Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 3 april 2012

Fantastisk start

I upptakten av Allsvenskan 2010 dröjde det till den sjunde matchen innan vi gjorde det första målet. Nu tog det inte ens tio minuter och Viktor Prodell blev därmed hela Allsvenskans snabbaste målskytt. Vi släppte in tre mål, men vad gjorde det när vi gjorde fyra!

Jag har länge haft en god känsla inför premiärmatchen mot Örebro och hade i min dröm en 3–0-seger efter propagandaspel i första halvlek och ett säkert försvarsspel i den andra akten.

Utopi? Nja, Örebro har tappat rejält med slagstyrka och en inte allt för bred trupp besvärades också av åkommor inför premiären. Men framför allt har vi ett mycket starkare lag som inte ber om ursäkt för att vi är i Allsvenskan. Den succéfyllda musikvideon symboliserar det nya ÅFF på ett fantastiskt sätt. Ödmjukheten och glimten i ögat finns där men vi räds inga andra lag och ska visa vad vi går för. Jag har propagerat för denna framåtanda under många år i olika krönikor och det känns fantastiskt att vi har nått så lång i vår inställning.

Precis som väntat tog vi tag i taktpinnen från början. Med hög press på Örebro kom hemmalaget knappt ur egen planhalva under inledningen av matchen. Passningsspelet satt fint och vi kom fram både på kanterna och centralt.

Utdelningen lät inte heller dröja på sig och det var en riktig lågoddsare i Allsvenskan som gjorde det första målet, bland oss som har lite koll (samtliga ÅFF-are). Viktor Prodell som har sett oerhört pigg ut under träningsspelet och även gjort fem mål höll sig framme och nickade in Magnus Eriksson välavvägda chippinlägg elegant vid den främre stolpen.

Och det skulle bli mer. Betydligt mer. Efter rena propagandaspelet i den 19:e minuten gjorde vi 2–0. Anfallet avslutades med att Viktor Prodell slog en tunnel fram till Bruno Marinho, som slog ett långt inlägg till Kristian Bergström vid bortre delen av straffområdet. Pligg Sköt i marken och ribban. Amir Suljic var framme på returen och skickade in bollen.

Vilken glädje! Det var fullständigt ofattbart att se drömmen gå i uppfyllelse så långt. Jag läste någonstans innan matchen att de förväntade att vi skulle ligga lågt och slå vakt från början. Jag småskrattade för mig själv och tänkte. Vänta ni bara så ska ni få se! Man kände en otrolig stolthet att lagledningen inte fegade ur, utan såg vilken jättechans vi skulle ha mot dem om vi bara spelade vårt vanliga spel med hög press och snabbt passningsspel.

Örebro kom dock in i matchen allt eftersom och det såg ihåligt ut i vårt försvar när Mohammed Saeid ofta hittade yta mellan Jesper Arvidsson, som hamnade högt, och våra mittbackar. De där riktigt heta chanserna lyckades dock inte ÖSK skapa från kanterna utan de uppkom centralt.

I den 23:e minuten slog Tobias Nilsson en olycklig passning som inte Daniel Hallingström riktigt nådde och William Atashkadeh kom ren igenom centralt och kunde pricka in 1–2 bakom Henrik Gustavsson.

Vi vek ned oss lite efter målet men kom tillbaka. I den 33:e minuten utökade vi åter ledningen. Efter en hörna kunde vi bibehålla trycket. Bruno slog in bollen från höger och Viktor Prodell kunde styra in bollen elegant fram till 3–1.

I den 42:a minuten kom dock William Atashkadeh igenom centralt igen. Tom Pettersson stötte fram lita oaktsamt och blev bortvänd, Atashkadeh väggspelade med Armend Alimi och kom fri. Henrik Gustavsson räddade först men William kunde springa in med sitt andra mål för dagen. Det man också kan anmärka på vid målet är att inte Amir Suljic fullföljde sin löpning, för om han hade gjort det så hade han hunnit på rätt sida och då hade aldrig friläget uppstått.

