Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 5 juni 2012

Vårkrönika – En bra vårsäsong bäddar för hösten


Del III – Spelartruppen
I den tredje delen av vårkrönikan tittar vi närmare på spelartruppen.

Inte vid något tillfälle har vi haft samma startelva två matcher i rad och det beror främst på att lagledningen har förändrat backlinjen varje match. Skifte på målvaktssidan har också skett efter skada och på mittfältet har också en hel del förändringar ägt rum under våren. Med tolv matcher på sju och en halv vecka var det tvunget att rulla runt på fler spelare för att vi skulle klara det täta spelschemat och det känns bra att vi har truppen för att klara det.


Målvakterna
Henrik Gustavsson har varit vår förstemålvakt sedan 1998 och hade sedan dess bara missat tio seriematcher och maximalt tre per säsong. I den 115:e raka seriematchen tvingades dock Fimpen kliva av efter en magmuskelskada i hemmamatchen mot Häcken. Dessförinnan gjorde 35-åringen det bra och det mesta tyder på att Fimpen är tillbaka efter EM-uppehållet, men då med en större konkurrenssituation.

Gustav Jansson, som kom från Värmbol 2010, hade inför säsongen bara spelat två tävlingsmatcher i Svenska Cupen och ett antal träningsmatcher. Men Gurra har utvecklats för varje år och han fick vakta målet mot allsvenskarna Mjällby, Kalmar och Norrköping under vinterns träningsmatcher. Jag var aldrig orolig när Gustav fick träda in i spel. Mot Häcken var matchen i stort sett körd när Gustav kom in. I första startmatchen borde 25-åringen ha tagit det första målet, men har sedan gjort det riktigt bra. Med bra blick för spelet och sin stora räckvidd har han vunnit respekt så väl i luftrummet som med fina räddningar. Det offensiva spelet har också blivit mycket bättre på senare år, med bra, säkra och precisa ut- och insparkar.

Det blir intressant att följa konkurrenssituationen efter uppehållet. Henrik Gustavsson har förstås en större rutin, är snabbare, bättre i närspelet och i frilägen. Fimpen har också Allsvenskans snabbaste och bästa utkast. Gustav å andra sidan är med sin räckvidd giftigare i luftspelet och har närmat sig Fimpen i alla andra egenskaper.

Thomas Thudin värvades under maj som tredjemålvakt från Väsby United där 38-åringen har spelat i Superettan. Detta var på gång redan innan Fimpens skada, men skyndades på extra.  Det är viktigt att ha en backup på målvaktssidan för att ha två bra målvakter i träning och för att U21-laget ska få en bra utveckling. Det syntes tydligt att U21-laget har tappat sedan Gustav inte har spelat i U21.


Försvaret
Backlinjen har ändrats inför varje match. Lagledningen har tvingats till förändringar flera gånger på grund av skador och avstängningar, men också valt att förändra för att komponera ihop ett slagkraftigare mittfält där Anton Tinnerholm har flyttas upp som högerbräddare ett par matcher.

Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva och Jesper Arvidsson har utgjort den vanligaste försvarslinjen. Kvartetten har spelat tillsammans i fem matcher.

Daniel Hallingström (som startat samtliga matcher) och Alberis da Silva har spelat mittlås tio matcher tillsammans. Jesper Arvidsson har spelat vänsterback elva matcher och Anton Tinnerholm högerback åtta gånger. Allan Olesen har spelat fyra matcher från start i backlinjen och Tom Pettersson två. Trots Erik Mobergs skada har vi sex goda försvarsspelare som kan gå in och spela vilken match som helst.


Anton Tinnerholm har utvecklats starkt de senaste åren. 21-åringen tog ett stort kliv i fjol och visar även att han håller bra i Allsvenskan. Lika ofta har inte Anton kommit med i offensiven och han har ännu inga målpoäng, men han har tilldömts en straff (Kalmar) och en frispark (GAIS) som vi gjort mål på. I defensiven har det varit lite för ojämnt för att man ska vara helt nöjd. Kan Anton bara bli lite jämnare, vilket säkert är lättare om han får spela in sig på sin position, så är han helt klart en man för U21-landslaget.

