Bruno Marinho väl gjorde det så fick han direktskarven och martin Christensen och skickade in inlägget som föranledde 1–1.

Kristian Bergström hade ingen bra dag i Kalmar och det är underbart att se att våra äldre spelare som Danne och Pligg tog sitt ansvar och drev på för att vi skulle vinna denna match. Pligg jobbade hårt matchen igenom. Han är inte lika snabb som han varit men kokhet och kvalitet i bollhanteringen räcker långt. Kristian fick på en bra träff fram till 1–1-målet. Visst gick bollen rakt mot målvakten men när plan och boll är blöt så kan det gå ändå och det visar att det lönar sig att skjuta.  Därmed har Pligg gjort flest serie- och kvalmål i ÅFF tillsammans med Veine Wallinder, 112 stycken. Jag hade tidigare en notering om 111 fullträffare för Veine Wallinder, men efter samtal med honom för någon vecka sedan berättade skyttekungen från 1960- och 1970-talet att han gjort 112 mål. Veines mamma har nämligen samlat på en massa tidningsurklipp genom åren som han gått igenom och mindes tillbaka. Visst borde jag ha sagt till speakerjonas om det, men jag tänkte samtidigt att då blir det väl inga fler mål från Pliggs sida om jag skulle göra det och med facit i hand var det väl rätt val…

Hur som helst fick Kristian kort senare ett nytt läge att bli ensam herre på täppan men sköt utanför den bortre stolpen, men fler mål kommer och assisten till Möller segermål var riktigt fin. Överhuvudtaget var inläggen och de fasta situationerna av mycket hög klass denna kväll och nu leder Bergström den allsvenska assistligen ensam med åtta målgivande passningar.

Viktor Prodell spelade åter på topp från start och visade åter på styrka i duellerna. Stundtals blev han lite för stillastående men trivdes samtidigt som fisken i vattnet när de våra började spela boll på riktigt i andra halvlek och klacken till Pliggs inlägg som resulterade i segermålet var ricktigt läcker. Dessutom fick ju Proddan assist för att han offrade sig för att nå Brunos inlägg vid 1–0-målet, så även om Viktor gick mållös var han i högsta grad inblandad i de båda målen som vi gjorde.

Oscar Möller behöver några matcher för att komma igång och nu är han riktigt på gång. Lite mer löpningar från central position diagonalt framåt mot bollförande sida är önskvärt för att öppna för ett rakare spel men helst naturligtvis i djupet mot mål, men då bör bollarna slås från mittfältet för att kvalité ska uppnås. Målet var förstås oerhört viktigt både för Möller och vår förening. Nicken fram till 2–1 var noggrann och behärskad. Detta var årets andra allsvenska mål från Möller. Det första gjorde han på Swedbank Stadion mot Malmö. I en tid där många spelare har svårt att ta negativ kritik är det stort och hedervärt av Möller att ta på sig skulden för markeringsmissen vid hörnmålet.

Mattias Mete bytte av Möller de sista tio minuterna och gjorde ett bra inhopp. Med sin löpvilja gav han aldrig Djurgården chansen att bygga upp anfallen i lugn och ro. Dessutom höll han i bollen på ett bra sätt och kunde mycket väl gjort mål. Precis innan slutsignalen kunde han valt att slå inlägg till en fristående Viktor Prodell men värderade att gå ut mot hörnflaggan, vilket var ett klokt val eftersom det eliminerade DIFs chanser att kvittera.


Efter den här oerhört tunga perioden är den här segern oerhört skön och viktig. Det är aldrig lätt att ta sig upp ur svackor och när det blir för många motgångar späs de på. Men moralen att komma ur 0–1-läget vända och vinna på ett säkert sätt är ett riktigt styrkebesked och bådar gott inför framtiden. Självklart kan vi inte slå oss till ro, för mycket återstår än men nu är vi på rätt väg med den fina attityd som spelarna visade. Dessutom hade vi mycket kortare omladdningstid än Djurgården vilket tyder på bra kondition och styrka i truppen.

Trots att Gefle har tagit 12 poäng på de 5 senaste matcherna har vi ändå 3 poäng ner till dem. Men nu har ju även gästrikarna gått om Sundsvall som är fem poäng efter oss och Syrianska som är sex poäng efter oss. SFC möter dock hopplösa jumbon GAIS i denna omgång. Ovanför Gefle är det riktigt tätt och vi ligger exempelvis bara en poäng efter Djurgården och Kalmar. Till nästa motståndare Helsingborg är det bara fyra poäng och för HIF väntar en extremt tuff uppgift på torsdagskvällen borta mot Häcken, lägg därtill en tuff derbymatch i regnet mot Malmö i måndags och nästa veckas Europaleaguespel hemma mot Twente och vi förstår att skånelaget kanske inte prioriterar vår match främst. Vi har med andra ord ett jätteläge på Olympia på söndag och kan utnyttja det precis som Norrköping tidigare gjort i år.

Matchfakta
Åtvidabergs FF – Djurgårdens IF 2–1 (0–0)
0–1 (48) Emil Bergström
1–1 (69) Kristian Bergström (Viktor Prodell)
2–1 (77) Oscar Möller (Kristian Bergström)
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (4:e).
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping.
Publik: 4 267

Övrig statistik
Avslut totalt 16 – 12
Avslut på mål 7 – 5
Hörnor 2 – 4
Frisparkar 20 – 10
Bollinnehav 53 – 47
Offside 0 – 1
Varningar 1 – 1

Laget
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen (ut 67), Daniel Hallingström (HB 67, MB 78), Alberis da Silva, Jesper Arvidsson (VM 67) –
Martin Christensen (ut 78), Mohammed Abubakari, Bruno Marinho (HM 78), Kristian Bergström –
Viktor Prodell, Oscar Möller (ut 85).

Inbytta ersättare: Tom Pettersson (in 67 VB), Erik Moberg (in 78 HB), Mattias Mete (in 85).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Emmanuel Dogbe, Imad Zatara, Amir Suljic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.