Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 24 september 2012

Nu måste vi ta läget på allvar

Att förlora mot ett svagt Kalmar i det läge som uppstått när Gefle har fått upp farten är verkligen inte okej. Det som är mest oroande är att våra spelare inte verkar inse allvaret. 

Tillskillnad från Allsvenskan för två år sedan har vi ett mycket större bollinnehav i matcherna nu (59–41 i denna match), men vad hjälper det att kleta runt med bollen för att sedan slå bort passningarna med mycket folk framför bollen? Ja det slutar med en katastrof. Omställningar mot en backlinje som förjäves ställs mot framrusande motståndare.

När vi däremot försökte sätta en snabbare boll på djupet, så blev bollarna för korta och KFFs mittförsvar nickade bord dem. Vi skulle ha kunnat skapa tryck ändå men genomgående följde inte Amir Suljic och Mohammed Abubakari med upp i anfallen och då går det ju inte att vinna några andrabollar.

Efter inhoppet mot Malmö var förhoppningarna stora på Martin Christensen men dansken fick ingen bra start. Överlag blev det för mycket kladdande med boll istället för att utnytja sin snabbhet och gå förbi sin gubbe. Nu stannade han istället upp och väntade in motståndaren. I andra halvlek rörde han sig över lite större ytor då han tog med sig bollen in i plan, men på det hela var det inte tillräckligt bra. Anton Tinnerholm hade inte heller någon stor dag och vår högersida var därmed inte bra.

Vänsterkanten var inte heller bra. Jesper Arvidsson blandade och gav, med fina brytningar, då han kom på efterkälken, men positionspelet och sen reaktion att jobba hem föranledde svårigheterna. Kristian Bergström hade under matchen ett mycket svagare passningsspel än normalt och spelade med för små marginaler innan 0–1-målet, då han tappade bollen. Sedan tappade vi helt bort försvarsspelet och samtliga försvarare for omkring som yra höns innan Abiola Dauda kunde rulla in bollen vid den främre stolpen sedan Henrik Gustavsson blivit utlämnad.

I central riktning började Mohammed Abubakari bra men på det stora hela spelade han med för små marginaler och utnytjade inte de ytor att slå bollarna på i tid. Amir Suljic kom in från start efter fem allsvenska matcher helt utan speltid. Amir slog inte bort lika många bollar som övriga men det är ju inte så svårt då han slår bollarna bakåt eller i sidled, man måste våga framåt också annars blir det inga mål. Bruno Marinho kom in sista 20 istället för Amir men kom aldrig in i matchen.

På topp försökte Oscar Möller, men fick inga bra bollar att jobba på och när han väl fick möjligheten konstrade han till det och tappade bort läget. Möller gick ofta ner och hämtade boll och det är ju inte hans styrka. Oscar tappade också viljan ju längre matchen led.

Imad Zatara på topp verkade spännande innan matchen, men det blev inte lyckat. Möller och Zatara hade inget samspel och sprang antingen på samma bollar eller inte alls. Zatara kom bort nästan helt då han inte fick ta fart från en kant.

Viktor Prodell gjorde ett okej inhopp med sin teknik och hade ett bra läge att kvittera men skottet gick precis utanfö. Proddan fick en möjlighet till men valde att passa i stället för att gå på eget avslut, vilket blev helt misslyckat.

Mattias Mete kom in då vi skulle forcera med tre forwards men det tog bara tre minuter innan KFF avgjorde och då dog matchen.  De våra var helt uppgivna och det kunde blivit fler mål i baken.

Överhuvudtaget var vårt anfallsspel mycket tamt. En del inlägg kom in men var var forwards? Ja, inte var de och högg framför mål i varje fall. Ofta stod de och väntade vid straffområdeslinjen. Fem offside är också oerhört slarvigt.

Henrik Gustavsson hade en otacksam uppgift vid båda målen då motståndarna kom helt fria.

Danne kunde spela trots ljumskproblem tidigare i veckan. Det var otacksamt att spela mittback då vi slarvade bort bollen och hemmaspelarna kom framstormandes. Danne försökte stöta några gånger, men på det stora hela så fanns det aldrig någon trygghet i backlinjen. Tom Pettersson fick ofta gripa in för att avvärja på vänsterkanten när Jesper låg högt i banan, men framstöten innan 0–1 målet var inte genomtänkt och, det är dessa beslut när ingen möjlighet finns att nå bollen som splittrar upp vår backlinje som då blir ett lovligt byte.

