Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 7 oktober 2012

Helvevet fortsätter

Smärtan är olidlig efter årets värsta förlust. Vi gör en till stora delar bra match och ska definitivt ha åtminstone en tvåmålsledning innan Göteborg gjorde sitt andra mål, men oförmågan att göra mål och för släpphänt försvarsspel straffade oss obönhörligt.

Alla dagar i veckan ska vi ha en bra chans att slå IFK Göteborg på Kopparvallen och med tre avstängningar från bortalagets sida, skulle givetvis möjligheterna öka ännu mer. Högerbacksplatsen blev nu bortalagets akilleshäl där mittfältaren Joel Allansson tog plats. Redan efter fem minuter stormade Oscar Möller fram och när Joel såg sig besegrad tog han chansen och filmade, dåligt ska tilläggas, och fick frisparken med sig.

Sedan höll det på så där och vi kan åter konstatera att domarna inte dömer konsekvent och rättvist oavsett vilket klubbemblem som det står på tröjorna. Extremt fördelaktigt har det varit på senare tid för de så kallade ”storlagen”. Sundsvall blev bortdömt mot AIK, den målchansutvisningen var hur solklar som helst. Häcken fick ett regelrätt mål bortdömt mot Göteborg, trots att René Makondele  var en meter onside.

Själva har vi inte haft något med oss i höst och exempelvis Malmös straff på Kopparvallen var ju helt horribel. Likaså GAIS straff på Gamla Ullevi, även om atleterna knappast är att betrakta som ett storlag.

När våra spelar inte tillåts gå in i närkamperna men motståndarna får smälla på utan åtgärd, så är det inte lätt. Vi spelar helt enkelt inte på samma villkor.

Redan i den 40:e minuten fick sedan Joel Allansson ett gult kort, men det borde alltså varit det andra och med en man mer därifrån hade vi inte förlorat.

Trots de ojämna villkoren var vi nämligen det klart bättre laget spelmässigt och hade ett kraftigt bollövertag genom hela matchen. I början var det dock för mycket slarv i passningsspelet, men allt oftare i den första halvleken hittade vi rätt i både spelbredd och djupled.

Momammed Abubakari fick kanonläge med vänstern men sköt utanför. Viktor Prodell var ytterst nära ett friläge men bollen rann iväg. Oscar Möller fick öppet läge men missade bollen. Det verkade inte vara vår dag och efter att vi igått bort oss chockade gästerna genom att ta ledningen i den 32:e minuten.

Tobias Hysén nickskarvade en långboll som Hannes Stiller tog emot och spelade tillbaka. Tobias slog bollen direkt på djupet och Nordin Gerzic kom fri, rundade Henrik Gustavsson, fick snäv vinkel men satte ändå bollen i mål. I sådana lägen måste en av mittbackarna ta djup för att hinna med en genomlöpning och denna gång var det Daniel Hallingström som skulle droppat ned då Alberis stötte på Stiller. Men den som begick det största felet var Amir Suljic som inte brydde sig om att lägga sig på rätt sida om Gerzic. Henrik Gustavsson kunde också ha valt att stå kvar i målet. Alberis da Silva kunde då hunnit styra bort Nordin från det bästa läget, men det är en bedömningssak.

Målet blev dock startskottet på en anstormning mot bortamålet och det tog bara fyra minuter innan det var kvitterat.  Allan Olesen slog en rak boll fram till Oscar Möller på högerkanten. Möller spelade ut till Martin Christensen som satte bollen direkt in till Mohammed Abubakari, som med en fin spelvändningsboll hittade Kristian Bergström till vänster. Pligg tog emot och skickade in bollen framför mål och där stötte Viktor Prodell in 1–1 på volley i nättaket. Det var ett av många fina mål på Kopparvallen de senaste två åren och efter tio raka matcher utan fullträff fick äntligen Viktor nätkänning igen.

