Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 25 oktober 2016

Upp ur askan – men stora utmaningar återstår, Del I – Snett ute från början


Efter en väldigt turbulent säsong lyckades vi ändå säkra fortsatt elitspel med tre omgångar kvar. Det är en bedrift utöver det vanliga främst signerat våra tränare och tidigare sportchef – att först få ihop en tillräckligt slagstark trupp och sedan också nå resultat på planen. Förutsättningarna var ju som bekant oerhört besvärliga! 

Nu när kontraktet är i hamn är det dags att blicka tillbaka hur besvärliga de senaste åren har varit i vår 109-åriga förening. Vi skulle kunna blicka tillbaka ännu längre än de senaste åren, vilket givetvis skulle vara både intressant och lärorikt, men det kräver ett stort textutrymme och tar också sin tid att sammanställa. Ni får därmed nöja er med delarna i den här krönikan så länge. Det är möjligt att jag återkommer med en utökad tillbakablick om vår förenings förehavanden vid ett senare tillfälle. För historien är ju viktig, utan kunskapen om det som tidigare har skett, kan man ju inte lära av misstagen och då finns ju risken att göra om dessa, vilket vi ju också har sett i vår förenings historia med jämna mellanrum.

Det idrottsliga i denna krönika kommer dessvärre lite i skymundan, men utan förutsättningar för bra idrottande blir det svårt och jag tar därmed delarna i rätt ordning och får be att återkomma med årets sportsliga säsong.


Medlemsmöte den 25 augusti
Det har gått exakt två månader sedan vi bjöds in till medlemsmöte. På mötet skulle ägarna till Åtvidabergs Fotbollförening äntligen få veta sanningen – alltså de medlemmar som mot förmodan inte redan visste, eller hade räknat ut, hur illa det är ställt med vår förening.

Vår nye ordförande Muharrem ”Murre” Demirok, som tillträdde den 14 april, välkomnade de drygt 50 medlemmarna som tagit sig till mötet.

– Det har gått fyra månader sedan jag tillträdde som ordförande. Det har varit fyra fantastiska månader. Det är kul att få ha varit med er. Det har varit mycket mer annorlunda än vad jag trodde, men det är en stolthet och en otrolig ära att jobba tillsammans med er.

– Inget vi gör är hemligt och ni medlemmar är de viktigaste aktörerna, poängterade Murre.

Vår nya klubbchef Mattias Persson, som tillträdde den 13 maj och som sedan den 4 mars haft en roll som föreningskoordinator, stämde i bäcken.
– Vi verkar i uppdrag från er.

Det verkade som dessa två hade läst på vad som står i vårt regelverk – föreningens stadgar.

Stadgarna finns här

Nedan följer ett utdrag från några av dem:
§ 2 Sammansättning
Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

§ 13 Medlems rättigheter och skyldigheter
Har rätt till information om föreningens angelägenheter.

§ 26 Styrelsens åligganden
När årsmötet inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall, inom ramen för RF:s, vederbörande SF:s och dessa stadgar, svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att,
·         tillse att för föreningen gällande lagar och bindande regler iakttas,
·         verkställa av årsmötet fattade beslut,
·         planera, leda och fördela arbetet inom föreningen,
·         ansvara för och förvalta föreningens medel,
·         tillställa revisonerna räkenskaper m.m. enligt § 24, och förbereda årsmöte.
Ordföranden är föreningens officiella representant. Ordföranden skall leda styrelsens förhandlingar och arbete samt övervaka att föreningens stadgar och övriga för föreningen bindande regler och beslut efterlevs. Har ordföranden förhinder skall vice ordföranden träda in i ordförandens ställe.


Vid årsmötet den 29 februari poängterade jag dessa paragrafer i stadgarna. Helt enkelt i ett försök för att styrelsen skulle sluta vilseleda deras chefer – alltså medlemmarna. Det gick inget vidare, men jag gjorde i varje fall min plikt som medlem och försökte.

