Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 29 januari 2012

Fina besked i första träningsmatchen

Inför den här säsongen har vi för ovanlighetens skull värvat redan etablerade spelare och alla fyra gav ett positivt besked från början. Värnamo lades på rygg med klara 4–1 och stundtals spelade de våra riktigt bra fotboll.

Så var vi igång. Första träningsmatchen för året är avklarad och med de fina träningsförutsättningarna vi har så är verkligen förändringen total. Förr om åren brukade träningsmatcherna vara rätt så krampaktiga och många enkla misstag begicks. Självklart är vi inte på topp än men kvaliteten på träningar och försäsongsmatcher har blivit betydligt bättre i och med Kopparvallens konstgräsmatta.

Med Mats Karlsson i spetsen av sportgruppen vet vi att det finns stor kompetens när det gäller att anskaffa nya spelare. Många andra föreningar byter sportchef och därmed strategi år från år. Men Mats har funnit med i ÅFF så pass länge att samma fotbollsfilosofi har kunnat råda. Jag har därmed inte varit ett dugg orolig för de fyra nya spelarnas kapacitet.

Tobias Nilsson har vi kunnat följa på nära håll i alla möten med Falkenbergs FF. Och efter fem år och 129 matcher i Superettan är 25 åringen verkligen mogen för Allsvenskan. När han väl fick förtroendet i FFF som innermittfältare växte han och vann Superettans assistliga med 12 målgivande passningar i fjol. Tobias är också vass direkt på frispark. Och tänk att han klippte dit en frispark direkt! Det var ett mycket fint besked. Med en sträckt yttersida pangade Nilsson in 1–0 i den 23:e minuten från 25 meters håll.

Tobias slog också våra hörnor från vänster och med två vassa fötter på fasta situationer hoppas vi förstås bli effektivare. Ett mål direkt på frispark har vi dessutom inte gjort sedan 2009 (Kristian Bergström hemma mot Sirius), när det gäller seriespel så det är verkligen dags i år.

I det övriga spelet utmärkte sig Tobias med en trygghet och ett lugn samtidigt som han har tekniska kvaliteter för att hålla fart på bollen. En fin assistboll till Viktor Prodells 3–1-mål slog också Tobias. Det var en perfekt avvägd boll i djupet som stämde med steget för Prodell som kunde lobba in bollen på andra studsen. Skåningen visade också prov på tuffhet i närkamperna. Det förekom några slarvgrejer, men för att vara första matchen med nya gänget så var det en bra insats.

Tom Pettersson är bara 21 år men har redan hunnit med 54 matcher i Superettan med FC Trollhättan och svarade för en stark säsong i division I under fjolåret. Bland andra svenska mästarna Helsingborg visade ett seriöst intresse, men det blev alltså vår klubb som drog det längsta strået och det är vi förstås mycket glada för. Att debutera i ett nytt lag är svårast som back, där samspelet är som viktigast. Naturligt nog låg vi inte riktigt rätt i positionerna från början och Tom var då lite passiv, men han kom snart in i det hela och svarade bland annat för en riktig klassbrytning i första halvlek och växte ännu mer i andra. Med sina 190 centimeter är Pettersson en rejäl spelare att möta i närkamperna och med mer speltid kommer han naturligtvis växa ännu mer i spelet. Med sin vassa vänstertass utgör han också ett viktigt vapen i vårt omställningsspel.  

Petrit Zhubi kommer också från FC Trollhättan och spelade 17 matcher i Superettan 2010. Under fjolåret fick 25-åringen ett litet genombrott och gjorde 8 mål i division I. Petrit är en snabb spelare som visade framfötterna från start och låg bakom en hel del i offensiven. Några gånger gick han lite för rakt på och fullföljde inte fullt ut, men när Zhubi använde sin fart rätt och kom runt visade han kvaliteter som vi kommer att få stor nytta av i Allsvenskan.

Till skillnad från de tre övriga nyförvärven kom Mattias Mete in först efter en timmes spel. Mattias som gjorde 12 mål i Superettan för bottenlaget Västerås, visade direkt sin tuffhet och skicklighet att hålla i bollen.  Framspelningen till Anton Tinnerholms 4–1-mål var också väl avvägd. Några gånger blev det lite väl mycket kladd på bollen men för att vara första matchen med gänget en klart god insats.

De fyra nyförvärven utmärkte sig alltså i första träningsmatchen vilket känns tryggt inför fortsättningen. På ytterkanterna är det dock fortfarande tunt med spelare, då vi ännu inte har en full trupp, men flera provspelare har varit på besök och jag är säker på att vi kommer att få in åtminstone ett par spelare av god kvalitet.


I övrigt tvingades Henrik Gustavsson släppa in en straff sedan Kristian Bergström rivit ned en värnamospelare på väg in i straffområdet. Fimpen gick åt rätt håll men nådde inte Bujar Ferizis hårda skott. De flesta övriga motståndarskott gick utanför men Henrik gjorde en bra räddning på en frispark och agerade säkert i luftspelet.

I backlinjen fungerade Daniel Hallingström säkert ihop med Tom och Danne gav ett fortsatt tryggt intryck. Anton Tinnerholm visade också att fjolårets säsong inte var någon tillfällighet och kom fint fram på högerkanten. Efter en fin målchans som målvakten räddade fick tillslut även Anton trycka in en boll.

Jesper Arvidsson spelade bara första halvlek och slarvade lite för mycket för att man ska vara helt nöjd, men låg även bakom en hel del framåt. Andreas Johansson kom in som vänsterback i andra halvlek, skötte sig bra och fick även äran att göra sitt första A-lagsmål då han nickade in Kristian Bergströms frispark fram till 2–1. Alberis da Silva bytte av Tom Petterson sista kvarten och agerade säkert.

På mittfältet spelade Christoffer Karlsson centralt tillsammans med Tobias Nilsson. Båda spelarna har en lite lägre utgångsposition och vi var därmed lite ihåliga framför dem. Men Stoffa visade verkligen att han vill slåss för en ordinarie tröja och var resolut i närkamperna. Någon gång gick han över gränsen men inte ofta. Passningsspelet var också helt okej.

Kristian Bergström spelade till vänster och gjorde det som vanligt bra. Inte glänsande men Pligg växer med tiden fram till seriestart. Det är jag säker på. Kristin slog också en fin frispark fram till Andreas Johansson 2–1-mål.

Både Pligg och Petrit Zhubi byttes ut med kvarten kvar och in kom debutanterna från Tipselit George Tanzi och Simom Esséus. Båda klarade sig okej och skönt för dem att ha premiären avklarad.

Längst fram startade fjolårets radarpar Magnus Eriksson och Oscar Möller. Det blev inget mål från dem den här gången men det kommer. Oscar hade flera bra lägen men var inte tillräckligt resolut i avslutningslägena och även Magnus Eriksson var lite för omständlig. Precis som Andreas Thomsson sade innan matchen, så syntes det att djupledsspelet ännu inte riktigt sitter. Lite fler löpningar ut på fria ytor saknades, men det kommer då träningen hittills fokuserats på andra detaljer.

Viktor Prodell kom in i stället för Magnus Eriksson och visade att han vill vara med från start. Fin bollbehandling och ett vackert lobbmål i en djupledslöpning, bådar gott inför framtiden.


Erik Mobergs skadeproblem från fjolåret är förstås oroande, men det är bäst att skynda långsamt och vi har ju bra täckning på mittbacksplatserna. Bruno Marinho är inte heller färdig för matchspel men blir en stor tillgång med sina kvaliteter som spets på mittfältet.


Det var en tuff match för att vara träningsmatch. Värnamo klev inte undan och det gjorde inte de våra heller. Värnamo har tappat många bra spelare från förra året och saknade också ett par tongivande av de som är kvar. Ändå bjöd de på bra motstånd och hade individuellt skickliga spelare som Vlado Zlojutro (som gjorde två mål mot oss på Finnvedsvallen ifjol).  Jag gillar Värnamos respektlöshet, den ska vi också ha med oss när vi möter de så kallade ”storlagen” i Allsvenskan.

Vi gjorde alltså två mål efter fasta situationer och kan vi fortsätta producera på fasta så är det förstås värdefullt då vi kommer att få färre mållägen i själva spelet i den högre serien.

Kul också att över 500 sökte sig till Kopparvallen för en träningsmatch i januari. Intresset stegras och förhoppningsvis blir vi ännu fler när seriekonkurrenten Mjällby kommer nästa lördag klockan 15.00. Observera att tiden på programbladet var fel, vilket hag ber om ursäkt för. Sprid alltså ut 15.00 på lördag.


Matchfakta
ÅFF – IFK Värnamo 4–1 (1–0)
1–0 (23) Tobias Nilsson
1–1 (59, straff) Bujar Ferizi
2–1 (60) Andreas Johansson (Kristian Bergström)
3–1 (66) Viktor Prodell (Tobias Nilsson)
4–1 (83) Anton Tinnerholm (Mattias Mete)  
Varningar ÅFF: Magnus Eriksson, Tom Pettersson
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping
Publik: 532

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson (ut 75), Jesper Arvidsson (ut 46) –
Petrit Zhubi (ut 75), Christoffer Karlsson (ut 64), Tobias Nilsson, Kristian Bergström (ut 75) –
Magnus Eriksson (ut 63), Oscar Möller (ut 60).

Inbytta ersättare: Andreas Johansson (in 45 VB), Mattias Mete (in 60 F), Viktor Prodell (in 63 F), Amir Suljic (in 64 MM), Alberis da Silva (in 75 MB), George Tanzi (in 75 HM), Simom Esséus (in 75 VM).

Ej inbytt ersättare: Gustav Jansson. 

söndag 8 januari 2012

Årskrönika 2011 – VI ÄR TILLBAKA – del VIII – Framtiden

Vi är tillbaka där vi hör hemma i Allsvenskan och nu gäller det att våga!

Det största misstaget vi gjorde när vi gick upp förra gången var att vi inte vågade spela det spel som tog oss upp. Om vi hade vågat fortsätta spela på samma sätt så är jag övertygad om att vi klarat oss kvar.

Visserligen hade vi spelat 4–5–1 stora delar av säsongen 2009 också (med framgång) men inför 2010 skulle vi ligga ännu lägre ned i banan. Utan den höga press som vi var duktiga på fallerade allt. När pressen väl skulle sättas in hade motståndarna redan kunnat bygga upp sina anfall och kom med fart. Då var det så dags att sätta in pressen. Att förändra till ett lågt presspel är inte något man gör i en handvändning och med för svagt träningsmotstånd kunde det aldrig tränas in. När dessutom träningsförhållandena var väldigt undermåliga gjorde det situationen ännu svårare.

Det är skillnad på ett lag som exempelvis Gefle, som har spelat med denna typ av spel under många år, men för de våra var det svårt att backa hem och sedan sätta press på en given signal. Vi lyckades inte och släppte bland annat in många skott utifrån där vi inte satte press på skytten.

Hög press framgångsreceptet
När vi väl vågade när det såg som mörkast ut, satte upp en spelare till på topp och började med en hög press så gav det också utdelning. Det blev förvisso bara en poäng hemma mot Halmstad men spelet nådde en helt annan nivå och borta mot Kalmar var det en fröjd att se den höga pressen och att vi vågade satsa offensivt. Vi vann även borta mot Brommapojkarna och gjorde sedan en riktig stormatch mot de blivande mästarna Malmö FF. Trots 0–2 gav de våra inte tappt utan fortsatte spela på. Vi kvitterade innan paus och spelade otroligt bra i början på andra halvlek och vände till 3–2. Vi var nära att hålla undan men fick nöja oss med 3–3.

Den höga pressen gav alltså rejäl utdelning både i offensiv och i defensiv riktning.

Att vi trots det återfunna presspelet och goda offensiv inte klarade oss kvar berodde på ett flertal faktorer. Viktiga presspelare som Oscar Möller och Bruno Marinho missade viktiga matcher och borta mot Helsingborg fegade vi ur igen, backade hem för mycket och blev passiva. Sista matchen hemma mot AIK förgicks av säkerhetstjafs som tog fokus från vad fotboll handlar om, nämligen fotboll. Efter 1–1-målet mot AIK fegade vi ur igen och gick inte för ett segermål trots att Göteborg bara hade 2–1 mot Gefle redan från minut 55. När Gefle sedan kvitterade i den 87:e minuten var det så dags att gå på offensiven. Det var alltså med minsta möjliga marginal vi åkte ur förra gången det begav sig.

