Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 29 oktober 2012

Äntligen kan vi andas ut!

Innan säsongen trodde jag på en placering mellan 5–10 i Allsvenskan och därmed skulle vi inte behöva bli indraget i bottenstriden. Efter halva säsongen hade vi tagit 24 poäng och låg fyra. Förhoppningarna var då goda att vi skulle vara med och slåss om en europaplats. Vi skulle inte behöva oroa oss för bottenstriden, men efter att poängutdelningen avtog allt mer närmade sig kvalstrecket. Paniken infann sig aldrig riktigt, men rädslan att dras in var jobbig.

Vändningen hemma mot Djurgården var väldigt viktig och segern borta mot Gefle var oerhört skön. Många tog därefter ut kontraktet i förväg. Men om Sundsvall slagit Norrköping och Syrianska hållit undan mot AIK, samtidigt som vi fått stryk, så skulle bara två poäng skiljt till Syrianska och tre till Sundsvall. Målskillnaden var inte heller tillräckligt bättre än Giffarnas för att det skulle kännas tryggt. Med en tuff uppgift borta mot Elfsborg i sista omgången kunde det ha blivit riktigt besvärligt, men nu slipper vi bry oss om det.

Syrianska höll inte sin ledning mot AIK, utan matchen slutade 1–1. Norrköping fick tidigt hål på Sundsvall och i det läge Giffarna nu befinner sig är laget väldigt sårbart i motgång, vilket också visade sig då medelpadningarna rasade ihop och föll med 0–4.

Sällan har man gått in i en match med sådan glädje över andra resultat, men vi skulle ju göra vårt också, vilket innebar att ta minst en poäng. Mjällby skulle också vara ganska nöjt med en pinne, med sex poäng och sex plusmål bättre än Sundsvall med två omgångar kvar. Detta speglade förstås matchen även om aktörerna på planen och tränarna inte riktigt ville erkänna det.

0–0 räckte för att säkra kontraktet. Och vi behöver verkligen inte skämmas för hur spelet såg ut och den poängen vi tog. Vi har inte spelat någon mållös match på över två år. Senast var hemma mot Häcken 2010. Årets sämsta match hävdar en del vilket naturligtvis är helt fel. Det är som bekant resultaten som räknas i fotboll och alla förluster som vi noterat under säsongen har varit efter sämre insatser. Bortamatchen mot Mjällby var klart sämre spelmässigt, likaså bortamatcherna mot Kalmar och Helsingborg samt båda kamperna mot Häcken.

Det bästa med denna match var att vi släppte till väldigt få lägen till bortalaget. Det enda skottet på mål hade vår förre spelare Haris Radetinac men Henrik Gustavsson räddade. MAIF hade sedan bara tre ytterligare avslut som gick utanför. Visserligen hade vi, som vanligt, svårt i luftrummet mot Marcus Ekenberg, men de våra var tillräckligt aggressiva för att vinna andrabollarna.

Vi hade ett stort bollinnehav genom nästan hela matchen (63–37) och borde på det ha skapat fler målchanser. Stundom rullade de våra boll bra men alldeles för sällan i tillräckligt högt tempo. När vi väl kom runt på kanterna var inte inläggen av tillräckligt hög kvalitet, men det fanns inte heller många medspelare att slå inläggen på. Våra forwards var inte tillräckligt distinkta i straffområdet och mittfältarna fyllde inte heller på i tillräckligt stor utsträckning. Inte heller vågade de våra gå på avslut utifrån.

Henrik Gustavsson höll nollan för första gången sedan vi avancerade till Allsvenskan borta mot GIF Sundsvall i fjol. Överhuvudtaget har vi inte hållit nollan sedan 2–0-segern hemma mot AIK då Gustav Jansson vaktade målet. Fimpen gjorde en bra match och var även ute och avvärjde höjdbollar på ett fint sätt.

Hela backlinjen gjorde ett bra defensivt arbete. Tyvärr slarvade Allan Olesen i slutet och tvingades dra på sig sin tredje varning vilket innebär att han är avstängt mot Sundsvall. I offensiv riktning är det dock ingen nackdel att få in Anton Tinnerholm istället. Allan är inte lika snabb och inte lika kvick i tanken i offensiv riktning.