Men vi skulle ändå gå in i tvåmålsledning i paus. Kristian Bergström slog en frispark från höger mot bortre stolpen och Daniel Hallingström gick upp och störde målvakten föredömligt. Jonas Sandqvist fick därmed inte iväg bollen bättre än att Jesper Arvidsson kunde skicka in 4–2 i det högre hörnet.

Det var svårt att hämta andan efter en fullständigt makalös halvlek. Vi släppte in två skitmål men gjorde samtidigt fyra fantastiska mål. Men än var det ju inte slut. En hel halvlek återstod och i en sådan här galen match kunde mycket hända.

Min förhoppning var att vi skulle bli mer stabila i spelet och att vi skulle kunna kontra in ytterligare något mål. Riktigt så blev det inte. Direkt i inledning tippade Henrik Gustavsson en boll i ribban och fick sedan en ful spark i huvudet av William Atashkadeh, som borde ha fått rött kort. Fimpen räddade sedan också ett skott av William Atashkadeh.

Efter en timmes spel kom vi åter fram i banan mer och Örebro såg uppgivet ut men i den 77:e minuten reducerade hemmalaget efter inlägg från vänster och nernick från Patrik Haginge till Daniel Bamberg som skickade in 3–4. Kristian Bergström tappade bort Haginge och i sista stund gav sig Jesper Arvidsson till undsättning, men det betydde bara att Bamberg fick fritt utrymme.

Sista kvarten blev nervös då Örebro tryckte på allt mer och det osade och hett flera gånger men de våra höll undan och en oerhört skön premiärseger kunde bärgas.

Henrik Gustavsson fick en del att göra mot Degerfors vilket var en bra träning inför denna match. Fimpen gjorde några riktigt fina räddningar och kan inte lastas för de tre målen där motståndarna fick avfyra i fria lägen.

Försvarslinjen såg inte helt stabil ut, men visst berodde det till viss del att övriga lagmedlemmar låg högt i banan.  Jesper Arvidsson var inte riktigt överens med mattan till en början och hamnade farligt högt upp i banan när vi blev av med bollen. Men hade stundtals bra samarbete med Kristian Bergström offensivt och gjorde ett riktigt fint mål.

Daniel Hallingström är viktig i Allsvenskan med sitt lugn och styr sina lagmedlemmar bra, men hade lite svårt att samla styrkorna denna gång.

Tom Pettersson gjorde allsvensk debut och har fortfarande en del att lära men potentialen finns där helt klart och han har den viktiga egenskapen att våga stöta fram.

Anton Tinnerholm hade vissa problem på sin kant och tröttnade som alla andra på slutet. Men dessförinnan gjorde Anton ett gott arbete med sin ettriga följsamhet. I offensiven bidrog Anton också en hel del och slog bland annat en riktig smörpassning fram till Magnus Eriksson i andra halvlek.

Alberis da Silva kom in och stärkte upp mittförsvaret de sista tio minuterna och var värdefull genom att stånga bort när ÖSK lyfte in för att nå en kvittering. Bra byte.

Alan Olesen täcket också upp i slutet när han kom in.

Mittfältet var densamma som mot Degerfors senast och var nog det bästa vi kunde ställa upp med för dagen. Tobias Nilsson till höger är inte optimalt som jag nämnt tidigare, men från kanten får han mer tid för att nyttja sin fina högertass. Försvarsmässigt blir det dock inte alltid bra då Tobbe har en tendens att bli lite för stillastående. Nu är den allsvenska debuten avklarad och då fortsätter utvecklingen.

Amir Suljic fick inte speciellt mycket speltid i fjol men har åter tagit ett steg framåt och gjorde på det hela en bra match, med positionsspelet och teknik som främsta egenskap. Vad han behöver utveckla är dock att ta till maxlöpningar ibland som vid det andra målet. Amirs eget mål var dock påpassligt och Allsvenskan tycks passa Suljic bättre. Facit i högsta serien är nu tre mål mot bara ett i Superettan (hemma mot Vasalund, 2009).

