Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

onsdag 26 oktober 2016

Del II – Hybrisbudget


Vi har konstaterat att vi var rejält snett ute i budgeten angående marknadsintäkterna från publik och sponsorer, men ytterligare en farhåga som presenterades på årsmötet besannades. 

En minuspost på 500 000 kronor till ÅFF Partner Group AB (ÅPG) från delar av owoeriaffären till BK Häcken, presenterades för ägarna på medlemsmötet den 25 augusti.

Jörgen Westin försökte klargöra för minusposten:
– Det fanns i avtal med ÅPG, men vi tyckte att vi var överens om att ÅPG skulle skriva bort det. Det var definitivt vår uppfattning. Vår revisor stöttade också denna uppfattning. Sedan kom ÅPG ändå och krävde sin rätt till pengarna, som de egentligen hade rätt till, men som de hade sagt att de skulle släppa.

Det framfördes som att detta kom som något oväntat och överraskande, men från årsmöteshandlingarna på sida 12, sista stycket står att läsa:
”Ett litet orosmoln inför 2016 är en dispyt mellan ÅFF och ÅFF Partner Group, ÅPG, gällande
ersättning från försäljning av John Owoeri. Inga ekonomiska krav har formellt ställts, men parterna är inte eniga om de ekonomiska förhållandena i samband med spelarförsäljningen.”

Jag ställde också frågan till Daniel Tornberg på årsmötet den 29 februari. Om summan av denna ekonomiska dispyt var med i årsredovisningen.
– Nej, det är inte inbokat i årsredovisningen för 2015.
– Hur stor bedömer ni att risken är att de kräver pengar av oss? (frågade jag)
– Det kan jag inte svara på, men vi kan inte utesluta att risken finns, erkände Tornberg.

Trots att owoeridispyten med ÅPG togs upp på ÅFFTV den 15 september, om än otydligt, så hävdade Murre träget att det var en oförutsedd kostnad, vilket vi kan slå fast att det verkligen inte var!


Katastrofal budget
Leif Hansson summerade det ekonomiska läget:
– Prognosen för 2016 (utifrån räkenskaper t o m juli månad) pekar på minus 2 miljoner kronor, inklusive försäljningen av Mahmoud Eid, förtydligade Leif.

Läget var alltså ohyggligt illa, men tyvärr var det alltså väntat. Utöver Eid så ingår också utlåning och försäljning av Mauricio Albornoz. Eftersom styrelseledamöterna uttalar sig som nöjda över dessa affärer, vilket i och för sig inte säger mycket, så torde väl runt en miljon vara en rimlig gissning i övergångssummor/utlåning.

Inga spelarförsäljningar ingick i budgeten, varför driftbudgeten för 2016 pekar på fasansfulla, minus 3 miljoner kronor! 

Om vi proportionerligt omfördelar -3 miljoner på en omsättning av 15,5 miljoner (årets tänkbara intäkter) och vi räknar om det till förhållandena av 2013 års intäktsnivå på 35,4 miljoner så skulle det innebära -6,9 miljoner för driften och -4,6 miljoner inklusive spelarförsäljningar!

Differensen på driften, om vi jämför omsättningarna, blir alltså något bättre än de fasansfulla -7,4 miljoner som vi noterade under 2013, men resultatet inklusive spelarförsäljningar betydligt sämre (2013: -1,9 miljoner). Och det är ju trots allt sista raden som räknas!

Detta resonemang försvarar inte på något sätt det usla ekonomiska året 2013. Men faktum är ju att prognosen tyder på samma resultat trots hälften så stor omsättning, vilket samtidigt innebär att styrelsen gjort ett betydligt sämre arbete med våra finanser!

Detta är ju extra anmärkningsvärt eftersom ekonomin har varit under lupp oerhört mycket, sedan våren 2014. Och tack vare det ekonomiska budgetarbetet under 2014 räddades ju fjolårets fasansfulla sportsliga säsong från en ekonomisk katastrof.

På ÅFFTV den 15 september fick Murre möjligheten att redogöra ytterligare för utfallet av budgeten som presenterades vid medlemsmötet.
– Vi… vid det mötet så … så… ähh … så… sa vi det att vi sk… Vår nya lin… Vår nya ambition är att vara öppen även om det är ganska tuffa och svåra nyheter ganska tidigt mot medlemmarna när vi upptäckte att det här ähh… Inte går som vi har tänkt. 

