Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 9 juni 2012

Vårkrönika – En bra vårsäsong bäddar för hösten

Del IV - Sammanfattning

17 poäng på 12 matcher ger oss en bra grund för att kunna spela ihop många poäng under hösten. Efter en usel start 2010 fick vi jaga i stort sett hela året och när vi väl var ovanför strecken så hade vi aldrig någon marginal nedåt. Men vad många har glömt är att vi tog 10 poäng på fyra matcher i omgång 8–11 och redan där var ovanför båda strecken.

Att vi sedan, mot många beskedliga motståndare, bara tog en poäng på sju matcher var det som verkligen fällde oss. Det är därför fel att säga att det bara var den usla starten som blev förödande, för när vi väl kommit igång var det ju ännu svagare med en sådan usel sommar.

Förklaringen varför det gick åt skogen under sommaren var i mångt och mycket en sliten spelartrupp. Den undermåliga försäsongen, främst på grund av dåliga träningsförhållanden, gjorde att sanningen kom i fatt oss. Efter kraftansträngningen att ta de där tio poängen fanns inte mycket energi kvar. Uppbyggnadsträningen inför hösten fick i mångt och mycket ägnas åt rehabträning. I klarspråk hade vi stora skadeproblem i backlinjen. Nye Steinar Strömnes drogs med en sträckning när han kom och Bruno Marinho tvingades spela högerback några matcher. Vi hade också alldeles för svagt motstånd vid sommarens träningsmatcher och fick därmed inte upp tempot efter ett väldigt långt uppehåll. Att Kopparvallen lades om till konstgräs gjorde också att vi tappade favören av hemmaplan i förlustmatcherna mot GAIS och Örebro.

Helt annan trygghet
Läget nu två år senare är ett helt annat. Vi har haft en mycket bra försäsong på vår fina inspelade konstgräsmatta och har i trygghet byggt upp det hela dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad. Vi fick en kanonstart på serien och slapp därmed olyckskorparna. De sistnämnda fick dock lite luft under sina vingar i de fem efterföljande förlustmatcherna, men har tystats efter åtta poäng på de fyra senaste fajterna. Efter det täta matchandet finns förstås en del slitna spelare men läget är avsevärt mycket bättre än 2010 och träningsmatchen mot Gefle den 20 juni i Dalarna blir en bra värdemätare.

Vi har nu fått en lucka ned till kval- och nedflyttningsplatserna. Vi är absolut inte på säker mark, det är man inte förrän det är omöjligt för lagen under strecken att komma ifatt. Poängen ner ger ändå ett visst andrum att jobba på oförtrutet enligt den spelmodell som har byggts upp sedan hösten 2010. Vi hade även innan dess en offensiv prägel med hög press, men fegade ur när vi skulle entra den stora scenen. Med en lägre press blev vi passiva och då föll hela spelidén ihop.

Jag var inte direkt orolig för att vi skulle falla i samma fälla igen. Indikationerna från ledarhåll var också tydliga att den passningsorienterade spelmodell med hög press skulle bibehållas även i Allsvenskan. Det fick vi ju också ett kvitto på i inledningen på Behrn Arena, med en fantastisk start där vi tryckte tillbaka Örebro fullständigt och gick ifrån till 2–0.

Sedan har det fortsatt enligt samma modell, även om det hackat ibland, men det gör det för alla lag och vi har inte fallit ur ramen helt. Det är bara vid matchen mot Häcken som vi var helt borta. Märkligt nog hade vi störst bollinnehav i den matchen (59–41), men det berodde på att Häcken fick ledningen och bevakade den utan att anstränga sig då vi hade bollen men transporterade den långsamt.

Totalt sett har bollinnehavet varit jämnt med motståndarna (49–51), vilket är en stor förändring mot Allsvenskan 2010, då vi hade mindre bollinnehav. På Kopparvallen har vi övertaget med 56–44, medan vi har haft mindre boll på bortaplan, 42–58.   


Poäng i rätt matcher
2010 förlorade vi fel matcher men det var ändå bara målskillnad som skiljde oss från Gefle (som kvalade sig kvar). Hade vi stället vunnit båda matcherna mot Gefle hade vi varit 12 poäng före dem. Närmast över kvalstrecket återfanns AIK, Halmstad och GAIS. Vi tog endast en poäng var av dessa lag. Om vi istället vunnit båda matcherna mot AIK, som i sluttabellen var sex poäng för oss, hade vi varit tre poäng före dem.