Daniel Hallingström täckte av ytor bra mot eget mål och höll ihop styrkorna på ett bra sätt.

Alberis da Silva hade tufft mot Marcus Ekenberg men släppte honom aldrig förbi sig.

Jesper Arvidsson fick extra motivation att stoppa Haris Radetinac och det blev många heta dueller. Jeppe klarade det bra och Haris kom inte ofta förbi. Däremot kom inte Jesper fram speciellt ofta i offensiven.

Imad Zatara visade ånyo på pigga ettriga ben, men tyvärr var det för få andra som löpte för att skapa ytor.

Mohammed Abubakari gjorde på nytt en mycket stark defensiv insats, med många bollvinster och var effektiv för att plocka andrabollar efter att Marcus Ekenberg vunnit förstabollen. Passningsspelet fallerade dock vid några gånger och ghananen måste våga skjuta strax utanför straffområdet istället för att spela i sidled. Tyvärr fick Mohammed sin tredje varning och är avstängd mot Sundsvall.

Tom Pettersson gjorde också en bra defensiv insats med ett gott jobb över stora ytor och många bollvinster, men i offensiv riktning blev det för många tekniska misstag.

Kristian Bergström jobbade också bra i defensiven, men var inte lika rapp offensivt som när han är riktigt vass. Pligg vill gärna ha bollen på fötterna i innerposition men måste ibland öppna upp yta framför Jesper Arvidsson för den raka djupledsbollen, vilket skedde för sällan i denna match.

Med Abubakari avstängd är det ett bra läge att sätta in Kristian centralt på mittfältet. Imad Zatara kan då spela till vänster och Martin Christensen till höger. Dansken gjorde ett ganska piggt inhopp och kan förhoppningsvis tända till för att visa att han vill ha en förlängning i vår förening.

Viktor Prodell fick inte alls till det i denna match och löpte alldeles för lite. När han väl kom fram ordentligt hade han inte tillräckligt bra koll på var offsidelinjen fanns. Fyra offside redan i första halvlek är naturligtvis alldeles för mycket.

Oscar Möller kan också löpa mer i sidled för att öppna upp ytor. Nu blev det för många bollar som Oscar fick ta emot stillastående och då rann bollarna ifrån honom för ofta.

Inte heller Mattias Mete kunde hota tillräckligt mot Mjällbys backlinje när han kom in.

Det ska också sägas att Mjällbys mittbackar Gbenga Arokoyo och Anders Wikström stod för starka insatser, men det var också tacksamt då de rättvända kunde stoppa våra anfallsintentioner. Vi hade behövt fått till snabbare spelvändningar för att få Mjällby i sidledsrörelse.

Med tanke på att en poäng räckte för säkrat kontrakt var det naturligt att försvarsspelet kom i första hand, men nu när vi vet att vi spelar i Allsvenskan även 2013, måste vi våga spela offensivt mot Sundsvall för att vi ska kunna ta en plats på den övre halvan.

Jag hävdar att det är lättare att hålla sig kvar i Allsvenskan än att avancera upp till högsta divisionen, men att ena året avancera till finrummet för att nästa hålla sig kvar kräver två säsonger i rad som är bra. Vi klarade inte av den bedriften med en bra andrasäsong 2010, men nu gjorde vi det och det känner vi förstås stor stolthet, glädje och lättnad för.

Matchfakta
Åtvidabergs FF – Mjällby AIF 0–0
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari (3:e, avstängd mot Sundsvall), Allan Olesen (3:e, avstängd mot Sundsvall), Jesper Arvidsson (2:a).
Domare: Michael Lerjéus, Skövde.
Publik: 2 831

Övrig statistik
Avslut totalt 10 – 4
Avslut på mål 3 – 1
Hörnor 3 – 3
Frisparkar 9 – 11
Bollinnehav 63 – 37
Offside 6 – 2
Varningar 3 – 1

Laget
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Imad Zatara (F 60), Mohammed Abubakari (ut 91), Tom Pettersson, Kristian Bergström –
Viktor Prodell (ut 60), Oscar Möller (ut 76).

Inbytta ersättare: Martin Christensen (in 60, HM), Mattias Mete (in 76 F).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Anton Tinnerholm, Tobias Nilsson, Emmanuel Dogbe, Amir Suljic. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.