Daniel Hallinström är den ende spelaren som spelat varje minut hittills i Allsvenskan. Danne började säsongen lika bra som han spelade i fjol i Superettan, men sedan har det varit lite för många misstag och 31-åringen har agerat lite för passivt likt 2010. Gamlebysonen måste våga trycka fram i ryggen på motståndaren även om det finns risk att bli överspelad. På det stora hela är Daniel viktig med sin rutin och leder styrkorna bra när det flyter på. Danne nickade också urläckert in 1–0 hemma mot GAIS.

Alberis da Silva var uträknad av många inför säsongen. Under senare år har brassen agerat ojämnt och blandat strålande insatser med mindre bra. 27-åringen hade också en olycklig dag i träningsmatchen mot Kalmar FF där han också blev utvisad, men sedan dess har han agerat strålande. Alberis har firat många triumfer med sin fina tajming i huvudspelet och blivit mycket tryggare i markspelet. Med ökat självförtroende har också da Silva vågat stöta fram vilket är så viktigt i Allsvenskan. Man ska också ha i åtanke att Alberis har haft fotproblem i slutskedet men ändå presterat med ett stort hjärta. Vilan kom lägligt för att Alberis da Silva ska vara i toppform till hösten. Mot Gefle gjorde Alberis sitt första allsvenska mål, fin nick efter frispark.

Jesper Arvidsson har varit vår givne vänsterback sedan 2007 och har tillfört vårt spel en extra dimension med sin offensiva prägel. Även i år ligger Jeppe bakom många av våra mål – åtta stycken men han är även inblandad, på ett eller annat sätt, i lika många som vi släppt in. Som utsatt försvarsspelare är det ändå okej att gå jämnt ut. Men det är klart om Jesper kan bli ännu lite mer vaksam så blir det ju ännu bättre. 27-åringen gjorde tre mål på de första sex matcherna, två frisparkar direkt i mål (GAIS och Göteborg) samt ett skott på retur (Örebro).  Jesper har varit lite för återhållsam och därmed blivit lite passiv i flera matcher. Det är först i slutet av vissa matcher när vi varit illa ute som han har dundrat på längs kanten och när han verkligen tror på sina genombrott kommer han också oftast igenom.


Allan Olesen kom in sent i laget och 30-åringen hade en bit upp till fysisk toppform och det tar förstås även tid att spela in sig i ett nytt lag och ett nytt land på en förvarsposition. Efterhand har den välmeriterade dansken med 176 matcher i Superligaen fått allt mer speltid och har löst de flesta situationerna på ett bra sätt genom att kompensera det inte allt för kvicka steget med sin rutin att förbereda sig väl innan besvärlig situation uppstår.

Tom Pettersson såg ut att vara nyförvärvet som skulle gå rakt in i startelvan. Mittbacken spelade också en hel del försäsongsmatcher med gott betyg och ingick i startelvan i premiären borta mot Örebro. En stukad fot och en Alberis da Silva i storform har sedan gjort konkurrensen svår, men 22-åringen spelade vänsterback på ett bra sätt mot Syrianska och har hoppat in vid ytterligare tre tillfällen. Lite för många misstag har det blivit men trollhättansonen kommer att växa in i laget och skulle säkert också kunna vara ett alternativ för att trygga upp innermittfältet på ett bättre sätt. Tom har spelat innermittfältare i Trollhättan och gjorde det på ett bra sätt mot Syrianska i Turkiet. Pettersson har den fina egenskapen att våga kliva framåt och kommer att bli mer taktiskt slipad med åren.

Andreas Johansson hoppade in mot Qviding hemma ifjol men har ännu inte fått någon speltid i Allsvenskan. 21-åringen har suttit på bänken i tre matcher och fick en hel del speltid under träningsmatcherna. Ante är en viktig spelare i U21-laget men måste våga lite mer och vara ännu mer fokuserad för att kunna konkurrera om en A-lagsplats.