Dessa så kallade sexpoängsmatcher är alltså mycket viktiga och det känns av denna anledning skönt att vi nu har tagit poäng i ”rätt” matcher för att hålla bottenlagen, och de förväntade bottenlagen, så långt ifrån oss som möjligt. Vi har vunnit mot kvartetten i botten (Kalmar, Gefle och GAIS på Kopparvallen och Örebro på Behrn Arena). Vi vann också hemma mot Syrianska, som förvisso ligger i mitten av tabellen, men som säkerligen kommer att få slåss för sitt kontrakt. Djurgården och Norrköping lär också få fajtas i de nedre regionerna och därför känns det bra att vi tog en pinne mot dem på bortaplan.

Hemmaplan/bortaplan
På hemmaplan har vi, som väntat, varit fortsatt starka och tagit 12 poäng på 6 matcher vilket innebär 2 pinnar per match i snitt. Fortsätter vi i samma stil skulle vi få ihop 30 hemmapoäng vilket givetvis skulle vara kanon. Utanför Fotbollens Mecka har vi däremot bara plockat in 5 poäng, men dessa pinnar är mycket viktiga, tre mot Örebro, en mot Djurgården och en mot Norrköping. Att ta poäng borta mot Göteborg och Malmö är inte lätt, och även på Strandvallen har gäckat oss problem de senaste åren.

Förra året ställde naturgrässpelet till det för oss på våren, men i år är det bara mötet med Mjällby som avgjort försämrade möjligheten att spela vårt spel. De kortklippta, vattnade gräsplanerna i Göteborg, Malmö och Stockholm har varit av god kvalitet och då skiljer sig inte spelet från vårt fina konstgräs speciellt mycket.

Många fina mål
Förra året gjorde vi många fina spelmål. Jag skrev det redan då att vi skulle lyckas med det i Allsvenskan också om vi bara trodde på det. Och när vi gjort det har också dessa fina mål kommit. Den patenterade skärande markpassningen från egen planhalva, möte, skarv, ny position och genomrullning, inspel och skarv i mål har låtit tala om sig även i den högsta serien, flera gånger med Magnus Eriksson, Kristian Bergström och Viktor Prodell som utförare av de tre sista momenten. Detta är ögongodis för oss och vittnar om hög lagmässig som individuell klass.

Nämnda trio ligger bakom våra allra flesta mål, men vi har även en bredd på målskyttet som de flesta andra allsvenska lagen saknar. Vi har tillsammans med Göteborg flest allsvenska målskyttar, tio stycken. Men ingen av Göteborgs spelare har gjort fler än tre mål. Viktor Prodell har gjort sju och Magnus Eriksson fyra. Vi har alltså både topp och bredd i målskyttet vilket tyder på en väldig offensiv styrka.

Totalt sett har försvararna svarat för 5 mål: Jesper Arvidsson 3, Daniel Hallingström 1 och Alberis da Silva 1. Samtliga ”försvarsmål” har uppkommit efter fasta situationer.

Mittfältarna har gjort 4 mål (Petrit Zhubi 2, Amir Suljic 1 och Kristian Bergström 1) och svarat för 10 assist (Kristian Bergström 5, Tobias Nilsson 3 och Bruno Marinho 2).

Anfallarna har gjort 13 mål (Viktor Prodell 7, Magnus Eriksson 4, Oscar Möller 1 och Mattias Mete 1) och spelat fram till 5 mål: (Magnus Eriksson 2, Oscar Möller 2 och Viktor Prodell 1).

Magnus och Viktor är med sina 11 mål Allsvenskans näst hetaste duo efter Häckens Waris Majeed och René Makondele som gjort sannslösa 20 mål tillsammans.

Fasta situationer
Motståndarna hade respekt för våra omställningar och fasta situationer innan säsongen började, men faktum var ju att vi inte var överdrivet starka på fasta situationer under fjolåret. Vi fick ändå en fördel  just därför att motståndarna ”trodde” att vi var starka på fasta. Så här långt har vi också varit det, men de flesta fasta målen har kommit efter frisparkar (sex stycken). Efter hörna har vi bara gjort ett mål och det var först i andravågen som bollen sköts in mot Örebro. Direkt på hörna har vi alltså inte gjort något mål. Där finns helt klart förbättringspotential, då hörnorna inte slagits in med tillräckligt kvalitet. Med Tobias Nilsson hoppades vi på bättre utdelning på hörnorna och förhoppningsvis kommer Tobbe in i laget igen och får förtroendet på vänsterhörnorna. De ofta förekommande ”ballonghörnorna” från Kristian Bergström är svåra att göra mål på.

