Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 18 februari 2012

Två matcher två segrar

Under veckan har dubbla matcher spelats på Kopparvallen och vi vann båda, 2–0 mot Motala och 3–2 mot Eskilstuna City.

Vad kan man vänta sig mot ett lag som åkt ur division I och ett annat som precis tagit steget upp i division I? Förhoppningarna från de flesta av oss var säkert att vi skulle få ordentlig fart på anfallsspelet och vinna klara och stabila segrar.

Motala AIF besegrades i fjolårets genrep med hela 5–0. En lika stor seger kan man naturligtvis inte förvänta sig, då vi i fjol låg mycket längre fram än Motala och att vi då ställde upp med ett mer ordinarie lag.

Vi vann i år med 2–0, vilket resultatmässigt är helt okej, men visst hade jag hoppats på lite mer fart och fläkt. De våra var sega efter en tuff träningsperiod mot Kalmar FF och likadant såg det ut nu. Det var inget tryck i passningarna och tillställningen var rätt slätstruken. Stundtals blixtrade de våra till men perioderna varade egentligen inte längre än enstaka anfall. Två mål blev det och Oscar Möller låg bakom båda. 1–0 nickades han in i den 25:e minuten efter att Christoffer Karlsson skickat in bollen efter hörna. Vid 2–0 spelade Magnus Eriksson fram till Oscar Möller som kom fri, men fick lite dålig vinkel och skottet (?) såg ut att gå utanför men provspelare Emmanuel Dogbe störtade fram och styrde in bollen i öppet mål.

Med tanke på att vi hade ett oerfaret mittfält med från höger Emmanuel Dogbe, Christoffer Karlsson, George Tanzi och Jesper Engstrand kunde man inte begära att vi skulle dominera fullständigt.

Provspelaren Emmanuel Dogbe visade inte mycket mot Kalmar FF, men hade nu betydligt mer spring i benen lite som en Bruno Marinho i juniorformat. Dogbe är liten och tunn men inte rädd att gå in i kampen. Även om han spelade större delen av matchen som högermittfältare var ghananen ofta centralt i banan. Spelsinne finns men han är inte mogen för Allsvenskan, inte ännu i varje fall. Men 19-åringen är en intressant spelare. Målet var frukten av att vara påpasslig i sin löpning även om det såg ut att vara offside.

Christoffer Karlsson fick ta ett stort ansvar på det unga mittfältet och Stoffa bidrog med mycket energi men passningskvaliteten var inte tillräckligt god.

George Tanzi har fått en hel del speltid i träningsmatcherna och drar lärdom av detta. Innermittfält var ovant, vilket syntes då han var lite vilsen stundtals, men när 17-åringen klev ner som mittback i den andra halvleken visar han att han har potential med lugnt och säkert agerande.

Jeper Engstrand fick möjligheter att kliva fram på vänsterkanten men vågade inte riktigt och tog ofta en säkrare väg. 18-åringen fick dock i väg ett bra skott tidigt i matchen som kunde ha resulterat.

Gustav Jansson hade inga större bekymmer att freda sitt mål och har på det stora gjort det bra under försäsongen hittills då han fått bra matchning.

I backlinjen fanns ytterligare en provspelare i form av Ásgeir Ásgeirsson. Islänningen visade prov på tuffhet i närkamperna och ville gärna gå framåt. Ett solklart gult kort och ett obefogat gult kort gjorde att han tyvärr blev utvisad i slutet av matchen. 24-åringen föll lite för tydligt i närkampen med en MAIF-spelare i straffområdet och men borde ändå ha fått straff. Tuffheten gillade jag, men det får inte gå överstyr. Passningskvaliteten måste upp ett snäpp och frågan är om han hänger med i allsvenskt tempo när han ibland var sent ute mot ett division II-lag?

I backlinjen överlag var det annars stabilt. Alberis da Silva kom tillbaka fint efter matchen mot Kalmar FF och agerade tryggt under hela matchen. Det var också en lagom match för Erik Moberg att spela 60 minuter, där han relativt enkelt kunde stoppa bortalagets anfallsintentioner.

Andreas Johansson spelade vänsterback och man hade hoppats på att han skulle ha kommit med mer i offensiven.

Mest förhoppningar hade vi på den starka anfallsduon Oscar Möller och Magnus Eriksson. Oscar infriade till viss del förhoppningarna genom ett mål och en assist. Stundtals dundrade Möller fram på sitt karakteristiska sätt, men det fattas fortfarande i bollbehandlingen. Men det kommer när allvaret kommer i gång. Det är jag övertygad om.

Magnus Eriksson blixtrade till och låg bakom en hel del mållägen men under långa perioder kom han bort och gick långt ned i banan för att få boll. Mange behöver spela lite enklare för att få fart på spelet och målskyttet kommer. Förra året gjorde Magnus mål först i den sjätte träningsmatchen hemma mot Jönköping, på straff.  Första spelmålet gjorde 21-åringen i genrepet mot Motala. Sedan blev det hela 15 mål i seriespelet!

Jag är inte ett dugg orolig för Oscar och Magnus kommer att göra stor nytta för oss när Allsvenskan drar igång, men konkurrensen är förstås hård.

Förutom George Tanzi och Jesper Engstrand byttes ytterligare fyra tipselitspelare in.
Simon Esséus spelade vänstermittfältare under den andra halvleken och visade på fina kämpartakter men fick inte det rätta flytet i bollbehandlingen. Oskar Ajaxson kom också in på mittfältet men fick snart en smäll och tvingades utgå. Gustav Tinnerholm spelade högerback under några minuter och är väldigt lik sin storebror Anton både till utseendet och spelstil. William Nordenström fick också känna på seniorspel genom att komma in de sista minuterna.

