Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 12 februari 2012

Ingen rolig lördag

Det såg lovande ut från start men sedan var det roliga slut och Kalmar FF sprang ifrån till 3–0.

Förutsättningarna för att spela fotboll var mycket bättre än mot Mjällby senast med bara ett par minusgrader och därmed ett fint underlag. Förhoppningarna var därmed goda.

På Kalmar FFs hemsida uttalade sig den assisterande tränaren Gilles Stille:
”…Det känns positivt i truppen och jag tror vi kan stå upp bra mot Åtvidaberg.”

Det verkar alltså som om vi har fått lite respekt även från de allsvenska konkurrenterna. Det kändes också som om denna respekt infann sig i början på matchen då vi tog tag i taktpinnen och hade ett visst övertag. Det var dock lite för dåligt tryck i passningarna och motståndarna hann ofta in i sin press när våra spelare fick vänta in bollen istället för att ta med sig bollen förbi sin bevakare.

Självklart kan man inte begära att fjolårets fina hemmaspel ska sitta som en smäck så här tidigt på säsongen, men genom att bortaspelarna kom tätt inpå våra spelare blev det lite stressigt och slarvfel begicks i passningsspelet.  Kalmar utnyttjade detta och kom med omställningar när vi flyttat upp folk i banan. Det kändes ändå snöpligt då Kalmar tog ledningen på straffspark. Alberis da Silva fick lite oturligt en uppstudsande boll på handen i den 17:e minuten. Markus Thorbjörnsson stegade fram och placerade elvametaren till vänster. Gustav Jansson gick åt rätt håll men nådde inte bollen.

Efter detta tog KFF över matchen och i den 33:e minuten fick bortalaget åter straff. Flyfotade Jonathan McDonalds löpte sig fri, i vad som såg ut att vara solklart offside, men spelet fortgick och Alberis da Silva fällde costaricanen i straffområdet. Alberis blev därmed målchansutvisad. Det är små marginaler i fotbollens värld. Denna gång slogs straffen av Jonathan McDonald själv men Gustav räddade bollen via sin vänstra stolpe och returen sköts utanför. Tom Pettersson byttes in kort senare och det blev därmed fortsatt spel med elva man på plan.

Domarinsatsen från fifatrion var för övrigt inget vidare och en av de assisterande domarna skällde mot vår bänk (Stefan Wittberg) så att det ekade över hela Kopparvallen. Det är väl lämpligt att domarna föregår med gott exempel genom att hålla god ton. Som förtydligande på insatsen kan nämnas att de största jublen på Kopparvallen kom när Stefan Wittberg äntligen hittade rätt med offsiden…

Vi måste självklart vara inställda på att vi åter kommer att få med oss mindre av domarna än våra etablerade konkurrenter i Allsvenskan.


Vi började den andra halvleken bra med spelövertag och en del fina anfall i fart. Jesper Arvidsson störtade fram på Anton Tinnerholms inlägg men sköt utanför. Men bästa chansen fick Kristian Bergström efter ett fint anfall där Jesper Arvidsson vann boll högt och spelade fram till Magnus Eriksson som höll i bollen och hittade Bergström till vänster i straffområdet. Skottet var rappt men Wastå svarade för en bra räddning.

Kalmar stack dock upp och Gustav Jansson gjorde en bra räddning när Jonathan McDonald kom fri. 0–2 i den 63:e minuten kom ändå som en liten chock då vi var på gång. Ingen press sattes på Henrik Rydström som från höger enkelt kunde skicka in en boll centralt där McDonald helt tappades bort, kom fri och satte bollen i det främre krysset.  Bara tre minuter senare var det rullgardinen ner. Ingen stötte fram när KFF höll bollen framför vårt straffområde och två kalmarspelare komma helt fria i straffområdet. Daniel Mendes kunde därmed enkelt vinkla in 0–3 till höger om Gustav.

Mattias Mete fick sedan en fin chans men nickade rakt på målvakten, men återstoden av matchen var riktigt dålig från vår sida och väldigt trist att bevittna.

Naturligtvis känns det inte bra att förlora. Och definitivt inte med 0–3. Även om siffrorna inte speglade spel- och chansfördelningen. Vi hade hela tiden svårt att få grepp om Kalmars nye costarican Jonathan McDonald, som var väldigt rörlig och ofta sökte sig till den fria ytan mellan våra mittbackar och innermittfältare.

Våra mittbackar Daniel Hallingström och Alberis Da Silva låg ofta lågt och ingen av dem vågade riktigt stöta upp. Alberis hade dessutom en olycklig dag genom två orsakade straffar och utvisning. Visst var det otur med domsluten, men det handlar också om att vara på tå från början för att inte komma efter. Tom Pettersson kom in efter utvisningen och visade återigen att han har väldigt stor potential genom att våga gå fram när så kräver, men också att vara följsam och täcka av farligt område. Tom har dessutom bättre adress på sina brytpass än övriga i backlinjen.

