Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 28 oktober 2016

Del IV – 2014 räddade 2016


Styrelsens oförmåga att ta till sig livsviktig information och total avsaknad av konsekvensanalys fick till följd att organisationen revs upp i ren och skär panik, men räddningen skulle bli det allsvenska spel som styrelsen nästan helt har föraktat.


Hur ska vi lösa den ekonomiska situationen?
Vi måste givetvis lösa situationen i det korta perspektivet, men det är ju meningslöst om vi inte också kan klara av det i det längre perspektivet. Planera långsiktigt har tyvärr aldrig varit den starka sidan från vår förenings ledande personer. Vi försökte verkligen 2014 men det slogs i spillror när de nya i interimsstyrelsen inte var intresserade av att ta del av bakgrundsbilden.

I det korta perspektivet har styrelsen med sina metoder att sköta föreningen så illa, slösat med resurser och genom fruktansvärda uttalanden försämrat varumärket ytterligare. Trots detta så har Stiftelsen återigen ställt upp och privatpersoner har också bidragit med en slant. Självklart hade det varit lättare att få folk att öppna plånboken till ytterligare en insamling om man hade visat transparens mot de som ska bidra. Och tacksamhet mot de som alltid bidrar!

Vi har varit inne på ämnet tidigare, men Mattias Persson kom med ytterligare ett tramp i klaveret.
– Först och främst så… så ÅFF ähh... Det här är ÅFFs första insamling. Ähh… ÅFF har aldrig tidigare ähh… haft någon insamling. I alla fall inte i närtid. Om det har hänt tidigare, för längre sen det kan jag inte uttala mig om, sade han i intervjun i ÅFFTV den 15 september.

Vi som lade in tusentals kronor till insamlingen 2014 är alltså inte värda någonting! Och även om det var Kopparslagarna som startade insamlingen i fjol, så var det ju inte till Kopparslagarna som vi samlade in pengar till utan naturligtvis till ÅFF!


En skänk från ovan
Den 4 oktober fick vi, via SEFs hemsida, ta del av den fantastiska nyheten att pengarna från UEFA Solidarity Payment ökade med hela 1 672 228 kronor (242 %), från 72 000 Euro (691 956 kr) under 2015 till 246 000 Euro (2 364 184 kr) under 2016.

Ungefär samma belopp som vi fick från UEFA Solidarity Payment 2015 var budgeterat för 2016, vilket innebär att intäkten är närmare 1,7 miljoner mer än budgeterat. Detta är ju därmed räddningen för oss!

På SEFs hemsida läser vi vidare:
”För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. UEFA kräver att få se kostnadsram och budget för varje klubb innan de gör en utbetalning.”

Vi har givetvis lämnat in denna typ av dokumentation när vi vid de fyra tidigare tillfällena fått UEFA Solidarity Payment. Men från att ha legat på cirka 250 000 om året (utbetalas till de allsvenska klubbar som spelat i allsvenskan under föregående år), så har beloppet eskalerat väldeliga tack vara att Malmö FF nådde gruppspelet i Champions League båda 2014 och 2015. Den högre UEFA-rankingen som det medfört har ökat pengen rejält.


Murre har skrämmande dålig koll
– Om man tittar på läget vi står inför idag så tog ju allsvenska åren väldigt, väldigt hårt på ÅFF. Det var fantastiska år men det var också år som innebar att det grävdes ganska djupa hål i ekonomin. Många ville, ähh… och kämpade väldigt hårt för att ÅFF skulle vara kvar. Oh… man kanske tog lite… lite… ähh.. onödiga risker, vilket också har gjort att ekonomin, när det inte föll ut så som man hade tänkt, så tog ekonomin lite extra stryk, menade Murre på ÅFFTV den 15 september och han fortsatte:

– Det egna kapitalet är väldigt, väldigt urholkat, under, ja främst dom allsvenska åren.

