Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 24 juli 2011

Skön seger mot Västerås

Sådana matcher som den mot Västerås är alltid jobbiga eftersom alla kräver seger. Det är då extra skönt att få en tidig ledning och det blev ju en rätt enkel seger till slut.

Vi har dock varit i denna situation många gånger förut men inte alltid klarat av det. Det gäller att hålla skärpan och farten i passningsspelet uppe. Det tycker jag också att vi gjorde. Även om man skulle åka på ett mål i baken mot ett lag som Västerås så ska det inte behöva betyda någonting. Vi är så pass mycket bättre att chanser ändå kommer skapas om vi håller spelet uppe, men det är klart att om vi sjunker till den nivån vi hade mot Landskrona och Öster, ja då hade vi fått stryk även i denna match.

Nu behövde vi dock aldrig oroa oss för detta då utdelningen kom redan i den elfte minuten. Kristian Bergström slog in en hörna från vänster. Daniel Hallingström nickade men bollen gick vidare till Haris Radetinac som klippte till på volley och Viktor Prodell bröstade in 1–0.

2–0 kom i den 31:a minuten. Magnus Eriksson spelade en bra boll till höger där Haris Radetinac kom in med bra fart, blev av med bollen men kämpade den tillbaka och tryckte in bollen i mål.

3–0 föll bara några minuter in på andra halvlek på frispark strax utanför straffområdet till höger. Haris Radetinac petade bollen till Kristian Bergström som klippte in bollen lågt vid den främre stolpen. Christian Caulker i bortamålet var på bollen men kunde inte rädda.

I den 65:e minuten avgjorde Kristian Bergström när han prickade in 4–0 och blev därmed tvåmålskytt. Haris Radetinac spelade in från höger och Kristian Bergström sköt. Via en försvarare gick bollen i en båge över Sierra Leones landslagsmålvakt.

Två mål gjordes alltså efter fasta situationer. Vår tränare Andreas Thomsson har betonat vikten av att utnyttja fasta situationer och att laget tränat och fokuserat extra på detta på sistone, vilket också har givit utdelning. Vi har gjort fem mål efter fasta situationer på de tre senaste matcherna att jämföra med fem på de fjorton matcherna dessförinnan.

De två andra målen föll efter ett snabbt passningsspel och bra löpningar i maxfart, vilket är underbart att se.

Insatsen som helhet med 4–0 var så klart väldigt bra. Spelmässigt finns det, som alltid, vissa förbättringspunkter. Försvarsmässigt var det stabilt men Västerås tilläts sticka upp lite för mycket för att man ska vara hundraprocentigt nöjd. VSK hade alla sina fyra hörnor mellan vårt första och andra mål. Det såg då virrigt ut och vi kunde inte lyfta bort bollen på ett säkert sätt.

Annars kom bortalagets två riktiga chanser när vi redan hade 3–0. Jonas Hellgren sköt högt över inne i straffområde och Henrik Gustavsson gjorde en riktigt fin räddning när Mattias Mete mötte ett inlägg från vänster vid den bortre stolpen.

Det var skönt att Henrik Gustavsson fick hålla nollan, så mycket hade han inte att göra men räddningen på Metes skott var riktigt högklassig.


Att förändra för mycket i en backlinje kan vara vanskligt, men vi har sex försvarsspelare som fått relativt mycket speltid, vilket underlättar det hela. Nu var vi ju tvungna att förändra på grund av Jesper Arvidssons avstängning och Erik Mobergs fotskada.

Som helhet fungerade backlinjen bra och Alberis da Silva växer mer och mer ut som given mittback i förstauppställningen. Den styrkan och beslutsamheten i huvudspelet saknade vi när han var skadad. Överhuvudtaget är det viktigt att ha spelare som vågar stöta fram framför sin motståndare och när det inte var möjligt att kliva fram täckte han klokt utan att dra på sig någon onödig frispark. Brassen var också giftig i offensiven eftersom vi skapade så många hörnor (14 stycken) och var nära att knoppa in bollen vid flera tillfällen.