Egentligen är det märkligt att frisparkarna har varit så mycket bättre, varför har jag ingen riktigt bra förklaring på och det är något att fundera på inför hösten.

Vi har tilldömts en straff och den satte Magnus Eriksson. Med snabba djupledslöpningar in i straffområdet borde vi kunna få fler straffar. Petrit Zhubi och Anton Tinnerholm ”fixade” straffen och är rätt typ av spelare för att få straffar. Oscar Möller är också en sådan spelare men har inte fått så mycket speltid. Magnus Eriksson skulle också kunna få med sig straffar men faller ofta lite för lätt i andra situationer och har därmed ögonen på sig.

Många insläppta mål också
Vi gläds förstås åt de 22 gjorda målen, men är inte lika glada åt de 19 som vi har släppt in. Vi har släppt in en hel del mål från centralt håll där vi känts ihåliga ibland. Bruno Marinho i fin form gör det strålande som stötande, men bakom honom har det varit tunt när vi åkt på en omställning. Tobias Nilsson och Christoffer Karlsson trodde jag skulle slåss om den positionen, men Tobbe har mest fått spela till höger (i början eftersom det saknades högerspelare) och Stoffa har inte fått chansen. Amir Suljic är den som oftast har fått den rollen. När vi är spelförande har han klarat den rollen okej, men inte när vi åkt på en omställning. Överhuvudtaget har det sett ofokuserat ut på många håll, även från de mer rutinerade spelarna, så som Kristian Bergström, när vi åkt på en omställning mot oss. Det gäller att vara alert, ha koll på sin närmaste motståndare och säkra upp hemåt. Tyvärr har vi åkt på många sådana mål, även från båda kanterna.

En lösning för att bli stabilare på mitten skulle kunna vara att ha fem man på mitten tycker säkert några. Jag säger nej, av den enkla anledningen att vi har gjort fler mål än vad vi släppt in (även från centralt håll). Det är svårt att gasa och bromsa samtidigt. Mitt val är enkelt – fortsätt att gasa!

Om Christoffer Karlsson lämnar oss i sommar måste vi förstås hitta en ersättare på innermittfältet, men en riktigt tuff, rutinerad pådrivare är inte lätt att finna för en rimlig penning. Högermittfältare har vi ju också bara en naturlig i Petrit Zhubi och det skulle också sitta fint med en sådan förstärkning, för att eftersträva den optimala truppen med två naturliga spelare på varje position.

Sedan finns det ju spelare som utmärkt sig på ett mycket positivt sätt i Allsvenskan så som Alberis da Silva, Viktor Prodell och Magnus Eriksson, som kan vara intressanta för andra klubbar. Om någon av dessa försvinner måste de givetvis ersättas. På sikt måste vi sälja spelare då och då för att hoppet bland spelarna ska finnas att komma till någon större utlandsklubb. Och framför allt för att vi ska få in mer likvida medel för att växa som förening.

Förhoppningen är ändå att vi kan hålla en låg spelaromsättning för att kunna spinna vidare på den kontinuitet som vi haft de senaste åren.

Många nyförvärv
Vi införskaffade hela sju spelare inför den här säsongen. Det har varit lite gnäll på att de inte levererat som vi hoppats och i genomsnittselvan är det bara Tobias Nilsson som slagit sig in. Får Tobbe bara chansen centralt tror jag att han kommer ta ett rejält kliv i höst. Allan Olesen och Petrit Zhubi har växt in i laget efterhand. Det känns som Allan kommer konkurrera rejält med Anton i höst och om Petrit skärper sin defensiv är han mitt givna val till höger.

Anskaffningen av Tom Pettersson har haft en stor påverkan för att Alberis da Silva lyft sig enormt. Tom borde kanske få chansen istället för Daniel Hallinström vid tillfälle, men lagledningen är säkert lite rädda att ställa upp med två stötande mittbackar. Tom är också ett alternativ för att ta ett steg fram som balansspelare på mittfältet.