Att vår ordförande har rent skrämmande dålig koll på vår ekonomi de senaste året framstår därmed med all tydlighet.

Tack vare att vi gick upp i Allsvenskan 2009 nådde vi ett eget kapital (EK) på 1 055 117 kronor och tidigare hade vi aldrig varit över 400 000 i EK. Den fasansfulla sportsliga säsongen 2010 var dock en ekonomisk succé och vi nådde därmed föreningens främsta EK genom tiderna: 3 315 718 kronor.

Tvärtemot vad Almer Ljutika hävdade i ÅFFTV den 15 september, var 2011 ett mycket svagt ekonomiskt år, trots att vi direkt avancerade tillbaka till Allsvenskan (-2 278 520). Medan 2012, när vi var tillbaka i Allsvenskan igen var ett positivt år ekonomiskt, och sportsligt, (+1 687 125).

2013 var däremot ett mycket svagt ekonomiskt år (-1 929 512). Och det var ju extra ordinära åtgärder som räddade 2014 (+844 866). Fjolåret slutade med en förlust på 20 649 kronor.

Ett eget kapital så pass högt som 1,6 miljoner (1 618 828 kronor) har vi aldrig haft efter en säsong i Superettan, så att uttrycka att de allsvenska åren har urholkat det egna kapitalet kan inte vara mer fel! Efter en säsong i Superettan är noteringen just 2009 (en dryg miljon) den främsta.

Däremot har ju Murre rätt i att det togs onödiga risker, men vad ska man då säga om de risker som tagits inför och under2016?


Denna styrelse har sneddat rejält i hörnen
Man kan åskådliggöra detta genom att använda Murres egna ord.
– Åren under Allsvenskan där, där var vi nog alla en del av den här bubblan inte bara styrelsen o oh… spelarna o, o dom som finns här, utan egentligen hela Åtvidaberg var med i den där bubblan och alla ville att det skulle gå bra så man sneddade nog lite för mycket i… ähh… i hörnen, sade Murre till ÅFFTV den 15 september.





















Kvadraterna är proportionerliga efter intäktsvolymen. Det samma gäller för genvägarna (de röda trianglarna).


Vi vet ju inte hur stora intäkterna blir 2016, och inte vad resultatet blir, men beräkningen ovan härrör från den (begränsade) information vi fick via medlemsmötet den 25 augusti. Intäktsbeloppet för 2016 kan variera något, men det påverkar i så fall bilden ovan marginellt. De extra intäkterna från UEFA Solidarity Payment (utöver de budgeterade) är givetvis exkluderade för 2016.

Som synes är kvadraten för de allsvenska intäkterna betydligt större än för motsvarigheten i Superettan. Däremot är genvägarna, de röda trianglarna, ungefär lika stora, men genvägarna i förhållande till hela ekonomin är mer än dubbelt så stora under 2016 gentemot 2013!

Återigen kan vi konstatera att Murres snack om att det skulle ha sneddats mer i hörnen under de allsvenska åren är befängda uttalanden i och med att sneddandet i hörnen är mycket större detta år än tidigare i Allsvenskan! Det har dessutom sneddats i hörnen de flesta åren sedan vi tog våra guld, men 2016 är givetvis ett extremfall!


2014 räddade 2016
Vi återgår till UEFA Solidarity Payment. De pengarna som vi nu får räddar 2016 från en katastrof. Detta är ju frukten av det arbete som gjordes fram till 2014, då vi säkrade ytterligare en säsong i Allsvenskan. Hade vi åkt ur 2014 hade vi inte heller fått ett enda öre ur UEFA Solidarity Payment i år!

Murre menar dock att på grund av de allsvenska åren (under detta decennium) grävdes ganska djupa hål i ekonomin. Vi har givetvis kunna slå fast att detta är helt fel! De första allsvenska åren 2010 och 2012 var mycket bra ekonomiska år. Dessutom har vi ju fått ut någonting också ur de svaga ekonomiska åren. Dit räknas givetvis de sportsliga framgångarna, som är själva syftet med en idrottsförening! Men vi har också andra värden som vi drar nytta av i år och i vår framtid.

