Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 18 september 2012

Fruktansvärd smärta


Det kändes som vi skulle ha ett mycket bra läge att besegra Malmö FF. Trots att skåningarna jagade guld är de långtifrån av samma klass som för två år sedan. Då hade vi inte kommit lika långt i utvecklingen som nu, men gjorde en stormatch mot MFF på Kopparvallen och var så när att plocka alla tre poängen men åkte på ett snöpligt baklängesmål i slutminuterna.

På Swedbank Stadion gjorde vi ingen stor match i våras men var ändå oerhört nära poäng efter Oscar Möllers sena kvitteringsmål. Dessvärre nickade Mathias Ranégie in ett segermål för de himmelsblå med bara sekunder kvar av matchen.

 Ranégie som också gjorde det första målet har nyligen lämnat MFF och med honom har di blåe tappat en dimension i sitt spel. Dessutom gjorde Malmö en svag prestation senast mot Mjällby där de verkligen inte agerade som ett lag i slutet på matchen och försvarsspelet darrade betänkligt.

Bara vi skulle få igång vårt vanliga rull och sätta chanserna så skulle vi vinna denna match. Men så blev det inte. De våra fick aldrig det rätta flytet och felpassningarna, från båda lagen, var alldeles för många. Konstgräsmatttan har genomgått en rengöring och fler gummikulor har lagts på, vilket förklarar den sämre bollbehandlingen, då underlaget är förändrat. Dessvärre skedde den senaste åtgärden så sent som i torsdags, vilket innebar att vi inte fick samma fördel som i tidigare matcher, även om det på sikt kommer att gynna oss.

Att Malmö dessutom fick tillåtelse att träna på Kopparvallen dagen innan är också märkligt och ger dåliga signaler både till egna spelare och supportrar, att man inte gör precis allt för att vinna. Malmö såg dock ut att ha vissa problem med underlaget och nådde aldrig någon högre nivå i den här matchen. Därför känns det extra enerverande att vi inte ens klarade en poäng i den här matchen.

Vi började matchen ganska förtroendeingivande även om för många misstag begicks som Malmö kunde nyttja för att ställa om. Lägena som MFF skapade klarades dock av på ett bra sätt och de två fetaste chanserna i den första halvleken hade vi. I den 25:e minuten höll Imad Zatara i bollen bra till höger och slog ett inlägg mot mål där inte mindre än tre av våra spelare stormade fram mot bollen. Viktor Prodell var mycket nära att stöta bollen i mål, men den smet retsamt förbi.

I den 34:e minuten frispelade Mohammed Abubakari fram till Mattias Mete i vänsterinnerposition, men Johan Dahlin fick precis fingrarna på bollen och stryrde bollen strax utanför.

Fyra minuter senare gjorde kom Henrik Gustavsson ut bra och gjorde en fin räddning när Daniel Larsson stormade fram i högerinnerläge.

I den andra halvleken var MFF mer bollförande till en början och Henrik Gustavsson gjorde en riktigt bra räddning i den 62:a minuten då Tokelo Rantie kom fri i straffområdet efter slarv från Bruno Marinho som tappade bollen. Efter den den efterföljande hörnan kunde vi ställa om. Jesper Arvidsson slog en lång boll från vänster som Viktor Prodell förlängde till nyss inbytte Oscar Möller som stormade fram. Viktor löpte vidare bra och tog position framför målet men Oscar gick på avslut men sköt dessvärre i gaveln.

 I den 74:e minuten tvingades Henrik Gustavsson kapitulera då domaren Michael Lerjéus hittade en straffspark då Tokelo Rantie föll i straffområdet. Straffen var lika pinsamt dömd som den borta mot GAIS och dessa felaktiga domslut har alltså kostat oss tre poäng, minst ska tillägas för vi kanske till och med hade vunnit matchen om vi inte släppt in det där målet.