Längst fram har det varit mördande konkurrens för Mattias Mete, men nog hade vi hoppats på mer engagemang i matcherna. Målet mot Norrköping kan dock förhoppningsvis tända 25-åringen. Som forward har man ju skapliga chanser att visa upp sig via inhopp för att sedan kunna sno åt sig en plats i startelvan.

Emmanuel Dogbe är ett förvärv på sikt och Alain Junior Ollé Ollé har inte levererat som vi hoppats.

Att alla sju nyförvärven skulle slå igenom direkt var ju inte möjligt. Inte ens de stora klubbarna som lägger ner mångmiljonbelopp lyckas med det och då är det ju inte heller rimligt att vi ska göra det fullt ut med betydligt mindre finansiella resurser. Om alla sju dessutom gått in i startelvan så hade det varit ett dåligt betyg till de spelare som vi hade innan, men nu är det ju tvärtom. Stommen i laget är densamma som vi haft de senaste åren, spetsat och breddat för varje säsong.

Bred trupp
Vi har nu en så pass bred trupp så att vi kan ställa över spelare, som tidigare varit givna, för någon match. Det kan vara nödvändigt när spelschemat är tätt och ingen spelare i världen är på topp vid samtliga matcher. Spelmässiga svackor är en naturlig del. Detta är en omställning för såväl spelare som ledare. Till viss del har vi sett en förändring att våga ställa över spelare, men förändring kunde ha skett i något högre utsträckning för att optimera slagkraften. Det gäller att våga ställa över spelare som fått slut på bränslet och inte presterar när det finns någon het på kö. Att nyttja den positiva energin ger hopp åt andra att få chansen om man gör bra ifrån sig, samtidigt som ingen ska känna sig given i laget. Det är samtidigt en svår balansgång. Det kan vara bra att få förtroende att kunna göra en dålig match för att få kontinuitet vilket på sikt ger bra prestationer på sikt. Problemet uppstår om vissa spelare kan göra flera dåliga matcher i rad och ändå är kvar i startelvan medan andra ryker så fort de gjort en dålig match.

Vi har också hela sju spelare som ligger på avstängningsläge: Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Anton Tinnerholm, Kristian Bergström, Bruno Marinho, Alain Junior Ollé Ollé och Magnus Eriksson. Detta innebär att andra kommer att få chansen när avstängningarna väl kommer och då gäller det att vara på tå.

Totalt sett har vi dragit på oss 16 gula kort. Bara AIK (15) och Kalmar (12) har dragit på sig färre. Men vi har redan fått två röda kort (Anton Tinnerholm och Alberis da Silva) och ligger därmed sjua i Fair-playligan.

Bra spelschema
Höstens spelschema blir inte lika tätt som vårens. Vi börjar med en match i veckan de första sju omgångarna, sedan följer ett två veckors långt landslagsuppehåll i mitten på augusti, där också årets enda match i Svenska Cupen kommer att spelas (på bortaplan mot ett lag från lägre division). Efter ytterligare två matcher väntar VM-kvaluppehåll i början på september. Ett tätare schema följer sedan med fem matcher på tre veckor innan nästa VM-kvaluppehåll infinner sig i mitten på oktober. Vi avslutar sedan tufft med fyra matcher på två veckor.

De tre första matcherna efter EM-uppehållet spelar vi på konstgräs, vilket är bra för att vi ska komma igång igen och få flyt i spelet. Vi avslutar också serien med fem raka konstgräsmatcher i oktober och november, vilket också är tacknämligt då planerna kan bli tunga och svårspelade. Även om vi har en tuff avslutning med tre täta matcher så har vi det inte värre än någon annan. Två hemmamatcher mot Mjällby och Sundsvall följs av en kort resa till Borås för möte med klara (?) mästaren Elfsborg.

Goda chanser att nå publikbudget
Det är på ett fantastiskt sätt ”Nya Kopparvallen” har växt fram. Vi har nu verkligen en arena att vara stolta över, förutom flaggstängerna och näten på kortsidorna som fortfarande skändar. Publika faciliteter som fler och bättre kiosker och toaletter ökar komforten liksom läktarnas beskaffenhet.