Men på medlemsmötet den 25 augusti skulle det väl gå bättre?
Ja, taktiken från styrelsen sida var att öppna upp, få oss medlemmar att känna oss delaktiga och utstråla transparens – till att börja med...

Att vi är delaktiga i vår älskade förening behöver naturligtvis ingen påtala för oss, eftersom vi tänker på ÅFF varje sekund i vaket tillstånd och drömmer på nätterna, men dessvärre numera mest mardrömmar.

Transparensen däremot, den har vi väntat länge på.


Gör om gör rätt
Mattias Persson berättade att vi har anställt en ekonomiassistent, Lise-Lott Holm, vilket i och för sig var känt sedan tidigare.
– Vi förändrar för att ta kontrollen över hela den administrativa sidan och plockar tillbaka ekonomitjänsten för att kunna göra snabba och bra beslut, förklarade Mattias.

Jag försökte fånga blicken på Magnus Andersson, Joachim Hilding, Jörgen Westin och Daniel Tornberg, men de tre förstnämnda tittade skamset bort… Tornberg var inte där av fullt giltiga skäl.

De fyra tillsammans med Anette Hörström Johansson (som avgick vid årsmötet) och Tomas Sjödin (som avgått under året) tog beslutet att avskeda den tidigare ekonomiassistenten och istället satsa på ekonomikonsulter.

På medlemsmötet den 20 augusti 2015 ställde en medlem frågan:
Kommer det att bli billigare med ekonomikonsulter?
– Ja, vi har räknat på det och det ska bli billigare, sade dåvarande ordföranden Anette Hörström Johansson med bestämd ton.

Det ska också tilläggas att den dåvarande ekonomiassistenten utförde många fler sysslor än ekonomiadministrationen.

Misstolka mig inte nu. Jag har inget emot Lise-Lott Holm. Jag känner henne inte och kan inte uttala mig om hennes kompetens. Däremot har jag mycket emot att styrelsen har räknat fel. Grovt fel, vad det har kostat att ha ekonomikonsulter istället för anställd personal. Och då inte bara i form av kostnaden för tjänsten, utan vad administrativa misstag har kostat oss!

Naturligtvis förstod vi anställda att det skulle bli dyrare, men att lyssna på oss ville inte styrelsen. De trodde i sin enfald att ekonomiadministrationen skulle kunna skötas på väldigt få timmar, vilket givetvis var en omöjlighet. Detta rejäla feltramp, bland många andra, får vi nu betala dyrt för.

Murre försökte försvara tilltaget vid en lång intervju på ÅFFTV den 15 september.
– Ja, man får nog se det så här. Återigen, det, det blir… Man fattar beslut utifrån den informationen man har vid tillfället och utifrån det läget man står i. O… när ekonomin var tvungen att ähh… När man var tvungen att göra dom här drastiska åtgärderna med att säga upp personal för att överhuvudtaget ha en ekonomi att klara. Ähh… Då var det ett nödvändigt beslut att göra. Men sen vet alla vad som bedriver en sån här verksamhet att när ähh… när man har tillfälle så måste man också kunna plocka tillbaks den och det är det vi har gjort nu. Vi har den inhouse igen. Inte… ähh… inte därför att ähh… det var fel att ähh… att lägga ut vid det tillfället utan att… för att det var nödvändigt att lägga ut den vid det tillfället.

Ja, inte blir man klokare på det svaret… Men tydligt är att de fattat beslut grundat på hejdlösa fantasier utan tillstymmelse till relevans i. Eftersom läget knappast var bättre när tjänsten togs hem än när den avvecklades, så var det inte bättre att ta hem den nu än att göra sig av med den tidigare. Säg som det är istället, att det var ett stort misstag bland många och att det är därför som tjänsten har tagits hem. Men det är tydligen väldigt svårt att hålla sig till sanningen och erkänna det totalt ansvarslösa tilltaget!