Kristian Bergström växlar upp nu när allvaret börjar. Man såg den tendensen även på Stora Valla. Pligg hade mycket boll och samarbetet med forwards funkade fint. Plumpen var det tredje målet då Kristian tappade fokus för en stund.

Längst fram har Viktor Prodell som sagt visat gott gry under försäsongen och snacka om succé direkt i Allsvenskan med två fina mål. Proddan låg bakom mycket i övrigt och skaffar sig nu värdefull respekt direkt. Det kan dock fortfarande bli lite petigt utan täckning med kropp och det kan ställa till det nära eget mål, som innan ÖSKs ribbskott.

Magnus Eriksson gjorde en otrolig arbetsinsats i sin allsvenska debut och klev bland annat ner och tog duell med Tobias Grahn flera gånger. Fortfarande fastnar han ibland lite för mycket med bollen men är därmed också extremt svår att ta bollen ifrån. Mange fick två fina lägen, men det första fick målvakten en hand på i sista stund. Vid det andra läget blev Magnus  frispelad av Anton Tinnerholm men lyckades inte runda målvakten.

Oscar Möller kom in sista halvtimmen och var nära i dueller med Jonas Sandqvist men fick aldrig det där riktiga målläget. Ännu lite mera spring hade vi hoppats på när han kom in, men mot slutet fick han jobba mycket ensam längre fram i banan.

Det finns flera spelare som ännu inte nått upp till sin kapacitet ännu och ändå lyckades vi vinna bort mot Örebro vilket tyder på en enorm styrka. Det här kan bli riktigt bra, men det gäller att snabbt fokusera på nästa uppgift för nu duggar matcherna riktigt tätt, men två hemmamatcher på ”Nya” Kopparvallen på långfredagen mot GAIS och nästa tisdag mot Gefle.

För två år sedan gjorde vi första målet i sjunde omgången, tog första segern i den åttonde omgången och tog första bortasegern i den nionde omgången. Nu är alla dessa spöken bortskrämda och nu kör vi stenhårt!

Matchfakta
Örebro SK – Åtvidabergs FF 3–4 (2–4)
0–1 (10) Viktor Prodell (Magnus Eriksson)
0–2 (19) Amir Suljic
1–2 (23) William Atashkadeh
1–3 (33) Viktor Prodell (Bruno Marinho)
2–3 (42) William Atashkadeh
2–4 (47) Jesper Arvidsson
3–4 (77) Daniel Bamberg
Varningar ÅFF: inga
Domare: Daniel Stålhammar, Landskrona
Publik: 6 727

Övrig statistik
Avslut totalt 19 – 10
Avslut på mål 13 – 8
Avslut i målställningen 0 – 1
Hörnor 5 – 5
Frisparkar 15 – 8
Bollinnehav 67 – 33
Offside 3 – 0
Varningar 4 – 0


Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Jesper Arvidsson –
Tobias Nilsson Amir Suljic (ut 82), Bruno Marinho, Kristian Bergström –
Viktor Prodell (ut 66), Magnus Eriksson (ut 89).

Inbytta ersättare: Oscar Möller (in 66), Alberis da Silva (in 82 MB), Allan Olesen (in 89 HM).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Christoffer Karlsson, Alain Junior Ollé Ollé, Mattias Mete.