Nu ska vi se till att klara oss kvar till varje pris!


Nog har vi riktigt goda förutsättningar att klara oss kvar
Vi har ju färsk erfarenhet från Allsvenskan och ska inte behöva göra samma misstag igen.
Förutsättningarna är nu helt annorlunda med Kopparvallens fina konstgräs tillgängligt för bästa förberedelser inför premiären. Vi har satsat för comeback i alla led inom föreningen. Både det offensiva och defensiva spelet har utvecklats sedan vi var i Allsvenskan senast. Längst har vi kommit i det offensiva spelet. Det defensiva kommer att sättas på större prov och det kommer säkert att läggas mer kraft på det än i Superettan.

Vi har haft en fantastisk offensiv under året, speciellt på Kopparvallen. Jag är säker på att det hade tagit oss väldigt långt i Allsvenskan också och vi får absolut inte ge avkall på det bara för att vi har avancerat ett snäpp. Självklart kan vi inte heller vara naiva. Vi måste ställa högre krav på att inte ta för stora risker. Det vill säga att inte tappa boll där motståndarna kan få målläge efter få enkla moment.

Nyckeln är att sätta hög fart på bollen och hjälpa varandra genom bra rörelse i sid- och djupled samt god att öppna för bra spelbredd. I fall vi gör det så kommer motståndarna inte åt oss och det kvittar då vilka lag vi möter. Men om vi tappar fart och kladdar för mycket på bollen, ja då hinner de stänga ytorna och sätta oss under tidspress.

När vi inte har bollen gäller det att inte fega ur. Vi måste ha spelartyper som vågar sätta hög press och hålla laget tätt. Det var det som bar bäst frukt i Allsvenskan senast samt i Superettan i fjol och det som ska göra det Allsvenskan i år.

Med Magnus Eriksson och Oscar Möller på topp samt och Bruno Marinho strax därbakom har vi just de här spelarna. Kristian Bergström har också anammat det här spelsättet på ett bra sätt. Förhoppningsvis anammar våra nya spelare också presspelet på samma fina vis. Att Haris Radetinac försvinner är inte bara av ondo, då vi förhoppningsvis får in en tvåvägsspelare som är beredd att alltid göra jobbet.

Vi får inte göra om samma taktiska miss som borta mot Gefle, då vi började med Steinar Strömnes och Daniel Hallingström på det centrala mittfältet. Hemmalaget fick en spelare utvisad tidigt i matchen och trots att Danne och Steinar inte satte fart på bollen blev de kvar på innermittfältet tills matchen var körd. Det måste finnas åtminstone en central spelare som sätter press och speedar upp farten på bollen.

På ett sätt kommer det vara lättare i Allsvenskan än i Superettan, då lagen inte har samma respekt för oss och lägger sig på försvar. De kommer att satsa mer framåt och då finns det alltid ytor bakåt. Det gäller för oss att utnyttja lägena och bli ännu giftigare i omställningslägena. Speciellt viktigt är det på bortaplan då vi inte har några krav alls på att föra spelet. Men jag tror ändå att vi kommer att föra en hel del bortamatcher också.

Vi råkade inte ut för några riktiga stjärnsmällar i Allsvenskan sist, men jag tar heller ett par stycken mot att vi vågar och vinner tillräckligt många matcher för att klara oss kvar. Oavgjorda matcher och hedersamma förluster fick vi nog av 2010.


Tillbaka på studs
Vi är alltså det sjätte laget som har tagit oss tillbaka direkt efter att ha degraderats till Superettan. Alla de tidigare fem klarade sig kvar första året efter comebacken och det ska vi också se till att göra.
Djurgården (2001 – tvåa), Malmö (2001 – nia), Kalmar (2004 – femma), AIK (2006 – tvåa) och Brommapojkarna (2009 – tolva).

Fyra av dessa lag har blivit kvar sedan dess och dessutom nått så långt att de tagit SM-guld!
Djurgården (2002, 2003 och 2005), Malmö (2004 och 2010), Kalmar (2008) och AIK (2009). Kvartetten är förstås större föreningar än vi, men vi kan också växa.

När Djurgården avancerade 2000 hade de en driftsomsättning på 14 miljoner och Kalmar 2003 hade en driftsomsättning på 15 miljoner. Båda dessa föreningar hade alltså mindre omsättning än vad vi haft i år. Utvecklingen har naturligtvis gott framåt, men visar ändå att avståndet inte är gigantiskt. Bara vi lyckas etablera oss i Allsvenskan så kommer vi också att växa som klubb. Och det viktigaste är ju inte hur mycket pengar man kan spendera utan vad de spenderas på.


Erfarenhet
Vi hade inte varit i Allsvenskan på 28 år när vi var uppe senast. Då hade föreningen ringa erfarenhet av högsta serien på alla plan. Nu har alla delar färsk erfarenhet och revanschlusta att visa vad vi går för.

2010 hade vi två spelare med allsvensk erfarenhet, Kristian Bergström (143 matcher 22 mål) och Jesper Arvidsson (8 matcher), nu har vi 12 stycken:
Henrik Gustavsson (30 matcher) –
Anton Tinnerholm (2), Erik Moberg (29 – 1 mål), Daniel Hallingström (28), Alberis da Silva (24), Jesper Arvidsson (36 – 4) –
Christoffer Karlsson (23), Bruno Marinho (19), Amir Suljic (20 – 2), Kristian Bergström (172 – 24) –
Oscar Möller (27 – 6), Viktor Prodell (26 – 2).

Elva av dessa spelare fick gott om speltid i Allsvenskan senast. Målvakt och hela den ordinarie backlinjen är kvar. I det bakre ledet har dessutom Anton Tinnerholm tagit ett rejält steg framåt och det blir riktigt intressant att se vad Tom Pettersson kan göra.

På mittfältet är de spelare med mest speltid kvar förutom Haris Radetinac. Superettans assistkung med den fina högerfoten Tobias Nilsson blir förstås ett bra tillskott och det blir intressant att följa Petrit Zhubis kvicka steg.

I anfallet har Paulus Roiha lämnat sedan sist, men Viktor Prodell fick också en hel del speltid. Trots att Magnus Eriksson ännu inte har spelat i Allsvenskan vet vi förstås att han håller hög allsvensk klass. Tolvmålskytten i Superettan Mattias Mete håller förstås också för den högsta serien.

Av den sammanlagda matchsumman på 416 matcher i Allsvenskan 2010 har vi 285 matcher kvar d v s 68,5 %. Av de 31 målen (ett var självmål) har vi kvar spelarna som gjorde 17 av dem vilket är lika med 55 %.


Gefle hade bara fem spelare som tillsammans nådde upp till summan 127 allsvenska matcher (och 9 mål) när de var nykomlingar 2005 men har sedan hållit sig kvar genom alla år, vilket visar att det går utan allsvenska förvärv. Nu har vi alltså mycket större erfarenhet i spelartruppen med 12 spelare som har matchsumman 456 allsvenska matcher och 39 mål.


Allsvensk erfarenhet genom historien
När vi gjorde comeback i Allsvenskan efter 16 års frånvaro 1968 hade vi fyra spelare med allsvensk erfarenhet. Dessa var:
Veine Wallinder (16 matcher – 4 mål) för IFK Eskilstuna 1964
Kent Karlsson (7 – 0), IFK Eskilstuna 1964
Sten-Åke "Söla" Andersson (24 – 9), Degerfors IF 1961–1963
Ulf Blomberg (18 – 0), IK Brage 1966

Totalt gick vi alltså in i Allsvenskan med en erfarenhet på sammanlagt 65 allsvenska matcher och 13 allsvenska mål. Ingen spelare från allsvenskan hade värvats inför säsongen 1968. Sten-Åke Andersson kom 1965, Veine Vallinder 1966 samt Kent Karlsson och Ulf Blomberg 1967.

Fram till 1980 värvade vi sedan fem spelare med allsvensk erfarenhet, varav tre kom direkt från allsvenskan (Anders Ljungberg, Börje Marcus och Michael Bengtsson).

Anders "Puskas" Ljungberg är ett nyförvärv som sticker ut då han kom från topplaget Malmö FF 1969. Under 1967 och 1968 hade Puskas spelat 35 allsvenska matcher och gjort 9 mål för MFF. Anders spelade tre säsonger i ÅFF innan han gick tillbaka till MFF. Ljungberg var alltså inte med under guldåren.

Ingvar Svensson spelade 147 allsvenska matcher och gjorde 27 mål för IFK Göteborg 1960–1968. Sedan följde tre år i Tranås i division III innan ÅFF värvade honom 1972.

Året efter kom en annan spelare från IFK Göteborg, Reine Almqvist, som då spelat i division II 1971–1972. Innan dess spelade Reine fyra säsonger i Allsvenskan (47 allsvenska matcher och 27 mål).

Börje Marcus hämtades direkt från allsvenska AIK 1976 där han spelade 106 allsvenska matcher och gjorde 2 mål.

Michael Bengtsson spelade 19 allsvenska matcher för IS Halmia, som 1979 åkte ur Allsvenskan och året efter gick han till oss.

Från 1965–1982 värvade vi alltså endast nio spelare som hade spelat i Allsvenskan och bara tre av dem kom direkt från Allsvenskan. Ändå lyckades vi under den perioden bygga upp ett av Sveriges starkaste lag genom tiderna, som kunde ha gått långt i Europa om vi fått behålla de bästa spelarna. När vi spelade kvartsfinal i Europacupen (nu mera Champions League) 1975 mot Barcelona var ju de flesta storspelarna borta så som; Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Conny Torstensson, Veine Wallinder, Ove Eklund, Bo Augustsson, Conny Gustavsson, Anders Ljungberg och Ingvar Svensson. Alla dessa förutom de två sistnämnde hade inga allsvenska meriter innan de kom till vår klubb men de fick det i ÅFF och blev stora stjärnor. Förutom Veine Wallinder och Ingvar Svensson (som spelat i landslaget tidigare) nådde alla landslaget genom spel i ÅFF. Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Conny Torstensson, Ove Eklund och Bo Augustsson blev dessutom utlandsproffs.

Jan Olsson, Jörgen Augustsson, Kent Karlsson, Lars-Göran ”Knalin” Andersson, Reine Almqvist och Ulf Blomberg fanns kvar i kvartsfinalmötet mot den spanska storklubben, varav alla förutom Ulf Blomberg också nådde landslaget.

Under den här långa perioden värvade vi allsvensk erfarenhet av summan 419 matcher och 78 mål, vilket förstås är väldigt lite och visar samtidigt på ÅFF som en av de allra främsta föreningarna i landet på att ta hand om, förvalta och utveckla spelare från lägre divisioner till Allsvenska spelare. Det är så vi tidigare har nått enorma framgångar och det är så vi ska fortsätta.


Inför den här säsongen har vi värvat fyra spelare som har eliterfarenhet, vilket är unikt i föreningens historia. Ingen av dessa har spelat i Allsvenskan men tre av dem är definitivt mogna för den högsta serien medan Petrit Zhubi förhoppningsvis också tar steget.


Många matcher i ÅFF
Allsvensk erfarenhet i all ära men den viktigaste erfarenheten är att ha spelare som varit med i den aktuella föreningen en längre tid och det har vi verkligen.
Tre av de fem spelare som spelat flest serie- och kvalmatcher genom föreningens 104-åriga historia finns med i den allsvenska truppen.

Vår målvakt Henrik Gustavsson har spelat hela 397 serie- och kvalmatcher för klubben och är därmed den mesta i föreningens historia. Kristian Bergström ligger tvåa med 354 serie- och kvalmatcher. Femma återfinns Daniel Hallingström med 279 seriematcher.

Över 100 seriematcher har också Christoffer Karlsson (170), Jesper Arvidsson (137), och Oscar Möller (136).

Flest serie- och kvalmål i föreningens historia har Veine Wallinder gjort med 111 stycken, men Kristian Bergström är bara ett mål efter.


