Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 25 september 2015

Eländet fortsätter

Efter att Falkenberg och Halmstad fått stryk hade vi chansen att närma oss kvalplatsen i bortamatchen mot BK Häcken, men en mycket hårt dömd utvisning ödelade möjligheten. Månz Karlsson fick syna det röda kortet i den 34:e minuten och bara minuten senare åkte vi på det första baklängesmålet. Eländet slutade till sist med en katastrofal 0–3-förlust.

Vi började med samma backlinje som startade den andra halvleken mot Kalmar. Det vill säga att Daniel Hallingström spelade från start för första gången sedan hemmamatchen mot Helsingborg den 25 juli, och Sebastian Ramhorn spelade till höger. På mittfältet spelade vi med fem man. Simon Skrabb tog steget ned till högerkanten. Martin Christensen började på bänken. Ammar Ahmed spelade centralt med Tor Øyvind Hovda och Mauricio Albornoz lite framför, samt Kristian Bergström till vänster.

Vi började matchen bra och ägde de fem första minuterna, dock utan att vaska fram någon vass chans. Sedan var det en jämn match innan den vidriga utvisningen. Hemmalaget var farliga i spelet strax utanför straffområdet och skapade några feta lägen via instick och skott utanför straffområdet, men en målvakt ingår ju också i laget. Gustav Jansson var på tårna och räddade bra flera gånger.

Vi hade också ett lovande anfallsspel med bättre fart och spelbredd än i de senaste matcherna, men som vanligt så var vi uddlösa. I den 28 minuten anföll vi bra och till sist fick John Owoeri ett jätteläge i straffområdet efter att Nasiru Mohammed missat bollen, men tyvärr hastade John i avslutet och fick ingen ren träff när han vispade till bollen med vänsterfoten och bolluslingen smet utanför den bortre stolpen. Mauricio Albornoz och Ammar Ahmed fanns också framför målet men nådde inte fram till bollen.

Häcken har fått tillbaka sin forne stjärna Paulinho, men med en domare med rätt objektivitetsgrad så skulle han ha blivit utvisad redan i den 33:e minuten. Först en varning efter att han filmat och kastat sig i straffområdet och sedan en varning då han vräkte ned Månz Karlsson bakifrån. Den sistnämnda varningen var också inom ramen för en omställningsvarning.

Paulinho tillhör tydligen den typen av spelare som får göra som han vill utan att åka på självklara reprimander.

Men vi fick i varje fall frispark. Kristian Bergström slog in bollen framför mål, men innan bollen nått fram blåste domaren Kristoffer Karlsson och slet upp det röda kortet till Månz Karlsson! Paulinho satte upp händerna mot Månz Karlssons struphuvud och Månz sprang ned Paulinho med armen framför sig, men det var inte mer allvarligt än när Paulinho sprang ned Månz i det som resulterade förgående frispark.

Att Kristoffer Karlsson slet upp det röda kortet är naturligtvis helt offatbart och var naturligtvis en fullständig katastrof för oss! Naturligtvis är det också obegripligt hur Månz kan låta sig provoceras. Att vi inte får med oss ett skit med oss från domarkåren är inget nytt, men det var absolut inte mer än varning. Att sedan Paulinho sjönk till en så låg nivå att han hånskrattade åt Månz, när han var på väg ut bevisar bara vidare vilken typ av spelare han är!

Som om det inte vore nog med elände, så hann våra spelare inte hitta rätt i sina nya positioner innan vi släppte in det första målet. Häcken anföll på vänstersidan och Simon Skrabb var på tok för passiv och släppte Martin Ericsson förbi sig. Och när Martin servade in framför mål, så låg Mauricio Albornoz på helt fel sida om Alexander Jeremejeff, som därmed enkelt kunde styra in bollen vid den främre stolpen.

Med andra ord var det ett för bedrövligt mål att släppa in. Uppförsbacken kändes förstås enorm och man var givetvis i upplösningstillstånd. Den korta målsättningen var att inte släppa in något mer mål innan paus för att sedan försöka hitta på något till andra halvleken, men eländet skulle fortsätta.

I den 42:a minuten åkte vi på det andra vidriga baklängesmålet. Efter ett snabbt anfall stormade Samuel Gustafson fram centralt där Ammar Ahmed var för vek i duellen. Bollen gick ut till Nasiru Mohammed till höger som spelade in bollen framför mål där Alexander Jeremejeff löpt fram och satte bollen i öppet mål eftersom Gustav Jansson försökte täcka av Nasirus skottläge. Målet såg ut att ha varit solklart offside. Alexander Jeremejeff är minst en meter nedanför Mauricio Albornoz och Sebastian Ramhorn, när Nasiru slog passningen. Möjligtvis var Nasiru i linje med Jeremejeff när han passade men det kändes inte så för oss på plats.

Det finns förmodligen inget lag som det är värre att få en man utvisad redan i första halvlek mot än Häcken och speciellt inte på Bravida Arena. Det vi fick hoppas på var att Gustav Jansson kunde fortsätta storspela, att hemmalaget skulle bli lite nonchalanta och att vi för en gång skull kunde få lite marginaler med oss.

I inledningen av andra halvlek levde Gustav Jansson upp till förhoppningarna men inget annat i övrigt. En kvart in på andra halvlek tändes dock hoppet igen då vi kunde få lite andrum och skapa några giftiga anfall.

I den 60:e minuten fick John Owoeri ett bra läge men sköt högt över.

I den 64:e minuten slog Kristian Bergström en fin boll i djupet, till Andreas Dahlén som löpt bra i vänsterinnerläge, men trots fint läge sköt Dalle högt över.

Vi skapade också några halvchanser efter frisparkar, men det blev dessvärre inte mer än så.

Lagledningen försökte spetsa till det framåt genom att byta in Martin Christensen på topp. Hampus Holmgren och Pontus Nordenberg byttes också in men det hjälpte inte. Slutet på matchen blev en enda lång pina som avslutades med att hemmalaget gjorde ett tredje mål i den 93:e minuten. Efter en omställning stormade Paulinho fram på vänstersidan och spelade bollen snett bakåt, där helt omarkerade René Makondele kunde pricka in 0–3.

Efter denna makalöst tunga förlust är naturligtvis läget djupt kritiskt, men ni som har gett upp har visat att ni inte har något att förlora. Vi andra har allt att förlora, men det är vår plikt att kämpa så länge chansen finns.

Tänk om vi hade lagt ned med fem omgångar kvar 2001, då vi också var sju poäng från kvalplats med fem omgångar kvar. Det handlade då också om en toppstrid, där lagen normalt sett tar dubbelt så många poäng som i en bottenstrid. Vi hade då också fem lag att passera.