Situationen skulle dock aldrig ha uppstått för Tom Pettersson hade bara att täcka av utrymmet mot kortlinjen mot en felvänd motståndare, men begick generalmisstaget att positionera sig helt galet och passivt. Inte heller backde Jesper Arvidsson upp för att säkra med understöd och därför fick Tokelo Rantie upp farten. För att undvika att stoppas av Jesper Arvidsson (som tillslut kom till undsättning) försökte han på sig en 90-graders vändning men farten var för hög och han vred till foten, tappade balansen och föll handlöst på axeln som gick ur led. Oturligt nog föll sydafrikanen över Jesper och katastrofen var ett faktum. Domarinsatsen från Michael Lerjéus var svag genom hela matchen där han inte gav gult kort till en malmöspelare direkt och det så kallade ”storlaget” fick med sig väldigt många domslut med sig, ofta efter sena beslut, vilket i högsta grad signalerar osäkerhet. Men tydligen var han bergsäker på att det var straff…

Henrik Gustavsson gick åt rätt håll (höger) men kunde dessvärre inte nå Ricardinhos hårda och välplacerade straffspark.

Vi hade ett ganska bra tryck i slutet av matchen och skapade tre bra lägen för en kvittering. I den 80:e minuten fick Kristian Bergström ett jätteläge att klippa till med högern men valde istället att spela ut bollen till Martin Christensen till höger, fick tillbaka bollen och ett bra volleyläge. Men skottet gick högt över.

Minuten senare slog Anton Tinnerholm ett bra inlägg från höger som Viktor Prodell sånär skarvade in vid den bortre stolpen men bollen smet utanför.

I den 86:e minuten slog Kristian Bergström en frispark från höger och bollen gick sedermera till Jesper Arvidsson som frästade med en bicykleta men bollen gick dessvärre precis utanför den högra stolpen.

Trots att vi inte gjorde någon större match var vi värda minst en pinne. Stundtals hotade vi i djupledsspelet men många bollar slogs bort utan den rätta precisionen. Spelvändningarna som varit vårt signum satt inte heller som vanligt, därtill var farten för låg och bollbehandlingen för svag.  Det är viktigt att våra ytterbackar får till det med teknik och passningskvalitet i det sistnämnda fallet men både Anton Tinnerholm och Jesper Arvidsson slog för många snedsparkar.

Daniel Hallingström gjorde en bra första halvlek och vågade stöta upp i ryggen i duellerna utan att bli för passiv. Danne uppträdde allmänt tryggt och det var trist att han tvingades utgå i paus efter ljumskproblem. Alberis da Silva kom in istället och är naturligtvis en högst kompetent ersättare men det inte lätt att hoppa in i en backlinje och brassen behöver kontiniutet för att prestera max. Minus för att Alberis drog på sig ett onödigt kort och därmed är avstängd mot Kalmar. Två av våra mittbackar kan därmed vara borta om inte Danne tillfrisknar.

Tom Pettersson hade stora problem i andra halvlek mot Häcken men kom upp på banan genom två stabila U21-landskamper. På det hela gjorde han det bra mot Malmö, men det räcker ju inte när koncentrationen inte hölls uppe under matchens alla 94 minuter. Redan innan slarvet innan straffen, i en tidigare situation, så stannade Tom upp och flaxade för att bollen skulle vara ute utan att den ens var på linjen. Vi släppte in ett sådant mål hemma mot Häcken och sådana misstag får vi bara inte bjuda på.

Imad Zatara var jag lite tveksam till efter matchen i Skövde, då han inte gick in i duellerna tillräckligt och inte tog hemjobbet. Men första halvleken mot Häcken och den första halvleken även mot Malmö var riktigt förtroendeingivande både i defensiv och offensiv riktning. Men ändå övergläsdes han av danska nyförvärvet Martin Christensen, som på 20 minuter visade teknik av Prodell-klass men med bättre fart och bra inlägg. Detta känns som ett riktigt bra tillskott inför slutspurten.

Mohammed Abubakari är också ett riktigt bra tillskott med fint arbete och tuffhet i defensivan och kvalité med högertassen, men denna kväll blev det för många bortslagna bollar. I den senare jangern spelade Bruno Marinho denna kväll med alldeles för små marginaler flera gånger vilket öppnade för livsfarliga lägen för Malmö. Värderingen måste bli bättre.

Kristian Bergström gjorde på det hela en bra match, med bättre kvalitet på de fasta situationerna än på sistone och drev på slutforceringen bra när han flyttades in centralt. Men visst skulle Pligg ha placerat in högerläget han fick istället för att passa vidare.