Allt tuffare konkurrens
Tyvärr har vi inte lyckats få framgång med de egna spelarna som lyfts upp i A-truppen på senare år och från förvärven 2010 finns endast Gustav Jansson kvar. Men det är ju också frukten av att vi lyckats behålla våra spelare och att de också har utvecklats. Självklart är det tufft för de som är 19–20 år att konkurrera med de som är äldre. De yngre spelarna har ju långt ifrån nått sin topp, men de som verkligen vill satsa på en fotbollskarriär har tålamodet och jobbar hårt genom tipselitlagen och tar chansen i U21-laget.

Det vore tacknämligt att föreningarna i närområdet kunde avancera i seriesystemet så att några får chansen att utvecklas med A-lagsspel på annat håll för att sedan kunna komma tillbaka och konkurera. Jag hoppas främst på Daniel Swärd i Motala.

Att konkurrensen var hårdnade i vår trupp 2011 mot 2010 såg vi ju också genom att Steinar Strömnes, Prince Eboagwu, Amir Suljic och Pontus Karlsson var mindre konkurrenskraftiga i Superettan än i Allsvenskan. Jag hoppas dock att Amir ånyo får ett lyft i Allsvenskan, det såg ju lovande ut under hösten.

Med fyra fina nytillskott hårdnar förstås konkurrensen ytterligare och önskan är att det kommer fler. Förhoppningen är att några av tipselitspelarna också får chansen. 17-årige mittbacken George Tanzi var exempelvis på landslagsläger för en månad sedan och är en intressant spelare.


Vi är snart igång
Det är faktiskt bara tre veckor kvar till den första träningsmatchen hemma mot Värnamo lördagen den januari klockan 13.00. På förhand känns det som en fin match mellan två lag som vill spela fotboll. Vi möter även Väsby som vill spela boll och har därutöver bra motstånd i form av Mjällby, Kalmar, GAIS, Norrköping och Degerfors i genrepet. Vi spelar dessutom de flesta av matcherna hemma på Kopparvallen. Konceptet känns betydligt bättre än inför den förra säsongen i högsta serien.

Att seriespelet sedan drar i gång med tre konstgräsmatcher är ingen nackdel och eftersom matcherna ligger tätt, är det bra med en kort resa till Örebro och sedan två hemmamatcher (mot GAIS och Gefle). Första bortamatchen på naturgräs är på Strandvallens mot Mjällby den 15 april. Sedan rullar matcherna på och det blir en väldigt tät period under maj månad där vi avslutar med fyra matcher på tolv dagar. Det blir förstås tufft men vi har inte ett sämre spelschema än de andra lagen. Tvärtemot har vi två hemmamatcher i rad och sedan ytterligare en konstgräsmatch efter det i Norrköping.

Under höstsäsongen blir det sedan ett bättre spelschema med en match i veckan förutom vid ett tillfälle då det blir dubbla matcher. Vi avlutar säsongen med fem konstgräsmatcher i oktober och november, vilket förstås är en fördel då gräsplanerna kan vara hösttunga och riktigt svårspelade.

Förhoppning om fina publiksiffror
Publikt sett blir det förhoppningsvis ett lyft då Kopparvallen får en rejäl ansiktslyftning med nya läktare och bättre faciliteter. Arenan kommer att bli som ny men att den samtidigt behåller sin charm. Kalmars nya arena gav stor effekt på publiktillströmningen och vår tro är också att den ger effekt för oss också.

Vi brukar alltid ha bättre publiksiffror under sommaren och hösten och vi har ett antal matcher som bör dra storpublik till Kopparvallen. Vi möter svenska mästarna Helsingborg en lördag i april och då får vi hoppas på en fin publiksiffra.

Elfsborg en lördag den 30 juni bör också kunna locka många åskådare och AIK också en lördag (14 juli) bör bli en riktig publikmatch. Mot Norrköping som kommer att spelas i slutet av augusti hoppas vi förstås på fullsatt. Malmö, Djurgården och Göteborg väntar sedan på hemmaplan i vilka vi också hoppas på fina publiksiffror.

Men framförallt hoppas vi förstås på egna framgångar som drar folk till Kopparvallen oavsett motstånd. Och visst finns det fog för det. Det känns som vi är riktigt slagkraftiga. Om vi hade hållit oss kvar i Allsvenskan tror jag att vi hade fixat en bra placering under 2011. Efter nedskärningar i flera klubbar kändes serien sämre än 2010 och nu när vi kommer ännu bättre rustade ska det här kunna bli riktigt bra. Det gäller bara att alla använder revanschlustan på bästa sätt – att verkligen ge allt för att visa att det är i Allsvenskan vi hör hemma.

Det känns också som att vi tas emot mer tacksamt denna gång än 2010, då så kallade experter dömde ut oss totalt utan att ha en aning om vårt lag. Men trots en katastrofstart kom vi in i serien och krigade ända till slutet. Det imponerade ändå på många och bedriften att vi tog oss tillbaka direkt imponerade ännu mer. Den här gången är vi lite mer spännande för allmänheten, som också har fått betydligt större chans att se den fina fotboll vi har spelat via TV4 Sport. Vi kommer därmed att bemötas med större respekt denna gång.

Nu när vi är tillbaka – ska vi verkligen visa vad vi gå för!

lördag 7 januari 2012

Årskrönika 2011 – VI ÄR TILLBAKA – del VII – Sammanfattning!

Som sjätte lag som degraderats ur Allsvenskan till Superettan lyckades vi alltså vända tillbaka direkt. Vi var favoriter och hade pressen på oss, men vi klarade det, vilket förstås är en fantastisk prestation.

När vi tog steget upp 2009 var det bara kärnan av supportrarna som verkligen trodde på att vi skulle avancera men nu var det helt annorlunda då folk inte bara trodde på det utan också krävde att vi skulle ta steget tillbaka till Allsvenskan direkt. Tidigare har det här med press varit någonting väldigt farligt och det ligger väl lite i jantelagens natur att inte våga tro att man är någonting. Men det är med stor glädje jag har sett en förändring i supportrarnas och de ledande inom föreningens attityd. Viljan har alltid funnits där men tron har det varit si och så med.

Tränarna har en väldigt starkt tro och höga krav, det märker jag när jag pratar med dem efter en kanonmatch. De står alltid med fötterna på jorden och hittar alltid förbättringspotential samtidigt som de vet hur farligt det är att sväva iväg då man lätt kommer ned på jorden igen.

Det är också härligt med en sådan spelare som Magnus Eriksson som kommer in och gör succé ute på planen och dessutom är väldigt ödmjuk och rannsakar sin egen insats med väldigt kritiska ögon. Kravbilden är enormt stor hos 21-åringen. Han vill och tror verkligen på det han gör och vill hela tiden göra det mycket bättre. Magnus har också sagt att han är väldigt tacksam för det ÅFF gör för honom och om han i framtiden lämnar föreningen så vill han verkligen att vår förening får bra betalt för honom. Det är verkligen sådana spelare som vi vill ha i Åtvidabergs Fotbollförening.

Thomas Olsson kom också tillbaka och visade inte bara sina kvaliteter och ledaregenskaper på planen utan han uppmuntrade också tron på laget. En del folk tyckte att han utryckte sig kaxigt genom att säga att IFK Göteborg inte var speciellt mycket bättre och att de i varje fall skulle få svårt på Kopparvallen. Ja, vi vann ju hemma mot Göteborg 2010, så i mina öron är det inga konstigheter, men det finns fortfarande en brygga att överväga att de där ”storlagen” inte är så märkvärdiga. Olsson tror att vår trupp räcker bra i Allsvenskan och att de allsvenska lagen är rädda för att komma till Kopparvallen. En spelare som har spelat 238 allsvenska matcher vet ju vad han pratar om.

Inga djupa dalar
Till skillnad från 2010, då vi hade en väldigt ojämn säsong med höga toppar och djupa dalar hade vi en mer jämn säsong 2011. Vi fick en kanonstart med två raka segrar men noterade sedan två raka förluster. Två förluster på rad noterade vi sedan aldrig mer under säsongen. Tre raka segrar följde i omgång 5–7, men sedan fick vi alvarliga problem med bortaspelet där fyra raka förluster noterades. Tack vare ett fint hemmaspel och en jämn serie var vi väl med i racet och under hösten förbättrades bortaspelet markant. Tack vare detta hade vi en kanonperiod med 26 tagna poäng av 30 möjliga på tio matcher. Under avslutningen vann vi sedan tre matcher och förlorade tre, vilket alltså räckte till ett allsvenskt avancemang med fyra poängs marginal.

Eftersom bortaspelet svek under våren pendlade vi kraftigt i tabellen från första till sjunde plats, men efter det stabiliserande spelet på hösten låg vi på allsvensk direktplats under hela den andra halvan av säsongen. Totalt sett låg vi på allsvensk direktplats under 20 omgångar.  4 gånger låg vi på allsvensk kvalplats och 6 gånger på placeringarna 4–7.  Serieledningen innehade vi i 6 omgångar.

Varför kunde vi då infria förväntningarna?
Grunden var att satsningen i Allsvenskan inte var för hård som många andra lag har haft, därmed var vi inte nödgade att sälja spelare. Spelarmarknaden var dessutom svag. Vi hade också kontrakt med de flesta spelarna. Detta innebar att vi fick behålla spelarmaterialet på ett sätt som inget annat lag som degraderats från Allsvenskan till Superettan hade gjort tidigare. Vi har ett gäng där de allra flesta har spelat tillsammans under flera säsonger och dessutom med färsk allsvensk erfarenhet. Spelarna var därmed vana vid en hög kravbild och större fokus utifrån, förutom erfarenhet att möta svårare motståndare förstås. Magnus Eriksson var som sagt ett kanonförvärv och Thomas Olsson gjorde också sitt under hösten.

Tränarstaben var densamma genom hela uppbyggnadsperioden och seriespelet, till skillnad från 2010 då Daniel Wiklund fick lämna redan i inledningen av säsongen. Andreas Thomsson har dessutom funnits med som tränare sedan 2006 (assisterande fram till våren 2010) och har kunnat bygga på sina erfarenheter i samma förening. Niklas Egnell kom in som ny assisterande tränare med bland annat specialkunskaper om fysträningen och har bidragit på ett mycket bra sätt.

Inför den allsvenska säsongen hade vi de sämsta förutsättningarna av alla lagen, då det inte fanns någon spelplan att bedriva vettig träning på. Nu hade vi stället de bästa förutsättningarna av alla lag i Sverige, att bedriva fotbollsträning på Sveriges bästa konstgräs. Att träna och spela träningsmatcher på samma matta som seriematcherna sedan spelades på gav en enorm fördel. Med 37 inspelade poäng på Kopparvallen är vi det främsta hemmalaget i Superettans historia.

Organisationen i stort har också utvecklats genom spelet i Allsvenskan som också gav bättre förutsättningar. Stor kontinuitet har också genomsyrat föreningar på alla plan de senaste åren. Det vill säga i spelartruppen, ledarsidan, styrelsen och bland den övriga personalen, vilket är nog så viktigt för att nå framgång.


Förutsättningarna var alltså mycket bättre än 2010
Men det var ju också tvungna att omsättas på spelplanen och det gick ju vägen. När våra ledare väl vågade släppa tömmarna och återgå till 4–4–2 när det såg som mörkast ut hösten 2010 kom också framgångarna. Med samma typ av offensiva fotboll som vi hade spelat i Superettan, med hög press och bra satsning framåt började poängen plockas. Tyvärr tappade vi kraft i slutet av säsongen och stöp på målsnöret. Det goda spelet som presterades, främst på Kopparvallens nya konstgräs, togs dock  med in i försäsongen.

När ytterligare en oerhört tuff vinter förstörde för många andra lag kunde vi i lugn och ro fortsätta träna på ett perfekt underlag. Från november månad fram till april kunde passningsspelet nötas in. Vi skulle bli ett ännu mer spelförande lag i Superettan och det får vi verkligen säga att vi blev, speciellt på Kopparvallen, där motståndarna hade stora problem att hänga med.

