Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 22 mars 2015

Trist tillställning mot AIK

Sista hemmamatchen innan Allsvenskan börjar blev ingen rolig historia då vi efter en svag insats föll med 1–2 hemma mot AIK.

Det märks att Allsvenskan närmar sig för i träningsmatchen hemma mot AIK verkade många av spelarna, i båda lagen, drömma sig bort mot premiären. För en så chansfattig match i 80 minuter är det sällan man upplever.

Vi började matchen piggt och fick en smakstart när John Owoeri gjorde 1–0 redan i den fjärde minuten. AIK försökte lyfte tillbaka bollen in framför vårt mål efter hörna men Månz Karlsson nickade undan bollen till John Owoeri, som spelade ut bollen till höger. Martin Christensen vann duellen med Ebenezer Ofori och avancerade snabbt till höger. Haukur Hauksson försökte få bort bollen men nickade rakt på John Owoeri, som kunde trycka in 1–0 från sin position inne i straffområdet.

Vi fortsatte att spela bra genom att vi höll laget tätt och en god aggressivitet fick vi ett övertag. De våra hittade rytmen i ett varierat och fyndigt passningsspel, men vi skapade tyvärr inga fler heta lägen på spelövertaget.

I den 21:a minuten var det istället, snöpligt nog, kvitterat. Henok Goitom plockade ned en långboll och väggspelade med Anton Salétros, men Goitom fick bollen bakom sig, vilket gjorde att Månz Karlsson hann dit, men i motlägget fick bollen en märklig skruv och rullade retsamt in via den högra stolpen. Det blev tokigt från början då Månz borde ha tagit djup på Goitom för att skära av väggspelsalternativet. Daniel Hallingström borde och ha legat tätare på Saletros.

Vi tappade därefter det fina spelet. Vi kladdade för mycket med boll, tappade tempo och slarvade, vilket bjöd in AIK i matchen. Gästerna fick allt mer att säga till om, men skapade för den skull inga vassa målchanser, tack vare att våra spelare låg tätt i positionerna och motståndarna inte hade något riktigt bett i sina attacker.

Lika chansfattigt var det i den andra halvleken i en match som kändes avslagen, men så släppte vi in ett nytt skitmål, i den 61:a minuten. Martin Christensen var inte vidare framgångsrik i sitt brytförsök och vi fick en onödig hörna emot oss. Sam Lundholm slog in hörnan från vänster. Henok Goitom tofflade in bollen framför mål och helt sopren vid den främre stolpen ställde Nils-Eric Johanssons snedträff Henrik Gustavsson i målet. Flera av våra spelare hamnade på mellanhand. Månz Karlsson såg ut att ha kunnat reparera skadan men gick inte intill Nils-Erik, men det var säkert inte hans uppgift från början att bevaka den främre ytan.

I den 80:e minuten var vi nära att åka på ett 1–3-mål men Henok Goitom sköt utanför den högra stolpen i öppet läge.

Med tio minuter kvar flyttades Daniel Hallingström upp på topp, när vi gick ned på en trebackslinje och då skapade vi betydligt fler målchanser än under de första 80 minuterna.

I den 81:a minuten var John Owoeri helt fri med AIK-målvakten, men John fick inte iväg skottet i tid och Patrik Carlgren kunde rädda. Två minuter senare spelade John Owoeri snett bakåt från kortlinjen och Simon Skrabb dundrade på från vänster i straffområdet. Carlgren gjorde dock en jätteräddning på skottet. Kort senare fick Simon ett nytt läge till vänster i straffområdet, men sköt tyvärr över. I den 86:e minuten nickade Daniel Hallingström fram till Victor Sköld som skulle peta in bollen men Nils-Eric Johansson kunde rädda med en fot.

I den 90:e minuten hade vi tryck igen inne i AIKs straffområde, men Victor Sköld fick inte iväg passningen till Mauricio Albornoz och det öppna lägget i straffområdet gick om intet. Istället ställde AIK om men Henrik Gustavsson räddade Mohammed Banguras skott.

Nej det här var ingen rolig historia. Det som såg så lovande ut i början av matchen förvandlades till en mycket medioker tillställning, där inte heller, ett något decimerat, AIK imponerade på något sätt.

Henrik Gustavsson hade en otacksam uppgift på båda målen och hade säkert tagit det andra målet om inte Nils-Eric Johansson fått en snedträff. Fimpen var ute och seglade en gång i första halvlek, som kunde ha kostat oss ytterligare ett baklängesmål, men Daniel Hallingström redde ut den situationen. I övrigt hade inte vår målvakt så mycket att stå i.