George Tanzi är nyuppflyttad i A-truppen. 18-åringen visade en del fina kvaliteter under försäsongen så som fin spelförståelse och ett gott passningsspel. Skadebekymmer har dock stört under våren, vilket har drabbat U21-laget negativt. Det ska bli intressant att följa Tanzi, som har funnits med på pojklandslagsläger tidigare. Efter spel i Derby och Kenty kom George till ÅFF 2010.

Erik Moberg har varit vår främste försvarsspelare över tid sedan han kom till ÅFF 2008, men under fjolårshösten råkade mittbacken ut för en mycket efterhängsen skada som inte har velat ge med sig. Det handlar om en skadad sena i sittbenet som spökar och trots ett otal olika behandlingar har ingen bättring skett. Vi får verkligen hoppas att 25-åringen får bukt med sina problem under hösten men det finns en risk att hela säsongen blir spolierad, men huvudsaken är att han blir fri från problemen för motalasonen har många säsonger kvar i sin karriär.


Mittfältet
Tobias Nilsson, Amir Suljic, Bruno Marinho och Kristian Bergström utgjorde mittfältet de fyra första omgångarna, samt matchen mot Häcken. Denna kvartett har därmed spelat flest matcher tillsammans i mellersta ledet.

Kristian Bergström har startat samtliga matcherna, tio till vänster men mot Malmö och Djurgården centralt. Bruno Marinho har startat elva matcher centralt och Amir Suljic åtta. Tobias Nilsson har medverkat i samtliga matcher men de tre senaste som inhoppare. Sex av startmatcherna har skett till höger och tre centralt. Allan Junior Ollé Ollé har startat två matcher till vänster och en till höger. Anton Tinnerholm har startat två matcher till höger och Petrit Zhubi har varit den högra startspelaren de tre senaste matcherna.

Som synes har den högra mittfältsplatsen varierat mest. Detta beror på flera orsaker.
Petrit Zhubi, som spelade högermittfältare under flera träningsmatcher var sjuk och skadad under en period. Alain Junior Ollé Ollé kom sent och var inte i toppform liksom Allan Olesen. Att flytta upp Anton Tinnerholm som högerbreddare i början på säsongen var därmed inte aktuellt.


Tobias Nilsson värvades främst som innermittfältare, men det har bara blivit tre matcher från start på favoritpositionen. Till en början var falkenbergsförvärvet tvungen att spela på högerkanten för att det helt enkelt inte fanns något bättre alternativ, men 25-åringen har blivit kvar där allt som oftast. I början av säsongen räckte den fina högertassen väl och tre assist (varav två på frispark) blev det under de tre första matcherna. Sedan har det dock gått lite för fort på kanten och Tobbe har inte kommit till sin rätta. På innermittfältet hänger Tobias bättre med och är tuff att möta när han väl kommer inpå motståndaren. Självförtroendet har fått sig en liten törn efter att han inte fått spela in sig på sin favoritposition och passningsspelet har också blivit hämmande. Men det är bara att bita ihop. Kvalitet finns helt klart och förhoppningsvis får Nilsson möjlighet att spela in sig på rätt position i höst.

Amir Suljic slog igenom hösten 2010, men fick begränsat med speltid i Superettan i fjol. I år har 23-åringen startat åtta av tolv matcher. Under två matcher var Amir sjuk och två gånger satt han på bänken. I det stora hela har Suljic gjort det bra, men i vissa matcher har han hamnat i ingenmansland. Det vill säga inte gått upp i press på motståndarna och inte heller våga gå fram i offensiven. Amir har fin teknik och passningsfötter men måste våga spela framåt och satsa fullt i löpningarna och duellerna för att ta nästa steg i utvecklingen. Amir blev målskytt i premiären mot Örebro.