Eftersom vi kom från Allsvenskan och tappade få spelare blev vi seriefavoriter och motståndarna hade därmed respekt för oss från början och fick så ännu större respekt när vi började leverera på Kopparvallen.

När spelet flöt som bäst var det en fröjd att se bollen gå som på ett snöre mellan våra spelare: Inget onödigt kladd på bollen, bra fart redan genom backlinjen, fina precisa krossbollar, instick, snabba vändningar och bollar ut på kanterna, precisa spelvändningar och fina inlägg.


Här följer motståndartränarnas kommentarer efter matcherna på Kopparvallen:

”Ja, det var ingen bra start mot Åtvidaberg, som vi vet har ett självförtroende. Dom växte med det målet och var klart bättre än oss fram till Jesper blir skadad. Sedan jämnades matchen ut tycker jag… I första halvlek ska jag tillägga”, sade Qvidings Lars Ternström och skrattade efter 0–4.

”Det var en jättesvår match. Jag har själv tippat att Åtvidaberg ska ta en av de allsvenska platserna. Jag är jättenöjd med vår första halvlek där vi följer vår plan till punkt och pricka. I andra halvlek ligger vi lite lägre. Vi hade en cupmatch i veckan och hade inte orken att skapa målchanser och det vore vansinne att gå bort oss med ledning på bortaplan mot ett topplag. Jag är helnöjd med tre tunga poäng”, kommenterade degerforstränaren Patrik Werner efter 2–1-segern.

”Det var en lång eftermiddag. Starten blev ungefär som förväntat. Vi skulle hålla undan första 20–25 och sedan släppa på med vårt spel… I andra halvlek skulle vi tajta till det första 15 för att sedan jobba för en poäng men det var närmare tvåsiffrigt och det är bara att gratulera Åtvid till en bra prestation. Jag tror inte nåt allsvenskt lag hade gått härifrån med poäng med tio man” kommenterade Ängelholms tränare Joakim Persson på presskonferensen efter första förlusten, 0–5.

”De här statistikpapprena säger inte alltid så mycket men 7–1 i avslut på mål är tydligt. Vår offensiv över 90 minuter är ytterst blek. Det var därför vi gjorde de offensiva bytena. Med 1–0 i ryggen kunde Åtvid spela lite mer på resultatet och är svåra med de anfallare de har och med deras passningsspel. Vi var inte i närhetan av att kvittera”, kommenterar AIKs tränare Andreas Alm efter matchen, som annars förmedlar att satsningen på cupen varit den samma som på Allsvenskan.

Med Mohammed Bangura och Tetteh Bangura på topp mäktade solnalaget med ett avslut på mål och föll med 0–3. Just då kändes inte segern så märkvärdig men AIK slutade tvåa i Allsvenskan så det får ju anses som en riktig skalp.


”Vi visste att det skulle bli en väldigt svår match. Åtvidaberg är det absolut bästa laget vi har mött i år. Det är inget tvivel om det. De har ett mycket bra passningsspel och straffade oss. Det var tungt att gå in med 0–3 i halvtid men många lag har haft problem här. Vi började från noll och gjorde en bättre andra halvlek”, berättade Värnamos tränare Glenn Ståhl, efter förlusten med 2–5.

Vi hämtade upp 0–2 till 2–2 mot Ljungskile
”Vi är ganska nöjda. Vi leder efter 2–0 i paus och gör en mycket bra första halvlek. Andra halvleken blev jobbig. Åtvidaberg är ett mycket, mycket bra lag på deras konstgräs”, menade Ljungskiles tränare Bo Wålemark.

”Vi får matchen precis dit vi vill i första halvlek, men vi visste vad som komma skulle. Kristian Bergström kom in centralt och det small ganska ofta. Åtvidaberg är otroligt skickliga att behandla bollen”, ansåg den andre tränaren Örjan Glans.


”Sett över 90 minuter var Åtvidaberg det bättre laget. Vi hade bestämt att vi skulle spela vårt eget spel och hade ett bra passningsspel i början men efter de två snabba målen var det bara ett lag på banan och vi fick vara glada att det inte var 3–0 i paus.  Vi gör ett gott försök i andra halvlek och vi gör 1–2 och hoppades på något mål men Åtvidaberg var också farliga på fasta situationer och omställningar”, sammanfattade Östertränaren Roar Hansen förlusten i Svenska Cupen med 1–2.

”Det kändes ungefär som vi trott. Åtvidaberg är ett bra lag och flyttar bollen snabbt och har många löpningar. Vi kommer inte riktigt upp i nivå och ger bort boll för enkelt. Vi klarar inte av att utnyttja de ytor som uppstår då de pressar oss högt. Det kändes ändå som vi var ganska farliga och vi hade många skott i och kring straffområdet. Andra halvleken såg ut ungefär som den första och vi får inget riktigt tryck förrän de sista fyra minuterna. Åtvidaberg vinner ändå rättvist”, summerade Assyriskas tränare Göran Marklund matchen efter förlust 0–2.

”Vi visste att det skulle bli en tuff match. Vi hade inte de bästa förutsättningarna då vi spelade seriematch i måndags. Vi får en tuff början men jobbar oss in i första halvlek. Vi gör några jobbiga misstag och Åtvidaberg skapar några bra målchanser, men vi har också en del chanser och fick mål precis innan paus. Det gjorde det lite lättare och vi försökte kyla ned lite i andra halvlek. Åtvidaberg har lite tryck på oss, men vår backlinje och målvakt tar bort det mesta av inläggen. Sedan får vi de här kontringslägena och gör till slut två mål. Det var inte vår bästa match men vår målsättning var att vinna matchen och gå till en historisk semifinal”, sammanfattade Örebros tränare Sixten Boström efter 3–0-segern.

”Åtvidabergs var klart bättre, skottstatistiken säger det mesta och vår målvakt Tommy Naurin var den enda som fick godkänt. Vi var så jävla energilösa. Jag har ingen förklaring till varför mer än att Åtvidaberg var bra. Det är bara att lyfta på hatten”, konstaterade Sundsvalls tränare Sören Åkeby efter 0–2 .

”Jag var jättenöjd när vi gick in i halvlek. Vi hade spelat bra och visste om Åtvids styrkor. Vi skulle hålla bollen inom laget, men gjorde det bara i tre och en halv minut, sedan fick vi trycke emot oss efter en frispark. Efter vår andra halvlek vinner Åtvid rättvist”, kommenterade BP:s tränare Roberth Björknesjö.


”Det är inte så mycket att säga utan siffrorna talar sitt tydliga språk. I första halvlek ligger vi för långt ifrån och Åtvidaberg får mycket tid med bollen och då är de bra. I andra halvlek skulle vi försöka ligga lite högre men vi möter ett väldigt bra lag. Åtvidaberg spelar fantastisk fin fotboll och vinner rättvist”, summerade Västerås tränare Erik Acar matchen.

”Grattis till Åtvidaberg för en välförtjänt seger. Vi hade en matchplan, som säkert alla lag har som kommer till Kopparvallen, att ha ett bra försvarsspel, men vi sjunker för djupt i andra halvlek. Vi var rädda för deras hörnor men nu gjorde de mål på andra sätt. Jag är stolt över vårt sätt att jobba och slita. Vi möter seriens bästa lag med ett bra passningsspel”, men det är oerhört bittert att förlora på två så sena mål, sade Jönköpings tränare och ex-ÅFFaren Hans Lindbom efter 1–2-förlusten.

”Det var en rättvis seger för Åtvidaberg vi kom inte upp i normal standard. Tyvärr gjorde Åtvidaberg 1–0 under vår dåliga första kvart. Vi hade en bra känsla när vi gick in i andra halvlek men den släcktes ganska snart när de gjorde 2–0 i den 52:a minuten. Vi hade ett friläge precis innan och hade chansen att nicka bort bollen. Jag är väldigt besviken på sättet vi släpper in målen och sedan fick Åtvidaberg chanser när vi blir lite desperata”, summerade Hammarbys tränare Roger Sandberg matchen.


Brages Hans Gren ämnade inte komma till presskonferensen efter förlust med 0–1.


”Vi förlorar mot ett bättre lag så det är inte så mycket att diskutera. Mot ett lag som utnyttjar hela planen så pass bra behöver man kunna stänga ytorna lite bättre. Sedan har vi två frilägen i första halvlek, ytterligare ett friläge i andra halvlek och ett skott i ribban. Om man ska vara nära ett så pass bra lag som Åtvidaberg måste man sätta sådana chanser, men ÅFF kunde också mycket väl ha gjort fler mål och det är bara att gratulera”, sade Falkenbergs tränare Thomas Askebrand efter matchen som FFF förlorade med 0–4 .

”Vi visste att det skulle vara en svår match och när vi saknade fem man var det extra svårt mot ett så pass bra lag”, sammanfattade Landskronas fåordige tränare Henrik Larsson efter 0–1.

”För det första får jag gratulera Åtvidaberg till seriesegern. Vi visste att det blå gänget var bra på hemmaplan. Vi har varit här förut i år och kunde inte riktigt charma publiken, utan valde att ligga rätt som Andreas gäng gjorde i Sundsvall. De blev kanske lite störda av att vi låg tajt på deras kanter och hade rätt mycket folk på mittfältet. Vi vann med 1–0 rättvist eller inte, men vi är glada för vår fjärdeplats”, sammanfattade Östers tränare Roar Hansen 1–0-segern.


Många av kommentarerna visar alltså på stor respekt samt att de erkänner att de förlorat mot ett bättre lag.
Som vår tränare Andreas Thomsson uttryckte sig innan säsongen:
”Det är bra att det är mycket upp till oss själva att sätta fart på bollen.”

Så var det också och de matcher som vi inte vann mot Degerfors, Ljungskile och Öster var det för lågt passningstempo. Vi var också för passiva i försvarsarbetet och otaktiska i cupmatchen mot Örebro där vi inte tog bort bollen på övertid i första halvlek och därmed hamnade i underläge. I samtliga matcher som vi inte vann hade vi också överläge i chanser. Effektiviteten är ju förstås också viktig.


Fantastiskt facit på Kopparvallen
Fyra matcher som vi inte vann betyder att vi segrade i alla de andra fjorton tävlingsmatcherna på Kopparvallen, vilket är ett helt fantastiskt facit.  Lägg därtill tre segrar, en oavgjord och en förlust i träningsmatcherna och vi får följande tabellrad:
23  17  2  4 59 – 20 53 (+39)

Denna rad innebar 2,30 poäng/match
2,56 gjorde mål per match
0,87 insläppta mål per match

I seriespel har vi följande tabellrad på konstgräset (inklusive de sex avslutande matcherna i Allsvenskan 2010)
21  14  5  2  49 – 18 47 (+31)

Denna rad innebär 2,23 poäng/match
2,33 gjorde mål per match
0,86 insläppta mål per match

Vi har alltså utvecklats till ett mycket svårslaget lag på Kopparvallens fina konstgräs, vilket har varit grundläggande för det framgångsrika spelet. Det är med glädje jag har kunnat se att lagledningen stringent har följt sin spelidé rakt igenom hela säsongen. Det är lätt att börja ändra då det går emot. Mindre förändringar måste förstås kunna ske men om för stora görs tappas lätt rytmen bort.

Stark utveckling på flera plan
Det har varit ett väldigt utvecklande år och förberedande inför den allsvenska comebacken. Det är verkligen ingen slutprodukt, även om vi har kommit mycket långt, det är ett långsiktigt arbete att bygga upp det offensiva spelet ännu mer.

Under den gångna säsongen har det offensiva spelet varit i fokus och förhoppningsvis kan nu även det defensiva spelet utvecklas i rätt riktning. Det blev bättre under hösten även om det fanns brister i vissa matcher. Med bättre motståndare måste vi bli bättre och mer taktiskt slipade.

Att våra spelare har blivit bättre att leverera under press såg vi genom att vi lyckades vinna nio raka hemmamatcher trots stor press med segern borta i Sundsvall som kronan på verket.

När inte alla tekniska moment i spelet fungerar som de ska på grund av underlag eller press, så är det ett måste att plocka fram krigarmentaliteten och det var med glädje vi såg att det lönade sig i Falkenberg, Ljungskile och Sundsvall.