Tack vare att vi gick upp i Allsvenskan till säsongen 2010, så var det möjligt att anlägga en fullstor konstgräsplan som samtliga fotbollslag i föreningen har kunnat nyttja och som därmed har förbättrat träningsmöjligheterna avsevärt. I och med att vi 2012 var tillbaka i Allsvenskan igen så byggdes Kopparvallen om, med klara förbättringar för att kunna öka intresset för föreningen genom både sponsormarknad och privatmarknad.

Klart bättre lokaler på kansliet, samlingslokal samt mycket större (och fler utrymmen) i den nya fina omklädningsrumsbyggnaden har också tillkommit. Man ska också ha klart för sig att det finns ganska stränga arenakrav för Superettan och de hade inte varit lätta att leva upp till om vi inte hade gått upp i Allsvenskan och nu har vi ju till och med en allsvensk arena!

Vi hade också byggt upp en organisation som visste vad elitspel på högsta nivå handlade om, även om den delen sedan raserades. Vi har också byggt upp en betydligt större bas av sponsorer genom vårt allsvenska spel, som vi givetvis kunde ha dragit nytta av även i Superettan och intresset från privatpersoner (övrig publik) ökade också betydligt. Att vi skulle tappa sponsorer och publik när vi inte längre spelade i Allsvenskan visste vi givetvis, men det faktum att vi varit med på högsta nivå ger ändå synergieffekter.


Alla sektioner inom föreningen kostar
UEFA Solidarity Payment ska ju gå till ungdomsfotbollen, och det är ju inga problem att lägga dessa pengar på utvecklingen av ungdomar, eftersom kostnaden för den delen av verksamheten överstiger beloppet från UEFA Solidarity Payment. Tvärtemot vad många tycks tro (inklusive styrelsen och klubbchefen) så är även kostnaden för ungdomsfotbollen hög. Framförallt har kostnaden för träningstimmarna på Kopparvallen (och tidigare Eksågen) varit väldigt höga med tanke på att ÅFF har fått stå för (i stort sett) hela pengen, genom den höga hyran och höga kostnader för uppvärmning av planen, elljuset och underhållet.


Vad hade skett om vi inte fått den här fantastiska överraskningen från UEFA?
Ja det är ju inte annat än att man känner rädsla när vi hör Murre uttala sig till Corren den 5 oktober.
Se artikeln i Corren här

– Med de här pengarna räknar vi med att det blir bättre än budget. Men vi tror fortfarande att det blir röda siffror.

Och oron förstärks när Mattias Persson uttalar sig till Linköpings-Posten den 26 oktober.
– Målsättningen är att vi landar på och klarar den satta budgeten på minus 0,6 miljoner kronor.

Minus 2 miljoner var alltså prognosen från medlemsmötet den 25 augusti.
1 672 228 (mer än budget av UEFA Solidarity Payment) + 275 183 från Insam lingen = 1 947 411 kronor. Dessutom har styrelsen länge vetat att vi hade mycket stor möjlighet att ta del av ungdomsbonus genom vårt unga lag, där en femteplats ger 100 000 kronor och sedan ökar beloppet med 50 000 per placering så att en förstaplats ger 300 000. Se SEFs hemsida här http://www.svenskelitfotboll.se/app/uploads/2014/12/F%C3%B6rdelningsprinciper-inom-SEF-fr-o-m-2015.pdf

Den 25 oktober kunde vi också läsa den glädjande nyheten att vi har fått in 250 000 via SEFs hemsida

När Murre och Mattias gjorde sina uttalanden fanns också en god möjlighet att nå en bättre slutplacering i Superettan, än den tiondeplats som ingick i den slutgiltiga budgeten. Tidigare hade styrelsen budgeterat med en fjärdeplats!
– Det är min högst personliga åsikt, men jag ser inte att det går att göra på annat sätt eftersom vi har sagt att vi vara topp 20 i Sverige, försökte Joachim Hilding förklara hur hans resonemang kring budgeten löd.