Den andra mittbacksplatsen borde i första hand Daniel Hallingström och Erik Moberg slåss om. Denna gång blev valet naturligt i och med Eriks fotskada. Även om Moberg gjorde en väldigt bra första halvlek mot BP så tycker jag ändå att Daniel varit jämnare under säsongen och därmed måste Erik Moberg var hundraprocentigt återställd för att kunna konkurrera mot Qviding.

Anton Tinnerholm ställdes åt sidan efter en svag insats i Växjö, men han var ju inte direkt ensam att göra en dålig insats där. Som ung spelare får man också ha en större förståelse att insatserna pendlar. 20-åringen är vårt bästa alternativ som högerback och ska då också spela där. Anton spelade nu vänsterback och gjorde det riktigt bra men är ju ännu bättre på rätt sida. Speciellt i denna typ av matcher mot sämre motståndare där fart och djupledslöpningar är a och o för att trasa sönder motståndarförsvaret är det viktigt att han spelar.

Steinar Strömnes är ett säkert alternativ att kasta in för att säkra upp defensiven, men har inte samma offensiva kvaliteter.


Offensivt då, ja här fick vi åter prov på fantastisk anfallsfotboll som får en att njuta. På hemmaplan har vi haft några riktigt fina stunder av hög allsvensk klass där inte många motståndare kan stå pall. Återigen hade vi ett sådant där enormt tryck mot motståndarmålet med fyra hörnor i rad där vi vann bollen högt upp och med fyndigt snabbt passningsspel hittades spelvändning på spelvändning. Men det blev kanske lite för mycket lek istället för att distinkt komma till avslut. Vid ställningen 3–0 må det väl ändå vara hänt.

Vi har väntat hela året men nu klev verkligen Haris Radetinac fram och visade vilken bra fotbollspelare han är. 25-åringen låg bakom samtliga fyra mål genom ett eget mål och tre assist. Just hans fullträff fram till 2–0, vill jag lyfta fram extra. Det är så han ska komma, med full fart in från höger in i straffområdet. Det är naturligtvis svårt att få fullständig kontroll på bollen i den höga farten och Haris fick det inte nu heller men vann tillbaka med stor vilja och vräkte in bollen i mål.  Låt säga att han kan lyckas göra två mål på fem sådana försök, men om han istället avvaktar och stannar upp med bollen gör han inga mål på fem försök. Valet är därmed enkelt och kan dessutom bädda för andra att raka in bollen eller att få en straff med sig.

Kristian Bergström ska naturligtvis också prisas extra för sina två mål och sitt fältherrearbete. Det är en fröjd att se 37-åringens spelglädje i en sådan här match, med stort deltagande och arbete över stora ytor. Ingen assist i dag men seriens främste både vad gäller assist och poäng (tillsammans med Värnamos Viktor Claesson) talar sitt tydliga språk om värdet. Dessutom är han nu bara fem mål ifrån Veine Wallinders 112 serie- o kvalmål (främst i ÅFF). Hinner Pligg ikapp redan i år måntro?

Bruno Marinho fortsatte att jobba på oförtrutet med sitt aggressiva rappa spel och Amir Suljic fick chansen från start för femte matchen i rad och spelade vårdat, men borde kunna våga lite mer i offensiv riktning nu när han fått förtroendet. Christoffer Karlsson kom in med bra energi sista 25 minuterna och även broder Pontus Karlsson fick göra ett efterlängtat inhopp. Det har bara blivit ett tidigare i år (mot Ängelholm).

Längst fram visar Viktor Prodell allt mer att han ska spela från start. Det som möjligen motsäger chansen är det svaga inhoppet senast mot BP, men genom att ta en sådan gruvlig revansch på sig själv ska han naturligtvis belönas med en startplats. Mål i varannan match sedan hemmamatchen mot Assyriska talar också sitt tydliga språk. Fyra mål på de sju senaste matcherna trots att 23-åringen bara startat tre av dem är ett fantastiskt facit. Förutom målet visade Proddan upp ett stort spel med teknisk elegans men också, glädjande nog, ett stort arbete genom att ta löpningar och vara tuff i närkamperna.