Bruno Marinho kom för sent tillbaka efter sin ledighet i Brasilien och han kom naturligtvis efter i träningen. Sanningen hinner ikapp och det gjorde den även för Bruno, men efter en matchs vila (Malmö) så har 27-åringen kommit starkt på slutet och nått upp till fjolårets form. Mot Kalmar FF gjorde han sin bästa match för året med bländande spel i andra halvlek. Bruno är jobbig att möta med sin höga press och när han får mycket boll och får det att stämma så är han också en mycket tempostark och kvalitativ spelfördelare. Vilan kommer lägligt för att bygga upp formen på topp i höst. Två assist är poängfacit så här långt.

Kristian Bergström började mycket starkt, hade en svacka men har sedan kommit tillbaka fint. När Pligg är i form så gnistrar det verkligen om hans löpningar när han kör ner huvudet och öser på, men i vår svacka utnyttjade han inte de ytor som fanns för att göra sig själv spelbar och 38-åringen hittade inte heller medspelarna på djupet. I början på säsongen, och nu i slutet, har han dock hittat rätt allt mer. Kristian Bergström har vunnit Allsvenskans assistliga med IFK Norrköping och nu kan han vinna den igen med sin moderklubb. Pligg leder nämligen assistligan tillsammans med Häckens Martin Ericsson och Malmös Jiloan Hamad på fem målgivande passningar.  Ett mål har också Kristian gjort (Gefle) och är därmed jämsides med Veine Wallinder på 111 serie- och kvalmål i ÅFF genom tiderna. Förhoppningsvis är han snart herren på täppan!


Petrit Zhubi är precis som Tom Pettersson ny från FC Trollhättan och 24-åringen visade redan i träningsmatcherna att han är en mycket intressant spelare. Petrit var dock indisponibel i säsongsinledningen på grund av skada och sjukdom. Men efter fem inhopp har han spelat från start till höger i de tre senaste matcherna. Zhubi gjorde den viktiga kvitteringen mot Djurgården och satte även ett mål mot Kalmar. På det stora hela har Petrits inträde varit en frisk injektion, med sina snabba djupledslöpningar, teknik och som målskytt. Det finns dock en del defensiva bitar att jobba på som att viljan att jobba hem till rätt försvarsposition måste vara lika stor som att jobba framåt.

Alain Junior Ollé Ollé hade fina meriter från OS och gjorde 7 mål i norska Tippeligaen för Stabaeck i fjol. Stundtals har vi sett goda kvaliteter men på det stora hela har den flyfotade 25-åringen inte utnyttjat sin snabbhet och teknik utan har stannat upp anfallen. Defensivt har det inte stämt i positionsspelet och två onödiga varningar har han dragit på sig. Ollé måste lyfta sig rejält i höst för att det ska bli mer speltid.

Christoffer Karlsson har varit en viktig spelare för oss sedan han debuterade som 16-åring 2004, med undantag för en säsong i Djurgården (2007). I år har dock Stoffa varit långt ifrån startelvan och har bara hoppat in vid ett tillfälle, hemma mot Gefle. 24-åringen har haft sina svackor i passningsspelet de senaste åren men kan tillföra mycket energi  och tempo när det väl stämmer, och hans tuffhet i närkamperna har vi saknat på innermittfältet i flera matcher. Christoffer är förstås inte nöjd med sin speltid och vill bort men om han stannar kommer han säkert få chansen i höst då bland annat avstängningsläget lär öppna för honom.

Emmanuel Dogbe hämtades direkt från Ghana och Medeama FC inför säsongen och värvningen är en åtgärd på sikt. 19-åringen har visat gott gry i perioder av träningsmatcherna och U21-matcherna, vilket visar att kapacitet finns. Ghananen är snabb och ettrig, samt orädd att ge sig in i närkamperna trots att han ännu väger lite för lätt. Kanske får Emmanuel chansen med inhopp i Allsvenskan i höst, om han jobbar på och kan prestera på en jämnare nivå.