Lite olyckligt uttalades att vi var tvungna att göra första målet för att vinna och när vi inte gjorde det vann vi heller inte till en början, men sedan tog vi ikapp 0–2 till 2–2 hemma mot Ljungskile. Första vändningen kom i den 15:e omgången hemma mot Brommapojkarna då 0–1 blev 2–1. Borta mot Degerfors i omgång 19 vände vi också 0–1 till seger med 2–1. Samma visa var det i omgången efter hemma mot Jönköping och där kom vändningen väldigt sent, vilket är ett oförglömligt minne för oss alla. Även i matchen efter borta mot Värnamo var vi illa utan i 0–2 och 1–3-underläge, men vi lyckades få med oss 3–3. Denna fina moral som utvecklades under sommaren var också ett viktigt framgångsrecept.

Bortaspelet blev klart bättre
Ett aber under våren var annars bortaspelet. Med träning på ett perfekt underlag är det lätt att bli bekväm och det gäller att vara ännu mer noga på naturgräs, ändra lite smådetaljer som att vara mer vaksam vid bollmottagning, spela lite enklare och jobba mer i kampmomentet. Under vårsäsongen tränade i inte laget på naturgräs innan naturgräsmatcher. Med ett väldigt tätt spelschema var det svårt att få till träningarna och det finns en skaderisk vid byte av underlag. Höstens spelschema var dock bättre och med goda förberedelser blev också bortaspelet mycket bättre med segrar mot: Qviding, Degerfors, Ljungskile och Sundsvall; oavgjort mot Brommapojkarna och Värnamo; förlust mot Ängelholm och Assyriska. Summa summarum blev det 14 poäng på bortaplan under hösten vilket ger 1,75 poäng/match. Detta är ett mycket bra facit men 6 poäng under våren (0,86 poäng per match) var förstås alldeles för dåligt. Vi tar dock med oss höstens bättre resultat.

Hemmaspelet gav ett bra flöde av poäng under hela året, men vi var lite målgladare under våren, men samtidigt släppte vi in färre mål under hösten (endast 3 stycken).

Tabellraderna
Hemmatabellraden: 15   12   1   2  39–11  37  (+28)
Borttabellraden: 15   6   2   7  19–20  20  (-1)
Vårens tabellrad: 15  8  1  6  29 – 16 25 (+13)
Höstens tabellrad: 15  10  2  3  29 – 15 32 (+14)

Bra attityd
Som jag var inne på innan säsongen hade vi en bättre attityd och ödmjukhet inför uppgiften att ta oss tillbaka från Superettan än många andra lag. Vi hade varit med i Superettan förut och visste att det är en tuff serie. Många andra lag uppifrån har haft spelare som tagit för lätt på uppgiften. Ibland har det känts som om vi också var på väg att falla i fällen men på det stora hela har vi haft en bra attityd under säsongens matcher.

Det är inte så stor skillnad mellan lagen och spelarna i de bägge serierna och det vet vi nu. Västerås och Qviding höll inte klassen och Brage var också svagt under hösten. Alla andra lag ligger rätt nära de på under halvan av Allsvenskan. Värnamo till exempel har ett offensivt spel som mäter sig med många allsvenska lag men hade brister i defensiven. Det är små skillnader då de tvingades kvala sig kvar på 39 inspelade poäng. Ängelholm lyckades inte ta sig upp men var nära med ett starkt lag och några spetsspelare. Öster och Degerfors lurade i vassen men räckte inte till men kvaliteter finns dock för att störa allsvenska lag, och allsvenska lag åker inte till Ljungskile och plockar lätta poäng. Superettan har utvecklats. Jag är inte speciellt imponerad av de andra lagens kvaliteter men det innebär inte att de är dåliga, utan att kraven har höjts till god allsvensk klass.

Bra disciplin avstängningar
Precis som 2010 hade vi flera spelare som riskerade avstängning på slutet av säsongen, men vi klarade oss och hade ingen avstängd spelare under de sista fem omgångarna. Totalt sett drog vi på oss 45 varningar och 3 utvisningar vilket renderade i 11 avstängningar. Endast i en match hade vi två avstängda spelare samtidigt, hemma mot Västerås. Den klarade vi med bravur så det var rätt match att få dubbelavstängningen i.


Målen
Nu tittar vi närmare på hur målen har fallit. Det blev det bästa målåret någonsin i Superettan med hela 58 stycken fullträffar och samtidigt det bästa sedan 1972 då vi tog allsvenskt guld.

Gjorda mål
Sju mål gjordes efter hörna: Erik Moberg (Värnamo h, 3–0), Prince Eboagwu (Assyriska h, 1–0), Viktor Prodell (Brommapojkarna h, 1–1), Jesper Arvidsson (Brommapojkarna h, 2–1), Viktor Prodell (Västerås h 1–0), Daniel Hallingström (Degerfors b, 2–1) och Magnus Eriksson (Falkenberg h, 2–0).    

Kristian Bergström slog alla de målgivande hörnorna (fyra från vänster och tre från höger). Tre av hörnorna, samtliga under våren, nickades in direkt efter den inslagna hörnan medan de andra fyra sattes i mål efter flera moment. Fyra hörnmål gjordes under våren och tre under hösten.


Fyra mål föll efter frispark: Prince Eboagwu (Falkenberg b, 2–0), Oscar Möller (Falkenberg b, 1–0),
Självmål (Brommapojkarna b, 1–0) och Kristian Bergström (Västerås h, 3–0).  

Kristian Bergström slog de tre första frisparkarna, den första från vänster och de andra bakifrån. Haris Radetinac petade fram till Pliggs mål mot Västerås, men inget mål gjordes direkt på frispark precis som 2010.


Fem mål prickades in på straffspark: Magnus Eriksson satte sina tre straffar (Qviding h, 2–0; Qviding b, 2–0 och Landskrona h, 1–0). Jesper Arvidsson satte sina två (Värnamo h, 5–0 och Degerfors b, 1–1). Ingen straff missades. Fem straffar får anses som godkänt och visar att vi äntligen tar löpningarna in i straffområdet på rätt sätt. Oscar Möller blev tilldelade tre straffsparkar och Haris Radetinac två.

Inget föll efter inkast.

16 av de 58 målen tillkom på fasta situationer (8 under våren och 8 under hösten).



Gjorda spelmål
42 spelmål gjorde vi alltså varav ett självmål, Brommapojkarna b (1–0, efter Alberis da Silvas nick).

14 mål gjordes efter snabba omställningar från längre ned i banan:
Oscar Möller (Västerås b, 2–0), Kristian Bergström (Degerfors h, 1–1), Magnus Eriksson (Ängelholm h, 1-0), Anton Tinnerholm (Landskrona b, 1-1), Oscar Möller (Sundsvall h, 1-0), Anton Tinnerholm (Qviding b, 1-0), Magnus Eriksson (Qviding b, 3-1), Magnus Eriksson (Värnamo b, 1-2), Oscar Möller (Värnamo b, 2-3), Magnus Eriksson (Värnamo b, 3-3), Thomas Olsson (Hammarby h, 2-0), Kristian Bergström (Ljungskile b, 2-0), Oscar Möller (Falkenberg h, 1-0), Oscar Möller (Sundsvall b, 1-0).  

Dessutom tillkom 6 mål efter bollbryt högt upp i banan:
Oscar Möller (Qviding h, 1–0), Magnus Eriksson (Qviding h, 3-0), Kristian Bergström (Värnamo h, 4-0), Magnus Eriksson (Hammarby h, 1-0), Oscar Möller (Hammarby h, 3-0), Magnus Eriksson (Brage h, 2-0) 

22 av spelmålen gjordes efter mer etablerat spel:
Oscar Möller (Västerås b, 1–0), Viktor Prodell (Qviding h, 4-0), Haris Radetinac (Ängelholm h, 2-0), Viktor Prodell (Ängelholm h, 3-0), Magnus Eriksson (Ängelholm h, 4-0), (Ängelholm h, 5-0), Kristian Bergström (Värnamo h, 1-0), Magnus Eriksson(Värnamo h, 2-0), Anton Tinnerholm (Ljungskile h, 1-2), Daniel Swärd (Ljungskile h, 2-2), Viktor Prodell (Assyriska h, 2-0), Anton Tinnerholm (Landskrona b, 2-2), Kristian Bergström (Sundsvall h, 1-0), Oscar Möller (Brommapojkarna b, 2-0), Haris Radetinac (Västerås h, 2-0), Kristian Bergström (Västerås h, 4-0), Magnus Eriksson (Jönköping h, 1-1), Kristian Bergström (Jönköping h, 2-1), Kristian Bergström (Ljungskile b, 1-0), Oscar Möller (Brage h, 1-0), Oscar Möller (Falkenberg h, 3-0), Magnus Eriksson (Falkenberg 4-0). 
 
Vi gjorde många snygga spelmål efter rena upprullningarna Viktors mål hemma mot Assyriska och Oscars mål hemma mot Falkenberg, vilket antal mål efter etablerat spel visar.  


Under våren tillkom de flesta målen från vänsterkanten (13 styck) men under hösten var det en mer jämn fördelning. Totalt spelades spelmålen fram enligt följande: höger 12, centralt 10 och vänster 20. I allsvenskan gjordes istället fler mål från högerkanten under våren och den totala fördelningen var: höger 7, centralt 4 och vänster 5.

Många mål byggdes alltså upp av eget spel och ofta med fina spelvändningar och inlägg, varför målen inte bara uppkom från den kant som inlägget slogs ifrån. I Allsvenskan 2010 gjorde vi inte ett enda returmål, men på den punkten blev det nu bättre mes sed returmål, vilket visar på ett större uppoffrande spel för att få bollen i mål.  Dessa problem har vi haft under många år men det går att förändra. Vi måste vara hetare framför mål som att gå på en tänkbar retur innan skottet kommer. Vi måste vara före i tanken annars är det för sent när målvakten väl tappar bollen. Varje match tappar motståndarmålvakten någon boll och då gäller det att vara där.


Noterbart i övrigt är att bara ett längre skott resulterade, Magnus Erikssons 2–0 hemma mot Falkenberg. Inget mål gjordes heller direkt på frispark. Vi måste bli bättre på distanskyttet.

Vi ökade andelen spelmål (42) kraftigt mot året i Allsvenskan (16).
Förändring spelmål 2011 mot 2011 (inom parentes)
Omställningar   14 (8)
Högt bollbryt   6 (3)
Etablerat spel  22 (4)


Insläppta mål
Vi släppte in 31 mål under säsongen.

Fem mål föll efter hörna: Öster b, 0–1; Ljungskile b, 2–1; Ängelholm b, 0–2, Assyriska b (0–1 och 0–2).  
De fem hörnorna slogs från höger (sett från motståndarnas sida). Vi släppte in ett hörnmål under våren och fyra under hösten.

Inget mål föll efter frispark.

Ett mål har tillkom efter inkast: Värnamo b (0–1). Kastat från vänster (vår högersida)

Ett mål gjordes på straffspark (Qviding borta, 2-1).
Henrik Gustavsson släppte också in Mikael Ishaks straffreturretur hemma mot Assyriska och räddade ytterligare två straffar (hemma mot Qviding och Värnamo)


8 mål av de 31 målen släpptes alltså in efter fasta situationer, 2 på våren och 6 på hösten.

Vi vann allstå de fasta situationerna med 16-8, enligt följande fördelning. I allsvenskkan 2010 var fördelningen 16-13
Fasta situationer fördelning (inom parentes 2010 års siffror)
Hörnor: 7 – 5 (7 – 5)
Frisparkar: 4 – 0 (6 – 3)
Straffar: 5 – 2 (2 – 1) 
Inkast: 0 – 1 (1 – 4) 

Vi släppte alltså in färre mål på fasta situationer än i Allsvenskan vilket är naturligt med färre insläppta mål totalt sett, men trots betydligt fler gjorda mål 2011 gentemot 2010 lyckades vi inte förvalta de fasta situationerna bättre den gångna säsongen. Detta är förstås en viktig ingrediens som vi åter måste förbättra i Allsvenskan, då vi förmodligen får färre målmöjligheter.