Det som vi normalt funtade människor begrep för över ett år sedan förstod alltså Murre & Co först i augusti! Att det sedan skiljer en hel del av vår och deras definition av ordet ”öppen” är ju ytterligare en viktig aspekt att ta i beaktande!  


Det går inte att bygga ett ben i taget
Magnus Andersson förtydligade ju vikten av en ekonomi i balans till Corren den 8 januari i år.
 – Ekonomin kommer etta och tvåa. Sen kommer det sportsliga som trea. Det är så det måste vara, dundrade Magnus.

På årsmötet visades upp en liknande bild:
1. Ekonomi
2. Sport
3. Organisation

Men hur ska man få en bra ekonomi när sporten och organisationen nedprioriteras? Att bygga ett ben i taget ger en väldigt skev stol under tiden och risken är uppenbar att man trillar av. När dessutom alla tre benen (som i detta fall) är helt beroende av varandra för att höjden på stolen ska bli tillräckligt hög, så faller det sig ju självklart att stolen blev alldeles för låg och instabil i år.


Alla ÅFF:are blev förlöjligade
Den 29 augusti ställde Correns Per Bergsten följande fråga till Murre:
Men budgeten håller uppenbarligen inte. Hur kunde det bli så fel?
– För det första ska man veta att det skiljer många divisioner när det gäller ekonomiska förutsättningar mellan allsvenskan och superettan. För det andra är det mycket svårt att göra en bedömning av marknadsläget när du hamnar i en lägre serie, svarade vår ordförande.

Och Murre fortsatte på ÅFFTV den 15 september.
– Jag har under den här tiden lärt mig ganska tydligt att det ä… det är en enorm skillnad mellan Allsvenskan och Superettan. Det är inte bara äh… en division, utan det är nästan en ocean mellan de här två olika äh… divisionerna.

Man, häpnar! Ja, om man inte bryr sig det minsta om att försöka ta till sig den kunskap som byggts upp i föreningen under många år i detta ämne, så blir det ju svårt. Att människor som hade den rätta kunskapen fullständigt har körts över är verkligen skandalöst! Att Murre berättar om att han har lärt sig men tar för givet att vi andra inte vet något säger det mesta. Han förlöjligar oss och vår kunskap och förstår inte att det är självklarheter han svamlar om, men det upphör ju dessvärre inte vid detta…

– Äh… jag tror ju alltså att budgeten som är lagd är ju beräknad utifrån ähh… dom, dom siffror man har, vad man kommer att tappa, så det är ganska lätt att förstå hur mycket man kommer att tappa. Det är inte det som är svårigheten att komma ner i Superettan att veta hur mycket pengar man kommer att förlora utan svårigheten med att lägga en budget i Superettan, det är att veta hur mycket du kommer att få in. Och där har det gjorts en bedömning utifrån vad man bedömd… man trodde att det skulle gå att få ihop. Sen måste man ju säga att, eftersom det är svårare att få in pengar i Superettan än i Allsvenskan så blev det en missbedömning dära, kommenterade Murre på ÅFFTV den 15 september.

Alltså Murre säger egentligen: ”På fråga A har vi svaret och på fråga B har vi också svaret, men C kan vi inte. Det är svårt att räkna ut eftersom det är svårare att få in pengar i Superettan än i Allsvenskan.”

Ett alternativ är ju att använda den inte allt för svåra ekvationen A – B = C.
Men det är kanske är för mycket begärt…
Nä, det är ju verkligen inget att skämta om. Det är bara för sorgligt hur de kan misshandla vår klubb på detta sätt genom dessa löjeväckande kommentarer, gång på gång!


De vägrade lyssna!
Jag har tidigare varit inne på att det ekonomiska läget inte var oväntat. Vid medlemsmötet den 20 augusti 2015 hade fortfarande budgetarbetet för kommande år inte börjat! Jag har i många år tjatat om att budgetarbetet måste ske långsiktigt (vilket också finns inskrivet i tidigare versioner av Marknads- och Verksamhetsplaner) och att man senast i maj månad måste börja arbetet för kommande år. Detta skedde 2014 när vi också var riktigt illa ute, men det har ofattbart nog inte skett sedan dess!

