Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 4 juli 2011

Förlösande avstamp inför uppehållet

Efter att bortaspelet och naturgräs kommit i fokus var pressen att åter leverera hemma på konstgräset enorm. Våra grabbar klarade av det till slut, vilket visar på att det finns en inre styrka i laget.

Det har tidigare varit mycket prat om att vi måste få första målet i matcherna och det har varit fog för snacket. Varje gång vi har gjort första målet har vi vunnit och inte hade vi lyckats vända något underläge till seger, förrän i går.

Det såg ut som vi till vissa delar var kvar i Växjö under den första halvleken. Tillbaka på konstgräset kände sig våra spelare trygga och rullade upp långt upp i banan. Det tog dock stopp allt som oftast strax utanför motståndarnas straffområde. Precis som mot Öster söktes väldigt ofta centrala genomspel. Självklart måste vi försöka med centrala inspel ibland, men om chansen att lyckas är 10 % är det ju bättre att söka alternativa vägar oftare. På kanterna fanns fina ytor att anfalla på men det gjorde vi väldigt sällan, med över 50 % chans att komma till inlägg borde detta spel främjats i större utsträckning.

När vi väl kom fram på kanterna var dock inläggen av för dålig kvalitet och det gällde också vid de fasta situationerna. Men chansen att hitta rätt är ju större ju fler inlägg som skickas in.

I den andra halvleken kom vi bättre fram på kanterna men slog inledningsvis inläggen för tidigt. Ju längre matchen led, kom vi fram på ett med klassiskt sätt. Alltså att sprinta ned till hörnflaggorna och slå inlägget. Det är ju där den tomma ytan finns och tiden är större att få ordning på inlägget.

Genom detta spel kom vi fram till flera goda målchanser och när kvaliteten också blev bättre fick BP stora problem. Rutinerade Pontus Segerström var nära självmål två gånger om, vilket visar att det lönar sig att skicka in hårda flacka inlägg. Vi fick också många hörnor när vi fick tryck med bollar långt ned mot kortlinjen.

Det var väldigt skönt att vi åter lyckades vid fasta situationer. Kristian Bergström ställde till sist in siktet riktigt bra och det hängde i luften att vi skulle slå till efter en hörna. Nu skedde inte detta en gång utan två!

Erik Moberg fick ingen bra träff med huvudet efter hörnan från vänster, men bollen snappades upp av Amir Suljic som skickade in den framför mål och vid bortre stolpen dök Viktor Prodell upp och nickade in 1–1 i den 65:e minuten.

Efter ytterligare ett par vassa hörnor var det äntligen dags i den 81:a minuten. Kristian Bergström skickade in en ny bra hörna som Jesper Arvidsson vräkte sig fram på och nickade in via ribban och vändningen var fullbordad.

Att vi överhuvudtaget hamnade i underläge kändes onödigt. Visst var BP det något bättre laget i första halvlek, med ett tryggare mer homogent spel, men de skapade få heta chanser genom hela matchen. Vår forne Aziz Corr Nyang fick för mycket utrymme på vår vänsterkant. När gambiern får utrymme kan han vara precis så farlig som han var i går. Där måste vi upp i rygg direkt från start i returen på Grimsta.

Målet uppkom också från vår vänsterkant, men denna gång var det Serge-Junior Martinsson Ngouali som tog sig fram väl enkelt mot en passiv Amir Suljic. Bollen gick sedermera fram till Miiko Albornoz som kunde pricka in 0–1 långt inne i straffområdet, eftersom Haris Radetinac inte följde med vänsterbacken in i straffområdet.

Trots den svaga första halvleken kunde vi alltså vända till seger och vetskapen om att det faktiskt går att vända matcher är förstås oerhört viktigt att ha med sig inför höstsäsongen.

Henrik Gustavsson hade inte allt för mycket att bestyra och hade inte mycket att göra åt målet. Speciellt bra var det att Fimpen avvärjde ett farligt lågt inspel strax innan vår kvittering, 0–2 där och vi hade nog inte orkat resa oss.

Med Alberis da Silva i mittförsvaret fick vi in en spelare som vågar stöta framåt. Brassen hade lite problem i början men visade sedan sin styrka i huvudspelet som var nog så viktig i slutet av matchen då gästerna lyfte långt.

Erik Moberg blev också tryggare med Alberis vid sin sida. Med Daniel Hallingström till höger stängdes kanten till effektivare men vi tappade lite offensivt.

Jesper Arvidsson hade som sagt problem med Aziz Corr Nyang, men fick inte heller mycket hjälp att stoppa honom. Jeppe såg ut att gå på knäna i slutet av matchen, men fick hjälp av Haris Radetinac som flyttades över till vänsterkanten. Jesper visade också vilken styrka han har i huvudspelet vid hörnor och bollen skulle bara forceras in fram till 2–1.