Anfallet
Vi gick in i säsongen med fyra spelare som tillsammans svarat för 45 mål i Superettan under fjolåret. Hur många det skulle bli i Allsvenskan kunde vi förstås inte veta, men nu vet vi att kvartetten har gjort 13 mål på 12 matchen, vilket är ett mycket fint facit. Viktor Prodell och Magnus Eriksson har spelat på topp tio matcher tillsammans medan Magnus och Oscar Möller har startat två matcher i främsta ledet (Mjällby och Djurgården). Mattias Mete har hoppat in vid fyra tillfällen.


Viktor Prodell hade inte haft någon given plats i startelvan sedan våren 2010 och har sedan dess mest fått agera inhoppare, men trots detta blev det sex mål under fjolåret i Superettan. Vi märkte under försäsongen att Viktor var riktigt på gång då han var betydligt kvickare i steget samtidigt som han höjde tempot och hittade målet fem gånger. I Allsvenskan fick Viktor en rivstart med två mål direkt i premiären och sedan har det flutit på frånsett en matchs frånvaro på grund av skada (Mjällby) samt en spelmässig och målmässig svacka under några matcher. Sju mål har det blivit på elva matcher och därmed ligger 24-åringen trea i den allsvenska skytteligan. Viktor har gjort lika många mål som vår främste målskytt, Paulus Roiha, gjorde under hela den förra allsvenska säsongen 2010. Inte sedan 2003 har någon av våra spelare gjort sju mål efter tolv omgångar. Mats Haglund var det som då började säsongen bra och det blev tillslut 15 mål i Superettan. Bara tre ÅFF-are har lyckats göra sju mål eller fler efter tolv omgångar i Allsvenskan tidigare; Ove Eklund (1968: 9, 1969: 7, 1970: 7), Roland Sandberg (1971: 8, 1972: 11, 1973: 9) samt Göran E Karlsson (1976: 8). Inte ens skyttekungar så som Ralf Edström, Veine Wallinder och Glenn Martindal började målskyttet så bra som Viktor Prodell har gjort. Prodell har dessutom legat bakom många andra mål och bäddat för tre mål genom högt bollbryt.

Magnus Eriksson är den anfallare som har presterat på den jämnaste nivån hittills. 22-åringen har fått jobba mer defensivt under perioder i Allsvenskan än vad han behövde i Superettan och har på så sätt fått lite mindre utrymme, men fyra mål och två assist är ändå ett fint facit. Med Mange och Prodell på topp måste en av dem löpa mer i djupled och under vår svacka tappade vi djupledsspelet. Mange har dock hela tiden jobbat på bra och även gjort det över större ytor på sistone, liksom i början av säsongen. Eriksson är faktiskt den spelaren i Allsvenskan som tilldelats flest frisparkar (32 st) men också den som orsakat flest (26). Det var verkligen kul att Magnus är uttagen till U21-landslaget och fick göra debut i EM-kvalet mot Ukraina. Förhoppningsvis får Mange mer speltid då två matcher återstår den närmaste tiden. Övriga lagkamrater uppträdde inte heller direkt lysande mot Ukraina innan Mange kom in…


Oscar Möller fick det inte riktigt att stämma under försäsongen och efter Viktor Prodells framfart har det varit svårt att återta en plats i startelvan. Jag tycker att 25-åringen borde ha fått chansen tidigare när Viktor kom in i svackan så som borta mot Malmö FF. Oscar kom ändå in i den matchen och fick en chans och den satte han. Möller såg het ut då men har inte var sett like het ut i löpningarna i startmatchen mot Djurgården och vid de efterföljande inhoppen. Möller har medverkat i samtliga matcher men bara spelat två från start.

Mattias Mete har inte riktigt fått till det i sin nya klubb. Självklart är det skillnad på att slå sig in i vårt lag gentemot Västerås. Men 25-åringen gjorde ändå 12 mål i Superettan i fjol och har därmed visat sin kapacitet. Det har dock sett bättre ut med tiden och vid fjärde inhoppet kvitterade Mete till 2–2 i slutskedet mot Norrköping vilket givetvis ger Mattias en fin kick in i uppehållet och han kommer förhoppningsvis starkare under hösten. 


Fortsättning följer i del IV – Sammanfattning 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.