5 kommentarer:

  1. Tack, precis vad jag ville läsa denna ljuvliga dag! Kunnig och balanserad analys, som vanligt

    SvaraRadera
  2. Vill gärna tillägga en sak i din analys av mittlåset och framför allt TP. Vi är, vilket vi sett mycket av tidigare, mycket sårbara när motståndare kommer med fart i mitten. Det blir rena rama hönsgården. I avsaknad av en Van Bommel som kan avväpna fienden högre upp i banan, så ställs vårt mittbackspar öga mot öga med motståndare i fart. När det sedan väggas som sistapass så stirras det allt som oftast på bollen istället för spelare. Igår resulterade det i ett baklängesmål. Deras andra var exakt det jag tänkt på under försäsongen. Tom väljer allt som oftast att stöta fram i ren ungdomlig iver, och blir överspelad. Vi måste åtgärda det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tom ska stöta fram i sådana lägen, men göra det mycket resolutare, forwarden ska inte få vända upp som han fick vid deras andra mål.
      I andra halvleks första halva stötte Tom fram precis som han ska, då såg man att han har kvaliteer. Sedan måste jag framhålla Anton T.
      Han var bäst på plan i första halvlek och visar mod och respektlöshet som är härlig att se.

      Radera
  3. Apropå rött kort på den kvicke halviraniern: Hade inte invänt om det varit omvänt. Men efter att ha sett matchen i efterhand igen ett par vändor så ser jag en annan situation som förvånande att ingen verkar beröra. Varken kom det med på tv4:s värsta lista eller någonannanstans. ÖSK:s kapten Magnus Wikströms sparkar på Mange; är det bara jag som ser rött (kort)?! I psykbrytet Wikström fick sparkar han uppenbart med flit och den andra sparken mot skrevet är med risk för mer än bara blåmärken. Det är inget felsteg och bollen är inte i närheten. "I stridens hetta" är blaj - regeln är solklar. Frågan är snarare om det borde utretts vidare så han fått chansen att förklara sitt agerande, ish som han är lagkapten.

    Mange är tuff och tas hårt och man försöker såklart få honom ur balans, men TV-bilderna visar en ÖSK-kapten i stark affekt som inser att han gått över gränsen och blir byxis över påföljd.

    Ta en titt själva - ca 53:20-53:50 på csportsklockan - matchen finns i arkivet. Har bara plockat ut stillbilder för att minnas så jag kan inte bistå (idag iaf). ÖSK-#12 (finnen) som alltid kom efter bollen över kortlinjen (efterbliven heter det väl då på finlandssvenska!?) närsom han gestikulerar mot oss i klacken och så Wikströms skrevsparkeri. Mange ser märkbart tagen ut.. *puh* för att det verkar gått bra och skönt att man slipper prova själv. Sitter han vackert på stolen/bänken/vfsh är han nog ok. Eller så frågar du. Ish om han ser ut att sitta lite snett.. ;P (Hängstretch i klockstapeln när det ringer in hade varit god bot att rätta till klockspelet - om det inte nu varit stilla veckan.)

    Stålhammar var hemmavek men det hölls sig hyggligt grinigt på plan. ÖSK satte ribban tidigt genom att med få undantag aldrig be om ursäkt efter närkamper. En stilistisk fråga mer än idrottslig. Men jag kan inte få bort att det verkade krävas mindre åt ena hållet än åt andra för att det skulle vissla till. Det kvarstår även när jag skruvat ner färgen helt och jag ser matchbilden med svartvita ögon så det är inte jag som är subjektivt ÅFF-färgad.

    En småsur gammal ÖSK-are från Växjö sa detsamma apropå något annat om domsluten. Är det förresten bara jag, eller har ÖSK-sfären blivit lite surbullig på senare år? Glömt var de kommer ifrån och att superettan var hemmet för inte alltför längesedan har de iaf överlag. Ödmjuka som mestamästare i lokalblaskan.

    Bra match både mentalt och fysiskt av våra grabbar som det var och blev. Gillart. Mycket. Men hoppas de inte tror att det var mer än knappt godkänt.

    Ärtor och kärlek i natta

    SvaraRadera
  4. Håller med ovanstående talare om problemet med försvaret speciellt i mitten, Vi måste hitta en lösning på detta om vi skall stanna i Allsvenskan för framåt rullar det på bra. Finns det tankar på nyförvärv ? Tidigare var det diskussioner om lån av Per Karlsson från Aik. ??

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.