Ekonomin
Som punkt fyra på medlemsmötet den 25 augusti var det dags för genomgång av ekonomin och den nye kassören Leif Hansson, som tillträdde den 14 april, tog till orda. Styrelsens taktik var glasklar: Skynda igenom denna del så fort som möjligt. Om det, mot förmodan, uppstod några luckor så skulle Murre fylla i för att stänga alla möjligheter till ifrågasättande.

Leif började med att presentera kända fakta från årsmötet (även om de var något modifierade):
Eget kapital: 1,6 miljoner
Likviditet: 0
Budget: -0,6 miljoner (-675 000 i budget som finns i årsmöteshandlingarna och som presenterades på årsmötet)

Sedan presenterades prognosen för 2016 med fokus på publik- och sponsorintäkter.


Publikbudgeten
Enligt Leif var budgeten för publikintäkter (inklusive merförsäljning på matcherna såsom kioskförsäljning) 2 600 000, men det belopp vi fick presenterade för oss på årsmötet (och som finns att läsa i årsmöteshandlingarna) är 2 650 000.

Prognosen pekade på -700 000 avdraget från 2 600 000, vilket alltså innebär 1 900 000, eller -750 000 från den riktiga budgeten.

Hur kan publikintäkterna försämrats med 28 % gentemot budget när publiksnittet är uppe i 2 039 (2 112 vid tillfället för medlemsmötet) mot budgeterade 2 000?
Jo, helt enkelt för att styrelsen (de sex som ingick i förra styrelsen, varav fyra är kvar) bevisligen inte kan räkna och inte vill lyssna på dem som kan räkna. Jag försökte ska ni veta, men dessvärre till ingen nytta.

När jag dessutom fick årsmöteshandlingarna och såg svart på vitt, insåg jag naturligtvis direkt att detta håller ju absolut inte! För att bekräfta felaktigheten gjorde jag ett enkelt räkneexempel enligt följande:

2015 gav 5 359 709 Kr och tar man den summan delat med publiksnittet på 3 802 x 15 matcher får man ett snitt på 94 Kr per åskådare.

Tar man sedan styrelsens budget för 2016 på 2 650 000 delat med 30 000 (2 000 i snitt x 15 matcher) så får vi siffran 88 Kr per åskådare.

Jag har givetvis noggrant jämfört biljettpriserna för både biljetter och säsongskort och snällt räknat är biljettsänkningen 30 %.

Använder man då hjärnan och sänker priset för åskådare per match med 30 % från 94 kronor så hamnar man på 66 Kr per åskådare vilket i sin tur ger en totalsiffra för 2016 års publikintäkter på 1 973 660 kronor, vilket är betydligt närmare den prognos som nu gäller.

Det är alltså ren och skär klantighet utan dess like som står bakom denna felräkning av budgeten.  Och att sänka biljettpriset med så mycket som 30 % är också totalt oansvarigt mot oss klubbägare!

Jag tog givetvis upp detta på årsmötet, då Daniel Tornberg (dåvarande kassör) just sade att de räknat på 2 000 åskådare per match. Jag sade att det är ju omöjligt i och med att ni sänkt biljettpriset med 30 %. Ett snitt på över 2 500 var därmed ett måste (lågt räknat). Men Daniel förstod inte vad jag menade…

I ett halvhjärtat försök att svara sade han:
– Kioskpengarna är med i summan.
– Det är de väl i de presenterade summorna från 2015 också, ifrågasatte jag.
Men något ytterligare svar kom inte…

Även om kioskpriserna inte har sänkts, så är ju kioskdelen en förhållandevis liten del av publikintäkterna (cirka 1/6-del). Eftersom andelen gratisåskådare (de som arbetar på matcherna ungdomsspelare- och ledare) tillsammans med sponsorer (vars intäkter bokförs på sponsorkonton) utgör en större del i Superettan än i Allsvenskan, så sänker det snittpriset per åskådare väl så mycket som att kioskförsäljningen skulle vara konstant per åskådare.