Ni kommer väl ihåg hur det var förra hösten? Fem spelare värvades snabbt, men sedan var det stopp. Varför? Jo, helt enkelt för att styrelsen struntade i att lyssna på oss som hade vetskap om framförallt SEF-stödet. I sin egen bubbla trodde styrelsen på 25 miljoner i intäkter i Superettan! Därmed fick dåvarande sportchefen Mats ”Tott” Karlsson en spelarbudget, som han direkt reagerade på att den var alldeles för hög. Ja ni läste rätt. Mats reagerade alltså att det inte kunde stämma, att han skulle få för mycket pengar till spelartruppen! Men trots att Tott påpekade detta vid ett flertal tillfällen, så negligerades han.

Till sist sade Joachim Hilding till Tott med barsk ton:
– Nu får du väl ge dig, det är klart att vi har räknat rätt!

Men sedan var det stopp, stopp och stopp, när åtminstone en sanning gick upp för dem. Dessvärre fortsatte hybrisen på andra områden, vilket har fått katastrofala följder!


Förra ordföranden skämde ut föreningen efter noter
När jag förra hösten lyssnade till en podintervju från Corren med vår dåvarande ordförande Anette Hörström Johansson, så blev jag oerhört chockad. Jag visste ju att de i styrelsen hade väldigt dålig koll, men det som jag då hörde tog priset!

Ni kan lyssna själva via:
36.11 in i klippet
"Vad tappar man på att ramla ned i Superettan med TV-pengar och så?
– Ja, alltså, vad det gäller dom här SEF-bidragen som är viktiga, så tack o lov så har dom gjort om beräkningarna dom senaste åren så att nu räknar man bidragen baserat på resultaten dom senaste fem åren. Å vi har ju hyfsat bra resultat dom senaste fem åren, så att vi kommer inte att göra nån sån här störtdykning. Första året om vi skulle åka ur. Utan vi. Det blir liksom som en liten kudde som tar emot. Så det är svårt att räkna men kanske ett par miljoner, men jag tror ju också att det blir tufft att hålla sponsornivån, det blir tufft att hålla publikintäkterna. Där tror jag faktiskt att ha den stora utmaningen. När vi har varit i Superettan tidigare har vi liksom varit på gång uppåt. Det har varit nåt som varit positivt. Det har varit mycket förväntningar. Det här är coolt.

Nu har publiken i Åtvidaberg, Linköping och runtom liksom blivit lite vana vid o ha Åtvidaberg i Allsvenskan man är lite bortskämd med att det kommer lag som AIK, Göteborg och Hammarby. Inte riktigt publikfriande lag om vi skulle vara i Superettan nästa år. Så det tror jag blir en jättestor utmaning."


Det finns ingen kudde i Superettan! Och det har det aldrig varit snack om någon kudde! Jag trodde knappt mina öron! Att de allsvenska klubbarna delar på 75 % av den totala kakan och Superettanklubbarna delar på 25 % har varit väl känt sedan TV-avtalet förhandlades om 2006!

Kassörens nonchalans var rotorsaken
Självklart hade vi som anställda koll på vad SEF-stödet var i Superettan, men de lyssnade inte på oss. Den 12 mars 2015 skickade jag utförlig information vad som gällde angående SEF-stödet till kassören Daniel Tornberg, efter att han frågat om det, men vad hjälpte det!

Daniel Tornberg hade huvudansvaret för den katastrofala budgeten och när styrelsens arbete ifrågasattes, så kläckte han ur sig följande citat den 23 december 2015: >>För att slippa avslöja sin egen dumhet hade det varit bättre om fler levde efter devisen ”Att tala är silver men att tiga är guld"<<

Jag förmodar att det var därför som Tornberg inte kunde ge några svar på årsmötet.

När jag hörde podintervjun med Anette kontaktade jag dåvarande klubbchefen Lars Wilhelmsson, som berättade att han hade koll på detta, men trots det dröjde det innan polletten trillade ner från styrelsens sida och köpstopp infördes när de insåg att deras budget slutade med minus 9 miljoner! Det hade till slut gått upp för dem att 25 miljoner i intäkter i Superettan inte var rimligt!