Mattias Mete fick äntligen chans från start för första gången i Allsvenskan, vilket han var väl värd efter an allt stigande formkurva. 25-åringen har fått det att stämma allt mer med löpningar och teknik samt jobbar hårdare. Men det behövs mer matchtid för att han ska slå igenom fullt ut. Mete fick ett jätteläge men mottagningen blev lite för svag och istället för öppet läge att skruva in bollen i bortre hörnet med högerfoten fick han ta ett svårare avslut, som ändå var sånär att resultera. Mattias mattades dock och byttes ut.

Oscar Möller kom in och stärkt av två mål på de två senaste matcherna mot MFF, var han sugen på det tredje och höll på att trycka in bollen direkt efter en patenterad djupledslöpning, men visst borde han försökt få in bollen till en fristående Viktor Prodell. Proddan löpte med väldigt fint i det anfallet, men måste löpa oftare och vara på tå hela tiden, då kommer också målen.

Många vill göra det väldigt enkelt för sig i alla lägen och menar att vårt anfallsspel är obefintligt utan Magnus Eriksson. Naturligtvis är Mange en mycket bra spelare på många sätt, inte mist som puchande med sin inställning. Men att anfallsspelet har klickat på sistone beror inte bara på at Magnus har lämnat oss.

Mattias Mete och Oscar Möller måste få chansen att spela in sig efter knappt med speltid. Dessutom har ju Viktor Prodell spelat fem matcher tillsammans med Mange sedan serien vände utan att göra mål, vilket förtydligar att Proddan inte är i bästa form. Men snart lossnar det igen. Proddan hade en svacka under våren också innan han sprutade in sju mål på fem matcher. Mange hade också en svacka under våren med sex matcher utan mål och förra året var han mållös i tio matcher innan produktionen satte igång igen.

Jag hade på känn att Henrik Gustavsson åter skulle få ställa sig mellan stolparna. Inte för att Gustav Jansson gjorde det dåligt utan tvärtom har Gurra gjort det mycket bra, men det är tufft att komma in som ny och spela på högsta nivå och Fimpen har kommit tillbaka starkt efter skadan. Att Henrik kom in just i denna match tror jag dock berodde på motståndet. Med två snabba forwards i Daniel Larsson och Tokelo Rantie är det viktigt med en snabb målvakt som kan avvärja frilägen och där är Fimpen en av landets allra främsta. Utan Ranégie var också Malmös hot i luftrummet, där Gustav är starkare, inte oroväckande. Fimpen tog hand om förtroendeuppdraget på bästa sätt med flera fina ageranden och utrusningar. Det var bara för tråkigt att han inte fick hålla nollan utan åkte på en feldömd straff.

Åtta matcher återstår och vi ska plocka många poäng på dessa matcher. Bara vi samtliga tror på det så kommer vi klara det. Men det kommer att krävas hårt jobb av samtliga.  

Tack vare att Häcken bortabesegrade Gefle med 2–0 har vi fortfarande sex poäng ned till gästrikarna på kvalplats. Den allsvenska kampen fortsätter på söndag borta mot Kalmar FF. Tveka inte utan häng på bussresan till nya Guldfågeln Arena. Läs mer om resan här


Matchfakta
Åtvidabergs FF – Malmö FF 0–1 (0–0)
0–1 (74, straff) Ricardinho
Varningar ÅFF: Alberis da Silva (3:e, avstängd mot Kalmar), Tom Pettersson (2:a).
Domare: Michael Lerjéus, Skövde.
Publik: 4 637

Övrig statistik
Avslut totalt 13 – 8
Avslut på mål 6 – 5
Hörnor 6 – 4
Frisparkar 11 – 10
Bollinnehav 51 – 49
Offside 4 – 3
Varningar 2 – 2

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström (ut 46), Tom Pettersson, Jesper Arvidsson –
Imad Zatara (VM 73), Mohammed Abubakari, Bruno Marinho (ut 73), Kristian Bergström (MM 73) –
Viktor Prodell, Mattias Mete (ut 62).

Inbytta ersättare: Alberis da Silva (ut 46), Oscar Möller (in 62 F), Martin Christensen (in 73, HM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Allan Olesen, Erik Moberg, Amir Suljic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.