Tydligen skämdes styrelsen så mycket över den här oerhörda fadäsen, eftersom tappet på 700 000 kronor överhuvudtaget inte togs med i den långa intervjun på ÅFFTV den 15 september. Men återigen hur svårt är det egentligen att berätta sanningen?


Sponsorbudgeten
Leif presenterade att budgeten för sponsorintäkterna var 5,7 miljoner…
Men sakta i backarna. På årsmötet presenterades att sponsorbudgeten var 6 875 000! Givetvis står också denna summa i årsmöteshandlingarna.

Jag framförde naturligtvis detta på medlemsmötet, även om det var svårt att få en syl i vädret. Leif blev irriterad över att hans plan att dundra igenom alla siffrorna skulle avbrytas. Frågor skulle tas efteråt, när förhoppningsvis de flesta åhörarna hade glömt bort detaljerna.

Men detta var sannerligen ingen detalj! De 1 175 000 som dragits bort från sponsorbudgeten var ingen liten summa och Leif bekräftade att detta belopp kom från en bidragsgivare och inte var att anse som ren sponsring. Därför hade han brutit loss den summan, vilket däremot inte hade gjorts vid årsmötet.

Som alla förstår så räckte ju inte denna omflyttning för att uppnå budgeten utan prognosen för 2016 pekar på 4,7 miljoner kronor, vilket alltså är 2 175 000 (32 %) lägre än den ursprungliga budgeten. Förvisso visste styrelsen om det personliga bidraget (men inte i första skedet när budgeten lades), men det gjorde inte många andra. Detta bidrag har dock inte på långa vägar räckt för att nå upp till sponsorbudgeten, utan det fattas en hel miljon!

Självklart har jag försökt påverka styrelsen att inte räkna med för höga sponsorintäkter. Jag har genom flera år haft väldigt bra koll på våra sponsorintäkter och även andra elitföreningars ekonomier. Jag vet mycket väl hur stor skillnaden är mellan Allsvenskan och Superettan. Bland annat har jag byggt upp mitt intresse och kunskap där följande studie var ett steg på vägen:
Givetvis har jag därefter byggt på kunskapen och försökt sprida den till de styrande så gott jag har kunnat, men lätt har det inte varit…

Jag har haft ett antal samtal med Joachim Hilding och den 10 januari i år sade han följande angående sponsorintäkter:
– Min uppfattning är att vi har 2,5 miljoner som orealiserad möjlighet. Det ska vi kunna dra in ganska lätt.
– I det här läget? (svarade jag)

– Ja, i det här läget, sade han bestämt.

Den fullständigt snedvridna tankegången att det skulle vara så lätt att dra in sponsorintäkter, och dessutom under då rådande omständigheter, var helt utopisk. Hilding menade på fullaste allvar att vi skulle kunna dra in 2,5 miljoner mer i sponsorintäkter trots att vi hade åkte ur en division!

När jag i ett sista försök framförde min kritik på årsmötet, för att försöka värna om vår älskade förening, så gav det inget gehör. Jag prövade olika sätt att attackera vilken hybrisbudget det var, men inget lyckades.

När jag frågade Daniel Tornberg hur mycket vi hade fått in i sponsorintäkter till datumet då årsmötet ägde rum (29 februari), så visste han inte. Tornberg vände sig mot de övriga i styrelsen men ingen av dem visste. Daniel Hallingström som då ansvarade för Marknad (anställd som konsult den 14 januari) var på plats men fick inte frågan från Tornberg. Dagen efter årsmötet fick Hallingström reda på hur mycket han skulle dra in i sponsorpengar…

Det enda Tornberg sa var: ”Vi tror på den här budgeten.”

Minus 1,7 miljoner bara beroende på en felräknad publikbudget och en högst naiv sponsorbudget (som ändå räddats upp med ett personligt bidrag på 1 175 000), var dock inte nog!



Fortsättning följer i del II – Hybrisbudget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.