Vem som helst kan för övrigt läsa om SEF-stödet på Svensk Elitfotbolls hemsida


Totalt vilseledd
På ÅFFTV den 15 september framförde Almer Ljutika att en del av de tidigare anställda hade riktat kritik mot att styrelseledamöterna inte varit intresserade att sätta sig in i deras arbetsuppgifter.
– Ähh… Om man inte har satt sig in eller inte i arbetsuppgifterna dä.. dää.. vill ja in… dä.. kan jag inte svara på ähh… Min bedömning av mina styrelsekollegor idag är att man är väldigt insatt och har varit väldigt insatt i verksamheten. Ähh.. så dää… Jag ska inte recensera det ähh… det ryktet överhuvudtaget utan jag tycker att jag har styrelsekollegor kring mig som är otroligt insatta och otroligt engagerade, försökte Murre kommentera det hela.

Och Murre fortsatte slå oss med häpnad, när Almer frågade varför styrelsen hade så dålig koll på siffrorna och varför styrelsen inte velat lyssna på de anställda om bland annat SEF-stödet.
– Ja, ja… ähh… ähh… Jag är inte säker på att jag vill ge mig in i den typen av, så att säga ähh… personliga frågor när det gäller människor som inte finns kvar i styrelsen o ähh… lite angrepp från personer som jag inte heller vet vilka dom är. Ähh… Att säga att styrelsen inte hade koll på siffrorna tycker jag är lite magstarkt. Ähh… O att man skulle ha ignorerat information från personal tyck… tror jag inte heller ähh… att jag är beredd att ställa upp på, utan det kan nog vara så helt enkelt, att ähh… man har gjort olika bedömningar av läget. Ähh O… då har man uppfattat det ähh… som dom egna pres… dom egna siffrorna man har presenterat att dom har blivit ignorerade, men det kan helt enkelt vara så att man har gjort olika bedömningar. Äh… o jag har inte sett att äh… det skulle vara nåt mer dramatiskt än så.

Eftersom Murre anser att:
1.       det är magstarkt att påstå att styrelsen hade dålig koll på siffrorna
2.       att det till och med anses som ett angrepp att göra det (!)
3.       att de styrelseledamöter, som varit med under 2015 och lagt budget för 2016, är otroligt insatta,
så har vi naturligtvis all anledning till oro!



Tomma ord
På medlemsmötet den 20 augusti 2015 fick, vi få som var där, en framtida strategi hur vår förening ska bedriva verksamheten framledes.

Från Strategi ÅFF (sida 1–3) står att läsa om de strategier som styrelsen hade fastställt för att säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi. 4 av 10 av dessa punkter presenteras nedan:
  • Upprättade budgetar ska vara driftsbaserade. Eventuellt spelarförsäljningsnetto är mycket osäkert och bortom styrelsens kontroll och ska därför aldrig budgeteras.
  • Eventuella vinster från spelarförsäljningar bör användas för att långsiktigt stärka föreningen, antingen genom att öka det egna kapitalet, eller genom investeringar i utvecklingsprojekt.
  • Budgetarbetet i övrigt ska präglas av försiktig realism. Det finns en önskan/målsättning att öka intäkterna genom ett intensifierat marknadsarbete med högre kvalité och bättre organisation. Denna målsättning ska dock inte påverka intäktsbudgeten om inte avtalssituationen medger detta.
  • Med hänvisning till föreningens sportsliga målsättning för de kommande tre åren är det viktigt att göra försiktiga antaganden av publikintäkter och andra matchrelaterade inkomster.

På årsmötet bekräftades av Anette Hörström Johansson att denna strategi fortfarande gällde, men dessvärre känns orden väldigt innehållslösa när det sedan kom till kritan!


På sidan 3 i Årsmöteshandlingarna står dessutom att läsa
”Det egna kapitalet får inte äventyras.”
samt
”Redan veckorna efter årsmötet 2015 stod det klart att intäktssidan i den för året fastlagda budgeten inte var realistiska.”

Jag tog därför upp detta på årsmötet:
– Hur ska vi då lita på den budget som framtagits för 2016 eftersom 4 av 6 i den nuvarande styrelsen fastslog budgeten för 2015 som ni kort senare ansåg var orealistisk?

Svaret från Daniel Tornberg var oförändrat:
”Vi tror på den här budgeten.”



Fortsättning följer i del III – Panik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.