Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 1 januari 2017

Årskrönika 2016: Vart är vi på väg? – Del I Försäsongen

Efter den katastrofala degraderingen ur Allsvenskan 2015 drabbades styrelsen av panik och jämnade organisationen längs marken. Detta fick naturligtvis även stora konsekvenser på det sportsliga planet, men tack vare välvilliga personer räddades den sportsliga säsongen 2016 från en katastrof.

Hösten 2016 skrev jag en krönika om de senaste årens handhavande från de ledande personerna i vår förening. Som alla förstår var syftet med den texten att förklara hur det egentligen står till med vår förening och med huvudsyftet att vår förening ska räddas i framtiden. Vi har väldigt fina tillgångar på den sportsliga sidan, men när det gäller övriga delar inom föreningen så som organisation och ekonomi, har dessvärre inte styrelsen och klubbchef tagit någon som helt lärdom från det finansiellt katastrofala året 2016. Det är ju extra ordinära intäkter om minst 5,5 miljoner kronor som har räddat året! De ledande vill gasa på ännu mer och därmed riskera hela föreningens existens! Vi återkommer till organisationen och finanserna efter de sportsliga delarna.


Vi tappade 20 spelare
Vi tappade väldigt många spelare efter degraderingen. Närmare bestämt 20 stycken. 19 av dessa medverkade i Allsvenskan 2015. Således hade vi bara 8 spelare kvar som hade medverkat i Allsvenskan 2015. Av de kvarvarande kan endast Ammar Ahmed och Månz Karlsson sägas ha varit ordinarie under året, men Sebastian Ramhorn, Gustav Jansson och Hampus Holmgren spelade också en hel del under hösten. Kenny Hildeby, Simon Marklund och Lucas Öhrn gjorde dock bara enstaka framträdanden i Allsvenskan 2015.

Vi tappade hela 79 % av den sammanlagda matchsumman, gällande allsvenska matcher 2015 (både vad gäller matcher och antal startmatcher). Vi tappade samtliga mål utom det Ammar gjorde borta mot Elfsborg och den assist som Månz Karlsson svarade för hemma mot Kalmar.


Trupp 2015
Mat
Sta
Mål
Ass
Klubb 2016
Mf
Kristian Bergström
30
30
3
8
Slutat
Mf
Martin Christensen
30
27
0
2
Helsingborgs IF
F
John Owoeri
29
29
6
3
BK Häcken
Mf
Mauricio Albornoz
28
28
3
1
IFK Göteborg
Mf
Simon Skrabb
28
22
4
1
Gefle IF
Mf
Ammar Ahmed
28
19
1
0

B
Månz Karlsson
23
20
0
1

B
Andreas Dahlén
21
19
1
0
Slutat
B
Daniel Hallingström
21
19
0
0
Grebo IK
Mv
Henrik Gustavsson
19
19
0
0
Horn Hycklinge IF
B
Pontus Nordenberg
19
11
0
0
UMF Vikingur Olafsvik (Isl)
F
Mario Jelavic
19
1
1
0
NK Solin (Kro)
B
Martin Lorentzson
17
17
0
2
Coventry City (Eng)
B
Alberis Sérgio Angelo da Silva
16
10
0
0
FC Lambohov
F
Victor Sköld
15
11
4
2
IFK Göteborg
Mf
Tor Øyvind Hovda
14
14
2
0
Sarpsborg 08 (Nor)
B
Sebastian Ramhorn
12
12
0
0

Mv
Gustav Jansson
11
11
0
0

Mf
Ruben Lameiras
11
4
0
0
Coventry City (Eng)
B
Hampus Holmgren
10
7
0
0

F
Ajsel Kujovic
10
0
0
0
Varbergs BoIS
B
Petter Gustafsson
2
0
0
0
Skellefteå FF
F
Kenny Hildeby
2
0
0
0

Mf
Bruno Manoel Marinho
1
0
0
0
Slutat
Mf
Simon Marklund
1
0
0
0

Mf
David Lundgren
1
0
0
0
FC Linköpings City
B
Lucas Öhrn
1
0
0
0

Mv
Ludwig Bergström
0



?
Summan av de 20 som lämnat
331
261
24
19
Andel som lämnat
79%
79%
96%
95%


Parallellen gick tillbaka till 2001 då vi tappade väldigt många spelare efter att vi åkt ur Superettan året innan, men då förlorade vi ändå ”bara” 12 spelare varav hälften var ordinarie. Omsättningen inför denna säsong var alltså än större än det heroiska året 2001.