Skottstatistiken från våra säsonger i Allsvenskan 2010 och Superettan 2011 visar på 253 avslut 2010 mot 393 under 2011. Det vill säga 36 % färre avslut i Allsvenskan. Träffsäkerheten i Allsvenskan var 12,6 % i mål mot 14,9 % i Superettan 2011.


Insläppta spelmål
Vi släppte in 23 spelmål under säsongen.

Vi släppte in 11 mål efter snabba omställningar: Degerfors h 0–1 (långboll vänster, svag bevakning); Jönköping b 0–1 (svag täckning vänster, inspel omarkerad), Värnamo h 5–1 (igenom centralt, ingen gick på); Brage b 0–1 (långboll centralt, ruff); Landskrona b 0–1 (bolltapp, inspel höger) och 2–3 (bolltapp, igenom centralt); Brommapojkarna b 2–1 (långboll, tumult framför mål); Degerfors b 0–1 (Långboll, passivitet skott centralt); Jönköping h 0–1 (igenom centralt); Värnamo b 1–3 (bolltapp, anfall centralt, pass); Hammarby h 3–1 (långboll från vänster igenom centralt, volley).           

6 av dessa föll under våren och 5 under hösten.


Efter etablerat spel släppte vi in 12 mål: Degerfors h 0–2 (tappade centralt); Värnamo h 5–2 (lyftning centralt); Hammarby b 0–1 (dålig bevakning högerinner, skott) och 0–2 (inlägg vänster, omarkerad nick); Ljungskile h 0–1 (kanonskott krysset, fick ej bort bollen innan) och 0–2 (åkte slalom igenom centralt ingen gick på); Landskrona b 1–2 (inspel höger, självmål Steinar Strömnes som knuffats in i bollbanan); 0–1 Brommapojkarna h (igenom centralt, högerinner svag bevakning, passning närskott); Brommapojkarna b 2–2 (inspel höger, skarv); Värnamo b 0–2 (anfall vänstersidan, skott centralt); Ängelholm b 0–1 (skott utifrån, dålig press); Öster h 0–1 (spelar sig igenom centralt). 

8 av dessa föll under våren och 4 under hösten.

Summa summarum visar att spelmålen släpptes in oftare under våren (14 stycken) än under hösten (9 stycken), vilket vittnar om ett bättre försvarsspel under hösten. Vid fasta situationer var det däremot tvärtom 2 mål under våren och 6 under hösten, vilket också vittnar om sämre koncentrationsgrad vid de fasta situationerna under höstyen.


I Allsvenskan 2010 släppte vi in 8 långskott, men nu var det som vanligt igen, då vi åter släppte in få långskott. Två stycken (hemma Ljungskile borta Ängelholm). Men viktigt att ta med sig till Allsvenskan är att sätta press på skytten vilket misslyckades även vid dessa två skott.

Var spelmålen uppkom ifrån förändrades också kraftigt från 2010 (höger: 18, centralt: 12 och vänster 8).
Nu blev facitet istället (höger: 4, centralt: 16 och vänster 3). Detta vittnar om att vi måste täppa till centralt inför den allsvenska comebacken.

Vi minskade andelen spelmål (23) kraftigt mot året i Allsvenskan (38).
Förändring spelmål 2011 mot 2011 (inom parentes)
Omställningar   11 (20)
Etablerat spel  12 (18)


Övrigt kring mål
Till skillnad från året i Allsvenskan var vi starka i slutet av matcherna då vi gjorde 7 mål sista fem minuterna (matchminut 86 och framåt) av matcherna. Under samma period släppte vi in 3 mål. Vi gjorde också många mål i början på andra halvlek och totalt sett tio fler mål under andra halvlek mot den första. När det gällde insläppta mål var det istället tvärtom då motståndarna gjorde fem fler mål i första halvlek än i andra. Det visar sig alltså att vi var starka i längden genom att trötta ut motståndarna.


Publik
Med spel i en lägre serie tappade vi förstås publik då snittet sjönk från 4 004 säsongen 2010 till 2 640 under 2011. Minskningen var därmed 1 364/match vilket innebär ett tapp på 34 %.

Året publiksnitt är ändå det främsta i näst högsta divisionen sedan 1963 och samtidigt bättre än det i Allsvenskan 1982. Precis som vanligt hade vi bättre publiksiffror under hösten.

Årets bästa publiksiffra var 4 814 i sista omgången mot Öster (0–1). Trots att det allsvenska avancemanget redan var klart var det en bättre publiksiffra än när vi säkrade det andra guldet 1973 hemma mot Örebro då det kom 3 612 personer till Kopparvallen. Året innan kom det 6 675 personer till Kopparvallen när första guldet säkrades efter 5–2 mot GAIS. Detta är också senaste gången det kom så pass mycket folk till vår hemmaarena för att bevittna den sista hemmamatchen för året.

Årets näst högsta publiksiffra var 4 615 mot Hammarby (3–1).

Vi kom femma i Superettans publikliga efter Hammarby, Sundsvall, Landskrona och Degerfors. Bortasnittet hamnade på 2 906 vilket var näst bäst efter Hammarbys.

Klacken
Tyvärr blev det färre anhängare i klacken gentemot året i allsvenskan, men vissa matcher var det riktigt bra drag och bortamatcherna mot Västerås, Jönköping, Brommapojkarna, Degerfors, Värnamo och Assyriska var vi riktigt många som gav laget vårt stöd. Trots att vi inte var så många i övriga matcher så fanns stödet där hela säsongen. I Allsvenskan hoppas jag på ännu mer tryck nu när ståplatserna försvinner på Kopparvallens långsida. Dessutom hoppas jag att vi blir fler som åker och stöttar de våra på bortaplan. Att läktarmotståndet inte är så skrämmande som folk kanske tror fick vi ju uppleva 2010.


TV-siffror visar att det finns ett stort intresse
På hemsidan [mms.se] kan man gå in och se TV-siffrorna för olika program och då bland annat TV-sändningarna från Superettan på TV4 Sport. 

från början hade vi inte så många TV-matcher men till slut blev det hela 12 TV-matcher. Totalt såg 795 000 våra matcher på TV vilket innebär ett snitt på 66 000 personer per sändning. Det kan tyckas vara lite, men Superettans sändningar är en av de program som har de största tittarsiffrorna i kanalen. Italienska seria A, har exempelvis lägre siffror om inte Zlatan spelar. Av de lag som visats mer än tre gånger (några lag hade matcher som var generellt viktiga för serien) hade vi näst bäst tittarsiffror i Superettan. Som väntat hade Hammarby flest tittare på sina matcher med ett snitt på 88 000 på deras 14 matcher. Men faktum är att det i etern låter som Hammarby har mångfalt fler tittare på sina matcher men skillnaden från våra matcher är inte mer än 33 %, vilket kan jämföras med vårt hemmasnitt på Kopparvallen på 2 640 mot Hammarby på Söderstadion på 7 953. På arenan har Hammarby 201 % fler åskådare än oss men på TV bara 33 % fler. Detta visar alltså att åtminstone ett av ”storlagen” är väldigt överskattat som TV-produkt samt att intresset för vårt lag är stort bland TV-tittarna.

Detta är naturligtvis inga konstiga siffror då vi verkligen är ett anrikt lag som många fastnat för och har bjudit på fantastisk fotbollsunderhållning under året.

Se mer statistik från säsongen i en tidigare artikel här: [Den underbara säsongen i siffror]


Vilken resa vi har varit med om. Den kändes lång från degraderingen och då var det väl passande att få avsluta vägen tillbaka till Allsvenskan med en långresa till Sundsvall. Vi skulle ju ha mött Sundsvall i kvalet 2010 och det var med gråt i halsen man såg geflesupportrarna jubla på bortasektionen, där skulle ju vi ha varit. Men nu var vi där och fick verkligen jubla för vi är tillbaka! 

Fortsättning följer i del VIII – Framtiden

fredag 6 januari 2012

Årskrönika 2011 – VI ÄR TILLBAKA – del VI – Spelartruppen!

I den sjätte delen tittar vi närmare på spelartruppen och dess lagdelar.
Utförlig spelarstatistik finns här: [Spelarstatistik 2011] (under vänstermenyns ”Statistik” på officiella sidan). 

Målvakterna
Henrik Gustavsson gjorde på det stora hela en ny stabil säsong och vaktade målet vid samtliga seriematcher och räddade 74 % av skotten. Med den räddningsfrekvensen var Fimpen åttonde målvakt i Superettan (av de som spelat fler än tre matcher). Räddningsprocenten var densamma som vid avancemanget 2009. I Allsvenskan 2010 räddade 35-åringen 72 % av skotten. Siffror säger inte allt men visar att Fimpen håller bra i Allsvenskan. Henrik Gustavsson har spelat 397 serie- och kvalmatcher och är främst i föreningens historia i och med detta. Detta innebär förstås också ovärderlig rutin för hela truppen. När det gäller straffräddningar så har jag redogjort för det i en speciell artikel läs här: [Straffräddaren Henrik Gustavsson]. Under året räddade Henrik Gustavsson tre av fyra straffar i seriespelet, men tvingades släppa in returen på en av dem. Höjdspelet har också blivit allt bättre och i närspelet håller han svensk toppklass. 

Gustav Jansson närmar sig Fimpen och gjorde en bra insats i Svenska Cupen hemma mot Öster (2–1) men fick inga chanser i Superettan. Bara 25-åringen fortsätter att jobba på oförtrutet och är noggrann, så kommer chanserna.  Med sina 195 centimeter har Jansson fin räckvidd och jobbar han hårt med fotarbetet ske det kunna bli riktigt bra. Gurra har dessutom fina ledaregenskaper som bådar gott inför framtiden.

Kommentarer om målvakterna
Gustav Jansson har förvisso inte provat på seriespel ännu men har ändå utvecklats sedan vi var i Allsvenskan senast och Henrik Gustavsson är en av landets mest rutinerade målvakter. Vi har alltså bra förutsättningar på målvaktssidan inför den allsvenska comebacken.


Försvaret
Vi har högt ställda förväntningar på vårt försvarsspel i och med de starka kort vi har på backsidan. Förutsättningarna under 2011 var bättre än 2010, då en hel och frisk Anton Tinnerholm utvecklades till den naturliga högerback som vi hade hoppats på. Daniel Hallingström kunde därmed användas på sin bästa position som mittback. Detta var också nödvändigt då Alberis da Silva och Erik Moberg var skadade under olika perioder. Jesper Arvidsson var kvar på vänsterbacksplatsen och Steinar Strömnes var med som backup under hela säsongen. Andreas Johansson fick chansen en match medan Eric Jangholm Melin aldrig vara nära speltid.

Den vanligaste försvarsuppställningen under våren var Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg och Jesper Arvidsson. De spelade sju matcher tillsammans från start under våren, men ingen under hösten. Efter Erik Mobergs skada återtog Alberis da Silva sin ordinarie plats som mittback och spelade åtta matcher tillsammans med Tinnerholm, Hallingström och Arvidsson.

Anton Tinnerholm fick ett bakslag i karriären 2010 efter sin svåra lunginflammation men kom tillbaka fint och fick ett stort genombrott. 20-åringen tog en ordinarie plats och spelade 25 matcher från start. Brokindssonen är vår mest naturlige högerback som vågar ta sats framåt, och är även duktig som högermittfältare. På det stora hela skötte han sig alldeles utmärkt och är en man för U21-landslaget. Anton gjorde också sina första mål under säsongen och under seriespelet blev det fyra stycken. Tinnerholm spelade också fram till ett mål. Anton är en ettrig spelare som är jobbig att möta och det finns fortfarande en klar utvecklingspotential i den här killen. Kan han bara vara ännu mer noggrann i defensiven ska det kunna bli ett bra allsvenskt år.

Daniel Hallingström flyttades in på sin favoritposition som mittback, vilken han inte varit ordinarie som sedan 2006. 30-åringen levererade därmed på ett bättre sätt än tidigare, och 2010 i synnerhet, och var i mitt tycke den bäste försvarsspelaren under säsongen. Daniel är tryggare centralt och hans ledaregenskaper kommer bättre till pass där, vilket är extra viktigt i Allsvenskan. 28 matcher i Superettan startade Danne under säsongen och har totalt medverkat i 297 seriematcher. Denna rutin är förstås viktig att ha med sig i Allsvenskan. Danne nickade in det viktiga avgörande målet borta mot Degerfors (2–1). Daniel kan ibland vara lite passiv och backa istället för att stöta framåt, men är bättre på att attackera som mittback.