Publikt sett har vi haft en bra vår med ett snitt på 3 913 åskådare per match. Av hävd brukar vi inte locka de där stora skarorna av människor till vårmatcherna och vädret var inte riktigt med oss i inledningen. Bottennappet var Gefle hemma då endast 2 863 personer kom, men senaste hemmamatchen mot Kalmar sågs av fina 4 932 åskådare.

I Allsvenskan 2010 hade vi ett snitt på 3 567 personer efter 12 omgångar. För hela säsongen nåddes sedan snittet 4 004. I fjolårets Superettan hade vi 2 181 efter 12 omgångar och snittet landade sedan på 2 639. Med en liknande procentuell ökning som de senaste två åren hamnar vi i år på cirka 4 500 åskådare/match vilket också är den budgeterade siffran.

Detta känns också realistiskt då vi har många fina publikmatcher framöver. Vi börjar med match på Kopparvallen lördagen den 30 juni mot överlägsna serieledaren Elfsborg, där Anders Svensson också kommer direkt från EM. Lördagen den 14 juli kommer AIK på besök. Förhoppningsvis kommer också folk och stöttar i ”lillderbyt” mot Örebro den 27 juli, även om det är en fredag.

En månad senare väntar det större derbyt mot Norrköping och den matchen lär bli utsåld långt innan matchdag, vilket innebär över 8 000 åskådare. Att många sponsorer ville ha affärskort och baskort till den matchen är förståligt. Naturligtvis skulle man önska att alla som vill ha sittplats skulle få plats, men så är inte fallet. Och utan sponsorer skulle vi inte överleva, så enkelt är det. Fortfarande finns många ståplatser kvar och det är ju så fotboll ska upplevas på riktigt. Det är bara att hoppas att Svenska Fotbollförbundet och SEF förstår det. Vill man ändå försäkra sig om sittplats är det bästa sättet naturligtvis att skaffa säsongskort.

Vi möter senare också Malmö (17/9), Djurgården (26/9) och Göteborg (6/10) på Kopparvallen, vilka också är potentiellt stora publikmatcher, som snittade 6 000 åskådare 2010. Avslutningshemmamatcherna mot Mjällby (28/10) och Sundsvall (datum ej klart) hänger på hur mycket matcherna gäller.

På bortaplan har vi Allsvenskans tredje högsta publiksnitt på hela 9 757 åskådare, vilket ytterligare påvisar det stora intresset för vår klubb. Endast Göteborg (10 873) och Djurgården (10 260) har högre snitt. Naturligtvis höjs vårt snitt av derbyt på Parken men även Göteborgs av derbyn mot Elfsborg och GAIS, samt Djurgårdens av råsundaderbyt mot AIK.

När vi spelar som bäst håller vi riktigt hög klass
Vi visade redan på försäsongen att vi skulle bli att räkna med och tog nio poäng mot fem allsvenska lag och i seriespelet har vi tagit tio poäng mot dessa lag, genom segrar mot GAIS, Syrianska och Kalmar samt en poäng borta mot Norrköping.

Vi har stundom spelat mycket bra fotboll som större delen av 6–1-matchen mot Gefle, men även den andra halvleken mot Kalmar var strålande. Första halvleken mot Örebro och stora delar av matchen mot Syrianska var också bra. Stundom spelade vi också bra mot GAIS och glimtade till mot Helsingborg och Djurgården.

Det bästa spelet (och de bästa resultaten) når vi när våra spelare vågar framåt, löper och ger flera alternativ till bollföraren. Ett gott tecken är när vi börjar sätta snurr på bollen i backlinjen, då öppnar sig alltid spelvägar när motståndarna tvingas till överflyttningar. Kan vi därefter utnyttja spelvändningarna till ett varierat spel med instick och bollar på djupet, blir vi svårlästa och därmed väldigt svåra att stoppa i både direkta framstötar och andravågsattacker. Det defensiva spelet faller också på sin plats när passningsspelet sitter och vi får avslut på anfallen. Hackar däremot passningsspelet vågar vi inte flytta fram positionerna och då blir passningsalternativen färre.

Trots att det finns en del att jobba på ligger vi på en fin sjätteplats i Allsvenskan. Målet om förnyat kontrakt står kvar och vi ska inte sväva iväg, men vi har naturligtvis ett jätteläge att göra en bra säsong om alla bara är fokuserade och gör sitt yttersta. Och framförallt – fortsätta att gasa!

Fortsättning följer i del V - Motståndarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.