Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 19 juli 2011

Det blev inget nytt häckentrauma i varje fall

Fyra poäng mot BP är naturligtvis bra, men i ledning 2–0 och stenkoll på matchen är givetvis besvikelsen stor att vi inte blev det första laget att bortabesegra Brommapojkarna denna säsong.

Semestertider inbjuder många fler än vanligt att se ÅFF på bortaplan och det var riktigt roligt att se dominansen av blått på Grimstas läktare. För egen del innebar det en dagsutflykt med ett besök på Gröna Lund. Med en femåring finns ännu inte behovet av att åka hisnande berg-och-dal-banor och liknande. Som inbiten fotbollssupporter behöver man heller inte den extra kicken som sådana upplevelser ger. Spänningen räcker till och blir över så gott på fotbollsplanen. Gårdagen var inget undantag. Tvärtom. Det blev en fruktansvärd kväll och visar ånyo på hur viktigt det är att inte ta ut något i förskott.

Det märktes på de våra att det var en viktig match mot en av toppkonkurrenterna för det var en avvaktande inledning. BP var inte heller på hugget från början. Visserligen fick Andreas Eriksson ett bra läge men sköt högt över och Pablo Pinones Arce sköt rakt på Henrik Gustavsson. Dessförinnan var Oscar Möller nära att styra in Haris Radetinac inspel.

Vi fick in det förlösande ledningsmålet och det på ett lite turligt vis.
I den 17:e minuten slog Kristian Bergström en frispark ur högerinnerposition och Alberis da Silva nickade mot den bortre stolpen. Bollen hade gått utanför men hemmalagets mittback Nicklas Carlsson lyckades på något konstigt vis få bollen i eget mål. Pontus Segerström var nära självmål två gånger om på Kopparvallen senast och det var väl inte då mer än rätt att vi fick årets första självmål.

Målet släppte lite på nervknutarna och vi blev tryggare med bollen
I den 23:e minuten ökade Oscar Möller på till 2–0 då han elegant vände bort flera BP-försvarare och satte bollen bakom Kristoffer Nordfeldt i BP-målet.

Fyra minuter senare fick Oscar Möller ett bra läge att öka på till 3–0 då han var framme på returen efter Magnus Erikssons skott, men avslutet gick dessvärre utanför.

I mitt tycke backade vi hem lite för mycket i avslutningen på första halvleken. BP var visserligen väldigt blekt. Passningsspelet var långsamt och de avgörande passningarna ledde inte till några målchanser. Detta var också en frukt av ett gott försvarsarbete där vi låg rätt i positionerna genom alla lagdelar. Alberis da Silva fortsatte att stöta framför sin motståndare och det gjorde nu också Erik Moberg som gjorde sin bästa halvlek för säsongen. Riktigt kul var det också att se Jesper Arvidssons goda försvarsarbete mot Aziz Corr Nyang, som inte kom loss alls lika bra som på Kopparvallen.

BP kom ut som ett bättre lag i andra halvlek, men skapade också chanser. Daniel Hallingström spelade in till Oscar Möller i den 50:e minuten men skarven smet tyvärr strax utanför. Tre minuter senare var Axziz Corr Nyang offside när han sprintade på från vänsterkanten men assisterande domaren Peter Arnesson lät flaggan vara nere. Som tur var föll rättvisa då vår forne spelare missade öppet mål.

Huvuddomaren Antti Kanerva har gjort många dåliga matcher i sin karriär, men den här tog priset. Antti kom snett in i matchen från början och lät solklara situationer gå helt obemärkt förbi trots att båda frispark och varning var befogat. Droppen som fick bägaren att rinna över för Oscar Möller var när vår anfallare inte fick frispark med sig trots att fällningen strax utanför BPs straffområde var solklar. Möller blev förbannad och protesterade varvid han fick ett gult kort. Oscar visste mycket väl vad domaren var kapabel till denna dag men kunde trots detta inte hålla tyst utan fortsatte att snacka och fick ytterligare en varning och blev därigenom även utvisad.

Det är naturligtvis oförsvarligt agerande av Oscar Möller som på ett sådant allvarligt sätt drabbar hela föreningen. Samtidigt var det bra att han bad om ursäkt genom Corren.

Antti Kanerva måste också rannsaka sig själv. Han måste inse att flera domslut var felaktiga och att en reaktion då kommer från spelarna. För att vara domare måsta man ha lite känsla. Att sedan i någon sorts vendetta mot allt och alla strö ut kort till båda lagen för småsaker ger bara ett löjets skimmer.