Erik Moberg har varit vår bäste försvarare totalt sett sedan han kom från Motala AIF 2008 och aldrig varit petad, men han har inte riktigt stått upp mot de högt ställda förväntningarna sedan våren 2010. Under den gångna hösten drabbades dessutom 25-åringen av en efterhängsen lårskada. Erik var helt ur spel i sju matcher men kom tillbaka med inhopp i slutet och fick därmed vara med om de avgörande matcherna, vilket han förstås var värd. 18 seriematcher från start blev det under säsongen och Moberg nickade in tre mål, varav ett i seriespelet (hemma mot Värnamo). Erik kan bli passiv men är en trygg spelare när omgivningen gör sitt arbete och han visar då stor pondus i huvudspelet samt följsamhet och brytsäkerhet i markspelet.

Jesper Arvidsson avverkade sin femte säsong som vänsterback och har som helhet varit ett lyft för vår förening. Till det mest positiva hör de offensiva egenskaperna när 27-åringen tar sats framåt och hittar rätt med sina inlägg. 27 startmatcher blev det under säsongen, tre mål (varav två på straff) samt sju assist. I det defensiva arbetet har Jesper blivit stabilare genom åren, våren var svajig men på hösten agerade Jeppe mer vårdat. Jesper skötte sig bra i Allsvenskan senast och ska med en tryggare omgivning kunna göra det ännu bättre nu, men det gäller att hela tiden vara fokuserad och inte ge avkall på koncentrationen. Arvidsson har också skaffat en lägenhet i Åtvidaberg för att slippa dagspendla till Stockholm vilket förstås också är till det bättre.


Alberis da Silva fick större delen av vårsäsongen förstörd på grund av en fotskada orsakad av en ful och totalt onödig eftersläng av Hasse Berggren i en U21-match borta mot Gefle. Efter Erik Mobergs skada återtog dock 27-åringen sin mittbacksplats. Brassen behöver kontinuitet och agerade precis som i Allsvenskan 2010 för ojämnt. Kanoninsatser blandades med mindre bra insatser. Under säsongen blev det 16 startmatcher som mittback. För att Alberis ska konkurrera om en mittbacksplats när alla är friska måste han bli mer koncentrerad och därmed jämnare i sitt spel. Annars är Alberis en perfekt parhäst till Danne eller Moberg, då han i fin form går framåt och visar styrka i huvudspelet medan någon av de två andra täcker upp bakom.

Steinar Strömnes lyckades inte riktigt slå sig in i laget sedan han kom från Norska Lyn sommaren 2010. En del skadeproblem störde men 24-åringen kunde inte konkurrera även när han var hel och frisk men vikarierade förtjänstfullt när någon av de övriga spelarna var indisponibla. 9 matcher från start (flest som högerback) och 8 inhopp blev det under året. Steinar är en trygg spelare, men har tyvärr inte utvecklats som vi hoppats genom att ta ytterligare ett steg att våga mer. Norrmannen fick inte förlängt kontrakt och letar ny klubb och det ska nog gå bra då han har tillräckliga kvaliteter för att spela högt upp i seriesystemet. 39 matcher blev det i ÅFF varav 28 seriematcher.

Andreas Johansson hoppade in istället för Jesper Arvidsson hemma mot Qviding och gjorde det bra, men fick sedan inte chansen. Att Ante skulle debutera redan den gångna säsongen får ändå ses som en bonus för honom och om 20-åringen jobbar på och är fokuserad kommer det nya chanser. Grebokillen måste dock bli lite rappare, våga mer i offensiven och inte vända hem så ofta som han har gjort i U21-matcherna.

Eric Jangholm Melin fick 2010 förstört av en fotskada och 21-åringen var inte nära att få träda in i Superettan igen under säsongen. Det blev dock sju matcher 2009. Under 2011 blev det endast tre matcher på bänken utan att komma in och totalt bara en match (i träningsspelet mot Norrköping). Eric fick inget förlängt kontrakt och får därmed hitta en annan klubb, vilken förhoppningsvis blir någon i de högre divisionerna för grabben är en bra lagspelare och har potential på sikt. 13 matcher blev det i ÅFF varav 7 seriematcher.


Kommentarer om försvaret
Vi släppte in 31 mål under säsongen vilket var 5 färre än när vi gick upp 2009 och 20 färre än i Allsvenskan 2010. Facitet var godkänt men nog var det väl många enkla mål som släpptes in och i Allsvenskan måste de enkla och elementära misstagen decimeras.  

9 mål gjordes av backar (Anton Tinnerholm 4, Jesper Arvidsson 3, samt Daniel Hallingström och Erik Moberg ett vardera). Försvararna svarade också för 8 assist (Jesper Arvidsson 7 och Anton Tinnerholm 1). Motsvarande siffror för 2010 var 5 mål och 3 assist från våra försvarare, vilket innebär en fördubbling av poäng.

Två försvarsspelare lämnar alltså föreningen och hittills är en ny spelare klar.

Det ska bli intressant att följa Tom Pettersson som är ny från FC Trollhättan. 21-åringen har spelat mittback på ett bra sätt under den senaste tiden men tidigare spelat på innermittfältet, bland annat mot oss under 2009 års möten. Tom är kraftfull med sina 190 centimeter, har bra passningsfötter med vänsterfoten som den bästa. Pettersson skulle därmed vara ett alternativ som vänsterback, där Jesper Arvidsson behöver större konkurens än tidigare. Förhoppningsvis kan också Andreas Johansson komma närmare Jesper.

Mittback är annars Tom värvad som och min förhoppning, utan att ännu veta, är att han är en sådan typ som törs gå på och attackera. Därmed skulle vi ha två spelare som konkurerar om den mer styrande positionen (Erik Moberg eller Daniel Hallingström) och Alberis da Silva och Tom Pettersson som i första hand konkurerar om den mer framstötande och attackerade rollen.

Anton Tinnerholm hoppas vi förstås ska utvecklas ytterligare och det finns det ju verkligen fog för. I dagsläget finns den största konkurrensen från Daniel Hallingström, men en mer renodlad högerback skulle behövas för att skapa ytterligare konkurrens.

För en gångs skull behövde ingen mittfältare plockas ned i backlinjen, vilket ändå vittnar om en bra bredd. Spelarna har också hållit sig i skinnet och vi har inte fått flera förvarsspelare avstängda samtligt vilket är nog så viktigt. Totalt var det bara fyra gånger som någon av våra försvarsspelare drabbades av avstängningar, vilket visar på bra disciplin samtidigt som det kan antyda lite för stor försiktighet att gå in i kampen.

Det finns en trygghet i backlinjen genom att de flesta varit med flera säsongen; Daniel Hallingström (sedan 2002), Jesper Arvidsson (2007), Erik Moberg (2008), Alberis da Silva och Anton Tinnerholm (2009). Kvintetten kan därmed varandra väl, vilket ger trygghet som är extra viktigt i det bakersta ledet och speciellt viktigt då Allsvenskan ställer högre krav.


Mittfältet
Jämfört med det allsvenska året var mittfältet ännu bättre trots att samma spelare ingick under våren. Förbättringen skedde genom att spelet kunde grundläggas redan från november på Sveriges finaste konstgräsplan. Några spelare levererade inte riktigt som vi hade hoppats men andra tog istället kliv framåt. Och under hösten förstärktes mittfältet av hemvändaren Thomas Olsson.

Haris Radetinac, Bruno Marinho och Kristian Bergström spelade kontinuerligt under säsongen, medan den andra centrala positionen skiftade. Christoffer Karlsson var den som oftast spelade på den defensiva mittfältspositionen och spelade sex matcher från start tillsammans med den nämnda trion. Amir Suljic spelade också en hel del matcher (sju tillsammans med den mest frekventa trion) och under hösten höll Thomas Olsson platsen när han var skadefri och spelade fyra matcher från start tillsammans med Haris, Bruno och Pligg.

Prince Eboagwu, Pontus Karlsson och Viktor Prodell startade också matcher på mittfältet medan Besart Kalludra och Axel Konradsson var utan speltid i seriespelet.


Haris Radetinac som var 2010 års främste spelare hade vi förväntat oss mer av under säsongen, men han var alldeles för ojämn. Poängmässigt blev det två mål och nio assist på 27 startmatcher. Målskörden var för klen men delad trea i Superettans assistliga var förstås bra. Haris var bättre under hösten än under våren vilket sex assist under hösten visar. Defensivt var det dock för många plumpar i protokollet, med svag koncentration i flera matcher. När det drog ihop sig mot slutet skärpte dock 26-åringen till sig. Nio varningar var i mesta laget (bara två spelare drog på sig fler kort i serien). Det verkade som Haris hade svårt att ladda om i Superettan och jag tror att han åter hade lyft sig i Allsvenskan om han stannat kvar i klubben. Men så blir det inte då Radetinac lämnar för Mjällby. Haris spelade 205 matcher i föreningen och gjorde 23 mål, varav 145 seriematcher och 16 seriemål. ”Jag kommer inte att gå till någon annan svensk klubb” sade Haris till Peter Mildaeus på Corren. Se här: [Mildeaus fotbollsblogg]. Haris sjönk alltså så lågt att han ljög. 

Christoffer Karlsson fick en fotskada under hösten 2010 som också har stört under den gångna säsongen men han är nu opererad och vi får verkligen hoppas att det blir bra. Stoffa är beroende av kontinuitet för att få flyt i spelet och det har han inte fått sedan skadan. 23-åringen var ordinarie under våren men fick sedan mest agera inhoppare. Totalt blev det 14 startmatcher i Superettan och 2 assist. Christoffer har sina främsta kvaliteter i det defensiva spelet med tufft närkampsspel. Passningsspelet måste dock upp i en jämnare nivå för att Karlsson ska få mer speltid.

Bruno Marinho kom igång sent efter en axeloperation och gjorde bara två inhopp i försäsongens träningsmatcher. De tre första seriematcherna började brassen också på bänken, men var sedan given från start. Sju varningar och en utvisning var dock i mesta laget och renderade tre matchers avstängning. Bruno missade också en match på grund av hjärnskakning och det blev därmed 23 startmatcher. Trots att 27-åringen bara svarade för en assist så gjorde han sin främsta säsong i ÅFF, då han låg bakom många av anfallen i ett tidigare skede. Defensivt är han också en ettrig bollvinnare som är bra på att sätta hög press. Bruno är en tempohöjande spelare som är viktig i Allsvenskan, speciellt för att hålla fart på bollen.

Kristian Bergström gjorde ett stort jobb i Allsvenskan 2010 men fick inte ut sin fulla potential i det offensiva spelet (2 mål och 6 assist). Pligg var väl inte någon jättebeundrare när konstgräset anlades, men under den här säsongen verkade han få en nytändning och var en av våra absolut bästa spelare. På det snabbare och jämnare underlaget kunde 37-åringen briljera med sitt passningsspel när omgivningen också bättre var med på noterna. Trots utgångsläget från vänster blev det 8 mål och 10 assist, vilket innebar en andraplats i assistligan och en sjätteplats i Superettans poängliga. Kristian sprang mest av alla spelarna i Allsvenskan 2010 med över 13 kilometers löpning i de flesta matcherna. Den gångna säsongen såg Bergström ännu piggare ut och kommer med en bättre omgivning bli ännu vassare i Allsvenskan.


Amir Suljic tog ett stort steg framåt hösten 2010 och det var inte helt ologiskt att han efter detta skulle få ett litet bakslag med mindre speltid. 22-åringen startade de tre första matcherna och sex matcher under sommaren. När Thomas Olsson kom in i laget blev det åter mindre speltid men efter Olssons skada började Amir de två sista matcherna. Totalt blev det 11 matcher från start. Amir visade bland annat mot AIK och i avgörandet mot Sundsvall att kapaciteten finns där med tuffhet och tryggt spel och vi får hoppas att han plockar fram det oftare när det nu åter blir dags för allsvenskt spel.