Martin Lorentzson spelade sin första 90-minutersmatch på länge och gjorde det bra mot sina förra lagkamrater. Ibland ville han kanske visa lite för mycket genom att spela med små marginaler, men han klarade för det mesta av det med bra lösningar på svåra problem, med ett lugnt och säkert agerande.

Daniel Hallingström visade åter hur viktig han är i vår backlinje och hela vårt lag. Danne är säker i sina brytpass både med fötterna och i huvudspelet, som är så oerhört viktigt i Allsvenskan. Sporadiskt har Hallingström flyttats upp på topp i slutet av matcher och blivit kvar efter någon fast situation, men nu valde lagledningen att flytta upp vår eminente mittback permanent under matchens sista tio minuter. Med sin precision i huvudspelet skapade vi flera heta lägen för en kvittering. Naturligtvis kan vi inte spela på detta sätt under hela matcher, men vi har detta som ett riktigt vasst vapen att ta till om det behövs en forcering i slutet av matcherna. Just detta har laget också tränat på under träningslägret i Turkiet.

Månz Karlsson har svajat en del under försäsongen och kunde ha agerat bättre vid båda målen, men i övrigt svarade han för en okej insats och svarade för en riktig klassbrytning i andra halvlek när han avväpnade Ebenezer Ofori.

Andreas Dahlén kände tyvärr av smärtor i ett knä och bröt matchen på eget initiativ i den 37:e minuten som en säkerhetsåtgärd. Vi får hoppas att det inte är någon fara med Dalle, som klarade sig helt okej under den tid han spelade.

Pontus Nordenberg är glädjande nog uttagen i det yngre U21-landslaget. Pontus använde sin goda fysik på ett positivt sätt under matchen, men tappar fokus emellanåt, vilket vi inte har råd med.

Våra ytterspringare för dagen Martin Christensen och Ruben Lameiras började matchen på ett positivt sätt, då de hade fart och släppte bollen på ett bra sätt. Vi hade därmed att hyggligt tempo och god spelbredd, men kanske gick det lite för lätt inledningsvis. För sedan skulle båda showa lite för mycket och hålla i bollen för länge. Som fanatisk supporter känns det oerhört enerverande med kladdande som sänker tempot och kan leda till livsfarliga omställningar emot oss. Det fanns ofta bra alternativ, men när vi kom in i den ”kladdande” fasen bjöds AIK in i matchen.

På innermittfältet ser Mauricio Albornoz och Kristian Bergström ut att kunna bilda en duo även när Allsvenskan drar igång. Marre har gått fram ordentligt de senaste veckorna och har utvecklats till den tuffe bollvinnare som vi hoppats på, samtidigt som han innehar en kreativ ådra att göra något positivt i offensiv riktning när han väl har erövrat bollen. Mot AIK gick Albornoz ofta ned och hämtade boll mellan våra mittbackar.

Kristian Bergström tog en någon mer offensiv roll och var framgångsrik pådrivare under våra positiva 20 minuter i inledningen av matchen, sedan fick Pligg jobba mycket i defensiven för att ligga i bra position, vilket han också bemästrade väl.

Mario Jelavic har på pappret en offensiv innermittfältsroll, men som forwardsspelare i grunden är det inte speciellt stor skillnad mot att spela renodlad forward. Kroaten började förtroendeingivande då han var mycket delaktig i spelet, men efterhand kladdade han också för mycket med bollen och blev av med den. Jelavic måste upp på en jämnare nivå, vara mer noggrann och jobba hårdare för att han ska ta en plats i startelvan.

John Owoeri slog till omgående, vilket naturligtvis är väldigt viktigt för en anfallare. Nigerianen var mycket delaktig i spelet i början på matchen, men hade sedan ett sämre samarbete med Mario Jelavic. Owoeri fick då springa mycket i blindo, men fick mer att jobba på i slutet av matchen och borde ha gjort ytterligare ett mål.

Glädjande nog fick två spelare som har varit skadade, göra var sitt inhopp.
Victor Sköld kom in i stället för Mario Jelavic under den sista halvtimmen och visade på god energi, utan att riktigt hitta rätt. Victor fick en fin chans att kvittera, men Nils-Eric Johanssons fot räddade tyvärr.

Simon Skrabb kom också in med energi och slog några vassa inlägg. Dessutom fick finländaren två bra möjligheten att kvittera från vänsterläge inne i straffområdet, men målvakten gjorde en bra räddning på det första skottet och det andra gick över.

Vi har en bra konkurrenssituation och spelare som Alberis da Silva och Ammar Ahmed kan mycket väl också vara aktuella för startelvan borta mot Göteborg den 5 april. Två veckor återstår att vässa formen på och genrepet borta mot Kalmar FF spelas nästa lördag.