Magnus Eriksson jobbade också på bra och spelade fram till Haris mål, men hade inte samma flyt med bollen som tidigare och kanske skulle behöva få lite speltid i U21-laget för att få igång målskyttet.

Daniel Swärd kom in sista kvarten i stället för Mange och visade på bra kampmoment. 21-åringen har helt klart gått framåt och om han nu bara vågar gå lite rakare mot mål och ta avslut så kommer Daniel gå framåt ännu mer.


Totalt sett har vi hela fyra spelare som har gjort fem mål eller fler; Oscar Möller och Viktor Prodell på sex mål samt Magnus Eriksson och Kristian Bergström på fem. Inget annat lag har fler än två som gjort fem mål eller fler (Degerfors och Sundsvall). Tio lag har bara en skytt som gjort fem mål eller fler och tre lag har ingen målskytt som nått upp i fem mål (Qviding, Ljungskile och Landskrona).

Vi har alltså en spridning på målskyttet som kan vara nog så viktig i det långa loppet och överhuvudtaget så har vi ju gjort klart flest mål av samtliga lag i Superettan (35 stycken). Näst bäst är Degerfors med 28 fullträffar. Speciellt hemma på Kopparvallen har vi vräkt in mål, hela 27 stycken, vilket innebär i snitt tre mål per match.

På bortaplan måste vi dock bli bättre och nu får vi chansen på konstgräs mot jumbolaget Qviding. Det känns också i år extra viktigt att vinna de här matcherna mot de sämre lagen eftersom serien är så väldigt jämn och många av toppkonkurrenterna har gått bort sig mot de sämsta lagen.

Västerås har bland annat besegrat Falkenberg (borta) och Brommapojkarna (hemma). Sundsvall fick bara med sig en poäng från Swedbank Park. Vår nästa motståndare Qviding har ännu inte vunnit någon hemmamatch men spelat fyra kryss och har den täta målskillnaden 6–10 på Valhalla, vilket också då vittnar om fyra uddamålsförluster.

Qvidings enda seger togs mycket sensationellt borta mot dåvarande serieledaren Assyriska och en poäng togs också borta mot Ängelholm. Hammarby fick bara med sig en pinne från Valhalla. Märkväl att det bara är vi och Degerfors som spelat tre matcher mot de båda jumbolagen. De andra topplagen har chansen att tappa fler poäng mot dem i och med att de har två matcher kvar mot dem.

Som synes har bara vi och Degerfors hittills tagit full pott av topplagen mot de båda jumbolagen och kan vi även besegra Qviding så har vi en stor fördel gentemot de andra. Men det finns alltså fog att tro att det blir en betydligt tuffare uppgift att betvinga det lila laget på bortaplan.


Matchfakta
ÅFF – Västerås SK 4–0 (2–0)
1–0 (11) Viktor Prodell (Haris Radetinac)
2–0 (32) Haris Radetinac (Magnus Eriksson)
3–0 (49) Kristian Bergström (Haris Radetinac)
4–0 (65) Kristian Bergström (Haris Radetinac)
Varningar ÅFF: inga
Domare: Kristoffer Karlsson, Göteborg.
Publik: 2 206

Övrig statistik
Avslut totalt  16–3
Avslut på mål  10–2
Avslut i målställningen  1–0  
Hörnor  14–4
Frisparkar  14–13
Offside  3–4
Varningar  0–2

Laget
Henrik Gustavsson –
Steinar Strömnes Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Anton Tinnerholm –
Haris Radetinac, Amir Suljic (ut 70), Bruno Marinho, Kristian Bergström (ut 90) –
Magnus Eriksson (ut 79), Viktor Prodell.

Inbytta ersättare: Christoffer Karlsson (in 70), Daniel Swärd (in 79), Pontus Karlsson (in 90).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Eric Jangholm Melin, Andreas Johansson, Besart Kalludra.

Spelarstatistik finner ni som vanligt på officiella sidan här (klicka i bilden för bättre skärpa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.