Överhuvudtaget bör bedömning ses över. Jag bevittnade TV-matchen mellan GIF Sundsvall och Brommapojkarna när Christian Brink blev utvisad efter att ha dragit på sig två gula kort efter smågruff med Pablo Pinones Arce. På väg ut från planen skällde Brink ut assisterande domaren efter noter. Naturligtvis är det oförsvarligt agerande, men fyra matchers avstängning! Om någon utför en vårdslös satsning på planen som sätter en spelare ur spel under en hel säsong blir straffet knappast fyra matcher. Det måste väl ändå vara viktigare att skydda spelarnas medverkan gentemot några ordyttringar?

Självklart skulle vi ändå ha klarat av att vinna matchen med en man mindre en dryg halvtimme, men nu gjorde vi inte det.

Vi mycket nära 3–0 då Magnus Eriksson tog sig fram längs den högra kortlinjen, skottet träffade Nordfeldt i ändalyktan och målvakten hade stor tur och fick se bollen gå precis utanför stolpen.

Istället reducerade BP snöpligt i den 71:a minuten. Efter flera lägen tryckte till sist nyss inbytte Mauricio Albornoz in 1–2. Henrik Gustavsson var på nicken men kunde inte rädda. Det var riktigt svagt att vi inte fick bort bollen där.

I den 79:e minuten föll så dessvärre även kvitteringen. Efter ett inspel från höger av Tim Björkström var Mauricio Albornoz före Erik Moberg och kunde skarva in 2–2.

Man blev livrädd för ett nytt häckentrauma där vi tappade 3–1 till förlust 3–4 trots en man mer på banan. Men denna gång var både lagledning och spelare mer skärpta och insåg att det var dags att slå vakt om 2–2 i första hand och inte chansa för att få in 3–2.

Det kunde ändå ha slutat riktigt illa men Alberis da Silva var räddande ängel på mållinjen då Aziz Corr Nyang fick fritt läge framför mål i den 84:e minuten.

Det är frustrerande som spelare att inte få med sig solklara domslut från domarna men låt publiken få utlopp över din egen ilska som spelare så slipper du bestraffning. Det är mitt råd. Vi hade verkligen behövt det här rycket förbi det koppel av lag som jagar oss. Men vi kan nog summera det här som en sexpoängsmatch när säsongen är över och då tog vi ändå en pinne och snodde samtidigt två för BP, allstå tre poäng gentemot dem.

Henrik Gustavsson svarade för en bra insats men var precis som hela laget lite skärrad efter BPs mål i slutet.

Försvarslinjen kan ta med sig första halvleken som mycket bra. Vi kommer inte fram i banan lika naturligt med Daniel Hallingström som högerback men nu skötte sig Erik Moberg och Alberis da Silva till stora delar mycket bra i mittförsvaret. Jesper Arvidsson städade också upp bra på vänsterkanten. Svagt dock av Jeppe och Danne att dra på sig kort för fördröjande av spelet när de visste vilket humör domaren var på.

Det som oroade var att Aziz Corr Nyang åter fick fritt utrymme efter utvisningen. Med en man kort måste naturligtvis alla spelare höja sig lite extra. Vi människor har många djuriska beteenden kvar. Som ordspråket ”bättre fly än illa fäkta”. Men på en fotbollsplan kan man inte fly även om kroppen sänder sådana signaler. Viljan att få bort bollen som innan BPs första mål måste vara betydligt större.

Haris Radetinac tog ett större offensivt ansvar efter utvisningen men skulle även ha tagit ett större defensivt ansvar. Amir Suljic och Bruno Marinho var bra stora delar av matchen men föll också ur ramen i slutet och kanske skulle Christoffer Karlsson, som gjorde det bra när han kom in, bytts in tidigare för att kötta på i mitten.

Kristian Bergström gjorde en bra arbetsinsats och det får man sannerligen också säga om Magnus Eriksson som flera gånger var nere i defensiven som sista man och avvärjde kontringsförsök. Tyvärr gjorde inte Viktor Prodell något bra byte med Mange. Det går inte an att stå och vänta på bollen i ett sådant läge utan det gäller att springa och röra om och jobba stenhårt för varje boll.

Det syntes att Oscar Möller fortfarande besväras av sitt knä, men han är en målskytt och fick ny kraft efter målet. Om han inte blivit utvisad hade västervikarn säkert kunnat ställa till mer oreda i offensiven.

Trots allt ligger vi tvåa och har nu de båda jumbolagen Västerås hemma på lördag och Qviding borta söndag 31 juli. Det gäller nu att våga spela på med fart och fläkt jag tycker att vi fortfarande hade problem att sätta riktigt med fart på bollen vilket gjorde att vi fick svårare att spela oss förbi våra motståndare. Där finns en klar förbättringspotential.