Att Sebastian Andersson gärna möter boll vet vi sedan förra åter i Ängelholm, ändå fick han fortsätta göra det matchen igenom utan att någon störde. Märkligt omarkerade fick också Sebastian vara vid inlägg. Abiola Dauda fick också för fria tyglar och gjorde alltså båda målen. I den 80:e minuten nickade Tom Pettersson en inspark från Kalmars målvakt Etrit Berisha rakt på Jonathan McDonalds som frispelade Dauda (i klart misstänkt offsideläge) som rundade Fimpen och ödelade kvällen fullständigt!

Det ska också sägas att domaren Martin Strömbergsson från Gävle inte heller gjorde någon bra insats med många sena och märkliga domslut.

Hittills har vi spelat ganska bra, och mot bra motstånd men detta var ett riktigt lågvattenmärke mot ett svagt motstånd. Oroväckande verkar spelarna tagit för givet att kontraktet varit klart sedan länge och slagit av på takten, vilket är oerhört märkligt då en framskjuten placering i Allsvenskan måste ha varit en enorm morot. Detta var första gången i år som det såg riktigt ängsligt och uppgivet ut i slutet av matchen.

Det gäller nu att våra spelare snabbt rannsakar sig själva och tar tag i situationen. Vi ska fortsätta spela fotboll men det måste finnas ett mål för passningen. Livsfarligt smådutt som inte ger något måste det vara slut med. Som tur är möter vi ett Djurgården på onsdag som är helt under isen förnärvarande med ett uselt försvarsspel och två 0–3-matcher i rad.

Mot DIF finns alla möjligheter att hitta in med bollar både framför som bakom deras backlinje, varför mitt förslag är att Viktor Prodell ska in för att dominera ytan framför deras backlinje och Oscar Möller ska storma in bakom. Det krävs dock att passningarna sitter och finns det tveksamhet ska bollarna slås bakom backlinjen så vi inte åker på dessa omställningar igen.

Martin Christensen kommer att bli bra, men måste jobba mer i djupled annars finns det bättre alternativ. Vill vi framåt så ska Bruno Marinho åter spela och förhoppningsvis har han lärt sig läxan att vara rädd om bollen efter att ha blivit bänkad. Kanske behöver också Tom Pettersson vila då han svajat på sistone och att Alberis da Silva istället får chansen att komma in och stångas med Ertom Fejzullahu.  

Eftersom Gefle besegrade Mjällby med 1–0 är gästrikarna, på kvalplats, bara tre poäng efter oss i den stenhårda bottenstriden. Det är bara att gilla läget. Vi ska bara klara av detta men alla måste förstå att det krävs ett oerhört jobb och även att värdera väl.

Matchfakta
Kalmar FF – Åtvidabergs FF 2–0 (1–0)
1–0 (26) Abiola Daude
2–0 (80) Abiola Dauda
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari (2:a).
Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.
Publik: 4 893

Övrig statistik
Avslut totalt 10 – 6
Avslut på mål 7 – 2
Hörnor 5 – 2
Frisparkar 7 – 11
Bollinnehav 41 – 59
Offside 1 – 5
Varningar 0 – 1

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm (ut 77), Daniel Hallingström (HB 77), Tom Pettersson, Jesper Arvidsson –
Martin Christensen, Mohammed Abubakari, Amir Suljic (ut 62), Kristian Bergström –
Oscar Möller, Imad Zatara (ut 67).

Inbytta ersättare: Bruno Marinho (in 62 MM), Viktor Prodell (in 67 F), Mattias Mete (in 77 F)

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Allan Olesen, Erik Moberg, Emmanuel Dogbe.

2 kommentarer:

  1. Fimpen ska stå mot Djurgården, ingen tvekan om det. Dock kanske Danne ska få kaptensbindeln igen. Känns som han lättare kan uppträda som den ledare de behöver nu och växer med den uppgiften. Fast man kanske inte bara byter kapten sådär?

    SvaraRadera
  2. Hur länge dröjer det innan ÅFF censurerar den här sidan också? Heja Tobbe! Eldsjälar som du som inte bara stryker medhårs behövs! Hur ska saker o ting annars kunna bli bättre?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.