Nyförvärven
För att fylla luckorna införskaffade vi 13 spelare inför säsongen.
Det gick snabbt att fylla de fem första platserna med anfallarna Simon Alexandersson, Mahmoud Eid och Shkodran Maholli samt backen Jon Birkfeldt och mittfältaren Joakim Juhlin. Sedan blev det som bekant stopp på grund av att styrelsen äntligen hade uppdagat, vad alla andra utom dem visste, vilken enorm skillnad det är att spela i Superettan istället för Allsvenskan.

Någon vecka innan Jul fick vi till slut se ett par nya namn i form av backarna Alberto Catenacci och Jonathan Asp. I januari tillkom sedan vänstermittfältaren Simon Helg. Dessa förvärv var möjliga på grund av ett bidrag som Roar Hansen ordnade via kontakter, annars hade vi inte fått sett dem i ÅFF-tröjan 2016.

Inte heller hade vi fått se Samuel Holm, Marijan Cosic och Kevin Deeromram utan Mats Karlssons kontakter med Djurgården. Tack vare Totts kontakter fick vi utomordentligt förmånliga ekonomiska villkor för dem, vilket gjorde det möjligt för dem att komma till vår klubb och utvecklas.

Strax innan premiären lånades Mauricio Albornoz ut till IFK Göteborg, vilket möjliggjorde inskaffandet av innermittfältaren Björn Westerblad från Ängelholms FF.

Den trupp som länge såg väldigt tunn och ihålig ut, förstärktes alltså med sex spelare tack vare att Roar och Tott ordnade finanserna för dem.


Nyförvärv
Mat
Sta
Mål
Ass
Klubb 2015
B
Jon Birkfeldt
19
18
2

Helsingborgs IF Akademi
B
Alberto Catenacci
0



IF Brommapojkarna
B
Jonathan Asp
23
23
2
0
FC Höllviken
B
Kevin Deeromram
0



Djurgårdens IF (lån)
Mf
Joakim Juhlin


10

Värmbols FC
Mf
Simon Helg
15
3
2
0
GIF Sundsvall
Mf
Samuel Holm
0



Djurgårdens IF
Mf
Marijan Cosic
0



Djurgårdens IF
Mf
Björn Westerblad
17
13
0
0
Ängelholms FF
F
Shkodran Maholli
12
2
0
0
Halmstads BK
F
Mahmoud Eid
18
17
9
10
Nyköpings BIS
F
Simon Alexandersson
19

10

Vimmerby IF
F
Fredrik Alm




AFK Linköping

Från Tipselit lyfte vi också upp målvakten Gustaf Halvardsson och mittfältaren Oliver Bohlin Westman.


Träningsspelet
När träningsspelet drog igång den 6 februari var flera spelare ännu inte spelklara och 0–0 borta mot Assyriska FF kändes därmed som en framgång. Veckan efter föll vi dock tungt med 0–3 hemma mot IFK Värnamo och oron fanns där förstås. Vi var inte Superettanmässiga ännu, vilket var helt naturligt med så många nya spelare. Förhoppningen var naturligtvis att vi skulle hinna nå Superettanklass till premiären som var mindre än två månader bort.

Den 20 februari spelade vi dubbla möten på Kopparvallen. Division II-laget FC Linköpings City besegrades med 3–1 medan vi föll mot division I-laget Vimmerby IF med 0–1.

Mot division I-laget Oskarshamns AIK på hemmaplan såg det lovande ut, då vi ledde i paus med 2–0 men vi tappade till 2–2. Redan då såg vi hur insatserna kunde pendla väldigt i en och samma match, vilket sedan följde oss genom säsongen.

Hemma mot ett ganska starkt Djurgårdens IF räckte vi inte till, utan föll med 0–2. Men borta mot division I-laget Östers IF vann vi med hela 5–0. Vi visade på en fantastisk effektivitet och att vi offensivt sett var ett lag att räkna med.

I de två sista matcherna innan seriespelet skulle dra igång stötte vi på allsvenskt motstånd. Vi gjorde en till stora delar bra match hemma mot IFK Norrköping, trots att vi till slut föll med 1–2, medan matchen på Visingsö mot Jönköpings Södra IF mest innehöll kamp och den slutade 0–0.


Trots ett i stort sett helt nytt lag, där många spelare kommit sent, så kändes det ändå som vi var på rätt väg sportsligt nu när allvaret skulle börja!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.