Vi fortsatte anfalla bra med spelvändningar. Kristian Bergström tog emot en boll från höger minuten senare och spelade snett bakåt till Jesper Arvidsson, som satte bollen på djupet till Oscar Möller som tog emot och hittade in till Kristian Bergström, som löpt in bra i straffområdet. Pligg fick öppet läge men sköt utanför den högra stolpen. Det var ett perfekt läge att placera in bollen med högern men Kristian litade tyvärr inte på stödjebenet.

Kort senare fick vi en frispark till vänster. Martin Christensen lyfte in bollen och efter god förmåga att vinna duellerna hamnade till sist bollen hos Daniel Hallingström som klippte till strax utanför straffområdet. John Alvbåge hann precis tippa ut bollen utanför sin vänstra stolpe.

De våra trummade även på även i inledningen av den andra halvleken och Oscar Möller fick ett oerhört bra läge att skicka in ledningsbollen i den 55:e minuten. Allan Olesen spelade in bollen från höger. Mohammed Abubakari spelade vidare till Kristian Bergström som störtat in djupt från vänster. Inspelet nådde inte Viktor Prodell vid den främre stolpen men väl Oscar vid den bortre, men med hela målet öppet från en meters håll sköt han dessvärre i insidan av stolpen. Där måste det bara vara mål!

Ett par minuter senare avancerade Allan Olesen in från höger och nådde Oscar Möller som tog emot och slog in bollen i straffområdet där Viktor Prodell kom framstormande men, vinkeln blev snäv och målvakten kunde rädda skottet.

Göteborg fick sedan mer att säga till om och Henrik Gustavsson gjorde en bra räddning när Daniel Sobralense avslutade från nära håll, men i den 68:e minuten fick vi ändå kapitulera. Stefan Selacovic slog ett inlägg från höger som en omarkerad Tobias Hysén nickade in framför mål och där dök Hannes Stiller upp och rakade in 1–2. Det kändes verkligen som Tobias Hysén var offside när bollen slogs till honom. Det ser också ut så på TV-bilderna då han stillastående väntar på bollen och det skulle han rimligen inte hunnit göra från onsideläge. Man ser också hur oroligt Tobias tittade på den assisterande domaren efter att bollen gått i mål.

Vi kan också kostatera att Allan Olesen inte hade koll på var han hade Tobias Hysén. Alberis da Silva och Daniel Hallingström stannade obegripligt nog upp och Stiller kunde ohotad sätta bollen i mål.

Oscar Möller löpte sig sedan fri på Mohammed Abubakaris fina boll, fick lite dålig vinkel och målvakten kunde rädda. Anton Tinnerholm fick dock ett bra läge på returen men Alvbåge räddade det skottet också och bollen gick retsamt förbi Viktor Prodell på returen.

I den 79:e minuten gjordes ett dubbelbyte när Erik Moberg (vänsterback) och Mattias Mete (forward) settes in. Jesper Arvidsson flyttades därmed upp på vänstermittfältet och Kristian Bergström tog steget in i mitten. Försöket att ånyo forcera fram mål med en trebackslinje föll inte väl ut denna gång utan vi fick aldrig något riktigt tryck mot gästernas mål i slutet av matchen.

John Alvbåge hade någon sorts problem med att slå insparkar, varför en utespelare plockades ned för att slå insparkarna. Vi utnyttjade däremot inte det faktum att Göteborg hade en man mindre att stångas om bollen och insparkaren som upphävde offsiden. Med lite mer jävlaranamma hade vi utnyttjat det för att nå snabba anfall. Likaså fick, under året osäkre, målvakten ostört plocka ned nästan alla höjdbollar framför mål.

Det känns fruktansvärt surt att en till stora delar genomförd match inte räckte. Men det är bara att konstatera att vi inte får missa sådana givna lägen. Inte heller får vi gå bort oss som vid båda baklängesmålen. Koncentrationsgraden måste upp på en betydligt högre grad både defensivt och offensivt. Att vi ska få någon hjälp av domarna, som motståndarna får, kan vi bara glömma.