Vid torsdagens match mot Eskilstuna City FK var startuppställningen en helt annan, så när som på en position. Alberis da Silva spelade nämligen båda matcherna från start. I sjuke Anton Tinnerholms frånvaro spelade Alberis högerback.

Med ett mer erfaret och starkare lag började vi betydligt bättre än mot Motala. Det var mycket bättre tryck i passningarna, som därmed drev upp tempot och gav oss ett kraftigt övertag de 35 första minuterna. Chanser radades upp men tyvärr gav det ingen utdelning och som så ofta när bollen inte vill gå in stagnerar spelet lite. Så skedde också nu och gästerna tilläts sticka upp när det blev för lojt och passivt.

Efter ett snabbt anfall kom Emil Fritzell helt ren och chippade över Henrik Gustavsson och forcerade sedan in 0–1 i den 43:e minuten. Två minuter senare skickade Eskilstuna in en hörna från höger. Henrik Gustavsson var inte helt lyckad i sin bollmotning och Jesper Arvidsson fick inte bort bollen ordentligt utan Markus Wahlström kunde trycka in 0–2 på volley invid det främre hörnet.

Det var alltså en rejäl uppförsbacke inför den andra halvleken men det väckte också en björn som slumrat till. Efter bombardemang mot bortamålet i den 68:e minuten kunde tillslut Tom Pettersson trycka bollen i mål. Bara sex minuter senare var det kvitterat då Jesper Arvidsson mycket elegant skruvade in 2–2 i det bortre krysset. Vändningen fullbordades i den 79:e minuten då Jesper Arvidsson med stor vilja tog sig in längsmed vänster kortlinje och slog bollen snett bakåt där Viktor Prodell satte upp 3–2 i nättaket.

Henrik Gustavsson var tillbaka i målet efter några matchers frånvaro och verkade lite ringrostig med ett par missar, men i det stora hela var det en rätt lugn afton för honom.

Alberis da Silva fick alltså mycket speltid under dagarna två och överraskade positivt som högerback. Kanske låg han lite väl offensivt men brassen tog sig fint fram på kanten flera gånger och var bolltrygg utan några större misstag.

Daniel Hallingström och Tom Pettersson blev inte så hårt ansatta, men Danne fick en smäll på foten i slutet av första halvlek vilket var olyckligt då bortalaget utnyttjade detta och gjorde två mål. Andreas Johansson ersatte men hann inte in till det första målet. I den andra halvleken bidrog också Ante till att hålla tätt bakåt.

Jesper Arvidsson var lite ojämn under matchens gång men när han visade sig från sin bästa sida i början på matchen och framför allt i andra halvlek, var han mycket bra. Förarbetet till segermålet var ett verk av teknik, beslutsamhet och en enorm vilja då han tog sig fram vid kortlinjen och serverade Prodell på silverfat.

Patrit Zhubi har haft ljumskproblem och det syntes att han inte var lika vass som mot Mjällby, men att trollhättanförvärvet är ett gott tillskott råder det inget tvivel om.

Tobias Nilsson och Amir Suljic spelade på innermittfältet. Amir är trygg med bollen och har mognat i sitt närkampspel, med bättre avvägning när det gäller att stöta fram eller att täcka av farligt område. Men för mer speltid måste Suljic våga spela mer framåt. Tobias har haft en lite tyngre period, men är en bra spelare i grunden vilket kommer visa sig framöver.

Kristian Bergström kom fram med många inlägg, men vi fick ingen utdelning på dem i den första halvleken men samarbetet med Jesper Arvidsson gav frukt i den andra halvleken.

Längt fram imponerade Viktor Prodell med sin karakteristiskt goda bollbehandling och som jag nämnt i tidigare inlägg är ser han kvickare ut i steget än förra året. Dessutom fick Prodell till sist göra mål och framtiden ser ljus ut för 23-åringen.

Mattias Mete är en kraftfull spelare som nu var bättre på språng än mot Kalmar och spelade lite rakare även om han kan släppa bollen ännu snabbare i vissa lägen. Ett riktigt friläge och ett ”nästanfriläge” fick 24-åringen men dessvärre blev det inga mål. Men målen kommer det är jag säker på.

Jag har nämnt det flera gånger tidigare och nu fick vi ytterligare en gång se hur viktig Bruno Marinho är för vårt spel. Brassens kvicka ettriga steg som ständig framstötare från sin centrala position på mittfältet ger vårt spel en ytterligare dimension. När Bruno kom in i den 63:e minuten dröjde det bara 16 minuter innan matchen var vänd. Naturligtvis var det inte bara Brunos bedrift, men vi vann bollar högre upp i plan och kunde etablera ett tryck som gav utdelning mot ett tröttkört motstånd.

Christoffer Karlsson kom in samtidigt som Bruno och bidrog också med energi från sin högerbacksplats, där Stoffa överraskade positivt.

Tipselitspelarna Simon Esséus och William Nordenström fick hoppa in även i denna match och den förstnämnde kom i ett fint målläge men fick ingen ordning på avslutet.

Summa summarum tycker jag att utfallet av dessa båda matcher var godkänt. Förhoppningen hade varit att vi uppträtt mer jämnt och säkert, men den starka vändningen mot Eskilstuna är bra att ha med sig. Individuellt sett finns det en hel del spelare som kan betydligt bättre, men detta är en tuff uppbyggnadsperiod och det är först om en och en halv månad som formen ska vara på topp. Efter några dagars vila tror jag på piggare ben överlag i tisdagens U21-match på Kopparvallen mot IFK Norrköping och lördagens A-lagsmatch hemma mot GAIS på lördag.