Haris Radetinac har mer att ge i höst och visade på bra defensiva takter när det behövdes i slutet av matchen och var taktiskt nog att fixa en frispark. Som vår tränare Andreas Thomsson utryckte sig ”där finns sparkapital som kan bli avgörande i höst”.  

Mot Öster märkte vi hur viktig Bruno Marinho är för vårt spel, han saknades då väldeliga. Brassen gjorde det nu riktigt bra för det mesta, speedade upp spelet med bollbehandlingen och passningsspelet samt bidrog försvarsmässigt med sin höga press.

Amir Suljic lyfte sig väldigt mycket från matchen mot Öster, var inblandad i baklängesmålet, men slog också inlägget till vårt viktiga 1–1-mål.

Kristian Bergström är ju bäst som innermittfältare och vi fick mer tryck då han kom in mer centralt i banan, kul också att kvaliteten på inlägg och de fasta situationerna blev riktigt bra i andra halvlek.

Magnus Eriksson jobbade åter hårt i offensiven och har sparat ihop till ett gäng mål under höstsäsongen.

Oscar Möller har tyvärr inte fått bukt med sitt knäproblem vilket hämmade honom i matchen, men västervikarn var ändå med och skapade flera chanser. Vi får verkligen hoppas att Möller får ordning på sitt knä så vi får se en ny stark möllerhöst.

Viktor Prodell har nu gjort lika många mål som Magnus och Oscar – fem stycken. Proddan gjorde verkligen ett bra inhopp och BP-försvaret hade stora problem att få grepp om eskillstunasonen. 1–1-målet var förstås av yttersta vikt.

Att 17 av 29 mål fallit från forwardsfötter (Daniel Swärd har också gjort två mål) är förstås ett gott betyg till vår anfallsbesättning så här långt, trots många missade chanser.

Anton Tinnerholm gjorde ett bra inhopp och säkrade upp högerkanten. Steinar Strömnes fick också några minuter för att stänga vänsterkanten.

Trots att vi är väldigt missnöjda med poängskörden under våren har vi ändå samlat ihop till 25 poäng och ligger på Allsvensk kvalplats, men Öster kan passera i kväll.

När vi avancerade till Allsvenskan 2009 hade vi spelat ihop 29 poäng under våren och tog sedan 28 pinnar under hösten. Dessa 57 poäng räckte sedan till en direktplats med sex poängs marginal. Hur många poäng som krävs i år är naturligtvis svårt att sia om. 2009 hade Mjällby skapat sig ett stort försprång med sina 38 poäng och Assyriska hade 31 pinnar efter 15 matcher.

Årets serietabell är betydligt jämnare, där öster på sjätte plats går upp i serieledning om de besegrar Hammarby i kväll. I så fall finns fem lag i tabelltoppen inom en poängs marginal. Det är allstå lite Status quo som gäller inför hösten.

Hittills har inga av de förväntade topplagen, och inga andra heller för den delen, visat en tillräckligt stor stabilitet för att dra ifrån, men förr eller senare får något eller några lag till en svit av trepoängare och då gäller det att vara med.

Efter uppehållet har vi tre raka matcher på konstgräs (BP borta, Västerås hemma och Qviding borta) och då får vi hoppas att vi har ett bra läge när det är dags att möta nuvarande serieledaren Degerfors på Stora Vallas naturgräsmatta.

Matchfakta
ÅFF – IF Brommapojkarna 2–1 (0–1)
0–1 (38) Miiko Albornoz
1–1 (65) Viktor Prodell (Amir Suljic)
2–1 (81) Jesper Arvidsson (Kristian Bergström) 
Varningar ÅFF: Bruno Marinho (4:e)
Domare: Jim Petersson, Godegård.
Publik: 2 074

Övrig statistik
Avslut totalt  17–8
Avslut på mål  11–4
Avslut i målställningen  1–0
Hörnor  8–7
Frisparkar  7–13
Offside  0–5
Varningar  1–0

Laget
Henrik Gustavsson –
Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Erik Moberg, Jesper Arvidsson –
Haris Radetinac (VM 66, F 90), Amir Suljic (ut 66), Bruno Marinho, Kristian Bergström (MM 66) – Magnus Eriksson, Oscar Möller (ut 56).

Inbytta ersättare: Viktor Prodell (in 56), Anton Tinnerholm (in 66 HM), Steinar Strömnes (in 90 VM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Pontus Karlsson, Prince Eboagwu, Daniel Swärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.