Henrik Gustavsson har inte haft det rätta flytet sedan han gjort comeback och agerandet vid det första målet var för chansartat även om det kanske ändå inte hade hjälpt. Att vara målvakt med så släpphänt försvarsarbete är dock ingen tacksam uppgift.

Allan Olesen spelade sin tredje raka startmatch som högerback och gjorde det långa stunder riktigt bra. Dansken kom också med bättre i offensiven än tidigare men ovaksamheten mot Tobias Hysén vid det avgörande målet drar förstås ned betyget.

Daniel Hallingström höll på det store hela ihop försvaret på ett bra sätt, men vad hjälper det efter ovaksamhet två gånger som gästerna utnyttjade.

Alberis da Silva var stark mot Hannes Stiller i luftrummet men var inte heller på hugget vid framför allt det andra målet.

Jesper Arvidsson firade en hel del triumfer på vår, långa stunder, framgångsrika vänstersida, men föll också bort ur matchbilden stundom.

Martin Christensen lekte som vanligt friskt på högerkanten och gjorde det bättre än tidigare långa stunder genom att få in bollen framför mål på ett bättre sätt, men kan fortfarande utnyttja sin snabbhet bättre. Dansken föll också som vanligt ur ramen i andra halvlek och byttes ut för fjärde matchen i följd.

Mohammed Abubakari var den som stod upp bäst hela matchen genom ett enträget jobb över stora ytor och han lägger inte fingrarna emellan i duellerna. Ghananen fördelade också bollar på ett bra sätt med sin fina högerfot. Med vänstern borde han dock ha gjort mål på sin fina chans i första halvlek.

Amir Suljic trädde åter in i spel och gjorde det bra så länge vi hade bollen och fördelade boll snabbt ut på kanterna. Men att släppa Nordin Gerzic som han gjorde vid det första baklängesmålet får bara inte ske! I andra akten föll sedan Amir helt ur ramen och byttes ut.

Kristian Bergtröm gjorde på det hela en bra match och servade fint fram till kvitteringsbollen. Men visst skulle Pligg ha satt även ledningsbollen med högern kort senare. Efter ett framgångsrikt spel från vänstersidan kom inte Pligg till sin rätta centralt som han tidigare har gjort.

Det var viktigt att Viktor Prodell äntligen fick göra mål igen. Ett typisk Prodellmål där han löpte in i straffområdet och skarvade in ett inlägg. Målet stärkte Proddan vars teknik ställde till det för Göteborg. Prodell löpte också lite bättre än tidigare.

Oscar Möller fick dessvärre gå mållös ur den här matchen vilket han verkligen inte borde ha gjort. Möller var inblandad i det mesta framåt och gjorde en hel del bra prestationer men det måste bli mål på öppet mål från en meter.

Anton Tinnerholm hoppade in efter ett par matchers frånvaro, men hade inte riktigt tekniken med sig för att lyckas bra som högermittfältare. Anton fick dock på ett bra skott som var värt att resultera men målvakten räddade.

Mattias Mete kom in på topp sista kvarten men kom aldrig in i matchen och överarbetade ett bra läge som därmed rann ut i sanden.

Erik Moberg gjorde sitt andra inhopp för året, som vänsterback i den avslutande trebackslinjen och han hade vissa problem att komma till sin rätta.

I och med den svintunga förlusten kan Gefle och Sundsvall krypa närmare i dag. Gefle (två poäng efter oss) möter AIK borta och Sundsvall på kvalplats (fem poäng efter) spelar borta mot Örebro. Syrianska föll med 1–5 borta mot Häcken och är tre poäng efter oss.

Nu väntar två veckors VM-kvaluppehåll och sedan väntar superviktig bortamatch mot Gefle lördagen den 20 oktober. Det gäller alltså att bearbeta sorgen och gå vidare för att fixa till det här på de fyra återstående matcherna.