Man ska också komma ihåg hur det såg ut i vår kära förening den 10 januari! Det var inte mycket till vare sig lag på planen eller organisation vi hade. Och dessutom var ju som bekant det ekonomiska tänket fullständigt åt fanders!

Tack vare ett fantastiskt arbete från sportens sida i det här kaoset, är det klart att vi blir som sämst åtta. Enligt tidigare siffror (det kan variera något i år) skulle en slutgiltig åttondeplats innebära en ökning med 150 000 gentemot budget. Når vi en sjundeplats: 275 000 mer än budget, en sjätteplats närmare 500 000 mer och en femteplats cirka 740 000 mer än budget. Vi ligger ju sexa just nu och har alltså mycket att spela om.


Ännu fler frågetecken efter dagens artikel
I dag kan vi dessutom läsa i Corren (läs här) att pengarna från ungdomsbonusen inte fanns medräknade i budgeten (om Per Bergsten fattat det hela rätt). Detta borde innebära att vi hamnar på minst 350 000 i vinst för 2016 (-50 000 + 250 000 + 150 000). Murre nämner också i artikeln att effektiviseringar och marknadsintäkter påverkar prognosen positivt under hösten.

Om prognosen stämde den 25 augusti så borde vi gå åtminstone en halv miljon plus, vilket naturligtvis skulle vara fantastiskt och som sagt frukten av att vi var ett allsvenskt lag 2015!

Men eftersom Mattias Persson uttalar sig om att målsättningen är att nå budgeten på minus 0,6 miljoner kronor, blir man ju orolig. Utifrån detta resonemang kan man tyda det som att prognosen den 25 augusti, på minus 2 miljoner, i själva verket var klart sämre!  

Katastrof om vi inte fått pengarna som den allsvenska säsongen 2015 möjliggjorde
Vi pratar alltså om en ren och skär katastrof om det inte hade varit för att vi faktiskt spelade i Allsvenskan 2015!

Detta är extra anmärkningsvärt då Murre utryckte sig väldigt säker på att vi skulle klara av året ekonomiskt, utan pengar som ramlade ner från himlen.
– Läget är besvärligt men vi ska klara ut detta. Jag satsar Magnus (Anderssons) huvud på detta, och för ungdomen också mitt eget huvud, sade Murre på medlemsmötet den 25 augusti.

Inför oss som såg på ÅFFTV den 15 september berättade Murre hur ihärdigt de arbetade med att förbättra prognosen.
– Vi jobbar stenhårt med det. Precis innan den här sändningen så ähh… har vi suttit i ett möte o vi jobbar med prognos kontinuerligt o äh… försöker att… skapa ett större utrymme. Det handlar både på... om intäktssidan och kostnadssidan. Ähh… O vi är nere på, på väldigt detaljerade nivåer för att klara av den här situationen. Så jag är väldigt hoppfull om att vi ska kunna reda ut det, men äh… jag är också väldigt ödmjuk inför att äh… den budgeten som lades att den inte… att den inte faller ut i prognosen, det tycker jag man ska vara väldigt ödmjuk inför också.

Almer Ljutika ställde sedan följdfrågan: Vad är dom Senaste siffrorna?
– Nej, det… det är alldeles för tidigt att säga ähh… hur ähh… hur en prognos nu skulle se ut men vi jobbar mot… mot målet att få den mycket bättre än ähh… än det som presenterades på medlemsmötet. Ähh… Ambitionen är ju alltid att nå budget o den var på minus 600 000 o den ambitionen den ligger kvar tills att vi har ett bokslut.

Frågan är om Murre är ödmjuk nog för att förklara varför han har så divergerande uttalanden?



Fortsättning följer i del V – Det är 2017 som vi måste över vägguppet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.