Thomas Olsson kom alltså äntligen hem till moderklubben efter 13, 5 år i IFK Norrköping, Malmö FF och IFK Göteborg. Med sin rutin och ledaregenskaper var han en viktig pusselbit till det allsvenska återtåget. Thomas har haft en skadefylld karriär redan från hans debutsäsong i division III 1993, men nog hade vi hoppats på mer speltid. 35-åringen startade 8 av 12 matcher, men byttes ut i 6 av dem och hemma mot Falkenberg höll inte låret länge. Det gick fort på konstgräset men lugnet, tuffheten i närkamperna och passningskvaliteten bidrog på ett bra sätt. Det blev också en fullträff hemma mot Hammarby. Visst skulle det ha varit kanon om Thomas följt med upp i Allsvenskan men Olsson kände själv att det började gå lite för fort och med skadeproblemen fanns ju en uppenbar risk att speltiden skulle blivit knapp. Ett tränarjobb med juniorer i IFK Göteborg lockade och vem vet, kanske dyker han upp som tränare i vårt lag i framtiden? Hur som helst känns det fint att han kom tillbaka och gjorde vad han kunde för att vi åter skulle ta steget upp. 162 matcher och 15 mål blev det i moderklubben varav 105 seriematcher och 10 seriemål.

Prince Eboagwu spelade 10 matcher från start i Allsvenskan men i Superettan blev det bara 3 startmatcher. Prince fick lite speltid redan under hösten 2010 och ville bort men hittade ingen annan klubb och var därmed inte helt motiverad under säsongen. Det gick oftast för långsamt och bollbehandlingen var nonchalant. De tre startmatcherna spelade 25-åringen under juni och nickade då in det viktiga 1–0 målet hemma mot Assyriska och gjorde dessförinnan mål borta mot Falkenberg. Prince gjorde också en bra match borta mot Brage, vilket fick upp ögonen för borlängeklubben och nigerianen kommer därmed att spela för Brage under den kommande säsongen. 50 matcher och 5 mål blev det i ÅFF varav 28 seriematcher och 5 seriemål.

Pontus Karlsson fick knappt med speltid i Allsvenskan (12 matcher) och i Superettan blev det nu bara 2 inhopp, hemma mot Ängelholm och hemma mot Västerås. 28-åringen lånades sedan ut till samarbetsklubben BK Kenty i division II och det blir ingen fortsatt karriär i ÅFF. Det blev ett lite trist avsked, men vi får tacka för allt Pontus har gjort för sin moderklubb som han varit trogen under hela sin karriär. Pontus har spelat 347 matcher och gjort 71 mål varav 230 serie- och kvalmatcher och 43 seriemål, vilket verkligen vittnar av nyttan vi haft av Karlssons insatser.

Besart Kalludra var ny i A-truppen inför säsongen men förhoppningen om det där extra klivet uteblev. Besse spelade kontinuerligt i U21-laget och satt på bänken i Superettan tre gånger men fick inte komma in. Tre träningsinhopp gjorde 19-åringen. Karriären fortsätter nu i division II-klubban Motala AIF där Kalludra säkerligen kommer bidra med sin fina teknik och förhoppningsvis höjer han också sitt tempo i spelet. Besart spelade 3 matcher för ÅFF, varav inga seriematcher.

Axel Konradsson var ny i A-truppen 2010 men 20-åringen, som är en egen produkt, drogs under hela säsongen med sitt skadade knä och kunde inte spela en minut. Därmed blir det tyvärr ingen förlängning i ÅFF. Axel spelade 8 matcher för vår klubb varav inga seriematcher.


Kommentarer om mittfältet
12 mål gjordes av mittfältare (Kristian Bergström 8, Haris Radetinac 2, Prince Eboagwu och Thomas Olsson ett vardera). Mittfältarna svarade också för 22 assist (Kristian Bergström 10, Haris Radetinac 9, Christoffer Karlsson 2 och Bruno Marinho 1). Motsvarande siffror för 2010 var 10 mål och 21 assist från våra mittfältare, alltså nästan lika bra i den högsta serien.

Hela sex mittfältare lämnar nu och två nya är hittills klara.

Tobias Nilsson har vi förstås stora förväntningar på. Efter fem säsonger i Superettan med Falkenberg och förtroende på det centrala mittfältet tog 26-åringen ett stort steg framåt under den gångna säsongen. Tobias vann Superettans assistliga med 12 målgivande passningar och gjorde dessutom 2 mål. Självklart är Nilsson värd, och kvalificerad för, att spela i Allsvenskan. Att han gör det i vår klubb ska vi förstås vara tacksamma för. Tobias har spelat både ytter- och innerback samt yttermittfältare, men är tänkt att spela centralt i vilken position han också utvecklats starkt under säsongen. Det är en rejäl spelare som är 186 centimeter lång.

När det gäller fasta situationer så har vi varit lite enkelspåriga då Kristian bergström med få undantag lagt de allra flesta hörnorna och frisparkarna. Med en fin högerfot får vi nu ett bredare spektrum och kan förhoppningsvis bli giftigare på fasta situationer.

Tanken lär vara att Tobias, Christoffer och Amir i första hand ska fajtas om den defensiva mittfältspositionen. Tom Pettersson kan också vara aktuell. Huruvida Tobias är den där spelaren som ligger högt i press vet jag ännu inte men jag förmodar att vi behöver antingen Bruno Marinho eller Kristian Bergström framför någon av trion för bästa konstellation.

Petrit Zhubi kommer precis som Tom Pettersson från FC Trollhättan, men har tidigare spelat i Oddevold. 23-åringen är en snabb och teknisk kantspelare som utvecklats starkt under den gångna säsongen och gjorde 8 mål i division I. Petrit spelade också i Superettan 2010. Zhubi kan spela både till höger och vänster och känns i dagsläget mest aktuell på högerkanten eftersom Haris lämnat.

Anton Tinnerholm är ett alternativ på högersidan, men visst behövs någon mer renodlad högermittfältare som kan konkurera med Petrit. Ytterligare två ytterspelare eftersöks och det ska bli intressant att se ved det kan bli. Även vänsterkanten behöver en spelare för att konkurera med Kristian Bergström, som dessutom kan behövas centralt.


Anfallet
Paulus Roiha som gjorde flest mål för oss i Allsvenskan (7 stycken) fick lämna klubben och Magnus Eriksson kom istället. I övrigt var forwardsbesättningen densamma, vilket bettydde ett år med allsvensk rutin. Förhoppningen var stor på ett gott målskytte och vår tränare Andreas Thomsson satte upp ett mål på 25 mål från forwards. Magnus Eriksson och Oscar Möller såg ut att bli radarparet på förhand och så blev det också då de spelade tillsammans 22 matcher från start. Viktor Prodell var närmaste ersättare och Daniel Swärd gjorde också en hel del inhopp. Även Haris Radetinac startade en match på topp, borta mot Degerfors.

Magnus Eriksson hade vi stora förväntningar på innan säsongen då han gjorde 11 mål i Superettan för seriens absoluta jumbo. Med fler chanser hoppades vi på en ännu bättre målskörd i vårt lag. Så blev det också, precis som i Väsby satte Mange 16 % av avsluten i mål, men kom oftare till avslut hos oss (94 stycken) och gjorde därmed 15 mål. Branimir Hrgota (Jönköping) 18 och Peter Samuelsson (Degerfors) 17 var de enda som gjorde fler. Det blev också 7 assist och Magnus vann därmed Superettans poängliga (men den officiella statistiken missade två assist). Magnus gjorde 5 mål under de första 7 matcherna men hade sedan måltorka i 10 matcher innan produktionen kom i gång igen och då ordentligt med 10 mål på 11 matcher. Tre av målen föll efter straffar. 21-åringen gjorde alltså succé inte bara som målskytt utan som framspelare och hårt jobbande forward som mötte, höll i och bäddade för andra. Mange passade också perfekt in i föreningen och blev snabbt en i gänget. 29 startmatcher blev det under säsongen. Enda gången som Eriksson började på bänken var i bortamatchen mot Degerfors, vilket var extra anmärkningsvärt eftersom han äntligen spräckte sin måltorka med två mål borta mot Qviding i matchen dessförinnan. Naturligtvis kan vi inte ha samma krav på poängutdelning i Allsvenskan men nog finns det fog att tro att Mange kommer att ligga bakom väldigt många mål i Allsvenskan också.

Oscar Möller har historiskt sett fått målskyttet att stämma betydligt bättre på hösten än under våren och så blev det även denne säsong med 5 mål under våren och 7 under hösten. Med totalt 12 mål var det bästa målsäsongen för 24-åringen. Möller spelade också fram till 3 mål. De tidigare knäproblemen dök upp igen under säsongen men han fick bukt med dem i slutet av säsongen och levererade då på ett bra sätt med 6 mål under de 10 avslutande matcherna. Med Magnus Eriksson vid sin sida fick Möller ännu fler lägen med sina banbrytande djupledslöpningar och de båda kunde precis som Mats Haglund och Henric Karlsson stressa till sig bollarna med hög press. Oscar ska nu kunna leverera riktigt bra i Allsvenskan från början, nu när han vet vad det handlar om och får spela forward vilket han inte gjorde mer en match från start våren 2010 (vid första segern mot IFK Göteborg).

Viktor Prodell har fått finna sig i att vara tredjeforward sedan sommaren 2010, men levererade ändå med 6 mål i seriespelet och 6 i cupspelet under säsongen. De sista 13 matcherna var dock Viktor mållös men fick då mindre speltid. 23-åringen medverkade i alla 30 matcherna men bara 10 från start. Hemma mot Ängelholm startade Viktor till vänster på mittfältet, vilket gick bra. I vissa matcher kan det vara bra om Prodell får chansen på mittfältet. Viktor är otroligt skicklig att hålla i bollen och kunde han bara höja tempot i sitt spel och löpa mer så skulle han utvecklas enormt.

Daniel Swärd har tagit små steg varje år men inte tillräckligt stora och konkurrensen har varit hård. 21-åringen gjorde 12 inhopp under året och sina 2 första seriemål (hemma mot Ängelholm och hemma mot Ljungskile) samt ett mål i Svenska Cupen (mot Karlslund). Under hösten blev det dock bara 4 inhopp. Potentialen finns helt klart och karriären fortsätter nu i division II-laget Motala AIF. Swärd kommer bidra med fin bollbehandling men behöver lära sig att gå in för fullt i alla tänkbara situationer och höja tempot i sitt spel. Daniel spelade 45 matcher och gjorde 5 mål för ÅFF varav 21 seriematcher (samtliga inhopp) och 2 mål.

Kommentarer om anfallet
Andreas Thomssons mål inte bara uppfylldes utan det överträffades, då våra forwards gjorde hela 35 mål (Magnus Eriksson 15, Oscar Möller 12, Viktor Prodell 6 och Daniel Swärd 2). Anfallarna svarade också för 10 assist (Magnus Eriksson 7 och Oscar Möller 3).

Motsvarande siffror för 2010 var 16 mål och 4 assist från våra forwards, vilket vittnar om en kraftig förbättring.

Daniel Swärd lämnar alltså men ersätts av en av Superettans främsta målskyttar under säsongen.

Mattias Mete gjorde precis som Magnus Eriksson många mål i ett bottenlag som åkte ur. 12 mål blev det för Västerås SK, vilket alltså är ett mål mer än Magnus mäktade med i Väsby. Mattias hade en något högre träffprocent 18 % av avsluten i mål mot Magnus 16 %, vilket innebar att Mete sköt färre skott än vad Magnus gjorde under sitt år i Väsby. Med samma utveckling som för Magnus så har vi ett riktigt trevligt år framför oss.

Mattias Mete är precis som Oscar Möller en hårt jobbande spelare som gärna går på djupet och 24-åringarna ska då kunna kampera om den ena anfallspositionen medan Magnus Eriksson och Viktor Prodell konkurerar om den andra forwarsplatsen som en mer mötande spelare.

Våra fyra forwards har tillsammans gjort hela 45 mål i Superettan under den gångna säsongen och det ska bli intressant att se hur många de gör i Allsvenskan 2012!

Fortsättning följer i del VII - Sammanfattning.