Erik Moberg gjorde säsongsdebut som högerback för att komma i gång med matchningen. Givetvis kunde man inte kräva underverk på den ovana positionen och Erik hamnade på efterkälken några gånger. Det syns att Moberg tyvärr inte är fri från sina smärtor i baksidan på låret. Vi får verkligen hoppas att smärtan släpper för honom. En Erik Moberg i fin form är väldigt värdefull för oss.

Det var planerat med ett rätt tidigt byte för Moberg och George Tanzi fick åter chansen på högerbacksplatsen. Även om 17-åringen kom fel på det andra målet så tyckte jag mig ändå se framsteg mot tidigare genom ett bekvämare positionsspel, bättre tajming i attackerna samt ett mer bestämt passningsspel. Främst då i början på andra halvlek.

Ett glädjeämne är att hela tre stycken av våra tipselitspelare födda 1994 kommer att delta under Bosöns P18-landslagsläger framöver. Förutom George Tanzi – William Ankarhake och Simon Esséus.

Jesper Arvidsson hade sin bästa period i matchen i början på andra halvlek, då han vann flera bollar högt upp och iscensatte snabba anfall.

Jag har varit inne på det förut, att Tobias Nilsson och Christoffer Karlsson båda trivs med en lägre utgångsposition. Mot ett sämre lag som Värnamo gick det bra, men inte mot Kalmar. Men om ingen av dem stöter fram blir vi ett ganska lätt byte att spela förbi. En spelartyp som Bruno Marinho behövs verkligen för att stöta fram med sina kvicka steg. Och förhoppningen är att Bruno åter kan få speltid i någon av veckans matcher mot Motala på onsdag eller mot Eskilstuna på torsdag.

Anton Tinnerholm är kompetent både som högerback och högermittfältare, men fick som övriga mittfältsspelare inte till det denna lördag. Kristian Bergström på andra kanten kom också ofta bort.

Provspelaren Emmanuel Dogbe från Ghana kom in i den 66:e minuten istället för Anton Tinnerholm. Det var inget tacksamt läge, men nog hade jag hoppats att 19-åringen skulle ha sprungit betydligt mer då han tydligen visat på löpstyrka under träning.

Längst fram har ännu Magnus Eriksson en bit till fjolårets form och bollarna rinner ifrån honom som vi inte är vana att se. Denna gång startade Mange tillsammans med Mattias Mete som inte heller fick till det. Västeråsförvärvet måste få upp tempot i kroppen och inte konstra till det så mycket. Detta genom att skapa sig en bättre överblick innan han får bollen för att sedan vidareleverera snabbare. Styrkan för att hålla emot sin motståndare har han redan.

Gustav Jansson fick alltså chansen för andra matchen i rad mot allsvenskt motstånd. Tyvärr fick han släppa in tre mål men han kan inte lastas för något av dem. Han gick åt rätt håll på båda straffarna och lyckades styra den andra i stolpen. På tvåan var Gurra chanslös på det rappa skottet i främre klykan och vid det tredje kom två röda fria. Dessutom gjorde Gustav några fina räddningar och visade på pondus i luftrummet. Det som fortfarande finns störst utvecklingspotential i är det offensiva spelet, att sätta igång spelet snabbare och med bättre kvalitet.

Amir Suljic, Viktor Prodell och Oscar Möller kom in med kvarten kvar men kom inte upp i tillräckligt kvalité för att förändra matchbilden. Andreas Johansson gjorde också ett kort inhopp.

Nej, det här var ingen rolig lördag. Självklart kommer inte säsongen att bli en dans på rosor alla gånger och under en försäsong blir ofta skiftningarna större mellan enskilda matcher. Även om man givetvis alltid vill vinna allt, så kan det vara nyttigt att få sig en tankeställare i träningsmatcher där inga poäng förloras, som att vi måste spela med bättre fart på bollen, vara aggressivare samt att hålla fokus på spelet och inte på domaren, för att vi ska lyckas i Allsvenskan.


Matchfakta
ÅFF – Kalmar FF 0–3 (0–1)
0–1 (17, straff) Markus Thorbjörnsson
0–2 (63) Jonathan McDonald
0–3 (66) Daniel Mendes
Utvisning ÅFF: Alberis da Silva (33), Tom Pettersson bytts in
Varningar ÅFF: Tobias Nilsson
Domare: Jonas Eriksson, Stockholm
Publik: 570

Laget
Gustav Jansson –
Erik Moberg (ut 43), Daniel Hallingström, Alberis da Silva (utv 33), Jesper Arvidsson –
Anton Tinnerholm (ut 66), Christoffer Karlsson, Tobias Nilsson (ut 75), Kristian Bergström (ut 87) –
Magnus Eriksson (ut 75), Mattias Mete (ut 75)

Inbytta ersättare: Tom Pettersson (in 35 MB), George Tanzi (in 43 HB), Emmanuel Dogbe (in 66 HM),
Amir Suljic (in 75 MM), Viktor Prodell (in 75 F), Oscar Möller (in 75 F), Andreas Johansson (in 87 VM)

Ej inbytt ersättare: Linus Oskarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.